Een vrouw bij een huis in de oude stad van Marrakech
NOS NieuwsAangepast

Aardbeving Marokko leidt tot zeker 1000 doden en veroorzaakt ravage

In Marokko zijn zeker 1000 mensen om het leven gekomen bij een zware aardbeving. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er ruim 1200 gewonden.

Op beelden uit het rampgebied, in de omgeving van Marrakech, is te zien dat er veel schade is aan gebouwen. In Marrakech zijn gebouwen ingestort en zijn straten en auto's bedolven onder puin.

Er zijn berichten dat een van de bekendste monumenten van de stad, de 12e-eeuwse Koutoubia-moskee, is beschadigd, maar het is niet duidelijk hoe ernstig dat is. De bijna 70 meter hoge minaret van de moskee staat bekend als "het dak van Marrakech".

Een lokale nieuwssite meldt dat ziekenhuizen in Marrakech een "massale toestroom" van gewonden zien.

De beving was even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) en had volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7,2. De Amerikaanse geologische dienst noemt een kracht van 6,8. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9.

"Bij een wandeling voelden we het trillen onder onze voeten. Mijn vrouw dacht dat het een helikopter was of zoiets", zegt een getuige in Marrakech. "Maar ik zei tegen haar dat het een aardbeving was. En plotseling waren mensen op straat alle kanten op aan het rennen."

"Het voelde alsof er een trein vlak langs onze huizen reed", zegt een andere getuige. "Mensen gingen in totale paniek de straat op. Er zijn gezinnen die nog steeds op straat slapen omdat ze zo bang waren door de kracht van de aardbeving."

Het epicentrum lag in de regio Al Haouz in het Atlasgebergte, zo'n 70 kilometer ten zuidwesten van Marrakech. In dat gebied zijn volgens een Marokkaanse functionaris de meeste slachtoffers gevallen. Het is een onherbergzame streek en er is nog veel onduidelijkheid over de situatie ter plaatse.

Tegen persbureau Reuters zegt een inwoner van Asni, een dorp in de buurt van het epicentrum, dat daar bijna alle huizen zijn beschadigd. Ook zouden er nog mensen onder het puin liggen. Inwoners doen wat ze kunnen om hun dorpsgenoten te redden.

Getuigen vertellen wat ze merkten van de beving:

'Het was alsof er een trein vlak langs onze huizen reed'
Schade na de aardbeving in Marokko
Deze mensen in Casablanca brengen de nacht buiten door, uit angst voor naschokken

Op beelden is ook te zien dat veel mensen in paniek naar buiten vluchtten toen de beving begon. Veel mensen hebben de nacht doorgebracht op straat. Dat gebeurde ook in steden op grotere afstand van het epicentrum, zoals Casablanca en de hoofdstad Rabat, zo'n 400 kilometer noordelijker.

Zware aardbevingen komen niet vaak voor in Marokko, al heeft het noorden van het land geregeld te maken met kleinere bevingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl