liveblog
NOS VoetbalAangepast

Gravenberch en Frimpong scoren in Europa League • AZ bikkelt met tien tegen Legia

liveblog gesloten

Bedankt!

We houden ermee op hier in Alkmaar! Het was een bewogen Europese voetbalavond met de Griekse gekte waarin Ajax zich bevond en de Poolse storm die AZ met tien man moest doorstaan. Ajax speelde gelijk, AZ won en er was nog meer Nederlands succes. Want Gravenberch en Frimpong scoorden voor hun clubs.

Enfin, daarmee sturen we je de nacht in. Oja! Vergeet niet morgen alweer ons liveblog te bekijken voor een vooruitblik op het eredivisieweekend. Goede nacht!

Zo staat het ervoor in de groep van AZ

Stand in poule E

Nederlandse Europa League-goals

Voor uw statistieken:

  • Ryan Gravenberch scoorde de 1-0 in de 2-0 overwinning van Liverpool op Union Sint-Gillis.
  • Jeremie Frimpong scoorde de 0-1 in de 1-2 overwinning van Bayer Leverkusen bij Molde FK.

AZ-LEG | 90+4' AZ wint! (Aston Villa ook)

Met samengeknepen billen haalt AZ het einde. De Alkmaarders winnen met 1-0. Ze hebben geknokt met tien man, een half uur lang. Groots was het allemaal niet, maar daar zal niemand slecht om slapen in Alkmaar. Want de drie punten zijn binnen.

En dat betekent dat de spanning in groep E groot is. Aston Villa heeft in de 94ste minuut gewonnen en dat betekent dat alle ploegen drie punten hebben.

Lees het hele wedstrijdverslag via onderstaande link:

AZ-LEG | 90+3' Ryan torent erbovenuit

Ryan bokst nog eens een keer de bal weg en heeft 'm even later weer klemvast uit de lucht geplukt. De Australische doelman trekt zijn ploeg naar het einde.

AZ - Legia Warschau: 1-0

AZ-LEG | 90' Vier minuten extra

Nog vier minuten volhouden voor AZ...

AZ - Legia Warschau: 1-0

AZ-LEG | 85' AZ houdt (voorlopig) stand

Scoren tegen AZ is niet zo makkelijk, merken de Polen nu ook. In de eredivisie kreeg AZ pas drie goals tegen in zeven wedstrijden. En nu met een bus voor het doel van keeper Ryan is het al helemaal niet makkelijk. Legia heeft wel veel de bal, maar het aantal schoten binnen de palen is nog op een hand te tellen.

Zojuist gaat Ryan in alle rust naar de hoek om een rolletje te pakken. Nog zo'n vijf à tien minuten moet AZ volhouden. Ze knokken voor elke centimeter in ieder geval.

AZ - Legia Warschau: 1-0

Mathew Ryan redt

AZ-LEG | 82' Martins Indi erin

Na lang blessureleed maakte Bruno MArtins Indi twee weken geleden zijn rentree tegen PEC Zwolle en vier dagen later Heracles maakte hij ook minuten. Tegen Fortuna was hij weer geblesseerd, maar nu kan Martins Indi weer spelen. Belangrijke minuten. En hij krijgt gelijk de aanvoerdersband.

AZ - Legia Warschau: 1-0

AZ-LEG | 76' Legia valt aan, AZ houdt tegen

Tja, wat moet je met tien man? Je kunt niet veel meer doen dan tegenhouden en loeren op een counter. Dat is precies wat AZ doet. Met een linie van vijf en ervoor eentje van vier.

Legia probeert het Alkmaarse fort te breken, maar dat gaat niet zomaar. AZ verdedigt met man en macht. Nog een kwartier...

AZ - Legia Warschau: 1-0

AZ-LEG | 65' Rood Lahdo

Oei, rood voor Lahdo. AZ komt met nog iets minder dan een half uur te spelen met tien man te staan. Lahdo kan douchen, met een te hoog geheven been raakt hij zijn tegenstander op het hoofd. Direct rood.

Nu wordt het overleven voor AZ...

AZ - Legia Warschau: 1-0

De reden van de rode kaart voor Lahdo

AEK-AJX | Reacties na de 1-1 in Athene

Een overwinning zat er donderdagavond opnieuw niet in voor het Ajax van Maurice Steijn. De Amsterdammers bleven op een 1-1 tegen AEK Athene steken in de Europa League, maar de trainer ziet zijn ploeg wel vooruitgaan.

"Ik denk dat we redelijk bestand waren tegen het geweld hier, de heksenketel", aldus Steijn na het duel in Athene. "En dat bedoel ik positief", voegt hij daar razendsnel aan toe. "Het was zeer mooie ambiance om in te spelen."

Verdediger Devyne Rensch begon na de wedstrijd ook direct over het Griekse publiek, dat de Ajacieden hardnekkig probeerde van hun stuk te brengen door met lasers op ze te schijnen. "Dat was best wel extreem."

Lees via onderstaande link het hele reactieverhaal:

AZ-LEG | 52' Goal AZ!

Pavlidis viert de 1-0 met De Wit

AZ scoort! Wie anders dan Pavlidis kopt de Alkmaarders op 1-0. Goed gevoetbald, en uiteindelijk met een beetje mazzel binnen gewerkt. AZ was zoekende tegen Legia, dus deze goal is zeer welkom.

AZ - Legia Warschau: 1-0

Pavlidis ziet de 1-0 binnen rollen

AZ-LEG | 46' Spelen weer!

De tweede helft is begonnen in Alkmaar. Zonder wissels.

AZ - Legia Warschau: 0-0

Nieuwtje uit Livepool: Gravenberch scoort

In totaal zijn er 31 wedstrijden vanavond in de Europa League en Conference League en op de wedstrijd in Liverpool zoomen we even extra in.

Want Ryan Gravenberch, in de basis begonnen, zette zijn ploeg Liverpool daar voor rust op 1-0 tegen Union Sint-Gillis. De Nederlander tikte de rebound na een schot van Trent Alexander-Arnold binnen.

Gravenberch viert zijn 1-0 met Salah

AZ-LEG | 45+2' Rust in Alkmaar

Het is rust in Alkmaar. En het is hard werken, voor beide teams. AZ is zoekende, Legia is taai. Het sprankelt niet, maar het is best interessant.

Op slag van rust krijgt AZ nog een mogelijkheid, een van de weinige grote kansen. Mijnans zet goed druk op het middenveld, verovert de bal en bedient Pavlidis, maar de spits peert de bal in het zijnet.

AZ - Legia Warschau: 0-0

Pavlidis schiet de bal in het zijnet

AZ-LEG | 35' Legia-fans maken sfeer

Oproerpolitie rond het uitvak van Legia Warschau

Lekker sfeertje in het AFAS-stadion in Alkmaar. En dat komt vooral door de fanatiek zingende fans van Legia. De Polen zijn met een grote groep fans meegereisd naar Noord-Holland. Mooi om te zien, maar niet iedereen slaapt er rustig door. De Poolse ultras zijn berucht. Meer dan eens is het al uit de hand gelopen in het verleden. Zo braken ze in 2016 in Madrid het centrum van de stad af en gingen op de vuist met Spaanse oproeppolitie.

De politie in en rond Alkmaar wilde de Legia Warschau-fans deze dagen liever niet in de binnenstad van Alkmaar hebben. Ze willen confrontaties met wie dan ook voorkomen. Dat kan ook nog in het stadion fout gaan, blijkt wel uit de wedstrijd van AZ tegen West Ham United vorig seizoen, toen de AZ-aanhang de confrontatie zocht met West Ham United-aanhang.

Aan het begin van het duel met AZ deze avond meldde de oproerpolitie zich rond het uitvak met Legia-fans. Uit voorzorg.

Kijk hier hoe de politie zich voorbereidde op de komst van de Poolse supporters:

AZ en Alkmaar zitten met supporters Warschau in de maag: 'Niet in binnenstad'

AZ-LEG | 25' Eerste grote AZ-kans

Daar is de eerste echt grote kans voor AZ. De eerste echt grote kans van de wedstrijd eigenlijk. Het begint allemaal met een stijlvolle pass van Clasie, zo de diepte in voor Van Brederode. De linksbuiten vindt de opgestoomde back Wolfe in het doelgebied, maar het schot van Wolfe eindigt op de schenen van keeper Tobiasz.

AZ laat zich zien. AZ-trainer Pascal Jansen staat te klappen in zijn vak.

AZ - Legia Warschau: 0-0

AZ heeft het niet makkelijk tegen Legia Warschau

AZ-LEG | 17' Tam begin

Zo energiek was het net in Athene, zo tam is het in Alkmaar. AZ heeft iets meer de bal, maar zodra ze bij het Poolse doel komen zijn ze onzorgvuldig. Ze schoten nog niet op doel.

Legia krijgt nog niet veel meer voor elkaar. Maar de intentie van de Polen is wel duidelijk. Ze willen AZ vroeg vastzetten. De wedstrijd kan wel een doelpunt gebruiken.

AZ - Legia Warschau: 0-0

Wolfe zoekt iemand die hij kan inspelen

AZ-LEG | 7' Goal Legia?

Dat lijkt een vervelend begin voor AZ. Pekhart schiet de 0-1 al binnen. Maar de scheidsrechter fluit al, het was buitenspel. Is AZ wakker?

AZ - Legia Warschau: 0-0

AZ-LEG | 1' Aftrap!

AZ is begonnen tegen Legia Warschau. Winnen thuis van de Polen is haast al bijna essentieel na de 4-3 nederlaag in het eerste duel met Zrinjski. Kijken hoe dat gaat, want de Polen zijn taai. Ze wonnen hun eerste duel van Aston Villa met 3-2.

AZ, nummer twee in de eredivisie, won dit weekend met 4-0 van Fortuna Sittard, maar dat ging zeker voor rust niet van harte.

AZ - Legia Warschau: 0-0

AZ-LEG | Opstellingen

We switchen van Europa League naar Conference League, want AZ trapt om 21.00 uur af tegen Legia Warschau. AZ begint met dezelfde elf als tegen Fortuna Sittard afgelopen weekend.

De opstelling van AZ tegen Legia Warschau
De opstelling van Legia Warschau tegen AZ

Zo staat het er nu voor in de groep van Ajax

De stand in groep B van de Europa League

AEK-AJX | 90+7' Klaar!

Het is klaar in Athene! Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen AEK. De allerlaatste mogelijkheid in de laatste seconden was voor AEK. Maar de voorzet van Jonsson, met niemand in de buurt, was een ziekenhuisbal die hoog over en ver achter het doel eindigde. Tekenend voor de wedstrijd.

De tweede helft was wel erg matig, van AEK en Ajax. Hoeveel ballen zouden ze allebei hebben ingeleverd? Tellen had na een tijd geen zin meer. Maar positief eindigen: Ajax pakt wel een punt in Athene.

Lees via onderstaande link het wedstrijdverslag:

AEK-AJX | 90+3' Nog steeds 1-1

De zes minuten extra tijd verlopen gek genoeg erg rustig, gezien de rest van de wedstrijd. Grootste kans, of mogelijkheid, was nog voor Akpom, maar de invaller voor Brobbey was veel te onrustig.

AEK Athene - Ajax: 1-1

AEK-AJX | 90' Zes minuten extra

Liefst zes minuten extra tijd. Dat komt door die hoofdwond van Gacinovic en de acht wissels.

AEK Athene - Ajax: 1-1

AEK-AJX | 89' Gorter redt Ajax

Daar komt Ajax heel goed weg. We zijn de tel een beetje kwijt van hoeveel ballen Avila al heeft ingeleverd. Maar deze keer is het bijna fataal. Een, twee, drie tikjes later staat AEK alleen voor Gorter. Maar de keeper gooit zich voor de inzet van Jonsson.

AEK Athene - Ajax: 1-1

AEK-AJX | 82' Taylor?! Nee

Ajax is verdedigend matig, maar ook AEK laat spelers vogelvrij staan. Zoals Taylor net. Hij steekt het halve veld over en neemt het doel onder vuur. Hard, naar de hoek. Maar stijlvolle redding van Stankovic.

Het gaat alle kanten op nu. Ajax is niet kansloos.

AEK Athene - Ajax: 1-1

AEK-AJX | 79' Drukt AEK door?

Snel na de 1-1 krijgt AEK met een afstandsschot de kans op 2-1, maar de bal suist naast. Ajax oogt achterin erg matig in de tweede helft. Voor rust werd dat nog verbloemd door aardig spel aan de bal, maar dat is lastig geworden in de tweede helft. De Grieken hebben nieuwe energie. Maar kunnen ze ook doordrukken?

AEK Athene - Ajax: 1-1

Steven Bergwijn

AEK-AJX | 74' Goal AEK!

Goal voor AEK Athene: Vida kopt de 1-1 binnen. Het zat er na rust wel een beetje aan te komen.

AEK Athene - Ajax: 1-1

AEK-AJX | 73' AEK stoomt op

Weer een kans voor AEK. Ze zijn na rust gevaarlijker dan Ajax. Niet per se beter. De zo even nog gewonde Gacinovic werkt de bal met een soort semi-halve omhaal naast het goal.

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 66' Gorter redt

En we spelen weer. En Gorter moet gelijk in actie komen. En doet dat goed. Belangrijke redding in de korte hoek.

Gaat u zitten. De Grieken komen. De Grieken komen.

AEK Athene - Ajax: 0-1

Gorter redt knap

AEK-AJX | 64' Argentijns momentje

In dit intermezzo van inmiddels al enkele minuten, waarin de AEK-aanhang harder zingt dan ooit, toch even een mooi momentje tussen twee Argentijnen. Ajacied Avila () is even in de buurt van AEK-trainer Matias Almeyda (49) en geeft een vriendelijk handje.

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 62' Hoofdwond Gacinovic

De hoofdwond van Gacinovic

Nee, er wordt niet meer ingehouden in de duels. Sutalo komt met hoog geheven been in op Gacinovic (die ook wel wat laag kopt) en raakt de AEK-speler op het hoofd met een nop. Geel Sutalo. En een lelijke hoofdwond voor Gacinovic. De behandeling gaat even duren. En wordt gedaan op het veld.

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 56' Geel Brobbey

Brobbey krijgt geel

Brobbey is het even helemaal zat. De spits heeft al bijna een uur lang Vida in zijn nek hangen. En in elk duel kan de scheidsrechter wel fluiten. Het is eerder worstelen dan voetballen wat daar gebeurt. Nu krijgt Brobbey de overtreding tegen en dan is het even genoeg. Wilde armgebaren. Begrijpelijk. Maar de scheidsrechter trekt geel.

AEK Athene - Ajax: 0-1

Brobbey draait weg bij zijn man

AEK-AJX | 52' Eerste dreiging Ajax

Het eerste gevaar van de tweede helft wordt gesticht door Ajax. Het begint bij een goede actie van Bergwijn die knap wegdraait, de bal meenemend in de stuit. Bergwijn tikt mee op Forbs, die voor geeft, waar Brobbey positie had gekozen, maar dan zit er op het laatst nog een Grieks been tussen.

Scheelde niets. Ajax komt levendig de kleedkamer uit. Maar het blijft een verhit duel. Zeker omdat de Griekse fans maar niet stoppen met zingen en springen. De sfeer is geweldig. En soms wat overweldigend. Want de scheids kan weinig meer goed doen. Ook tussen spelers onderling wordt het onaardiger.

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 46' Gaan we weer!

Door de Griekse chaos, inclusief die voortdurend flikkerende laserpennen, gaat Ajax verder op zoek naar drie punten. De omroeper vraagt de thuisfans nog maar eens te stoppen met die vervelende lampjes, maar of daar gehoor aan gegeven gaat worden...

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | Van wie is toch dat hoofd achter het doel?

Achter het doel waar Ajax net naar toe speelde hangt een portret. Dat is het hoofd van Michalis Katsouris. De 29-jarige AEK Athene-fan werd begin augustus doodgestoken na confrontaties met ultras van Dinamo Zagreb.

De fanatieke ulras van AEK eren hun overleden supporter met een gigantisch spandoek.

Het hoofd van Michalis Katsouris

Daarnaast overigens nog een spandoek, met de tekst 'Kosovo is Albania'. Dergelijke politieke uitingen zijn niet ongewoon voor Griekse ultras. Vraag het maar de Britse schrijver en journalist James Montague. Voor zijn boek 1312: Among the ultras bracht hij jaren underground door met 's werelds fanatiekste supportersgroepen in onder meer Argentinië, Italië en Indonesië. In Griekenland bezocht Montague de ultras van AEK en PAOK Saloniki.

Als Griekse fans en clubs elkaar ontmoeten, gaat het niet alleen om twee teams die voetballen voor een titel. Het is een clash tussen extreme politieke overtuigingen of wereldbeelden. Ook in en rondom hoofdstad Athene, waar AEK, Panathinaikos en Olympiakos Piraeus elkaar de tent uit jagen.

De ultragroep van AEK, Original 21, is traditioneel links. Olympiakos is altijd meer nationalistisch geweest. En de ultras van Panathinaikos (Gate 13) zijn dan weer geen vrienden van AEK.

Lees hieronder meer:

AEK-AJX | 45+2' Rust in Athene

Het is rust in Athene en dat komt goed uit want dan kunnen de Grieken even afkoelen. Ze maken zich erg druk. Terecht want ze merken ook: Ajax is eigenlijk ietsjes beter. Met de nadruk op 'ietsjes', want zeker in de opbouw gaat er nog wel erg veel fout. Avila en Sutalo zijn slordig.

Lichtpuntje bij Ajax: Brobbey, de spits houdt veel ballen vast. En daardoor kan Ajax er toch vaak uitkomen als de opbouw hapert.

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 44' AEK wil, maar Ajax gevaarlijk

AEK wil aanvallen en doet dat ook, maar dat levert Ajax zeeën van ruimte op als ze de bal veroveren. Daar maken ze goed gebruik van. Bergwijn krijgt net een kans, door naar binnen te kappen. Zijn schot wordt grabbelend gepakt door Stankovic.

En even later redt diezelfde goalie ternauwernood op een poeier van Berghuis. Ajax is gevaarlijk. Het wordt eerder 0-2 dan 1-1. Of komt AEK nog met een offensiefje vlak voor de rust?

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 35' Griekse herrie

Het is er niet rustiger op geworden na de 0-1 voor Ajax. De 32 duizend Griekse fans, net als de AEK-bank overigens, laten het duidelijk merken als ze het niet eens met een beslissing van de scheids. De fluitconcerten zijn snerpend hard. Het gejoel ook.

AEK wordt intussen sterker. Even fel als ervoor, maar dan doelgerichter. Kijken hoe Ajax dit vol gaat houden...

AEK Athene - Ajax: 0-1

AEK-AJX | 30' Goal Ajax!

Bergwijn blijft rustig: Ajax staat voor. De aanvoerder schiet, met de groene lasers op zijn voorhoofd, de 0-1 binnen vanaf de penaltystip. Net buiten bereik, onderin de linkerhoek. Terechte voorsprong, want Ajax is beter. Al is het niet groots.

AEK Athene - Ajax: 0-1

Bergwijn en Taylor vieren de 0-1

AEK-AJX | 28' Penalty Ajax

Counter van Ajax: Bergwijn steekt het halve veld over en dribbelt het strafschopgebied binnen, nadat Brobbey goed ruimte maakte. Bergwijn wordt aangetikt, althans, zo lijkt het. Ja, penalty, zegt de scheids.

AEK Athene - Ajax: 0-0

AEK-AJX | 21' Volgende Ajax-kans

Brobbey schiet op doelman Stankovic

Groots is het niet en voetballend kan het allemaal stukken beter, maar Ajax heeft wel enigszins de controle. Het leidt net tot de tweede serieuze kans voor de Amsterdammers.

Brobbey snelt langs twee verdedigers en schiet vanaf links met buitenkant rechts (erg lastig) zwakjes in. Ajax is wel beter. Ajax heeft 67% procent balbezit.

Maar, en dat is een grote maar, tegen Brighton had AEK vorige week op een gegeven moment slechts 24% balbezit en toch wonnen ze met 2-3.

AEK Athene - Ajax: 0-0

AEK-AJX | 18' Groene laser

Een Griekse grapjas heeft een groene laserpen mee het stadion in gesmokkeld. Hij schijnt op de hoofden van de Ajacieden. Er zou overigens net in het stadion zijn omgeroepen dat de persoon met laser moet stoppen met schijnen.

AEK Athene - Ajax: 0-0

De groene laser op het hoofd van Bergwijn

AEK-AJX | 12' Forbs bijna 0-1

Wat is Brobbey toch sterk, met man en macht proberen ze Brobbey van de bal te krijgen na een ingooi, maar dat lukt niet. De vliegensvlugge Forbs snoept vervolgens de bal af, kapt zich langs een, twee man en schiet... Maar net niet genoeg in de hoek. AEK-keeper Stankovic zet een hand ertegen en heeft 'm pas in tweede instantie. Grote kans hoor, de grootste van de wedstrijd.

Aan de bal ziet het er niet onaardig uit wat Ajax laat zien, al is het tempo niet hoog. Maar het oogt ook wel onzeker, in de opbouw. De vraag blijft voor nu nog even hoe het met de restverdediging staat als Ajax balverlies lijdt op het middenveld.

AEK Athene - Ajax: 0-0

Forbs in actie

AEK-AJX | 6' Grieken fel, maar Ajax laat zich zien

AEK begint behoorlijk fel aan het duel. Binnen drie minuten maken ze al drie overtredingen. Ajax heeft de bal de eerste minuten en probeert te voetballen, ondanks dat de Grieken het best vroeg vast zetten.

Ajax komt net voor het eerst in de zestien van AEK. Een goede combinatie tussen Taylor en Avila, door de as van het veld, maar Avila (die speelt als linker centrale verdediger) kan niet schieten. We zijn begonnen!

AEK Athene - Ajax: 0-0

Brobbey en Vida duelleren om de bal

AEK-AJX | 1' Aftrap!

Ajax is in Athene begonnen aan het tweede groepsduel in de Europa League. Een op papier lastig duel met AEK Athene.

Het is bekend, Ajax zit in een crisis, sportief en bestuurlijk. Kijken of deze wedstrijd in Athene het begin van een ommekeer zal zijn.

AEK Athene - Ajax: 0-0

AEK-AJX | Opwarmen maar

  • Pro Shots
    De warming-up in Athene
  • Pro Shots
    De warming-up in Athene
  • Pro Shots
    De warming-up in Athene
  • Pro Shots
    De warming-up in Athene
  • Pro Shots
    De warming-up in Athene
  • Pro Shots
    De warming-up in Athene

Amrabat wil met AEK profiteren van crisis Ajax

Amrabat denkt dat AEK door 'chaos bij Ajax' in voordeel is: 'Sijpelt door naar veld'

De Marokkaanse Nederlander Nordin Amrabat voetbalde in de jeugd van de Amsterdammers en verloor de club nooit uit het oog. Hij wil met AEK profiteren van de huidige crisis bij Ajax.

"Als het chaos is bij een club, sijpelt dat door naar het veld. Ze hebben veel nieuwe jongens die nog moeten acclimatiseren. Veel jonge jongens ook, dat kan in ons voordeel zijn", zei Amrabat een dag voor de wedstrijd.

"Het is altijd mooi om tegen een Nederlandse club te spelen. Maar of het nou Ajax, PSV of Feyenoord is, dat maakt mij niet zoveel uit", zegt de 36-jarige middenvelder. "Ik heb drie jaar bij Ajax gespeeld, van mijn twaalfde tot vijftiende in de jeugd. Maar dat is meer dan twintig jaar geleden."

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

AEK-AJX | Opstellingen

De opstelling van Ajax tegen AEK Athene
De opstelling van AEK tegen Ajax

Hier speelt Ajax straks

  • Pro Shots
    Het Agia Sophia-stadion in Athene
  • Pro Shots
    Het Agia Sophia-stadion in Athene

AEK en Ajax spelen hun duel vanavond niet in het olympisch stadion waar het in 2018 misging. De Grieken hebben sinds de zomer van 2022 een nieuw thuis, het Agia Sophia-stadion. Kleinschaliger, overzichtelijker en dichter op het veld.

Het Nederlands elftal speelt er binnenkort tegen Griekenland en het stadion voldoet aan alle eisen binnen het moderne voetbal. Andere koek dan het oude olympisch stadion van toen.

De veldinspectie is inmiddels ook geweest:

  • Pro Shots
    Spelers van Ajax inspecteren het veld bij aankomst in het stadion
  • Pro Shots
    Spelers van Ajax inspecteren het veld bij aankomst in het stadion

Radioflitsen van Ajax en AZ luisteren?

AEK Athene-Ajax en AZ-Legia Warschau zijn in flitsen ook te volgen via de radio. Bij Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Een korte samenvatting van de wedstrijd van Ajax is te zien op NPO 1 in het late Journaal van 23.43 uur.

Eerste Ajax-fans in stadion Athene

  • Pro Shots
    De eerste Ajax-fans zitten in het uitvak in Athene
  • Pro Shots
    De eerste Ajax-fans zitten in het uitvak in Athene

Beelden van de eerste Ajax-fans in het uitvak in het stadion van AEK. Supportersvereniging Ajax zei dat er zo'n 600 fans van de Amsterdamse ploeg naar Griekenland zijn gereisd om de wedstrijd te zien.

Net als vijf jaar geleden, toen het zo mis ging, heeft Ajax flinke voorzorgsmaatregelen getroffen voor afreizende fans. De club raadde aan (en dat is gebruikelijk voor wedstrijden met een hoger risico): laat niet zien dat je voor Ajax bent en laat je kinderen thuis. De bustransfer vanuit het centrum van Athene was verplicht. Anders kwam je als fan het stadion niet in.

"Logisch", zegt Herjan Pullen, van Supportersvereniging Ajax. "De club wil eigen supporters niet in gevaar brengen." De club leerde van de ervaringen in Athene (2018) en Napels (2022), toen nietsvermoedende fans op straat zijn belaagd.

"Ajax heeft de kaartverkoop aangepast voor zowel Athene-uit als Marseille-uit", zegt Pullen. "Zodat supporters die geen of weinig ervaring hebben met Europese wedstrijden daar nu niet voor in aanmerking kwamen. Dat is uit veiligheid van supporters zo besloten. Zeker als je naar steden gaat waar dit soort dingen kunnen gebeuren."

De ME staat, zoals te zien op de foto's, in het vak, maar dat is uit voorzorg. Alles is rustig.

Dit vindt Daley Blind van Ajax

Blind: 'Ajax is mijn club, dus het doet pijn om te zien hoe zaken daar gaan'

Terug naar 2018: de vuurbal van Athene

  • ANP
    AEK Athene - Ajax in 2018
  • ANP
    AEK Athene - Ajax in 2018

Geen Ajacied die de vuurbal van Athene gauw vergeet. Zeker niet de fans die erbij waren in die verhitte Griekse Champions League-nacht van 27 november 2018.

AEK Athene-hooligans braken uit hun vak, renden de olympische sintelbaan op en gooiden vuurwerk en een molotovcocktail naar het uitvak van Ajax. De Griekse mobiele eenheid stond erbij en keek ernaar.

Toch zijn deze dagen zo'n zeshonderd Ajax-fans weer naar Athene gereisd. Voor het groepsduel van Ajax in de Europa League donderdagavond. Tegen AEK.

Lees verder via onderstaande link:

Welkom!

Daar zijn we weer! De derde avond op rij met Europees topvoetbal. Na twee Champions League-avonden biedt deze donderdag veel wedstijden uit de Europa League en Conference League. Hier houden we ons uiteraard bezig met de twee Nederlandse ploegen die spelen. Ajax en AZ. Zo ziet het programma eruit:

  • 18.45 uur: AEK Athene - Ajax
  • 21.00 uur: AZ - Legia Warschau