liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving Marokko boven 2000 • Drie dagen van nationale rouw

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de aardbeving in Zuid-Marokko:

  • Het epicentrum van de beving lag zo'n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech.
  • Er zijn ruim 2000 doden geteld, verwacht wordt dat het dodental verder oploopt.
  • Het Nederlandse kabinet heeft 5 miljoen euro vrijgemaakt voor hulp.
  • Reddingsdiensten in het aardbevingsgebied zijn wegen aan het vrijmaken die zijn beschadigd.
liveblog gesloten

Dodental gestegen naar 2012

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Marokko is gestegen naar 2012, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko. Het is de verwachting dat het dodental nog verder oploopt, omdat de autoriteiten moeite hebben om zwaar getroffen gebieden te bereiken.

Ook zijn er zeker 2059 gewonden. 1404 van hen zijn zwaargewond.

Reddingswerk in Tafeghaghte, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Marrakech

Dodental stijgt naar 1305

Het dodental als gevolg van de aardbeving is bijgesteld naar 1305. Daarnaast zijn er zeker 1832 gewonden, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Om 15.00 uur vanmiddag werd het dodental op 1037 gesteld.

Inwoners van de plaats Moulay Brahim reciteren een gebed bij een slachtoffer

Amsterdam en Rotterdam: per inwoner 1 euro voor slachtoffers

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam zullen per inwoner van de stad 1 euro doneren aan slachtoffers van de aardbeving. Voor Amsterdam komt dit neer op een bedrag van 919.000 euro, voor Rotterdam 665.000 euro.

"Deze afschuwelijke ramp slaat een gat in het leven van zovelen. Onze gedachten zijn bij de getroffenen, hun naasten en al die mensen die nog in angst en onzekerheid verkeren over de veiligheid van hun dierbaren, in Marokko en in Nederland", schrijven de burgemeesters Halsema (Amsterdam) en Aboutaleb (Rotterdam) in een gemeenschappelijke verklaring.

In beide steden hangt de Marokkaanse vlag halfstok.

Drie dagen van nationale rouw in Marokko

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd in verband met de verwoestende aardbeving van gisteravond. De Marokkaanse vlag zal de komende dagen halfstok worden gehangen.

In het rampgebied zijn nog volop reddingswerkzaamheden gaande. De strijdkrachten zullen hen de komende dagen voorzien van voedsel, schoon drinkwater, tenten en dekens, staat in een verklaring van de koning van Marokko, Mohammed VI. Ook voor inwoners die dakloos zijn geworden als gevolg van de aardbeving zullen middelen worden vrijgemaakt.

Voetballers Marokko doneren bloed voor slachtoffers aardbeving

Bondscoach Walid Regragui en de spelers van de nationale ploeg hebben gehoor gegeven aan een oproep van de Marokkaanse regering om bloed te doneren voor de vele gewonden.

Op foto's en filmpjes van de Marokkaanse voetbalbond is te zien hoe een groot aantal spelers onder wie Achraf Hakimi (Paris Saint-Germain), Noussair Mazraoui (Bayern München, voorheen Ajax) en Ismael Saibari (PSV) bloed doneren.

Achraf Hakimi (PSG)

Burgemeester Marcouch hoopt snel te horen hoe Nederland Marokko kan helpen

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft zelf familie in het getroffen gebied. "Mijn schoonfamilie komt uit het diepe zuiden, mijn schoonvader is daar nu ook. Gelukkig zijn ze ongedeerd, maar wel bevreesd natuurlijk. Al zijn ze op het platteland gewend om op zichzelf aangewezen te zijn, zonder stromend water, elektra en internet."

Hij heeft ook gesproken met Arnhemmers die op vakantie zijn in Marrakesh. "Ook zij zijn ongedeerd, maar er is veel onzekerheid. Het is er heet en de restaurants en winkels zijn dicht. Ook de eigenaar van de riad waar ze verblijven weet niet hoe het verder moet. Gelukkig staan ze in goed contact met de ambassade in Rabat. Daar wordt hard gewerkt om alle Nederlanders in Marokko te helpen."

Concrete inzamelingsacties zijn in Arnhem nog niet opgezet, maar daar wordt al wel over gesproken. "In de Marokkaanse gemeenschap wordt intensief meegeleefd en worden plannen gemaakt voor inzamelingsacties. Maar het is wachten op verzoeken uit Marokko. Wat hebben ze nodig en waar? Ik hoop dat we daar snel bericht over krijgen."

Schade in regio bij epicentrum is gigantisch

De schade in de buurt van het epicentrum van de aardbeving is groot. Veel gebouwen zijn compleet ingestort. Er wordt massaal gezocht naar overlevenden.

Bergdorpen dicht bij epicentrum zwaar getroffen: 'Alles is kapot'

Kabinet maakt 5 miljoen vrij voor Marokko

Het kabinet heeft 5 miljoen euro toegezegd aan noodhulp voor Marokko via het Rode Kruis. Dat is een inzamelingsactie begonnen. Dat heeft demissionair minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel laten weten op X. "Namens het kabinet heb ik zojuist 5 miljoen euro voor die noodhulp toegezegd. We blijven natuurlijk kijken wat Nederland nog meer kan doen", schrijft zij. Sinds vanmiddag kan aan het Rode Kruis worden gedoneerd via giro 6868.

De Nederlandse ambassadeur in Marokko is inmiddels afgereisd naar het rampgebied om te kijken wat er aan hulp nodig is, laat minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten.

Aartsrivaal Algerije opent luchtruim voor hulpvluchten

Algerije heeft vanwege de aardbeving het luchtruim voor Marokkaanse hulpvluchten geopend, ondanks de slechte diplomatieke verhoudingen vanwege de Westelijke Sahara-kwestie. De grens tussen de landen is sinds 1994 al gesloten en in 2021 werden de diplomatieke relaties zelfs volledig opgeschort.

Desondanks liet het kantoor van de president van Algerije vandaag weten dat vluchten met medische en andere hulpgoederen en evacuatievluchten in het luchtruim worden toegelaten. Ook zegt het land bereid te zijn hulp te leveren wanneer daar door Marokko om wordt gevraagd.

Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt "met grote zorg en diepe droefheid het nieuws over de gevolgen van de zware aardbeving" te volgen. In een iets later gepubliceerde verklaring betuigde president Tebboune zijn medeleven.

Toen in Algerije afgelopen zomers hevige bosbranden woedden bood Marokko hulp aan, maar de Algerijnse autoriteiten negeerden dat.

Verschillende Nederlandse gemeenten hangen vlag halfstok

In verschillende Nederlandse gemeenten hangt de Nederlandse of Marokkaanse vlag halfstok vanwege de dodelijke aardbeving. "De aardbeving in Marokko is voor veel Utrechters akelig dichtbij, de verdrietige berichten raken de stad diep", schrijft de gemeente Utrecht op Twitter. "Op het stadhuis, bij het stadskantoor en wijkservicecentrum Vleuten-De Meern hangt de Nederlandse vlag halfstok.

In Rotterdam hangt de Marokkaanse vlag halfstok, net als in Amsterdam. Burgemeester Aboutaleb verwacht de komende dagen hulpinitiatieven vanuit de Marokkaanse gemeenschap in zijn stad.

In Den Bosch hangt een Marokkaanse vlag halfstok op het stadhuis. "We leven intens mee met Marokko, na de verwoestende aardbeving", aldus de gemeente Den Bosch op Twitter. "Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en nabestaanden. We denken ook aan iedereen die nu in onzekerheid leeft".

Nijmegen, Hilversum en Den Haag hebben de Nederlandse vlag halfstok gehangen uit medeleven.

Reddingswerkers en rouwende inwoners in de provincie Al Haouz

  • AFP
    Rouwende inwoners van het dorp Moulay Brahim in de provincie Al Haouz
  • AFP
    Reddingswerkers doorzoeken het puin in de provincie Al Haouz
  • AFP
    Reddingswerkers zoeken naar overlevenden onder een ingestort huis

Dodental boven de 1000

Het dodental na de aardbeving van gisteravond is bijgesteld naar 1037. Dat meldt de Marokkaanse staatstelevisie op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op; reddingswerkers proberen zich een weg door het puin te banen om bij slachtoffers te komen. Daarnaast zijn er meer dan 1200 gewonden geregistreerd.

Voetbalwedstrijd Marokkaans nationale mannenteam gaat niet door

De voetbalwedstrijd tussen Marokko en Liberia in de kwalificatieronde voor de Afrika Cup gaat vanavond niet door. Volgens de Marokkaanse bond is het besluit in overleg met de Afrikaanse Voetbal Confederatie genomen.

De wedstrijd tussen Marokko en Liberia stond gepland in Agadir, een stad op zo'n 300 kilometer van Marrakesh.

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp aan Marokko

Het Rode Kruis opent giro 6868 vanwege de hevige aardbeving in Marokko. Mensen kunnen direct geld overmaken voor de hulpverlening van de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet.

De hulporganisatie zegt dat de omvang van de ramp nog lastig in te schatten is. "We horen van hulpverleners ter plaatse dat verschillende dorpen in het getroffen gebied niet goed toegankelijk zijn. Deze dorpen liggen in de bergen en zijn mede door de aardbeving nog lastig te bereiken."

Het Rode Kruis richt zich nu op de directe hulpverlening zoals het verzorgen van getroffenen met eerste hulp, medische hulp en psychosociale hulp.

Er zijn al meerdere initiatieven opgezet. Zo wordt het Gnawa-muziekfestival in Den Haag vanavond een benefietavond. Ook zijn verschillende stichtingen begonnen met het inzamelen van geld.

Amateurbeelden die op social media rondgaan van het moment dat de aardbeving in Zuid-Marokko plaatsvond.

Het moment van de aardbeving in Marokko

Nederlandse ambassadeur in Marokko: neem contact op in geval nood

De Nederlandse ambassadeur in Marokko heeft in het NOS Journaal op NPO Radio 1 gereageerd op de aardbeving daar. Jeroen Roodenburg zei dat er geen meldingen zijn binnengekomen van Nederlandse slachtoffers. "We zijn heel druk bezig om dat in kaart te brengen."

De ambassadeur adviseert mensen om bij nood contact op te nemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat is 24/7 beschikbaar. "Ze kunnen altijd contact zoeken zodat we de hulp kunnen faciliteren."

Roodenburg zegt dat Nederland klaarstaat om Marokko te helpen als dat nodig is. "Op dit moment zijn de Marokkaanse autoriteiten bezig om het rampgebied in kaart te brengen, inclusief kleine dorpen. Ik ben in nauw contact met de autoriteiten om dat zo snel mogelijk te weten als dat verzoek er komt." Dat is tot nu toe nog niet gebeurd.

Zelf heeft de ambassadeur in Rabat weinig van de aardbeving gemerkt. "Rabat ligt hemelsbreed zo'n 300 kilometer van Marrakech. Maar iets over 23.00 uur was het heel duidelijk voelbaar, ook in Rabat. Dus dat het een zware aardbeving was, was wel duidelijk. Maar de schade viel in vergelijking met het rampgebied mee."

Ravage in Marrakech na aardbeving: 'Mijn ouders zitten nog vast'

De stad Marrakech is zwaar getroffen door de aardbeving in Marokko. Bij daglicht is de duidelijk geworden dat de schade groot is.

Na de oproep van de bloedbanken stonden vanochtend veel mensen in de rij om bloed te doneren.

Ravage in Marrakech na aardbeving: 'Mijn ouders zitten nog vast'

Marokkaanse koning mobiliseert militairen en reddingsdiensten

De Marokkaanse koning heeft het leger en reddingsdiensten vanuit het hele land gemobiliseerd om te helpen in het aardbevingsgebied. Reddingswerkers zijn sinds vannacht bezig om slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

De Marokkaanse staatszender meldt dat onder meer in de provincie Chichaoua mensen vastzitten. Met graafmachines wordt geprobeerd om ze onder het puin vandaag te halen. Daar zijn zeker 89 lichamen geborgen.

Ook in en rond Marrakech, de provincies Taroudant en Al Haouz en rond de stad Ouarzazate zijn reddingsoperaties aan de gang.

ANWB heeft 16 meldingen van Nederlanders in aardbevingsgebied

Bij de alarmcentrale van de ANWB hebben zich inmiddels zestien mensen gemeld vanuit het aardbevingsgebied in Marokko, laat een woordvoerster weten aan het ANP. Volgens haar gaat het om mensen die "ineens op straat stonden zonder spullen, tot mensen die zich afvagen hoe ze nu thuiskomen".

De organisatie zegt te kijken wat nodig is voor de melders. De meesten van hen hebben een reis geboekt via een organisatie. De ANWB verwijst hen daar naar door. Zelf heeft de ANWB geen groepsreizen in het gebied.

Bij alarmcentrale van SOS International is tot nu toe één melding binnengekomen, laat een woordvoerder weten.

Dodental aardbeving bij Marrakech opgelopen tot 820

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Zuid-Marokko is opgelopen tot 820. Zeker 672 mensen raakten gewond van wie er 205 ernstig. Dat zegt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Hoofd Marokkaans geologische centrum: naschokken nauwelijks voelbaar

De naschokken die volgden op de krachtige aardbeving in de provincie Al Haouz, zijn aan het afnemen en zullen mogelijk niet door de bevolking worden gevoeld. Dat zegt Nacer Jabour, hoofd van het Marokkaanse geologische centrum. Volgens hem werd de beving gevoeld in verschillende Marokkaanse steden binnen een straal van 400 kilometer rond het epicentrum.

"De eerste schok werd gevolgd door honderden naschokken", zegt Jabour. Hij voegde eraan toe dat naschokken meestal afnemen naarmate ze verder verwijderd zijn van de seismische breukzone.

Eerder noemde Jabour de beving "de zwaarste in 100 jaar", meldt Al Jazeera.

Arnhemse burgemeester Marcouch stuurt medeleven

Op X schrijft de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch dat hij meeleeft met iedereen. "Lieve overlevers van de aardbeving in Zuid-Marokko, hun bezoekers en de families in Nederland, in Arnhem leven wij sterk mee met u."

"Wij zouden graag onze troostende arm om u heenslaan, treurend om zoveel doden en gewonden rond Marrakech", schrijft Marcouch.

Marokkanen in Amsterdam geschrokken van aardbeving

Marokkanen in Amsterdam geschrokken van aardbeving: 'Mijn familie is daar'

'Huizen in getroffen gebied niet aardbevingsbestendig'

Correspondent Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi is op vakantie in het Atlasgebergte voor een groot familiefeest. "Het was heel gezellig en toen begon het plotseling te schudden. Ik had het nog niet eerder meegemaakt, maar had meteen door dat het een aardbeving was", zegt hij in het NOS Journaal.

Met de familie van Marghadi gaat het goed, zegt hij. "Maar we hoorden wel van anderen dat het dichter bij het epicentrum heftiger moet zijn geweest. Er was aardig was angst en bezorgdheid."

Marghadi kent het gebied goed. "We zijn vroeger vaak van Agadir naar de Hoge Atlas gereden. De huizen daar zijn vaak van klei of leem gemaakt, en soms ook wel van cement. Het is wel zeker dat ze niet per se aardbevingsbestendig zijn gemaakt. Dat de schade op veel plekken groot is, verbaast me dan ook niet."

Schade in een deel van het oude centrum van Marrakech

  • AFP
    Schade aan een gebouw in het oude centrum van Marrakech
  • AFP
    Schade aan een gebouw in het oude centrum van Marrakech
  • AFP
    Schade aan een gebouw in het oude centrum van Marrakech

Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders gaat inzamelingsactie opzetten

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders zegt dat er binnenkort een inzamelingsactie komt voor de slachtoffers van de aardbeving. "We moeten eerst weten wat er nodig is en dan maken we een plan om een hulpactie te organiseren", zei voorzitter Bouchaib Saadane tegen de NOS op NPO Radio 1. "Op dit moment is er vooral medische hulp nodig."

Ook in Casablanca veel mensen op straat

Ook in Casablanca veel mensen op straat, bang voor naschokken

Seismoloog: beving was ondiep dus groot effect aan het oppervlak

Marokko wordt vaker getroffen door aardbevingen, maar meestal in het noorden van het land. Deze was meer richting het zuiden. "Dat gebied is seismisch actief, maar niet zo actief als het noorden", zegt Läslo Evers, aardbevingsdeskundige van het KNMI.

De aarde bestaat uit verschillende platen, die tegen elkaar aan komen, van elkaar verwijderd raken en langs elkaar schuren. Tussen Marokko en Spanje ligt een grens tussen twee platen. Door het Atlasgebergte lopen de breuklijnen daarvan.

De aardbeving van gisteravond had een kracht van 6,8 en gebeurde op een diepte van tussen de 10 en 20 kilometer, zegt Evers. "Dat is ondiep en dat betekent groot effect aan het aardoppervlak."

In 1960 was er een aardbeving in de buurt van Agadir, nog iets verder naar het zuiden, met een kracht van 5,8. Zeker 12.000 mensen kwamen toen om het leven. Evers: "Dat is toen wel aanleiding geweest om gebouwen en infrastructuur aan te pakken, om te zorgen dat die beter tegen dit soort bevingen kunnen."

Tot nu toe was er bij deze beving één grote schok en daarna een aantal kleinere naschokken vertelt de KNMI-seismoloog. Dat is anders dan bij de beving in Turkije en Syrië van februari. "Daar ontstonden na de eerste schok nog een aantal grote schokken op andere breuken. Dat zie ik hier niet."

Minister Bruins Slot: Nederland staat klaar

Nederland is bereid na de zware aardbeving hulp te geven aan Marokko, laat minister Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken weten. Er is nog geen officieel hulpverzoek van de Marokkaanse regering binnengekomen.

Het kabinet zou op verzoek een Urban Search and Rescue (USAR) kunnen sturen. Zo'n team bestaat uit specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties (vaak met honden), maar ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen.

Kaart van het aardbevingsgebied

Meeste doden in de provincie Al Haouz

De meeste doden tot nu toe zijn gevallen in de provincie Al Haouz, waar het epicentrum lag. Daar zijn 290 doden geteld.

Nederlanders in Marrakech hotel uit, voor zover bekend geen gewonden

Reisorganisatie TUI zegt dat er in Marrakech zo'n honderd Nederlanders in het getroffen gebieed zitten die een pakketreis via TUI hebben geboekt. "Zij zijn vannacht uit hun hotels gehaald en mogen terug zodra is vastgesteld dat dat veilig kan. Ze zijn natuurlijk erg geschrokken."

Volgens een woordvoerder is de reisleiding van TUI bij ze, voor zover bekend is van die groep niemand gewond geraakt.

Daarnaast zijn er nog 125 mensen die via TUI een rondreis hebben geboekt door Marokko, individueel of in een groep. De reisorganisatie zoekt nog contact met hen om na te gaan of zij ongedeerd zijn.

Koningspaar leeft mee: 'U bent in onze gedachten'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via X gereageerd op de aardbeving in Marrakech. "Wij leven mee met de families van de slachtoffers in Marokko en met de vele Nederlanders die nu in angst verkeren om hun dierbaren. U bent in onze gedachten."

De reactie van koning Willem-Alexander en koningin Máxima op X

Dodental aardbeving Marokko opgelopen tot ruim 600

Het dodental in Marokko als gevolg van de aardbeving vannacht is opgelopen tot zeker 632. Dat melden Marokkaanse media. Eerder waren het er bijna 300. Het aantal gewonden staat nu op 329.

Aardbeving had kracht van 6,8

Het Amerikaanse geologische centrum USGS zegt dat de aardbeving in Zuid-Marokko een kracht had van 6,8. Het epicentrum lag bij Oukaïmedene, zo'n 80 kilometer ten zuiden van Marrakech. Ook de Marokkaanse autoriteiten spraken eerder over een aardbeving met een kracht van 6,8.

Het epicentrum lag weliswaar bij Marrakech, maar de aardbeving werd ook vele honderden kilometers verderop gevoeld. Zo kreeg de USGS meldingen binnen van mensen in Portugal die de beving hebben gevoeld. In hoofdstad Rabat, zo'n 300 kilometer ten noorden van het epicentrum, gingen mensen de straat op uit angst voor het instorten van gebouwen.

Aardbevingskaart van USGS

Marokkanen klagen over gebrek aan voorlichting overheid

In Marokko wordt geklaagd over het gebrek aan voorlichting van de overheid, zegt correspondent Samira Jadir vanuit Rabat in het NOS Radio 1 Journaal.

"Een aardbeving hier is uitzonderlijk, waardoor mensen ook niet wisten wat ze moesten doen. Daarom werd er ook gehoopt op wat voorlichting van de overheid over buiten of binnen slapen of dat er naschokken te verwachten zijn. Dat is allemaal niet gebeurd", zegt Jadir.

Ook de hulpverlening komt langzaam op gang, zegt Jadir. "We zien nu beelden van mensen die in nood zijn en op sociale media om hulp vragen. Ze zeggen: 'stuur ons ambulances'. Of er een plan van aanpak is, is ook niet echt duidelijk."

Twintig jaar geleden was er een grote aardbeving in Al Hoceima in het noorden van Marokko. "De overheid heeft op die regio gefocust op gebied van voorlichting. De mensen die daar wonen zijn ook getraind op aardbevingen en weten wat ze moeten doen. In dit deel van Marokko is dat totaal niet zo en dat besef dat het kan gebeuren is er nooit geweest."

Oproep voor doneren van bloed

Inwoners van Marrakech worden opgeroepen om bloed te doneren voor gewonden. Bloedbanken in de stad openden vannacht hun deuren, meldt staatspersbureau Hespress. In een van de grootste ziekenhuizen van de stad zou de oproep goed worden opgevolgd, schrijft het persbureau.

Nederlands reddingsteam monitort situatie

Het Nederlandse reddingsteam USAR is vannacht geïnformeerd over de aardbeving in Marokko en monitort de de situatie, maar is nog niet gevraagd af te reizen naar het getroffen gebied. "Voor een eventuele inzet zijn we afhankelijk van een hulpverzoek van het getroffen land. Dat kan direct bij Nederland binnenkomen, via de EU of de VN. Zonder zo'n verzoek worden we nooit ingezet", legt een woordvoerder uit op X.

Het team werd begin dit jaar nog ingezet bij de zware aardbeving in Turkije. Daar konden twaalf personen levend onder het puin vandaan worden gehaald. Het team dat daar werd ingezet bestond uit 65 mensen en 8 honden.

ANWB: staan klaar voor Nederlanders

Een woordvoerder van de ANWB laat weten dat meerdere Nederlanders in Marokko zich vannacht hebben gemeld bij de ANWB Alarmcentrale. Ze kon nog niet zeggen wat voor hulp ze nodig hebben. Ook is er nog geen beeld van het precieze aantal Nederlanders in het gebied.

"We kunnen ze van advies voorzien en naar ze luisteren. Als mensen een reis via de ANWB hebben geboekt, zijn we verantwoordelijk en kunnen we bijvoorbeeld helpen door een extra overnachting te regelen."

Inwoners Marrakech brengen nacht door op straat

Veel inwoners van Marrakech durfden na aardbeving niet meer hun huizen in. Ze hebben daarom de nacht doorgebracht op straat. Op foto's is te zien hoe ze proberen te slapen op provisorische slaapplekken of het nieuws volgen op hun telefoon.

  • AFP
    Slapen op straat
  • AFP
    Slapen op straat
  • AFP
    Slapen op straat
  • AFP
    Slapen op straat
  • AFP
    Slapen op straat

Ooggetuigen melden ingestorte gebouwen in Marrakech

In Marrakech is een onbekend aantal gebouwen ingestort, melden Marokkaanse media. Over het aantal slachtoffers dat daarbij is gevallen, is onbekend. In de stad wonen ongeveer een miljoen mensen.

Er zou ook schade zijn aan een aantal belangrijke gebouwen in de stad, zoals de beroemdste moskee van de stad, de eeuwenoude Koutoubia-moskee. Ook de oudste muur van Marrakech zou beschadigd zijn geraakt.

De locoburgemeester van Marrakech zegt dat er nog geen goed overzicht is van de schade. Hij verwacht de komende uren meer informatie. Mohamed Al-Idrissi zegt verder dat er in een deel van zijn stad de stroom is uitgevallen.

Nog geen informatie over Nederlanders

Het is nog niet duidelijk of er ook Nederlanders in het getroffen gebied zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daar nog geen beeld van te hebben.

Marrakech staat bekend als een toeristisch gebied. Doorgaans vliegen er ook veel Nederlanders voor vakantie naar toe. Op het moment van de aardbeving renden veel hotelgasten in paniek naar buiten.

Rutte reageert op aardbeving

Demissionair premier Rutte heeft op X gereageerd op de aardbeving. "Er komt verschrikkelijk nieuws binnen over de verwoestende aardbeving die Marokko heeft getroffen", schrijft Rutte. "Mijn gedachten zijn bij de vele slachtoffers van deze ramp en bij de lokale hulpdiensten. Ik heb mijn oprechte condoleances overgebracht aan premier Aziz Akhannouch." Rutte is momenteel in India voor de top van de G20.

De reactie van Rutte

Ook andere wereldleiders betuigen hun medeleven. "In deze moeilijke uren zijn onze gedachten bij de slachtoffers van deze verwoestende aardbeving", zegt de Duitse bondskanselier Scholtz. "Ons medeleven gaat uit naar alle betrokkenen."

Bericht van Olaf Scholz op X

Voorzitter Michel van de Europese Raad zegt steun toe aan het getroffen land.

Bericht van Charles Michel op X

Lokale autoriteiten proberen wegen vrij te maken voor hulpdiensten

Reddingsdiensten in het aardbevingsgebied zijn wegen aan het vrijmaken die zijn beschadigd. Volgens een woordvoerder is er nu nog geen goed beeld van het aantal slachtoffers en de schade omdat sommige dorpen nog niet zijn bereikt door de hulpdiensten. Hij zegt tegen Marokkaanse media dat de uitgestrektheid van de regio en het onherbergzame gebied het werk bemoeilijken.

De inspanningen van de autoriteiten zijn nu gericht op het openstellen van de wegen voor ambulances.

De aardbeving was te voelen in een groot deel van Marokko

Zo gingen ook in Casablanca en de hoofdstad Rabat, mensen naar buiten. Dat is zo'n 400 kilometer ten noorden van het epicentrum. In de havenstad Agadir brachten honderden mensen de nacht buiten door.

'Het was alsof er een trein vlak langs onze huizen reed'

Overzicht

In Marokko zijn zeker 296 mensen om het leven gekomen bij een aardbeving. De beving was even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) en had volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7,2. De Amerikaanse geologische dienst noemt een kracht van 6,8.

Marokko zegt dat de meeste slachtoffers zijn gevallen in onherbergzaam gebied ten zuiden van Marrakesh. Er zouden zeker 150 gewonden zijn. Ziekenhuizen in Marrakesh stromen vol met gewonden, melden lokale media.

Op beelden is te zien dat in Marrakesh gebouwen zijn ingestort en straten en auto's zijn bedolven onder puin. Ook is er veel schade in de medina, het oude centrum van de stad. Daar zijn muren ingestort en zitten er scheuren in panden. Veel mensen zijn naar buien gevlucht uit angst voor naschokken.