NOS Wielrennen

Kool winnares proloog Simac Tour, afzwaaiende Van Vleuten twaalfde

Kool snelste in proloog Ladies Tour

Charlotte Kool heeft de proloog van de Simac Tour op haar naam geschreven. De sprintster van DSM-Firmenich had maar 3.04 minuten nodig voor de 2,4 kilometer in Ede. Nederlands kampioene tijdrijden Riejanne Markus en de Belgische wereldkampioene op de weg Lotte Kopecky gaven beiden vier seconden toe.

Voor de 24-jarige Kool was het al haar elfde dagzege van het seizoen. In juli schreef ze in de Baloise Tour liefst vier ritten op haar naam, waaronder de proloog. Ook pakte ze onder meer een rit in de Vuelta.

Lorena Wiebes, de eindwinnaar van vorig jaar, werd vierde op vijf seconden, net voor ploeggenote Demi Vollering.

Laatste koers Van Vleuten

Annemiek van Vleuten eindigde op negen seconden van Kool als twaalfde. De Movistar-renster (40) rijdt haar laatste koers. In 2017 en 2018 won ze het klassement. Marianne Vos is met vier eindzeges recordhouder.

De Simac Ladies Tour maakt deel uit van de WorldTour. De rittenkoers duurt tot en met zondag en gaat morgen verder met een etappe (139 kilometer) van en naar Gennep.

"Schrijf mij niet af hoor, ik heb wel plannen deze week", zei Van Vleuten na haar tijdrit. "Ik wil koers hebben gemaakt en in stijl afscheid nemen. Dat betekent dat ik aanvallend wil gaan koersen."

Geen oogkleppen meer en niet meer in de welbekende tunnel van concentratie, maar Van Vleuten had nu tijd om rond te kijken tijdens haar proloog. Een manier van benaderen die ze de rest van de week zal omarmen.

"Ik ga zeker genieten. Mijn afscheid gaat niet minder mooi worden op basis van de classificatie hier. Het is heel mooi dat ik met een goed niveau en ook met heel veel motivatie aan de start sta. Ik heb niet meer het allerhoogste niveau, maar er zit nog best wat in de benen om hier een mooie koers van te maken."

Bekijk hieronder de volledige reactie van Van Vleuten.

Van Vleuten wil nog een keer vlammen: 'Er zit nog best wat in de benen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl