NOS Voetbal

Oranje krijgt dreun van België, fout Weimar betekent verlies in Nations League

Bekijk de samenvatting van het duel België - Nederland

In hetzelfde systeem, maar zonder de WK-vorm hebben de Oranjevrouwen in de Nations League een verrassende en teleurstellende 2-1 nederlaag geleden tegen België in Leuven. Een fout van de debuterende keepster Jacintha Weimar in blessuretijd werd Nederland fataal.

Het was niet alleen de start van de eerste editie van de Nations League voor vrouwen, maar ook de eerste wedstrijd op weg naar eventuele plaatsing voor de Olympische Spelen van 2024. Het werd voor Oranje een grote misstap op weg naar Parijs.

In een groep met naast België ook regerend Europees kampioen (en verliezend WK-finalist) Engeland en Schotland kon Nederland zich een misstap niet veroorloven. Alleen de winnaar van de groep houdt namelijk kans op de Spelen. Dinsdag staat in Utrecht het duel met de Engelsen, die vrijdag met 2-1 wonnen van Schotland, op de rol.

In onderstaande mini-explainer leggen we je kort uit hoe het Nations League-toernooi precies werkt en wat er op het spel staat:

Zo werkt de Nations League voor voetbalsters en dit staat er op het spel

Ruim een maand na de uitschakeling door de latere wereldkampioen Spanje in de kwartfinales van het WK koos Jonker voor voortzetting van het 3-5-2-systeem met Victoria Pelova en Esmee Brugts op de flanken. Twee belangrijke verschillen met het WK-team: Stefanie van der Gragt is gestopt en keepster Daphne van Domselaar niet fit genoeg.

Als vervangster van Van der Gragt kwam Caitlin Dijkstra in de ploeg, al zette Jonker de speelster van FC Twente (gehuurd van VfL Wolfsburg) links in het centrum en verhuisde Dominique Janssen naar de plek van Van der Gragt centraal in de defensie. Omdat ook Lize Kop ontbrak, stond Weimar op doel.

Keeper Weimar gaat de mist in: België in blessuretijd op 2-1

De Feyenoord-keepster had in het eerste uur niks te doen, aanvallend waren de Belgische vrouwen, met onder anderen Fortuna Sittard-spits Tessa Wullaert in de gelederen, machteloos. Toch was het een ander verhaal dan op zondagavond 2 juli bij de uitzwaaiwedstrijd van de Oranjevrouwen voor het WK.

Ander België dan in Kerkrade

Het was een feest toen in Kerkrade. Nederland swingde, was veel te sterk voor niet-WK-ganger België, scoorde vijf keer en toog vol vertrouwen naar de andere kant van de wereld. In eigen land lieten de Belgen vanavond niet met zich sollen.

In Leuven toonde België zijn taaie kant en had de ploeg van Jonker ondanks een overvloed aan balbezit moeite om er doorheen te komen. Verder dan richtingloze of krachteloze schoten van Lieke Martens en Daniëlle van de Donk kwam Oranje lang niet. Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg Lineth Beerensteyn een kans.

Na een pass van Sherida Spitse was Beerensteyn weg, maar de aanvalster wachtte te lang en liet Sari Kees met een sliding redding brengen voor de Belgen. Uit de daaropvolgende hoekschop schoot Martens knap in de korte hoek, maar daar was ook de hand van doelvrouw Nicky Evrard.

Roord breekt ban, maar België snel gelijk

In de tweede helft voerde Nederland het tempo op, kwam Oranje dichter bij het Belgische doel en was het Jill Roord die na terugleggen van Beerensteyn met een knappe schuiver de ban brak. De goal had de nekslag voor België moeten betekenen, maar gebrek aan scherpte nekte Nederland meteen.

Jassina Blom zette na de aftrap door op links, zette voor en na een duel voor de goal tussen Marie Detruyer en Caitlin Dijkstra verdween de bal pardoes via een boog over doelvrouw Weimar in het doel: 1-1. Een domper en een volstrekt onnodige tegengoal.

Roord kreeg op een vrijwel identieke plek als bij haar doelpunt een nieuwe kans, maar schoot nu net naast. In blessuretijd ging het mis. Na een weggegeven corner tastte Weimar mis en scoorde Blom: 2-1. Het leidde tot een vreugde-explosie bij de Belgen. Oranje droop af. Parijs is ver weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl