liveblog
NOS WielrennenAangepast

Stilte rond rode trui met Pyreneeëntest op komst • Vuelta-ontknoping live bij NOS

Etappe 11 van La Vuelta:

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier bij de La Laguna Negra. Morgen zijn we terug met een fris blog, voor de (waarschijnlijke) 151 kilometer lange sprintersetappe naar Zaragoza. De officiële start is even na 14.00 uur.

Tot dan!

Wat krijgen we komende dagen? Eerst sprinten, dan klimmen

De hoge heren van klassement der rode trui hadden vandaag een 'rustdag'. En terecht: gister was het ploeteren in de individuele tijdrit en als je ziet wat er vrijdag en zaterdag aankomt, kun je het ze niet kwalijk nemen.

Donderdag in etappe 12 krijgen eerst de sprinters een kans, met een vlakke aankomst in Zaragoza.

Het profiel van etappe 12 van de Vuelta

Daarna begint een ware Pyreneeënmarteling voor het grootste deel van het peloton. Voor de klassementsrenners zijn dat de belangrijkste dagen.

Etappe 13 met finish bovenop de Tourmalet is niet mis. En een dag later finishen op de Puerta de Belagua is ook niet gering.

  • LaVuelta
    Het profiel van etappe 13 van de Vuelta
  • LaVuelta
    Het profiel van etappe 14 van de Vuelta

Vuelta live bij de NOS

Machtige punch helpt Herrada aan zege bij La Laguna Negra

Herrada uitgeput na de zege

De Spanjaard Jesús Herrada heeft de elfde etappe van de Vuelta gewonnen. Op de top van een spannende slotklim was hij sterker dan mede-ontsnappers Romain Grégoire, Andreas Kron, Jonathan Caicedo en Geraint Thomas.

In de top van het algemeen klassement bleven de verhoudingen hetzelfde: de Amerikaanse Jumbo-Visma-renner Sepp Kuss behoudt de rode leiderstrui.

Lees hier het hele etappeverslag:

Algemeen klassement ziet er zo uit: geen veranderingen

Het klassement na etappe 11

Uitslag van etappe elf

Tik hieronder op 'Bekijk' om de uitslag van etappe 11 te zien.

FINSH | Geen verschillen voor rode trui

De hoogst genoteerde klassementsrenners komen allemaal samen over de finish. Daar verandert er niks.

Nog 100 meter | Toch even Evenepoel

Nou, de klassementsmannen deden werkelijk waar niets. Een vrije dag. Oké, Evenepoel doet nog een sprintje voor het moraal op 150 meter van de streep. Het zal geen tijdswinst opleveren.

Nog 800 meter | Carthy erachteraan

Carthy wil zijn toptienplek verdedigen en gaat achter Uijtdebroeks aan. Hij gaat 'm terughalen.

En om het rood gebeurt er niks.

Nog 2 km | Klassementsmannen stil

De klassementsmannen doen helemala niks op de laatste klim. Oké, de jonge Bora-renner Uijtdebroeks is ervandoor gegaan. En de jonge Belg gaat wel wat tijd pakken op de concurrentie, misschien zelfs de toptien in

FINISH | Herrada wint!

Jesus Herrada wint de elfde etappe! Hij wachtte lang, tot de laatste 300 meter. En niemand kon volgen!

Het is zijn derde ritzege in de Vuelta.

Gregoire is tweede, Kron derde.

Herrada wint

Nog 300 meter | Herrada is weg!

O daar gaat Herrada, wat is hij snel weg. Niemand kan mee, lijkt het.

Nog 750 meter | Tegenaanval Thomas

Thomas rijdt het gat dicht. Althans, bijna! Herrada en Gregoire volgen nog.

Nog 1 km | Caicedo nogmaals

En nu lijkt Caicedo weg! Met een enorme spurt onder de vlag van de laatste kilometer is hij ervandoor.

Nog 1,2 km | Acht man over

Acht man gaan strijden om de ritwinst.

Nog 1,7 km | Caicedo gaat!

Caicedo valt aan in de kopgroep en Thomas gaat erachteraan! Herrada gaat mee.

HEt steilste deel moet nog komen, met stukken van 13%.

Nog 2,7 km | Nog altijd Pipo

Nog altijd Pipo, nog altijd Ganna, wat een inspanning is dit. Er zijn nog zeven man over. Thomas, Gregoire, Molard, Kron, Herrada en Caicedo zien we.

En wat gebeurt er bij de klassementsmannen in het peloton? Niets. Nog niets.

Nog 4,1 km | Ganna beestachtig

Ganna martelt de kopgroep met een verschrikkelijk hoog tempo. Ze vallen met bosjes tegelijk om. Ook Jan Maas moet er nu af. Het is vrouwen en kinderen eerst nu voor de vluchters vooraan. Kan Thomas dit zelf nog wel volgen? Ja, net als Gregoire en Kron.

Ganna buffelt omhoog

Nog 6,3 km | Slotklim begonnen!

Het profiel van de slotklim La Laguna Negra

De kopgroep is begonnen aan de slotklim naar La Laguna Negra. Geen fijn ding hoor: 6.5 kilometer à 6.7%.

De eerste vluchters moeten de kopgroep al laten gaan, want Ganna houdt het tempo ongenadig hoog. Binnen no-time rijdt de Italiaan de halve minuut die Ourselin had dicht.

Nog 7 km | Onrust in kopgroep

De onrust in de kopgroep neemt toe. Meerdere renners demarreren. Ourselin heeft bijna een halve minuut te pakken en daarachter volgen nieuwe aanvallen.

Kron gaat ook, en krijgt direct Thomas en Gregoire in zijn wiel. We zijn begonnen!

Nog 10 km | Ourselin probeert het

En daar is de volgende niet-klimmer die iets wil proberen om de rit te winnen: Paul Ourselin (TotalEnergies) demareert en hij heeft wel een aardig gat geslagen. Hoeveel seconden tellen we? Zestien ongeveer.

Hij gaat nu een tijdrit aan tegen Ganna en Askey, die voor Thomas en Grégoire de boel willen controleren.

Simac Ladies Tour: Balsamo klopt Wiebes in sprint in laatste centimeters

Elisa Balsamo heeft in de Simac Tour de tweede etappe gewonnen. Het scheelde een paar centimeter, maar de Italiaanse renster van Lidl-Trek was in de sprint net iets te sterk voor Lorena Wiebes. De derde plek was voor Charlotte Kool die gisteren de eerste etappe won.

Lees via onderstaande link het etappeverslag:

Nog 15 km | Johansen nogmaals

Niemand springt mee? Dan ga ik toch lekker solo, moet Julius Johansen (Intermarché) denken. De Deen is ervandoor. Weg uit de kopgroep. Zijn eerste demarrage van enkele kilometers eerder was een testje.

Nu heeft hij een klein gaatje. Meer dan tien seconden is het nog niet.

Johansen waagt een poging

Nog 20 km | Demarrage met kleine letter d

De Deen Julius Johansen (Intermarché), niet de vluchter met de beste klimbenen, weet dat hij iets moet proberen om zich niet zomaar de anonimiteit in te koersen. Hij demarreert. of in elk geval: hij versnelt, maar niemand gaat mee en hij krijgt niet veel ruimte.

En dus houdt de Deen zijn benen maar stil. Een demarrage met een kleine letter d.

Nog 22 km | 46 km/u gemiddeld

Door de vlakke aanloop voelt het misschien als een rustige etappe, maar met een gemiddelde snelheid van bijna 46 kilometer per uur kun je daar toch niet van spreken. Eigenlijk bulderen de renners al bijna 130 kilometer lang op de slotklim af.

Gaat dat nog voor verschillen zorgen op de steile slotklim?

Nog 25 km | Hier fietsen we heen: La Laguna Negra

La Laguna Negra

La Laguna Negra, 'De Zwarte Lagune', komt zo uit een reisfolder. Het bergmeertje, het donkere water, de bomen met groene, gele en rode bladeren, de steile rotswanden rondom, het is een droom voor bergwandelaars in het Picos de Urbino-gebergte. Maar boven deze ansichtkaart-waardige plek hangt een duistere legende.

De Spaanse schrijver en dichter Antonio Muchado schreef in 1912 over een moord bij De Zwarte Lagune. Twee zoons zouden aan de oever uit jaloezie hun vader hebben gedood. Toen zij jaren later terugkeerden en dachten dat zij een schim van hun vader zagen, bogen zij zich over het water, vielen in het meer en verdronken. Lokale bewoners zouden het spookachtige meer om die reden nog altijd liever mijden...

Nog 30 km | Gat richting 6 min

Met nog 30 kilometer tot de streep en iets minder dan 25 kilometer tot het begin van de slotklim groeit de voorsprong van de vluchters nog wat. Inmiddels bijna zes minuten.

Nog 39 km | 'Krachten sparen tot laatste 200 meter'

Aleksandr Vlasov (Bora) staat na een sterke tijdrit gisteren (vijfde plek) nu tiende in het klassement op 3.14 van de rode trui. Wie weet is de Rus wel een van de renners die nog wat probeert op de laatste klim. Grote verschillen verwacht hij vandaag in ieder geval niet. "Er zal niet zo veel afstand zijn tussen de klassementsrenners. Vanaf de Tourmalet kunnen er grotere gaten ontstaan."

De sleutel is om zo veel mogelijk te sparen voor de laatste 200 meter

Aleksandr Vlasov

Vlasov werd in de Vuelta van 2020 op dezelfde slotklim als vandaag vijfde.

"Ik kan het me eigenlijk niet zo goed herinneren. Ik heb ook een video gezien en dat het behoorlijk zwaar was, vooral de laatste kilometer was behoorlijk steil. De sleutel is om zo veel mogelijk te sparen voor de laatste 200 meter."

Nog 52 km | Gat naar 5 minuten

De voorsprong van de kopgroep is opgelopen naar iets meer dan 5 minuten. De vluchters zullen echt niet meer teruggehaald worden. De klassementsploegen geloven het wel, wie die rit wint. Ze zullen de benen sparen voor de komende twee helse bergetappes die eraan komen.

Oké, misschien dat er nog een rebel een demarrage plaatst op de klim naar de Zwarte Lagune, maar voor de rest zal het rustig blijven. Of toch niet? Die laatste anderhalve kilometers zijn wel erg steil en daar kunnen wellicht nog wat verschillen worden gemaakt.

Nog 73 km | Nieuwe tactiek Ineos: 'Concentreren op ontsnappingen'

Jonathan Castroviejo, Ineos-ploegmaat van Thomas en Ganna, zei vanochtend dat de tactiek van Ineos veranderd is nu Thomas uitgeschakeld (+13.05 min) is voor de eindzege van de Vuelta.

"Tot nu toe hebben we niet veel geluk gehad. Al in de ploegentijdrit verloren we een man (Laurens De Plus, red.) en daarna Thymen (Arensman, red.) bij een valpartij. 'G' (Geraint Thomas, red.) is ook twee keer gevallen en gisteren reed hij lek. Maar ik denk dat hij nu een andere mentaliteit heeft", zei Castroviejo.

We hebben nu twee dagen om vooraan mee te rijden en te proberen voor de etappes te vechten

Jonathan Castroviejo

"Tussen nu en het einde van de Vuelta zullen we ons meer concentreren op de ontsnappingen en proberen een etappezege te behalen. Gisteren pakte Filippo (Ganna, red.) in ieder geval de zege en we hopen op een goed niveau de komende dagen. We hebben nu twee dagen om vooraan mee te rijden en te proberen voor de etappes te vechten."

Nog 83 km | Kanshebbers op ritzege in kopgroep

De kopgroep van 26 renners

In de kopgroep van 26 renners pikken we even een paar renners eruit. Wie maken er het meeste kans op de ritzege vandaag? Makkelijke antwoord: Geraint Thomas, die nog een goddelijke knecht bij zich heeft in Filippo Ganna. De Italiaanse bolide won gisteren de individuele tijdrit.

Andere kanshebbers: Jose Herrada, de Spaanse klimmer van Cofidis kan het zeker wel. Romain Grégoire, de 20-jarige Fransman van FDJ, let daar ook maar op. Jonathan Caicedo van EF misschien? En als Andreas Kron (Lotto Dstny), winnaar van de etappe in Barcelona, de finish ruikt, begint de Deen te stomen.

Er zijn ook genoeg renners die zeker geen kans maken op de ritzege. Die zullen toch iets moeten gaan proberen naarmate de slotklim dichter bij komt.

En wie zien we daar ook rondrijden vooraan? Jan Maas. De 27-jarige Nederlander van Jayco AlUla, geboren in Bergen op Zoom, is mee gesprongen.

Nog 88 km | Ayuso viel behoorlijk hard

Zojuist komen de eerste beelden binnen van de val van Ayuso in de neutrale kilometers eerder vanochtend. Dat ziet er toch niet lekker uit. Gescheurd shirtje bij de schouders, geschaafde ellebogen.

Volgens zijn ploeg UAE zou het goed met hem gaan, maar zo'n val heb je natuurlijk liever niet.

Ayuso zit op het asfalt na zijn val

Nog 96 km | Gat al vier minuten

Het peloton met de klassementsmannen houdt de benen nagenoeg stil, de kopgroep is ervandoor en gaan we niet meer terugzien. Het gat is al ruim vier minuten.

De renner die het kortst op de rode trui staat is Geraint Thomas (Ineos) op iets meer dan 13 minuten.

Jumbo-Visma rijdt voorop in het peloton en houdt het gat rond de vier minuten. Ze willen Thomas niet zomaar terug laten komen in het algemeen klassement.

Nog 100 km | De namen vooraan

Dit zijn de 26 renners in de kopgroep:

Geraint Thomas, Filippo Ganna (Ineos), Jacopo Mosca, Otto Vergaerde (Lidl-Trek), Rudy Molard, Lewis Askey, Romain Grégoire (FDJ), Andreas Kron (Lotto Dstny), Jonathan Caicedo, Andrea Piccolo (EF Education), Dorian Godon, Damien Touzé, Nicolas Prodhomme (AG2R), Jan Maas (Jayco Alula), Julius Johansen (Intermarché), Jorge Arcas (Movistar), Jesus Herrada (Cofidis), Sean Flynn (DSM-firmenich), Lukasz Owsian (Arkéa Samsic), Alan Jousseaume, Paul Ourselin (TotalEnergies), Luis Leon Sanchez (Astana), Jose Manuel Diaz, Eric Antonio Fagundez, Pelayo Sanchez (Burgos-BH) en Joel Nicolau (Caja Rural).

Nog 103 km | Vluchtgroep is weg, met Thomas!

Stop de persen: we hebben een vluchtersgroep. Ze hebben ook direct een flink gat, van ruim twee minuten. Het gaat om meer dan 20 renners.

De namen volgen zo. Wat we wel al kunnen zeggen: Geraint Thomas zit erbij.

Nog 107 km | Daar gaat een grote groep

Gaat het dan nu eindelijk lukken? Een grote groep van 20 renners wil ervandoor. Met nog zo'n 100 kilometer tot de voet van de slotklim.

LIVE: kijk hier naar de tweede etappe van de Simac Ladies Tour

De Simac Ladies Tour is tot en met zondag elke dag rechtstreeks te zien bij de NOS. Deze koers is de allerlaatste wedstrijd van Annemiek van Vleuten.

Lees hieronder het etappeverslag van de eerste rit terug:

Nog 115 km | 'We verwachten geen klassementsstrijd'

Larry Warbasse had het mis vanochtend. De 33-jarige Amerikaan van AG2R voorspelde het volgende:

We verwachten geen klassementsstrijd, dus ik denk dat alle acht van onze renners zullen proberen om in de vlucht te komen

Larry Warbasse (AG2R)

Warbasse probeert net zelf weg te komen, maar ook zijn poging mislukt. De zoveelste vandaag.

Warbasse's landgenoot Joe Dombrowski (Astana) zag dit wel aankomen vanochtend:

Met een lange, vlakke start op brede wegen is het moeilijk voorspellen wanneer een vluchtgroep zal ontstaan

Joe Dombrowski (Astana)

Nog 121 km | Alles weer samen

Nee hoor, niemand komt weg, niemand krijgt de ruimte, het peloton gaat als een stel dolle stieren door de provincie Burgos, alsof ze niet kunnen wachten op die slotklim naar 'De Zware Lagune'.

Nog 127 km | Gesbert wil ook wel

Elissonde, Godon en Herregodts hebben een seconde of 15. En Élie Gesbert wil erachteraan.

Maar dat peloton, joh, dat houdt maar niet in.

Nog 128 km | Herregodts gaat

De Belgische renner Rune Herregodts (Intermarché-Circus-Wanty) waagt ook maar eens een poging. Hij heeft al gauw toch een gaatje, maar dat hadden zijn voorgangers ook.

Twee man komen erachteraan: Kenny Elissonde (Lidl Trek) en Dorian Godon (AG2R).

Nog 130 km | Nog steeds geen vlucht

Het gevecht om in een vluchtgroep te komen duurt al zeker 35 kilometer. En niemand komt weg. Het gaat simpelweg te hard in het peloton.

Nog 134 km | Osborne dan?

Jason Osbourne (Alpecin-Deceuninck) gaat ervandoor, solo, want niemand komt erachteraan. Hij heeft al snel een klein gaatje, voor wat het waard is.

Even later volgen nog vier renners, maar komen zij wel weg?

Nog 138 km | Alles weer samen

De zes vluchters zijn maar zo kort vooruit gebleven dat we de namen niet eens hebben gekregen. Alles is weer samen.

Nog 145 km | Aanvallen maar!

Daar gaan er een paar vandoor. Zes man wagen een poging. We zijn al bijna 20 kilometer onderweg en nog niemand kwam weg. Het tempo ligt heel erg hoog, ruim boven de 55 kilometer per uur. Echt zo hoog? Ja, daar lijkt het wel op. We rijden iets meer dan twintig minuten en we zijn al zo'n twintig km verder.

Nog 153 km | Quinn in zijn uppie

De eerste waaghals van de dag komt in actie. Sean Quinn (EF) ging ervandoor, reed een kilometer of twee even voor het peloton uit, zag dat er niemand mee sprong en is nu weer teruggepakt.

Nog 163 km | Vamos!

De elfde etappe is officieel begonnen! Ietsjes later dan verwacht, wegens mechanische problemen van wat renners én vanwege een val van Ayuso. De UAE-kopman kan gewoon verder, het is niet ernstig, zo lijkt het, en de organisatie wachtte tot hij was teruggekeerd in het peloton voordat de renners werden losgelaten.

Neutrale kilometers | Crash Ayuso?

Het race center van de Vuelta meldt dat Juan Ayuso, de piepjonge klimprins van UAE en nummer 8 van het algemeen klassement, in de neutrale kilometers is gevallen. Hoe erg dat is, horen we later.

Ook zou Luis Leon Sanchez wat mechanische problemen hebben.

De officiële start zal iets later zijn.

Neutrale kilometers | 350ste start voor Thomas

Niet gering: Geraint Thomas start vandaag voor de 350ste keer in een etappe van een van de drie grote wielerrondes. Thomas is bezig aan zijn negentiende grote ronde.

Hij reed al 12 keer de Tour, 5 keer de Giro en één keer eerder de Vuelta.

Neutrale kilometers | Gaan we!

Het peloton is vertrokken. In rustig tempo vooralsnog. Eerst fietsen ze nog zo'n 2,5 kilometer neutraal.

Wie rijdt in welke trui?

  • ROOD:

Sepp Kuss leidt het algemeen klassement, voor Marc Soler (+0.26) en Remco Evenepoel (+1.09).

  • GROEN:

Kaden Groves (158 pt) leidt het puntenklassement, voor Evenepoel (79 pt) en Marc Soler (73 pt)

  • BOLLEN:

Eduardo Sepulveda leidt nog altijd het bergklassement (21 pt), maar of dat na vandaag nog zo is... Evenepoel (20 pt) en Jesus Herrada (12 pt) staan dichtbij

  • WIT:

Evenepoel leidt het jongerenklassement, voor Lenny Martinez (+0.53) en Joao Almeida (+1.07)

Finishplek uit reisfolders heeft iets engs

La Laguna Negra, 'De Zwarte Lagune', komt zo uit een reisfolder. Het bergmeertje, het donkere water, de bomen met groene, gele en rode bladeren, de steile rotswanden rondom, het is een droom voor bergwandelaars in het Picos de Urbino-gebergte. Maar boven deze ansichtkaart-waardige plek hangt een duistere legende.

De Spaanse schrijver en dichter Antonio Muchado schreef in 1912 over een moord bij De Zwarte Lagune. Twee zoons zouden aan de oever uit jaloezie hun vader hebben gedood. Toen zij jaren later terugkeerden en dachten dat zij een schim van hun vader zagen, bogen zij zich over het water, vielen in het meer en verdronken. Lokale bewoners zouden het spookachtige meer om die reden nog altijd liever mijden...

De renners zullen er weinig oog voor hebben, na die pittige laatste anderhalve kilometer.

Even terug naar 2020: finish op La Laguna Negra

Drie jaar geleden finishte de Vuelta ook op La Laguna Negra. Toen was het nog vroeg in de Ronde van Spanje, de derde rit. Daniel Martin won, vlak voor Primoz Roglic (de latere winnaar) en Richard Carapaz.

En wie werd er vierde? Wout Poels. De Nederlander kon op die mistige oktoberdag net niet mee sprinten voor de dagzege. De punch van Martin, Roglic en Carapaz was net even te veel. Maar de klim ligt de Nederlander wel goed. Wie weet waagt hij vandaag weer een poging.

Bekijk hieronder de samenvatting van die etappe uit 2020:

Martin blijft Roglic en Carapaz voor in derde etappe Vuelta

Wachten, wachten, wachten

Het profiel van etappe 11

Etappe 11 van de Vuelta is een aparte. Na een vrijwel vlakke aanloop van 145 kilometer, waarin ongetwijfeld een paar renners al vroeg een avontuur aangaan, zijn de laatste tien, twintig kilometer totaal anders: klimmen!

Slotklim La Laguna Negra, 'De Zwarte Lagune', is een klim van de eerste categorie. Qua lengte niet heel indrukwekkend, want 6.5 kilometer, en qua gemiddeld stijgingspercentage ook niet echt, want 6.7 procent, maar de onregelmatigheid maakt het listig. Stukken van tussen de 3 en 6 procent worden afgewisseld met stukken van 13 à 14 procent.

De laatste anderhalve kilometer zijn het zwaarst.

Het profiel van de slotklim La Laguna Negra

Hoe ging het gister in Valladolid?

Bekijk hier de samenvatting van etappe tien, een individuele tijdrit:

Ganna snelt naar zege in tijdrit Vuelta, Kuss behoudt rode trui

Hola!

Buenos dias vanuit Lerma, even onder Burgos in het noorden van Spanje. Het peloton vertrekt om 13.15 uur voor een nagenoeg vlakke rit - tot 18 kilometer voor de finish. Want de streep is getrokken op een berg van de eerste categorie bij de Laguna Negra, de zwarte lagune.

Blijf hier op de hoogte van alles in en rond de koers!