AZ herstelt zich van Europees debacle, Martins Indi na jaar blessureleed terug

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - AZ

AZ heeft zich hersteld van het Europese debacle tegen HSK Zrinjski Mostar. Uit bij PEC Zwolle werd met 0-3 gewonnen. En er was nog meer goed nieuws: Bruno Martins Indi maakte na 70 minuten zijn rentree na een jaar blessureleed.

Bij de Alkmaarders was er alles aan gelegen om tegen PEC een goed resultaat te halen. Donderdag ging het in de Conference League gigantisch mis tegen het Bosnische HSK Zrinjski Mostar. AZ stond daar bij rust met 0-3 voor, maar ging alsnog met 4-3 onderuit. Tegen de Zwollenaren mochten dezelfde elf als afgelopen donderdag het opnieuw proberen.

Dat ging in de eerste helft wederom prima. De ploeg van Pascal Jansen begon wederom sterk aan de wedstrijd. Een van de eerste geloste schoten vloog er meteen in. Op aangeven van Yukinari Sugawara kon Mayckel Lahdo de bal keurig in de hoek plaatsen: 0-1.

Nog voor rust had AZ de voorsprong kunnen verdubbelen toen Sugawara topschutter Vangelis Pavlidis een grote kans bood. Maar de spits kon doelman Jasper Schendelaar niet passeren. Daardoor gingen de Alkmaarders dit keer met een magere voorsprong de rust in.

Nu wel solide tweede helft

Maar in tegenstelling tot donderdag kende de ploeg nu wel een solide tweede helft. In de 52ste minuut schoot Myron van Brederode op aangeven van Jordy Clasie via een Zwols been de 2-0 op het bord.

Het leek nog wel even spannend te worden toen scheidsrechter Edwin de Graaf na iets meer dan een uur floot voor een strafschop voor PEC. Bazoer leek de net ingevallen Apostolos Vellios te vloeren in het strafschopgebied, maar de VAR zag dat anders. Van de Graaf besloot te gaan kijken en zag dat Bazoer eerst de bal raakte. Daardoor bleef de strafschop uit.

Mooi moment voor Martins Indi

Een opluchting voor de uitploeg dus, die niet veel later weer goed nieuws tot zich kreeg. Jansen stuurde na 70 minuten voetbal Bruno Martins Indi het veld op. De verdediger moest door een bovenbeenblessure meer dan een jaar vanaf de kant toekijken. Na 54 gemiste wedstrijden kon Martins Indi weer meedoen.

Martins Indi keert na jaar terug bij AZ

En het geluk kon voor de verdediger niet op. In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd maakte Vangelis Pavlidis de score compleet: 0-3.

Door de overwinning bij PEC Zwolle en het verlies van FC Twente bij RKC Waalwijk schuift AZ nu op naar de tweede plek op de ranglijst, met evenveel punten als koploper PSV. De Eindhovenaren hebben een iets beter doelsaldo.

Bekijk hier de reacties na PEC Zwolle - AZ, inclusief een opgeluchte Martins Indi:

Martins Indi heeft grote glimlach na rentree: 'Iedereen heeft me heel goed geholpen'