Veel vakantiegangers zijn ook in het getroffen aardbevingsgebied in Marokko. Reisorganisatie TUI zegt nog contact te zoeken met ruim 125 rondreizende toeristen. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot zegt dat Nederland klaar staat om Marokko te helpen.
Erik van Drunen is in Marrakech op vakantie. Hij was net terug van een kamelentour in de woestijn en stond in de lobby van zijn hotel toen de aardbeving was. "We stonden in de hotellobby toen de grond begon te beven. Je eerste gedachte is 'wat is dit? Een aardbeving? Een aanslag?'
De paniek in de stad was groot, volgens Van Drunen: "Veel mensen renden in paniek naar buiten, het plein op." Of hij zijn vakantie nog kan doorzetten, is nog niet duidelijk. "In principe gaan we over zes dagen terug, maar er is nog veel onzeker. Vanmiddag hebben we contact met onze reisorganisatie."
De Vlaming Jasper Van Biesen zat in een ander hotel in Marrakech op het moment van de beving: "Eerst denk je dat het een grote vrachtwagen is, maar het begon daarna nog harder te daveren. De muren bewogen."
Beelden van de schade in Marrakech:
Onder de toeristen is ook Mustapha Oumlil, die met zijn vrouw in een hotel in Taroudant zit, op zo'n 250 kilometer ten zuiden van Marrakech. "We hebben het heel erg gevoeld, wij schrokken ons bed uit", vertelt hij aan de NOS.
Oumlil is ongedeerd, maar beschrijft dat het leek 'alsof er een zware goederentrein langsreed': "Spullen vielen van de muur, de grond begon te schudden, water uit het zwembad stroomde over." Alle hotelgasten hebben uit angst de nacht buiten doorgebracht.
In Casablanca, zo'n 250 kilometer ten noorden van Marrakech, was de beving ook duidelijk waarneembaar, vertelt Emily Asbroek. "We zaten rond 23.00 uur in ons hotel op elfde verdieping toen het heel erg begon te trillen. Het voelde alsof je in het midden van een harmonicabus staat die heel erg heen en weer gaat." Ze is zelf ongedeerd en kon nog de nacht doorbrengen in het hotel.
Volgens Asbroek is de stad nu uitgestorven. "Er hangt een hele vreemde, doodse sfeer op straat. Normaal moet je goed uitkijken voor al het verkeer dat door elkaar rijdt. Nu is er helemaal geen verkeer en zijn alle straten leeg."
Buitenlandse Zaken: registreer je online
Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen in het getroffen gebied aan de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Mensen die via een reisorganisatie in Marokko zijn, kunnen het beste met die organisatie contact opnemen.
Daarnaast raadt Buitenlandse Zaken mensen in het gebied aan zich online te registreren, om zo in contact te blijven met het ministerie. Het reisadvies voor het grootste deel is nog steeds geel. Dat betekent dat de situatie anders is dan in Nederland, maar dat je er in principe gewoon naar toe kan.
Marokkaanse Nederlanders zijn geschrokken:
Bouchaib Saadane, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, heeft contact met mensen in het gebied. Hij zegt ook dat mensen in de hoofdstad Rabat de beving hebben gevoeld. "Mensen werden daar wakker van lawaai en iedereen was in paniek", vertelt hij bij de NOS op NPO Radio 1.
Het Samenwerkingsverband zegt dat er binnenkort een inzamelingsactie komt voor de slachtoffers van de aardbeving. "We moeten eerst weten wat er nodig is en dan maken we een plan om een hulpactie te organiseren. Op dit moment is er vooral medische hulp nodig."
Namens Nederland zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot dat Nederland bereid is hulp te leveren, maar dat er nog geen hulpverzoek vanuit Marokko is overgekomen. Nederland zou bijvoorbeeld een speciaal USAR-reddingsteam kunnen sturen.