Bedankt voor het volgen van ons blog tijdens deze enerverende eredivisiezondag. Vanavond om 22.20 uur schuiven Rafael van der Vaart, Pierre van Hooijdonk, Ibrahim Afellay en Jeroen Stekelenburg aan bij Sjoerd van Ramshorst om het afgelopen weekend te bespreken in Studio Voetbal.

AJA-FEY | Supporters spreken zich uit: 'Ik ben echt helemaal klaar met Ajax'

Supporters na staken klassieker: 'Ik ben echt helemaal klaar met Ajax'

• NOS
    Stand eredivisie per 24-9

AJA-FEY | KNVB reageert

De KNVB heeft via een woordvoerder gereageerd op het staken van de Klassieker.

"Wij vinden deze situatie afschuwelijk. Het lijkt nergens op wat er vanmiddag heeft plaatsgevonden. Voorlopig reageren we verder nergens op. Er zijn nog zo veel nieuwe ontwikkelingen rond deze wedstrijd. De hele situatie heeft ook te maken met wat er bij Ajax speelt. Maandag vindt er een competitieoverleg plaats. Mogelijk kunnen we dan meer zeggen, maar vermoedelijk nog niet."

"Voor de duidelijkheid: deze wedstrijd zou ook zonder de strengere regelgeving, die we sinds april hebben ingevoerd, definitief gestaakt zijn. Vuurwerk is een direct gevaar voor spelers, cameramensen en andere betrokkenen."

RKC-TWE | 90' Afgelopen

Einde wedstrijd in Waalwijk. RKC brengt Twente de eerste nederlaag van het seizoen toe. 1-0 in Waalwijk. Daardoor stijg RKC naar de dertiende plaats. Twente blijft derde.

RKC-TWE | 90' Wedstrijd hervat

De bal rolt gelukkig weer in Waalwijk, waar nog een paar minuten te spelen zijn.

PEC-AZ | 90' Afgelopen

AZ wint met 3-0 in Zwolle en blijft samen met PSV bovenaan de eredivisie met vijftien punten uit vijf wedstrijden. Twente, voor de wedstrijd ook nog met de volle buit, lijkt zich daar niet bij te kunnen voegen. Het spel in Waalwijk ligt nog steeds stil, de spelers zijn nog altijd binnen.

PEC-AZ | 89' DOELPUNT AZ!

Pavlidis beslist het duel in Zwolle. Een snelle uitbraak van de Alkmaarders wordt door de Griek afgerond. 0-3 in Zwolle. AZ net als PSV na vijf speelronden met de volle buit.

RKC-TWE | 89' DOELPUNT RKC!

Eindelijk een doelpunt in Waalwijk. Filip Stevanovic staat een kwartiertje binnen de lijnen en de aanvaller kegelt van dichtbij hard binnen. Daarna komen er bekers op het veld, dus gaan we maar weer eens stoppen met voetballen.

AJA-FEY | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Ajax - Feyenoord

RKC-TWE | 74' Hopen op Eiting

Carel Eiting is zojuist binnen de lijnen gekomen bij Twente. Eiting maakte zijn allereerste competitiedoelpunten tegen RKC: twee treffers voor Jong Ajax in een 4-1 zege op RKC in de Keuken Kampioen Divisie op 3 februari 2017.

PEC-AZ | Rentree Martins Indi

Op 18 september van vorig jaar raakte Bruno Martins Indi geblesseerd in het door AZ gewonnen duel met Ajax. Vandaag, een jaar en zes dagen later, maakt hij zijn rentree bij AZ. De centrale verdediger en 36-voudig international komt in het veld voor David Møller Wolfe.

Martins Indi keert terug na blessureleed

PEC-AZ | 65' Geen strafschop PEC

Scheidsrechter Edwin van de Graaf fluit voor een strafschop voor PEC. Bazoer lijkt de net ingevallen Vellios ten val te brengen in de zestien, maar dan komt de VAR op de lijn. Van de Graaf gaat kijken en ziet dat Bazoer eerst de bal raakt. Geen mogelijke aansluitingstreffer voor de thuisploeg.

AJA-FEY | Van Halst reageert: 'Verschrikkelijk'

Jan van Halst, tijdelijk algemeen directeur van Ajax, verwacht een moeilijke opgave om een nieuwe datum te vinden voor de gestaakte wedstrijd. "Dat wordt een hell of a job. Als voetballiefhebber, maar ook als directeur van Ajax vind ik het staken van Ajax-Feyenoord een dieptepunt. Het is verschrikkelijk dat we niet eens een wedstrijd uit kunnen spelen."

Ajax-directeur Van Halst ziet 'verschrikkelijke' middag, maar zwijgt over Mislintat

RKC-TWE | Wie opent de score?

In Waalwijk nog steeds geen doelpunten. Inmiddels zijn Van Bergen en Van Wolfswinkel binnen de lijnen gekomen bij de Tukkers. Steijn en Rots verlaten het veld.

PEC-AZ | 57' Serieuze kans voor PEC

Namli krijgt de ruimte en haalt uit. AZ-keeper Ryan kan de bal net naast tikken. Daarna moet hij nog een keer opletten bij een schot uit de tweede lijn.

PEC-AZ | 52' DOELPUNT AZ!

Vlak na rust komt AZ op een 2-0 voorsprong in Zwolle. Myron van Brederode schiet op aangeven van Jordy Clasie en via een Zwols been de 2-0 in de verre hoek.

AJA-FEY | Slot over het staken

Slot ziet gestaakte klassieker als 'absolute competitievervalsing'

AJA-FEY | Slot over de wedstrijd

Slot: 'Ajax begon goed, maar wij waren heel effectief'

AJA-FEY | Feyenoord vertrokken

Inmiddels is de Feyenoord-bus vertrokken uit Amsterdam. De Rotterdammers konden veilig het stadion verlaten.

RKC-TWE | 46' Tweede helft

RKC en Twente zijn begonnen aan de tweede helft in Waalwijk.

AJA-FEY | De reactie van Steijn

Gefrustreerde Steijn: 'Het is een natuurlijk een gitzwarte middag'

AJA-FEY | Slot spreekt van competitievervalsing

Feyenoord-trainer Arne Slot is uiteraard ook niet blij met het staken van de wedstrijd. Zijn ploeg leidde met 3-0 toen de wedstrijd tegen Ajax stil kwam te liggen. Hoe het nu verder moet, zal later blijken.

"Het is competitievervalsing, wat het ook gaat zijn. Het is niet voordelig voor ons dat die wedstrijd wordt gestaakt. Met 0-3 en hoe wedstrijd verliep, was het geloof bij Ajax weg."

"Ze hebben donderdag ook nog een zware wedstrijd gespeeld tegen Marseille, dan wil je graag dat die wedstrijd doorgaat."

Slot schetste ook de mogelijkheden die er nu zijn. Uitspelen met publiek, zonder publiek, of een reglementaire overwinning voor Feyenoord. "Maar in alle gevallen is er sprake van competitievervalsing. En als het later in het seizoen wordt is dat nog groter. Maar de keuze is aan de KNVB, daar moeten wij ons aan conformeren."

PEC-AZ | 45+1' Rust

Ook in Zwolle is het rust. Een veel beter AZ leidt met 1-0 dankzij een goal van Lahdo. Daarmee evenaarde de Zweed in vier duels zijn doelpuntenproductie van vorig seizoen in de eredivisie. Toen scoorde hij twee keer in 25 duels.

RKC-TWE | 45' Rust

In Waalwijk is het rust en een wonder dat het nog 0-0 staat. In de slotfase van de eerste helft krijgt FC Twente drie grote kansen achter elkaar. Vlap en Steijn raken de lat en paal.

AJA-FEY | De beelden buiten het stadion

Ajax-fans gooien stenen buiten stadion, ME grijpt in

AJA-FEY | Steijn: 'Gitzwarte dag'

Ajax-trainer Maurice Steijn reageert op de ongeregeldheden buiten het stadion. "Het is een gitzwarte middag, dit maakt het alleen maar vervelender."

AJA-FEY | Mensen kunnen het stadion uit

Zojuist werd in de Arena omgeroepen dat de mensen in het stadion door stewards veilig uit het stadion kunnen worden begeleid.

AJA-FEY | Binnen is het veilig

Zoals eerder gemeld waren er wat supporters door de hoofdingang gebroken, maar volgens onze collega's in het stadion is de situatie binnen de muren van de Arena veilig op dit moment.

AJA-FEY | Schreuder vanuit de Arena: 'Later veel meer'

Schreuder vanuit onrustige Johan Cruijff Arena: 'Later veel meer'

RKC-TWE | 27' Nog geen goals

In Waalwijk houden beide ploegen elkaar nog keurig in evenwicht. Nog weinig actie daar.

PEC-AZ | 13' DOELPUNT AZ!

In Zwolle is er inmiddels gescoord. AZ is op voorsprong gekomen dankzij een goal van Mayckel Lahdo. De Zweed schiet links in de benedenhoek raak op aangeven van Sugawara.

Ajax-supporters breken door hoofdingang Arena

Op beelden op sociale media is te zien dat de Ajax-fans inmiddels het gebouw zijn binnen getreden. De sfeer is uiterst grimmig rondom de Arena, waar de ME inmiddels traangas heeft ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Laatste duels van het weekend begonnen

Je zou het bijna vergeten maar er staan nog twee wedstrijden op het programma in de eredivisie. In Zwolle is de wedstrijd tussen PEC en AZ begonnen en in Waalwijk is RKC-Twente onderweg.

AJA-FEY | Ingang gebarricadeerd

In verband met boze supporters is de hoofdingang van de Arena gebarricadeerd. Niemand kan het stadion voorlopig uit.

Hoofdingang gebarricadeerd

PEC-AZ | Opstelling AZ

Opstelling AZ

PEC-AZ | Opstelling PEC, Vermeer voor het eerst bij selectie

Opstelling PEC Zwolle

AJA-FEY | Grueter: 'Deze club staat in lichterlaaie'

NOS-commentator Jeroen Grueter zat in het stadion om de wedstrijd van commentaar te voorzien. Op X reageert hij ook op het staken van Ajax-Feyenoord.

"De overtreffende trap van inktzwart. Opnieuw en waarschijnlijk definitief gestaakt. Ajax-supporters die zich wel kunnen gedragen ondanks alle teleurstellingen fluiten nu de Romeinse kaarsen gooiende F-side uit. Deze club staat in lichterlaaie."

AJA-FEY | Tweede keer Klassieker gestaakt

Voor de tweede keer is een eredivisie-Klassieker gestaakt. De vorige keer was op 21 januari 1968 wegens dichte mist, in de 29ste minuut bij een 1-1 tussenstand. Dat duel werd opnieuw gespeeld, Ajax won dat duel op 10 maart met 1-0 in het allereerste eredivisieduel op kleurentelevisie.

AJA-FEY | Yesilgöz: 'Schaam je kapot! '

Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, heeft op X gereageerd op de ongeregeldheden in de Arena. "Dit heeft niks meer met voetbal en supporter zijn te maken. Je speelt met de veiligheid van de spelers, medesupporters en jezelf. Schaam je kapot!"

AJA-FEY | Definitief gestaakt

Heel triest, maar er gaat niet meer gevoetbald worden in de Arena vandaag. De wedstrijd is definitief gestaakt.

AJA-FEY | Overleg met lokale driehoek

Weer vuurwerk op het veld tijdens de klassieker

Veel supporters verlaten inmiddels het stadion. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren. De wedstrijd komende week uitspelen zonder publiek is sowieso geen mogelijkheid, want Ajax speelt woensdag een inhaalduel met FC Volendam.

Ondertussen is scheidsrechter Gözübüyük in overleg met de lokale driehoek om te kijken of het duel door kan gaan.

AJA-FEY | Einde wedstrijd?

Weer wordt er vuurwerk op het veld gegooid. De spelers gaan naar binnen. Dit zou betekenen dat de wedstrijd gestaakt gaat worden.

AJA-FEY | Ajax wil wel, maar gevaar van Feyenoord

Ajax wil snel op zoek naar de (soort van) aansluitingstreffer, maar Feyenoord kent het meeste gevaar via zojuist Minteh en later Giménez. Bij Ajax is de veelbesproken Sosa trouwens achtergebleven in de kleedkamer. Anass Salah-Eddine is zijn vervanger.

Bayern neemt blessurezorgen De Ligt weg

Matthijs de Ligt heeft volgens zijn club Bayern München zaterdag geen ernstige blessure opgelopen in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen VfL Bochum.

Naar verwachting is De Ligt slechts een paar dagen uitgeschakeld, zo meldt de Duitse club op de website. De Ligt mist daardoor de bekerwedstrijd tegen Preussen Münster van dinsdag.

De Ligt werd zaterdag na de eerste helft gewisseld nadat hij volgens trainer Thomas Tuchel een klap op zijn linkerknie had gehad. De verdediger scoorde in de wedstrijd de 3-0.

Matthijs de Ligt

FEY-AJA | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Amsterdam. Kan Ajax nog wat of boekt Feyenoord de grootste overwinning ooit bij de aartsrivaal? De Rotterdammers wonnen in totaal vier keer met 3-1 in Amsterdam. De laatste keer was in 1978.

PEC-AZ | Martins Indi na een jaar terug bij AZ

AZ begint na het debacle in de Conference League van afgelopen donderdag met een ongewijzigd basiselftal aan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle.

Bij de Alkmaarders zit Bruno Martins Indi na een jaar blessureleed weer voor het eerst op de reservebank.

AJA-FEY | De harde cijfers

- Ajax kijkt voor het eerst sinds 4 december 1977 aan tegen een 0-3 achterstand bij rust in een thuiswedstrijd in de eredivisie. PSV won met 1-4 in De Meer na een 0-3 voorsprong halverwege.

- Slechts 1 keer stond Feyenoord vóór de 37ste minuut al met 3 doelpunten voor tegen Ajax. Op 11 november 1956 maakte Cor van der Gijp de 3-0 in Rotterdam in de eredivisie (uitslag 7-3). Feyenoord stond nog nooit zo snel op 0-3 tegen Ajax in Amsterdam.

- De laatste ploeg die met 0-4 voor stond in de Arena was PSV op 7 augustus 2021 in de Johan Cruijff Schaal. Mario Götze bepaalde de eindstand op 0-4. Ook in de eredivisie was PSV de laatste ploeg die deze score bereikte tegen Ajax in Amsterdam. Op 20 maart 2005 was 0-4 de eindstand in Amsterdam, mede mogelijk gemaakt door een hattrick van Mark van Bommel.

- Slechts 1 Klassieker werd ooit definitief gestaakt op de speeldag: op 21 januari 1968 stond het 1-1 toen dichte mist het spelen belemmerde en het duel in minuut 29 moest worden gestaakt. De wedstrijd werd later volledig opnieuw gespeeld, Ajax won met 1-0.

- De vorige 0-3 voorsprong van Feyenoord in Amsterdam vond plaats op 6 juni 1960 in een playoff-duel om Europees voetbal. Het werd die dag 1-6 in Stadion De Meer, Sjaak Swart maakte het eredoelpunt voor de thuisploeg. De enige andere keer dat de Rotterdammers in het hol van de leeuw op 0-3 kwamen was op 9 april 1928: het bleef toen bij 0-3.

AJA-FEY | 45+9' Rust

Enerverend, zo kun je deze eerste helft wel noemen. Goed voetbal was er niet, maar spektakel genoeg. Vlak voor de rust was Feyenoord nog twee keer dicht bij de 0-4, maar Gorter redt goed op hele gevaarlijke inzetten van Minteh en Paixao.

AJA-FEY | Negen minuten erbij

Het vele oponthoud is terug te zien in de blessuretijd die wordt bijgetrokken. We gaan nog negen minuten door in de Arena.

AJA-FEY | De scenario's

Omdat de persoon die het bekertje gooide uit het stadion is verwijderd telt dat incident niet mee om tot definitieve staking over te gaan. Het vuurwerk op het veld uiteraard wel. Mocht het nog een keer fout gaan zal de wedstrijd gestaakt worden.

Mocht burgemeester Halsema vinden dat de veiligheid rondom de stadion daarmee in het geding komt, kan dat besluit wel teruggedraaid worden.

AJA-FEY | We gaan weer verder

De spelers staan weer op het veld om de laatste minuten van de eerste helft uit te spelen.

AJA-FEY | 44' Vuurwerk op het veld, spelers naar binnen

De wedstrijd ligt weer stil. Dit keer omdat er vuurwerk in het strafschopgebied van Feyenoord is gegooid. Gözübüyük dirigeert iedereen naar binnen. Ondertussen zijn sommige supporters al op weg naar huis.

Vuurwerk op het veld in de Johan Cruyff Arena

AJA-FEY | 41' Eerste kaart voor Taylor

De Ajax-middenvelder speelt al de hele eerste wedstrijd op het randje, nu gaat hij er overheen. Hij staat op de voet van Hancko en krijgt de eerste kaart van de wedstrijd.

AJA-FEY | 37' DOELPUNT FEYENOORD!

Sosa heeft iets geweldigs in gedachten, de Kroaat probeert het van afstand. Maar zijn schot wordt geblokt en opeens lopen er drie Rotterdammers, en later vier, op het Ajax-doel af. Giménez geeft de bal af op de meegelopen Paixao, die de 0-3 binnen werkt.

AJA-FEY | 32' Gaaei naar de kant, uitgefloten door publiek

De ongelukkige wedstrijd van Anton Gaaei zit erop. De ongelukkig Deen, die bij beide tegentreffers een negatieve hoofdrol opeiste, gaat naar de kant en meteen de kleedkamer in. Op een hart onder de riem van het thuispubliek hoeft hij niet te rekenen, een fluitconcert valt hem ten deel. Rensch is zijn vervanger.

AJA-FEY | 30' Gözübüyük heeft het druk

Scheidsrechter Gözübüyük wilde graag dat deze wedstrijd lekker vlot zou verlopen en laat al vanaf het begin veel toe. Het zorgt er wel voor dat beide ploegen de randjes op zoeken en Gözübüyük daardoor zijn handen vol heeft aan stevige duels en gezeur om strafschoppen. De kaarten houdt hij voorlopig op zak.

AJA-FEY | 27' We gaan weer verder

De wedstrijd is na een oponthoud van zo'n tien minuten weer op gang gekomen. Ondertussen is Devyne Rensch aan zijn warming-up begonnen. Hij zou zomaar al snel de kwakkelende Gaaei kunnen vervangen.

AJA-FEY | Steijn baalt

Steijn baalt van de tegentreffer

AJA-FEY | 23' Daar gaan we weer

En zoals ieder weekend is het weer eens raak op een eredivisieveld. Een supporter heeft een beker op het veld gegooid waardoor het duel voorlopig is stilgelegd.

AJA-FEY | 18' DOELPUNT FEYENOORD!

Weer een fout van Gaaei, die de bal zomaar inlevert bij Giménez. En zo'n kans moet je de Mexicaan niet geven. Hij kapt Hato uit en schiet via de arm van Gorter de 0-2 binnen.

AJA-FEY | 14' Grote kans Ajax

Bijna 1-1 in de Arena. Berghuis komt vanaf rechts naar binnen en schiet met links op doel, een recept wat bekend zou moeten zijn in Rotterdam. Wellenreuther moet zich strekken om de tegentreffer te voorkomen.

AJA-FEY | 9' DOELPUNT FEYENOORD!

De eerste kans voor Feyenoord is meteen raak. Hartman speelt Gimenez in, zijn passje in de diepte moet voor Gaaei zijn, maar daar is opeens Quinten Timber. De middenvelder gebruikt goed zijn lichaam, geeft mee op de doorgelopen Gimenez, die vervolgens sterk afrondt.

AJA-FEY | Slot en Steijn vooraf

FEY-AJA | Toon gezet

Kenneth Taylor laat meteen zien waar Ajax het vandaag van moet hebben. De middenvelder deelt een stevige tik uit aan Timber. Een amicaal knipoogje volgt. Daarna zetten de Amsterdammers flink druk op de Feyenoord-defensie. Een lange bal biedt soelaas voor de bezoekers.

De knipoog van Kenneth Taylor

FEY-AJA | 1' Aftrap!

Ajax heeft afgetrapt. De 199ste Klassieker is begonnen!

FEY-AJA | Van der Vaart spreekt

Van der Vaart: 'Situatie Mislintat onhoudbaar, handen Van Gaal jeuken om in te stappen bij Ajax'

AJA-FEY | Feyenoord in nieuw tenue

De Rotterdammers treden vandaag aan in het vierde tenue. De nieuwe shirtsponsor bracht al een thuis-, uit en derde shirt op de markt. Het ontwerp van vandaag, een zwart tricot met de plattegrond van Rotterdam erop, was bedoeld voor Europese wedstrijden. De UEFA verbiedt echter shirts met beelden, illustraties of andere symbolen.

Het nieuwe shirt van Feyenoord

AJA-FEY | Op naar de Klassieker

En nu met gierende banden op naar de Klassieker. Bij Ajax rommelt het flink, bij Feyenoord heeft Arne Slot na een wat aarzelend begin de boel aardig op de rit. De Rotterdamse landskampioen wist in de laatste drie eredivisiewedstrijden 17 keer te scoren en dinsdag werd Celtic in de Champions League met 2-0 verslagen.

Ajax won de eerste wedstrijd van het seizoen, maar verloor daarna van Go Ahead en FC Twente en speelde gelijk tegen Fortuna en Excelsior. Donderdag leek het wat beter te gaan in het Europa League-duel tegen Marseille, maar een 2-0 voorsprong werd weggegeven. Uiteindelijk werd het 3-3 in de Arena.

Feyenoord verloor geen van de laatste vijftien uitwedstrijden in de eredivisie (W11-G4-V0) sinds een 4-3 nederlaag bij PSV op 18 september 2022. Het is de langste serie voor de club sinds oktober 1978 - november 1979. Het clubrecord staat op negentien wedstrijden.

SPA-VIT | 90+9' Afgelopen

Sparta leek een makkelijke middag tegemoet te gaan na een dominante eerste helft, maar verder dan de ene treffer van Verschueren kwam de thuisploeg niet. Het bleek echter genoeg om de derde overwinning van het seizoen te boeken.

SPA-VIT | 90+2' Weer buitenspel

Weer lijkt Sparta de beslissing te forceren en weer moet de VAR ernaar kijken. Is het wel of niet buitenspel voor doelpuntenmaker Anello? De videoscheidsrechter geeft aan dat het inderdaad buitenspel was. Nog altijd maar 1-0.

'Handen Van Gaal jeuken om in te stappen bij Ajax'

Rafael van der Vaart staat voor de wedstrijd bij verslaggever Joep Schreuder. De analist sprak tijdens de lunch met Louis van Gaal over de crisis bij Ajax. "De handen Van Gaal jeuken om in te stappen bij Ajax", aldus Van der Vaart.'

SPA-VIT | 90' Negen minuten erbij

Vitesse krijgt nog wat extra tijd om er wat van te maken in Rotterdam. Er komen minimaal negen minuten bij.

AJA-FEY | Steijn wil niet reageren op berichtgeving over Mislintat

Maurice Steijn praat voor de Klassieker tegen Feyenoord met verslaggever Joep Schreuder. Over het bericht van De Telegraaf dat Sven Mislintat zaterdag Op Toekomst de trainerskamer was binnengestormd, wil Steijn niks zeggen.

SPA-VIT | 82' Slotfase breekt aan

In Rotterdam is het nog altijd 1-0 voor Sparta, dus Vitesse mag nog hopen op een puntje, of misschien wel meer. Sparta had deze wedstrijd al lang in de tas kunnen hebben, maar het is nog even billenknijpen.

AJA-FEY | Wat feitjes op een rij

- De Klassieker is toe aan zijn 68ste eredivisie-editie in Amsterdam. Ajax zegevierde 39 keer en twaalf keer won Feyenoord in het hol van de leeuw.

- Na zeven achtereenvolgende nederlagen boekte Feyenoord vorig seizoen in de Arena z'n eerste zege sinds 2005: 2-3. Lutsharel Geertruida was de matchwinner door in de 86ste minuut raak te koppen.

- Ajax heeft de slechtste seizoensstart in bijna 60 jaar en verzamelde maar 5 punten in 4 duels. Feyenoord is nog ongeslagen (3 zeges en 2 remises).

- In april troffen de ploegen elkaar in de halve finale van het bekertoernooi voor het laatst. In De Kuip kwam Ajax op 2-1 en daarna liep Davey Klaassen (Ajax) een hoofdwond op omdat iemand uit het publiek hem raakte met een voorwerp. Het duel lag even stil en het bleef 1-2.

- Ajacied Steven Berghuis speelde 5 jaar voor Feyenoord (199 duels en 87 treffers).

- Feyenoord, dat in de Champions League Celtic met 2-0 klopte, mist Luka Ivanusec, die een enkelblessure opliep in dat duel. Hoe lang de aanvaller aan de kant staat, is niet bekend.

SPA-VIT | 68' Geen goal Sparta

Vreugde in het Sparta-stadion wanneer Kitolano een doelpunt maakt. Maar wacht, de VAR moet er nog even naar kijken. Het blijkt namelijk buitenspel wanneer doelman Olij de bal uittrapt. Geen 2-0 van de Noor dus.

AJA-FEY | Primeurtje voor Ajax

Silvano Vos krijgt zijn eerste speelminuten in de eredivisie in 2023/2024. Ajax is daarmee de allereerste club in de geschiedenis die meer dan 25 verschillende spelers gebruikt in zijn eerste 5 eredivisieduels van een seizoen.

AJA-FEY | Opstelling Feyenoord, Trauner fit genoeg

Daar is de opstelling van de bezoekers. Aanvoerder Gernot Trauner was eerder deze week ziek, maar staat gewoon aan de aftrap. Verder zit Ayase Ueda op de bank in de Arena. De Japanse spits is hersteld van een spierblessure die hij opliep in het vriendschappelijke duel voor zijn land met Duitsland.

Opstelling Feyenoord

AJA-FEY | Opstelling Ajax, geen Bergwijn

De thuisploeg moet het in de Klassieker doen zonder aanvoerder Steven Bergwijn. De aanvaller heeft een ontstoken verstandskies en kan vandaag niet spelen. Steven Berghuis neemt de aanvoerdersband over.

Opstelling Ajax

SPA-VIT | 46' Tweede helft onderweg

De bal rolt weer in Rotterdam, waar Koki Saito al na twee minuten de kleedkamer in gaat. Of de Japanner wordt opgelapt of gewisseld is nog niet duidelijk.

SPA-VIT | 45+5' Rust

Na flink wat extra minuten gaan beide ploegen met 1-0 de rust in. Een karige voorsprong voor Sparta, dat meer had verdiend. Gelukkig voor Vitesse, want daardoor blijft de ploeg van Cocu in de wedstrijd.

SPA-VIT | Thuisploeg domineert

Het is Sparta wat de klok slaat op Het Kasteel. Vitesse komt amper van de eigen helft, de thuisploeg heeft al meerdere kansen gehad. Een schot van Verschueren wordt door Room net aan gekeerd, daarna schiet Clement net naast en even later komt Lauritsen net tekort om een voorzet binnen te glijden. De 2-0 hangt in de lucht.

SPA-VIT | 26' Volgende tegenslag voor Vitesse

Amine Boutrah gaat in de mangel bij Djevencio van der Kust en kan niet verder. Na de schorsing van Manhoef weer een speler minder met dreiging bij Vitesse. Hamulic vervangt de Fransman.

SPA-VIT | Verschueren versus Vitesse

Arno Verschueren scoorde vorig seizoen in beide eredivisiewedstrijden tegen Vitesse, en het is nu weer raak. Verschueren scoorde in totaal 4 keer tegen de Arnhemmers in de eredivisie. Zijn andere favoriete tegenstanders in de eredivisie zijn RKC, Fortuna en Groningen, maar tegen die teams scoorde hij maar twee keer.

SPA-VIT | 17' Cornelisse op glad ijs

Het is nog niet de wedstrijd van Cornelisse. Na zijn balverlies van net laat hij zich nu makkelijk in de luren leggen door Verschueren. De Belg staat daardoor samen met twee ploeggenoten tegenover twee Vitesse-verdedigers bij een voorzet van de zijkant. Verschueren raakt de bal net niet goed genoeg om van dichtbij de 2-0 te maken.

SPA-VIT | 6' DOELPUNT SPARTA!

De eerste goal van de middag is al snel een feit. Het balverlies is van last-minute-basisklant Enzo Cornelisse, daarna kan Sparta in de tegenaanval. Saito controleert vervolgens de bal en geeft hem af op Verschueren. Na een korte schijnbeweging schuift hij de bal in de hoek.

Sparta viert de 1-0

SPA-VIT | 1' Aftrap!

Vitesse heeft afgetrapt. Deze eredivisiezondag is begonnen!

SPA-VIT | Ook een wijziging bij Vitesse

Geen Mathijs Tielemans bij Vitesse. De aanvaller wordt vervangen door Enzo Cornelisse.

SPA-VIT | Vriends en ervaring vallen weg

Bart Vriends (208 eredivisieduels ervaring) valt geblesseerd uit voor aanvang van het duel. Het centrale Sparta-duo Tijs Velthuis (5) en Rick Meissen (7) speelde samen 12 eredivisiewedstrijden. Voor Meissen, Vriends' vervanger, is het de eerste basisplaats in deze competitie.

SPA-VIT | Wat wijzigingen

Bij Vitesse wordt de geschorste Million Manhoef vervangen door Ramon Hendriks. Sinds vorig seizoen speelde Vitesse slechts 1 eredivisieeduel zonder Manhoef, een 3-0 uitzege bij Cambuur op 15 oktober vorig jaar.

Djevencio van der Kust begint voor het eerst in de basis bij Sparta, ten koste van Django Warmerdam. Vorig seizoen speelden beide linkerverdedigers voor Utrecht. Warmerdam werd dat seizoen 4 keer gewisseld in de eredivisie, telkens kwam Van der Kust voor hem op het veld.

SPA-VIT | Opstelling Vitesse

Opstelling Vitesse

SPA-VIT | Opstelling Sparta

Opstelling Sparta

AJA-FEY | 'Mislintat stormt trainerskamer Ajax binnen'

De soap bij Ajax neemt steeds grotere vormen aan. Nu meldt De Telegraaf dat technisch directeur Sven Mislintat gisteren op De Toekomst, nog voordat trainer Maurice Steijn aanwezig was, de trainerskamer van Ajax is binnengestormd. Daarbij zou hij flink de druk hebben opgevoerd bij de spelers en gezegd hebben dat het lot van Steijn af zou hangen van het resultaat tegen Feyenoord.

"De actie die door meerdere mensen wordt bevestigd, wekte niet alleen woede bij de staf, maar ook verbazing", aldus de krant. "De toon en opmerkingen van Mislintat, die zich in de trainerskamer beklaagde over een gebrek aan steun binnen de club, werden als zeer dreigend ervaren. Het feit dat hij met spelers in gesprek ging over de Klassieker als ongewenst."

SPA-VIT | Wat feitjes op een rij

- Dit is het duel tussen de oudste clubs van de eredivisie; Sparta is opgericht in 1888 en Vitesse vier jaar later.

- Sparta is met 8 punten subtopper, Vitesse staat met 3 punten op de veertiende plaats.

- Zowel Sparta als Vitesse won negen van de 28 vorige ontmoetingen. Vorig jaar werd het ondanks een vroeg doelpunt van Vitesse 3-1 voor de thuisploeg. Vitesse won in 2018 voor het laatst (0-1 dankzij een doelpunt Mason Mount).

- Vitesse mist de geschorste aanvaller Million Manhoef. De aanvaller werd voor twee wedstrijden geschorst, waarvan een voorwaardelijk, voor zijn directe rode kaart in het duel met RKC Waalwijk.

- Sparta is met 8 punten subtopper, Vitesse staat met 3 punten onderin.

Vorig seizoen won Feyenoord in Amsterdam

Feyenoord won vorig jaar voor het eerst in achttien jaar een uitwedstrijd tegen Ajax (2-3). Bekijk hieronder hoe dat ging.

Onrustige week in Arena

Bij Ajax is het niet alleen op het veld onrustig. Directeur voetbalzaken Sven Mislintat is in opspraak geraakt omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is.

Ajax laat een extern bureau onderzoek naar de Duitser doen en heeft hem verzocht om tijdens wedstrijden even niet op de tribune te zitten.

Feyenoord wil de problemen van Ajax nog groter maken

Feyenoord kan de problemen bij Ajax nog groter maken. De landskampioen begint om 14.30 uur voor het eerst in decennia als torenhoge favoriet aan het uitduel met de grote rivaal uit de hoofdstad.

Feyenoord is de club in vorm. De ploeg van Arne Slot won de laatste vier wedstrijden en trof maar liefst zeventien keer doel in de laatste drie competitieduels. Ajax wacht al vier duels op een zege en beleeft met vijf punten uit vier duels in de eredivisie de slechtste competitiestart in 59 jaar.

Bij Feyenoord keert Ayase Ueda waarschijnlijk sneller dan verwacht terug in de selectie. Ajax-trainer Maurice Steijn geeft de 18-jarige Silvano Vos mogelijk een basisplaats.

Samenvatting: Almere City-PSV

Bekijk de samenvatting van Almere City - PSV

Even terug naar gisteravond..... Tillman verslaapt zich

PSV-trainer Peter Bosz heeft Malik Tillman gisteren voor straf niet opgenomen in zijn selectie voor de uitwedstrijd tegen Almere City FC. De middenvelder had zich verslapen. "Hij wilde nog wel komen", zei de coach na een eenvoudige zege (0-4). "Maar ik heb gezegd dat dat niet hoefde. Hij gaat zondag weer trainen."

Bosz koos voor Guus Til als aanvallende middenvelder en die liet hem niet in de steek. Til opende de score en bereidde de 0-2 van Hirving Lozano voor. Joey Veerman en Ricardo Pepi scoorden eveneens voor de koploper, die na vijf duels nog zonder puntenverlies in de eredivisie is.