Andries Jonker baalt na de nederlaag tegen België
NOS VoetbalAangepast

Jonker schrikt niet van verliezend Oranje: 'Van België win je niet zomaar'

Waar Nederland op het WK voetbal nog goede vorm toonde, is er een maand later weinig meer van te zien. In en tegen België verloor Oranje in de slotfase met 2-1. En dat kan eens gebeuren, vindt bondscoach Andries Jonker.

"Als je denkt dat je zomaar wint van België, dan zie ik dat echt anders. Die middenmoot sluit snel aan en als je dan een keer niet oplet, dan verlies je. Nee, ik heb niet de arrogantie dat ik denk dat we zomaar even winnen van België", vertelt de coach.

Bekijk hier de hele reactie van Jonker:

Jonker dacht dat verjaardagscadeau wel kwam: 'Maar domme corner gaat erin'

Jill Roord zette Nederland nog wel op de goede weg in België. Na een matige eerste helft, zonder grote kansen, maakte de middenvelder in de tweede helft de openingstreffer.

"Ik vond dat we best aardig speelden, maar wij maken onze kansen niet af. In de eerste helft creëerden we misschien niet veel, maar dat doen we in de tweede helft wel. En dan geven we twee keer een beetje een gekke goal weg."

Roord sluit zich aan bij de woorden van Jonker dat België, waar Nederland vlak voor het WK nog 5-0 van won, geen eenvoudige tegenstander is. "Nee, dit zijn geen gemakkelijke wedstrijden. Het is niet dat je ze zomaar even van de mat veegt."

Ongelukkige Weimar trots op debuut

Nederland leek nog lange tijd op een gelijkspel af te stevenen, maar een fout van keepster Jacintha Weimar in de blessuretijd werd Nederland fataal. Daardoor kon de debutante niet met een geheel tevreden gevoel terugkijken op de wedstrijd.

"Ik ben aan de ene kant trots dat ik mijn debuut maak voor het Nederlands elftal. Dat kunnen niet veel mensen zeggen, maar dit is ook teleurstellend."

Kijk hier hoe Weimar terugblikt op haar rol bij het tweede, beslissende, Belgische doelpunt:

Ongelukkige Weimar trots op Oranje-debuut, maar: 'Ook heel teleurstellend'

Of ze dinsdag weer op doel staat, als Nederland het thuis opneemt tegen Engeland, weet ze ook nog niet. "Ik ben daar nog niet mee bezig. Deze eerste wedstrijd was al een groot ding voor mij."

Ook voor Caitlin Dijkstra was de wedstrijd tegen België een bijzondere. Zij mocht in de basis starten en lijkt de plaats over te nemen van de gestopte Stefanie van der Gragt. "Ik ben blij dat ik mocht starten, maar we hebben verloren. Dus ik ben ook zeker niet blij."

De verdedigster zag, net als Roord, een aanvallend onmachtig Oranje. "Wij hebben wel veel de bal gehad, maar creëren gewoon niet genoeg. Zij komen twee keer voor het doel en scoren twee doelpunten. Als verdediger en als team wil je gewoon de 'nul' houden en winnen. Dit is dus zeker geen lekker gevoel."

Dijkstra teleurgesteld na nederlaag, maar heeft vertrouwen richting Engeland

Andries Jonker keek, ondanks het resultaat, wel tevreden terug op de wedstrijd van Dijkstra. "Zij heeft prima meegevoetbald. Het is goed om te zien dat zij de aansluiting heeft gevonden."

'Engeland krijgt geen makkelijke avond'

Door de 2-1 nederlaag en de winst van Engeland op Schotland staat Nederland nu op achterstand in de poule. Alleen de nummer één gaat door en blijft kans houden op een ticket voor de Olympische Spelen.

De jarige Andries Jonker kreeg vrijdag dus geen verjaardagscadeau van zijn ploeg, maar hij hoopt dat de schade dinsdag wordt ingehaald. "We moeten beter gaan voetballen en daarin willen we dinsdag de volgende stap zetten. Engeland gaat geen gemakkelijke avond tegemoet hoor", besluit de bondscoach.

Als het aan Dijkstra ligt, pakt Nederland dan de drie punten wel. "Natuurlijk, we gaan knallen en dan een goed resultaat neerzetten. Daar heb ik 100 procent vertrouwen in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl