NOS Nieuws

Eerste initiatieven voor hulp aan Marokko gestart: 'Moet iets gedaan worden'

"Het is vreselijk wat er is gebeurd. Ik hoop dat er hulp op gang komt, want het zijn moeilijk begaanbare gebieden", zegt een Marokkaanse Nederlander over de aardbeving in Marokko. Nu mensen van de eerste schrik zijn bekomen en contact is gelegd met familieleden en kennissen, komen de eerste oproepen en initiatieven op om hulp te organiseren.

Zo is stichting Maroc Relief vanochtend al begonnen met een donatiepagina voor noodhulp aan Marokko. Mohamed Bouyafa: "We werden vanochtend vroeg gebeld door een lokale partner in Marrakech waar we meerdere projecten mee doen. Die gaf aan dat de schade niet normaal was en vroeg of wij een actie wilden opzetten."

Al geld gedoneerd

Volgens Bouyafa komt er al geld binnen. Ook is de stichting bezig met het opzetten van inzamelpunten, waar mensen spullen kunnen inleveren als dekens, water en kleding. "Dat hebben we een aantal jaar geleden ook zo gedaan, toen er overstromingen in Marokko waren. De spullen die we hier hadden verzameld hebben we verscheept naar Marokko. Dat is een hele onderneming, dus daar zullen we ons de komende dagen op voorbereiden."

Het is volgens Bouyafa nu vooral noodzaak om vast te stellen wat Marokko nodig heeft, dan kan de organisatie gericht gaan inzamelen. De stichting heeft meerdere projecten lopen, waarbij hier geld wordt ingezameld om mensen in Marokko te ondersteunen. Daarbij gaat het vooral om alleenstaande moeders.

Festival wordt benefiet

Het Nederlandse Gnawa-muziekfestival in Den Haag wordt vanavond een benefietfestival om geld in te zamelen voor slachtoffers in Marokko. "Het thema was al Marrakech in Den Haag", zegt festivaldirecteur Mustapha Barbouch, "Een groot deel van de inkomsten gaan we nu doneren". Voor de voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg en het Korzo theater waren 300 kaartjes verkocht, maar de verwachting is dat er nu meer mensen op zullen afkomen.

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) denkt ook na over inzamelingsacties voor de slachtoffers. "We moeten eerst weten wat er nodig is en dan maken we een plan om een hulpactie te organiseren", zei SMN-voorzitter Bouchaib Saadane tegen de NOS op NPO Radio 1. "Op dit moment is dat vooral medische hulp."

Om te kijken welke rol SMN kan spelen, gaat het contact opnemen met collega-organisaties en -instellingen. "Dat er iets gedaan moet worden, is wel duidelijk." SMN doet een oproep aan de Nederlandse hulporganisaties achter Giro555 om met een landelijke actie te starten.

Inmiddels heeft het Rode Kruis Giro6868 geopend. Daarmee wordt de Marokkaanse Rode Halve Maan ondersteund waarvan mensen in Marokko helpen met de eerste hulp, vervoer naar het ziekenhuis en ondersteuning van mensen.

Burgemeesters

Nederlandse burgemeesters met een Marokkaanse achtergrond, zoals de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb betuigen hun medeleven.

Marcouch zegt in de Gelderlander dat er in Arnhem en omgeving veel mensen zijn die vaders en moeders, opa's en oma's' in het getroffen aardbevingsgebied hebben. "Daar staan we in Arnhem mee in contact."

Ook de regering is bereid hulp te bieden. Het kabinet zou een Urban Search and Rescue (USAR) kunnen sturen. Zo'n team bestaat uit specialisten op het gebied van zoek- en reddingsacties (vaak met honden), maar ook uit verpleegkundigen, artsen en bouwkundigen.

NOS-verslaggever Lidwien Gevers sprak in Amsterdam met verschillende Marokkaanse Nederlanders over de aardbeving:

Marokkanen in Amsterdam geschrokken van aardbeving: 'Mijn familie is daar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl