Sarina Wiegman
NOS Voetbal

Wiegman terug in Galgenwaard, met Engeland: 'Ik ben de tegenpartij nu'

Het wordt een bijzonder weerzien voor beide partijen: morgenavond treffen de Nederlandse voetbalsters in Utrecht voormalig bondscoach Sarina Wiegman. De succestrainster, die Oranje naar de Europese titel in 2017 en WK-zilver in 2019 leidde, staat dan met de Engelse ploeg tegenover het Nederlands elftal.

"Heel leuk om terug te zijn", beaamt Wiegman. "Maar ook een beetje gek, ja. Ik ben bij de tegenpartij nu."

Dat het Nations League-duel dinsdag in uitgerekend de Galgenwaard gespeeld wordt, maakt wel wat los bij de 53-jarige Haagse. "Ja, uiteraard. Hier speelden we in 2017 de openingswedstrijd van het EK. Tegen Noorwegen. Dat is een herinnering die voor altijd bij me zal blijven. Het was superbelangrijk om goed te beginnen. En dat deden we."

"Het stond helemaal vol toen we aankwamen, een hele oranjezee. We wonnen die wedstrijd met 1-0. Dat was hartstikke mooi. Het resultaat verder weet iedereen natuurlijk."

Engeland is goed begonnen aan de Nations League met een 2-1 thuisoverwinning op Schotland, terwijl Nederland met diezelfde cijfers verloor van België. Dat laatste had niet iedereen zien aankomen, ook Wiegman niet. "We waren natuurlijk verrast door de uitslag. Het verloop van de wedstrijd was ook heel ongelukkig voor Nederland."

"We staren ons dan ook niet blind op de uitslag, maar zullen wel extra voorbereid zijn op de tactiek van Nederland", aldus Wiegman. "Ik denk dat ze op scherp staan. Elk land wil eerste worden in de poule en ik denk dat Engeland en Nederland favoriet zijn. Maar onderschat België en Schotland niet."

Een maand geleden verloor Engeland nog de WK-finale tegen Spanje (1-0). Extra pijnlijk voor Wiegman, die in 2019 ook al de WK-finale verloor met Nederland. Toch is ze trots op de prestatie van Engeland.

"We hebben behoorlijk wat tegenslagen moeten verwerken, voor het toernooi al met blessures. Maar ook tijdens het toernooi. Dat heeft het team geweldig opgepakt. Ik denk dat we naar ons vermogen hebben gepresteerd. Maar als je de finale haalt, wil je ook winnen. Alleen speelden de Spanjaarden de wedstrijd van hun leven."

Dan is er nog de vraag of Wiegman het ooit ziet zitten om een mannenteam te coachen. Volgens haar is die vraag onderdeel van een grotere maatschappelijke discussie: "Want eigenlijk gaat dat over een vrouw die mannen coacht. Overal in de samenleving zijn er vrouwen die leiding geven. Dus ik denk dat ik dat kan."

Toch ziet ze zichzelf niet zo snel overstappen. "Je moet niet onderschatten waar ik nu werk, met de beste speelsters ter wereld. Het is de top, bij een bond waar alle faciliteiten zijn, met een fulltime staf en enorm veel expertise. In dat opzicht kan het niet beter. Ik heb het gewoon erg naar mijn zin. Mijn nabije toekomst is duidelijk: hier bij de vrouwen."

Wiegman tijden de WK-finale vorige maand in Sydney

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl