liveblog

Jansen bezorgt Oranje winst op Engeland in laatste minuut • België geeft zege uit handen

Oranje speelde tweede Nations League-wedstrijd tegen Wiegmans Engeland

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. De Nations League gaat voor Oranje verder op 27 oktober met een thuiswedstrijd tegen Schotland. Vier dagen later speelt Oranje uit tegen de Schotten. Fijne avond!

NED-ENG | De reacties van Jonker, Wiegman en Pelova

SCH-BEL | 90+3' DOELPUNT SCHOTLAND!

Aan het einde van de avond nog een extra cadeautje voor Nederland. In Glasgow krijgt Schotland diep in blessuretijd nog een vrije trap tegen België, dat met 1-0 de leiding heeft. Keeper Lee Alexander roeit de bal naar voren en Sophie Howard ziet de bal via haar rug in het doel belanden. Meteen daarna is het einde wedstrijd.

1-1 dus in Schotland en dat levert na twee gespeelde wedstrijden de volgende tussenstand in groep A op:

Invaller Jansen schiet Oranje vlak voor tijd naar winst tegen Engeland

Nederland heeft zich tegen Engeland knap herpakt na de verrassende nederlaag vorige week vrijdag tegen België. In het tweede groepsduel van de Nations League won Oranje met 2-1 van Europees kampioen en verliezend WK-finalist Engeland.

De overwinning kwam pas bij het ingaan van de blessuretijd tot stand, toen invaller Renate Jansen de bal te midden van drie Engelse verdedigers onberispelijk in de bovenhoek schoot.

NED-ENG | Dolle vreugde bij Oranje

Oranje viert de 2-1 van Renate Jansen

NED-ENG | Geniet maar even, de goal van Jansen in beeld

Matchwinner Jansen knalt Oranje naar 2-1 tegen Engeland

NED-ENG | 90+6' Afgelopen!

Daar is het laatste fluitje. Renate Jansen is de naam. Zij schiet Oranje naar een 2-1 overwinning op Engeland. Nederland is weer volop in de race voor de groepswinst in groep A van de Nations League.

NED-ENG | 90' DOELPUNT NEDERLAND!

Renate Jansen! Wat een goal! Een diepe bal. Een sprint. En dan die pegel. In de kruising, 2-1 voor Nederland!

NED-ENG | 84' Groenen naar de kant

De moe gestreden Groenen wordt gewisseld en ook Beerensteyn gaat naar de kant. Egurrola en Jansen komen erin.

Frisse mensen voorin en dat is maar goed ook want Oranje schiet weinig op met een gelijkspel. Wil het eerste worden in de groep en kans maken op de Spelen, moet het winnen.

NED-ENG | 79' Storm is gaan liggen

Engeland, dat een groot gedeelte van de tweede helft Oranje flink onder druk zette, doet het wat rustiger aan. Daardoor kan Oranje wat ademhalen. Maar Groenen loopt niet helemaal okselfris meer rond en ook bij andere spelers vloeien de krachten weg. Engeland lijkt het allemaal weg goed te vinden, maar als de slotfase van de tweede helft maar half zo spannend is als die van de eerste helft, kunnen we nog wel wat verwachten.

NED-ENG | 77' Pelova en Brugts naar de kant...

...Wilms en Kaptein binnen de lijnen.

NED-ENG | 64' DOELPUNT ENGELAND!

Het was onvermijdelijk, maar daar is dan toch de 1-1. Stenway komt goed door op rechts en ziet haar voorzet via het been van Dominique Jansen voor de voeten van Russo belanden. De aanvaller van Arsenal raakt de bal niet helemaal lekker, maar ze schiet wel de 1-1 binnen.

NED-ENG | 61' Gelijkmaker hangt in de lucht

Alles lijkt er nu op dat Engeland heel snel de 1-1 gaat maken. Laten we het niet hopen, maar de druk die de Engelsen na druk opvoeren wordt Oranje zo nu en dan te machtig. De ene na de andere bal komt nu op Van Domselaar af.

NED-ENG | 57' Wat een redding!

De handen gingen al in de lucht bij Engeland, want Hemp gleed zo goed als zeker naar de 1-1. Maar, Oranje heeft Van Domselaar. Zo gooit haar hele hebben en houwen voor de bal en houdt haar doel schoon.

NED-ENG | 53' Oranje met de schrik vrij

Spitse moet de bal van de lijn halen na een inzet van Hemp. Daar komt Oranje goed weg.

NED-ENG | 46' Tweede helft

Daar gaan we weer. Bij Engeland een wijziging. Daar is Kelly in het veld gekomen voor Daly, die het heel moeilijk had met Pelova.

NED-ENG | De 1-0 in beeld

Buitenspelgoal Oranje telt: Martens lepelt 1-0 in verre hoek tegen Engeland

NED-ENG | 45' Rust

Zo, dat waren een paar enerverend laatste minuten bij Nederland-Engeland. Na de kansen van Engeland kreeg Nederland weer een grote kans om te scoren. De sterk spelende Dijkstra zat haar tegenstander fel op de huid waarna Groenen Beerensteyn weg kon steken.

De rappe spits van Oranje liep Carter eruit en lepelde de bal daarna op de lat. Een wonder dat het nog maar 1-0 is.

NED-ENG | 41' Engeland op de paal, Van Domselaar in actie

Daar komt Oranje goed weg. Spits krijgt een bal niet weg, waarna Daly opeens opduikt in de zestien. De back, die ook goed uit de voeten kan in de spits, schiet op de paal. Een minuut later moet Van Domselaar vol aan de bak op schoten van Hemp en Bronze. Oranje mag van geluk spreken dat het nog op voorsprong staat.

NED-ENG | Buitenspel of niet, Oranje juicht

Oranje viert de 1-0 tegen Engeland

NED-ENG | 34' DOELPUNT NEDERLAND!

De verdiende voorsprong voor Oranje is daar! Groenen blokt een bal en Van de Donk, die buitenspel staat, pikt de bal op. Er is vanavond echter geen VAR en de grensrechter ziet het ook niet. Van de Donk geeft af op Martens, die de bal in de verre hoek krult.

Van de Donk (links) staat buitenspel als ze de bal via het been van Groenen krijgt

NED-ENG | 30' Dijkstra!

De volgende kans is ook voor Oranje, dat steeds vaker op de Engelse helft te vinden is. Verdediger Caitlin Dijkstra, de vervanger van Stefanie van der Gragt, staat opeens in het strafschopgebied van de tegenstander. Na een sterke dribbel haalt ze uit en dwingt ze Earps tot een redding. De beste kans van Oranje tot nu toe.

NED-ENG | 27' Alles op Pelova!

Het meeste gevaar komt op dit moment vanaf de rechterkant, waar Victoria Pelova een plaag is voor haar directe tegenstanders. Ze komt meerdere keren haar tegenstanders voorbij, de voorzetten ook prima, maar nog geen grote kansen.

NED-ENG | 21' Kansje Roord

Een foutje in de Engelse opbouw levert de eerste kans van de wedstrijd op. Roord stoomt op met de bal, haalt uit, maar keeper Mary Earps staat op de goede plaats.

NED-ENG | 10' Aftasten

Het is even aftasten geblazen in de eerste tien minuten. Oranje heeft het meeste balbezit en is veel op de helft van Engeland te vinden, maar een fatsoenlijke aanval hebben we van beide kanten nog niet gezien. Twee diepe balletjes die net iets te diep waren voor Beerensteyn leverden de meeste spanning op.

De elftalfoto

NED-ENG | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in een zeer goed gevulde Galgenwaard!

SCH-BEL | Gaan de Schotten Engeland helpen?

Op Hampden Park in Glasgow gaat om 20.45 uur Schotland - België van start, de andere wedstrijd in groep A van de Nations League. De Schotten maakten het Engeland in de eerste wedstrijd aardig lastig, het werd 2-1 voor het team van Wiegman. En dat terwijl Schotland er baat bij heeft dat Engeland de groep wint.

Mocht Engeland een olympisch ticket pakken dan kunnen er ook Schotse voetbalsters naar Parijs gaan, want beide landen spelen onder de vlag van Groot-Brittannië.

NED-ENG | Nog even naar zaterdag, België-Nederland

Bekijk de samenvatting van België - Nederland

NED-ENG | De vooruitblik van Jonker

Jonker moest harde beslissing nemen over Weimar: 'Doet zeer, maar beste voor elftal'

NED-ENG | Vooruitblik: Jonker verheugt zich op weerzien met Wiegman: 'Het wordt een gevecht'

Andries Jonker

"Als we ons willen kwalificeren voor de Nations League Finals, moeten we winnen van Engeland." Bondscoach Andries Jonker van de Oranjevrouwen windt er geen doekjes om. Na de 2-1 nederlaag tegen België afgelopen vrijdag staat de druk erop voor de speelsters van Jonker. Dinsdagavond komt Engeland naar de Galgenwaard in Utrecht.

De wedstrijd tegen WK-finalist Engeland is ook een weerzien met oud-Oranjebondscoach Sarina Wiegman. Jonker verheugt zich erop: "Sarina kent ons als geen ander. De spelers en mij. Het wordt een gevecht, we hebben wat recht te zetten na de nederlaag tegen België."

Jonker over passeren Weimar: 'Moet een harde beslissing nemen'

Bondscoach Andries Jonker blikt langs het veld vooruit op de wedstrijd tegen Engeland. Daarbij gaat hij ook in op het passeren van Weimar.

"Ze heeft een foutje gemaakt, dat kost ons een punt. Ik ben enorm overtuigd van haar kwaliteiten. Ik heb zeven, acht weken genoten van haar. Maar aan de andere kant mag ik niet van haar verwachten dat ze binnen drie dagen in staat is om hier, in zo'n grote wedstrijd, een topprestatie te leveren. Dan moet ik een harde beslissing nemen. Dat doet mij zelf zeer. Ik weet dat ik haar daarmee pijn doe, maar het is wel het beste voor het elftal."

NED-ENG | 'Bij verlies geen Spelen voor Oranje'

Van 't Hof: 'Verliezen van Engeland betekent streep door Spelen'

NED-ENG | Afscheid van oud-internationals

De wedstrijd tegen Engeland staat ook in het teken van het afscheid van Stefanie van der Gragt, Sari van Veenendaal, Kika van Es, Kelly Zeeman, Ellen Jansen en Marije Brummel. Het zestal was samen goed voor 344 interlands. Na afloop van de wedstrijd zullen zij een ereronde lopen om afscheid te nemen van de fans.

NED-ENG | Vooruitblik: Wiegman terug in Galgenwaard, met Engeland: 'Ik ben de tegenpartij nu'

Sarina Wiegman

Het wordt een bijzonder weerzien voor beide partijen: morgenavond treffen de Nederlandse voetbalsters in Utrecht voormalig bondscoach Sarina Wiegman. De succestrainster, die Oranje naar de Europese titel in 2017 en WK-zilver in 2019 leidde, staat dan met de Engelse ploeg tegenover het Nederlands elftal.

"Heel leuk om terug te zijn", beaamt Wiegman. "Maar ook een beetje gek, ja. Ik ben bij de tegenpartij nu."

Dat het Nations League-duel dinsdag in uitgerekend de Galgenwaard gespeeld wordt, maakt wel wat los bij de 53-jarige Haagse. "Ja, uiteraard. Hier speelden we in 2017 de openingswedstrijd van het EK. Tegen Noorwegen. Dat is een herinnering die voor altijd bij me zal blijven. Het was superbelangrijk om goed te beginnen. En dat deden we."

Van Domselaar in de basis, Weimar niet op de bank

Daar is de opstelling van Oranje. Daphne van Domselaar is fit genoeg om in de basis te starten tegen Engeland, dat betekent dat Jacintha Weimar niet start. De Feyenoord-goalie zit ook niet op de bank. Barbara Lorsheyd en Daniëlle de Jong zijn de reservekeepers.

Katja Snoeijs is vanavond niet inzetbaar vanwege een handblessure en Kerstin Casparij is niet fit genoeg om te spelen. Beide speelsters zitten daarom niet bij de wedstrijdselectie.

Opstelling Oranje

Live op NPO 3 en online

De wedstrijd van Oranje is vanavond live te zien op NPO 3, NOS.nl, en de NOS-app. De voorbeschouwing begint om 19.30 uur, de aftrap is om 20.00 uur.

Wiegman terug in Galgenwaard, waar de Oranje victorie begon...

Wiegman keert terug in de Galgenwaard: 'Bijzonder, zal me altijd bij blijven'

Finalisten naar de Spelen

Oranje moet de poule winnen om zich te kunnen plaatsen voor de finaleronde van de Nations League en zo kans te maken om zich voor de Spelen van Parijs 2024 te kwalificeren. In de groep zit naast Engeland en België ook nog Schotland, dat de eerste wedstrijd met 2-1 verloor van de Engelse aartsrivaal.

De nummer 1 van de poule gaat verder naar de halve finales van de Nations League. De finalisten van het toernooi plaatsen zich voor de Olympische Spelen.

Wie keept er vanavond?

Bondscoach Andries Jonker maakt pas vlak voor de wedstrijd bekend wie het doel verdedigt bij Oranje in de wedstrijd in de Galgenwaard. Jacintha Weimar was de keeper in de wedstrijd tegen België, omdat Daphne van Domselaar en Lize Kop niet fit waren. De Feyenoorder maakte haar debuut, maar zal met weinig plezier terugkijken op haar eerste Oranje-minuten. Een fout in de slotfase betekende de beslissende 2-1 voor de Belgische voetbalsters.

Eerste keeper Van Domselaar heeft inmiddels met de groep meegetraind, maar de beslissing over haar inzetbaarheid wordt pas op de wedstrijddag genomen.

Daphne van Domselaar

Welkom!

Het is de avond van de tweede Nations League-wedstrijd voor de Nederlandse voetbalsters. Na de pijnlijke 2-1 nederlaag in het eerste duel tegen België krijgt Oranje vanavond een herkansing. Dat is dan wel tegen het Engeland van Sarina Wiegman.

Oranje trapt om 20.00 uur in de Galgenwaard in Utrecht af tegen de verliezend WK-finalist.