liveblog
NOS VoetbalAangepast

Manchester City tegen Inter op 10 juni in Istanbul • Feyenoord duimt in CL-finale voor City

liveblog gesloten

West Ham-trainer Moyes: 'Zullen ervoor moeten knokken tegen AZ'

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Morgen is de dag van AZ in de halve finales van de Conference League. Kunnen de Alkmaarders na de 2-1 nederlaag in Londen terugslaan tegen West Ham United?

West Ham-trainer voorziet een zware opgave: "We zullen ervoor moeten knokken tegen AZ."

Tot morgen!

West Ham-trainer Moyes: 'Zullen ervoor moeten knokken tegen AZ'

Real Madrid-doelman Courtois niet verrast door kracht City

Real Madrid-doelman Thibaut Courtois was niet verrast door de kracht van Manchester City. Dat zei de Belgische international na de afstraffing (4-0) en uitschakeling bij de Engelse topclub in de tweede wedstrijd van de halve finales van de Champions League. In Spanje was er eerder een gelijkspel uit de bus gekomen.

"Eigenlijk gebeurde wat we hadden verwacht", zei Courtois, die met Real Madrid het toernooi vorig seizoen won. "We hadden zien aankomen dat ze ons meteen onder druk zouden zetten en dat het moeilijk voetballen zou zijn voor ons. Het was geen verrassing dat we ver werden teruggedrongen. Helaas hadden we er helemaal geen antwoord op. We kwamen nauwelijks in de buurt van hun doel."

Doelpuntenmaker Silva spreekt van prachtige avond voor City

Doelpuntenmaker Bernardo Silva sprak van een prachtige avond voor Manchester City, kort nadat de Engelse kampioen titelverdediger Real Madrid (4-0) had uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd.

"We wisten dat het moeilijk zou worden tegen deze sterke tegenstander", aldus de Portugees, die de 1-0 en 2-0 voor zijn rekening nam. "Maar met 4-0 winnen van Madrid is bijna ongelooflijk. Het is een geweldig gevoel dat we weer in de finale staan. Hopelijk gaan we deze keer winnen."

De 2-0 maakte Bernardo Silva opvallend genoeg met het hoofd. "Ik ben misschien wel de kleinste man van het veld, maar koppen kan ik wel", gaf hij als verklaring.

Bernardo Silva

Ex-Feyenoorder Hamer schiet Coventry stap dichter bij Premier League

Gustavo Hamer heeft Coventry City met een fraaie knal aan een 1-0 zege geholpen bij Middlesbrough in de halve finales van de Championship-play-offs om promotie naar de Premier League. Luton Town, dat dinsdag Sunderland versloeg, is op 27 mei op Wembley de tegenstander in de finale om een felbegeerde plek op het hoogste Engelse niveau.

Gustavo Hamer

Feyenoord duimt voor City

Champions League-winst voor City zou goed nieuws zijn voor Feyenoord als de Premier League-koploper ook kampioen wordt. Dan komt er bij de loting namelijk een plek vrij in pot 1 voor de kampioen van het land dat in 2022 zevende stond op de UEFA-lijst. En dat is Nederland.

In pot 1 zitten de kampioenen van de beste zes landen, te weten Engeland, Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk en Portugal, én de winnaar van de Champions League en de winnaar van de Europa League. Wint City de Champions League en de Engelse titel, dan komt er een plek vrij voor Feyenoord.

Feyenoord viert de titel

Verdedigers Dumfries, De Vrij en Aké sluiten later aan bij Oranje

Denzel Dumfries, Stefan de Vrij en Nathan Aké arriveren volgende maand later in het trainingskamp van het Nederlands elftal voor de finaleronde van de Nations League. De verdedigers spelen op zaterdag 10 juni eerst nog de finale van de Champions League in Istanbul.

Dumfries en De Vrij voetballen voor Internazionale, dat zich dinsdag ten koste van AC Milan voor de eindstrijd plaatste. De op dit moment geblesseerde Aké zag woensdag zijn Manchester City in de halve finale van Real Madrid winnen (4-0).

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal nodigt de spelers uit de Nederlandse, Duitse en Engelse competities die geen clubverplichtingen meer hebben uit voor een driedaagse trainingsstage die op 5 juni begint. De voltallige selectie van Oranje voor de finaleronde van de Nations League verzamelt zich op 10 juni in Zeist. Op die dag spelen City en Inter dus de finale van de Champions League.

Oranje speelt op 14 juni tegen Kroatië in de halve eindstrijd van de finaleronde van de Nations League. Vier dagen later wacht mogelijk een finale tegen Spanje of Italië.

Vierde CL-finale voor Guardiola

Pep Guardiola staat op 10 juni in Istanbul voor de vierde keer langs de lijn als coach in de finale van de Champions League. Hij won de beker in 2009 en 2011 als coach van FC Barcelona, hij verloor in 2021 met City van Chelsea (1-0).

Guardiola werd door de overwinning op Real de derde coach met 100-zeges in de Champions League, na Carlo Ancelotti (107) enAlex Ferguson (102).

Pep Guardiola

MCI-RMA | Klaar in Manchester

In met name voor rust een ware galavoorstelling heeft Manchester City zich voor de finale van de Champions League geplaatst. De formatie van Pep Guardiola degradeerde titelverdediger Real Madrid in Engeland tot een stel figuranten: 4-0.

Dat was na het 1-1 gelijkspel van vorige week in Bernabeú ruim genoeg voor een plek in de eindstrijd op 10 juni in Istanbul. Internazionale, gisteren te sterk voor stadgenoot AC Milan, mag dan proberen om City van zijn eerste eindzege in de Champions League af te houden.

MCI-RMA | 90+1' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

Wat Haaland niet lukt, lukt Julián Álvarez wel in twee minuten. Op aangeven van een andere invaller, Foden, plaatst hij de bal in de hoek: 4-0.

Manchester City - Real Madrid 4-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 89' Haaland doelpuntloos naar de kant

Geen goals voor Haaland in de dubbele confrontatie met Real. De Argentijnse wereldkampioen Julián Álvarez komt voor de Noor in de ploeg.

Manchester City - Real Madrid 3-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 76' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

Nu is het wel beslist. Na een vrije trap van De Bruyne kopt Manuel Akanji kopt via de knie Éder Militão binnen. City kan de tickets voor Istanbul boeken.

Manchester City - Real Madrid 3-0 (heenduel 1-1)

Manuel Akanji (r) maakt de 3-0

MCI-RMA | 73' Courtois staat Haaland weer in de weg

Weer is het Courtois die met een prachtige redding met het been voorkomt dat Haaland scoort. Na het hakje van Gündogan wil de Noor de bal binnenkant voet in de verre hoek plaatsen, maar de Belgische keeper van Real voorkomt een grotere achterstand.

Manchester City - Real Madrid 2-0 (heenduel 1-1)

Vrouwen PSV en Twente voor bekerfinale: 'Laatste training leek wel de finale'

De vrouwen van PSV wilden dit seizoen meedraaien in de top van de eredivisie, maar daar kwam met een vierde plaats niets van terecht. Morgen, in de bekerfinale tegen FC Twente (die live wordt uitgezonden door de NOS), heeft de equipe uit Eindhoven de kans het seizoen enig cachet te geven.

"Bij PSV speel je voor de prijzen", zei trainer Rick de Rooij bij een persmoment voor de finale. "We hadden verwacht dat we in de eredivisie dichter op de concurrentie zouden zitten. Dat we nu alsnog in een direct duel voor een prijs kunnen vechten, is heel mooi."

Volgens Kika van Es, aanvoerster van PSV, heeft de groep er enorm naartoe geleefd. "Passie is in een bekerfinale misschien wel het belangrijkste. Het gaat slechts om één ding en dat is dat je morgen wint."

Kika van Es

MCI-RMA | 63' Rüdiger voor Modric

Real-coach Ancelotti brengt de 'Haaland-bedwinger' van vorige week in, Antonio Rüdiger. Daarvoor gaat middenvelder Luka Modric naar de kant. Alaba verhuist van het centrum naar linksback en Camavinga schuift na de wissel door naar het middenveld.

MCI-RMA | 51' Alaba schiet, Ederson redt

Een prachtige uithaal van David Alaba wordt kundig uit het doel gewerkt door Real-keeper Ederson. Geen aansluitingstreffer, maar misschien krijgen de bezoekers hiermee wel het gevoel dat er nog wat te halen valt.

Manchester City - Real Madrid 2-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | Tweede helft

De bal rolt in Manchester. Kan Real nog iets terug doen tegen de dominantie van City?

Vinícius Júnior

MCI-RMA | Rust

Het verschil tussen City en Real is groot vanavond in Manchester. De wervelende thuisploeg speelt Real van de mat. Totale dominantie van City. Een tweede Champions League-finale lonkt voor de Engelsen.

Ruststand: Manchester City - Real Madrid 2-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 36' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

City verdubbelt de voorsprong en weer is Bernardo Silva de maker. Een schot van Gündogan wordt geblokt door Éder Militão, maar de Portugees kopt de bal daarna hoog in het doel.

Manchester City - Real Madrid 2-0 (heenduel 1-1)

Erling Haaland en Bernardo Silva

MCI-RMA | 34' Lat!

Voetballend wil het nog niet lukken met Real, maar hier is de Koninklijke gevaarlijk met een schot. Kroos raakt via de vingertoppen van Ederson de lat.

Manchester City - Real Madrid 1-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 32' Walker toont klasse en snelheid

Eindelijk is Vinícius Júnior na ruim een half uur in beeld. De Braziliaan is weg op links, maar wordt behoorlijk afgetroefd door Kyle Walker. De Engelse rechtsback haalt de linksbuiten in, kaapt de bal weg voor de voeten van de Braziliaan en draait daarna geraffineerd weg. Klasse.

Manchester City - Real Madrid 1-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 27' Haaland nog niet op scherp

Haaland schiet hard, maar nog niet zuiver. Zijn inzet gaat ver naast. Het geeft wel andermaal aan hoe dominant City is. Vinícius Júnior is bij Real nog onzichtbaar.

Manchester City - Real Madrid 1-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 23' DOELPUNT MANCHESTER CITY!

Nu is het wel raak. De Bruyne met de geweldige pass en Bernardo Silva maakt het fraai af. Nu buigt Courtois wel.

Manchester City - Real Madrid 1-0 (heenduel 1-1)

City viert de 1-0

MCI-RMA | 21' Wat een redding!

Haaland lijkt met een kopbal richting de hoek op weg naar de 1-0, maar Real-doelman Courtous strekt zijn rechter arm en redt fabuleus. City mag dan veel sterker zijn, het staat nog 0-0.

Manchester City - Real Madrid 0-0 (heenduel 1-1)

Thibaut Courtois redt op Erling Haaland

MCI-RMA | 14' Haaland dichtbij

Daar is Haaland, maar daar is ook Courtois. De Belgische doelman heeft een sterke redding in huis op de kopbal van de Noor en Alaba ruimt op.

Manchester City - Real Madrid 0-0 (heenduel 1-1)

MCI-RMA | 7' Eerste slag voor Militão, weede voor Haaland

Éder Militão wint de eerste slag van Haaland. Na een voorzet van De Bruyne kopt de Braziliaan weg.

De tweede slag is echter voor de Noorse spits. Hij passeert zelfs doelman Courtois, maar legt dan vanaf de achterlijn terug in niemandsland. Met een schot naast van Rodri laat City zijn aanvallende intenties nogmaals zien.

Manchester City - Real Madrid 0-0 (heenduel 1-1)

Erling Haaland (l)

MCI-RMA | Aftrap

De bal rolt in het Etihad Stadium. Manchester City - Real Madrid is begonnen.

De Champions League

Liz Rijsbergen naar FC Twente Vrouwen

Liz Rijsbergen verruilt de vrouwen van ADO Den Haag voor FC Twente Vrouwen. De 21-jarige aanvalster tekende woensdagavond in De Grolsch Veste een contract tot medio 2025.

Rijsbergen begon met voetballen bij Voorschoten '97 en stapte daarna over naar de jeugd van ADO Den Haag. Vanaf het seizoen 2020/2021 speelt ze in eerste van ADO in de eredivisie voor de hoofdmacht van ADO Den Haag.

Vinícius Júnior de man bij Real

Waar het bij City vooral over Erling Haaland gaat, is Vinícius Júnior de man van het seizoen in de Champions League voor Real. De Braziliaan maakte dit seizoen zeven doelpunten in elf CL-duels en gaf vijf assists.

 Vinícius Júnior

Real gaat voor 18de CL-finale, City voor 2de

Real Madrid kan voor de 18de keer de finale van de Champions League/Europa Cup I halen. De Koninklijke verloor slechts drie van die voorgaande finales. Vorig jaar won Real de beker voor de 14de keer door Liverpool 1-0 te verslaan in het Stade de France.

Manchester City kan voor de tweede keer de finale halen. Twee jaar geleden verloor City de finale van Chelsea in het Estádio do Dragão in Porto.

Luka Modric met de Champions League in 2022

Ancelotti pakt Champions League-record

Carlo Ancelotti zit straks voor de 191ste keer langs de lijn als coach in de Champions League. Hij overtreft daarmee Sir Alex Ferguson, die op 190 wedstrijden staat.

Met in totaal vier eindzeges in de Champions League is de 63-jarige Italiaan ook recordhouder. Hij won de CL als coach met AC Milan in 2002/2003 en 2006/2007 en met Real Madrid in 2013/2014 en 2021/2022.

Pavlidis bijt van zich af: 'AZ is geen kleine club, we zijn een grote club'

Pavlidis bijt van zich af: 'AZ is geen kleine club, we zijn een grote club'

Veel scorende Premier League-spits acht maanden geschorst voor gokgedrag

De Engelse voetbalbond FA heeft Ivan Toney voor acht maanden geschorst voor het overtreden van de regels omtrent gokken. De spits moet ook een boete van vijftigduizend pond betalen.

De 27-jarige aanvaller van Brentford en enkelvoudig Engels international gaf toe dat hij, tussen februari 2017 en januari 2021, maar liefst 232 keer had gegokt op wedstrijden, wat voor voetballers niet is toegestaan. Hij gokte niet op zijn eigen club.

Middenvelder Milner vertrekt transfervrij bij Liverpool

James Milner neemt aan het einde van het seizoen transfervrij afscheid van Liverpool. De 37-jarige middenvelder krijgt na acht jaar geen nieuw contract meer bij de huidige nummer 5 van de Premier League.

Roberto Firmino, Naby Keita en Alex Oxlade-Chamberlain vertrekken eveneens transfervrij bij Liverpool. Milner debuteerde op 16-jarige leeftijd in het shirt van Leeds United in de Premier League. Hij speelde tot dusver 617 duels in de hoogste voetbalklasse van Engeland. Alleen veldspelers Gareth Barry (652 duels) en Ryan Giggs (632) speelden meer wedstrijden dan Milner in de Premier League.

Volgens veel Engelse media wil Brighton & Hove Albion de transfervrije Milner graag inlijven.

James Milner

AZ-West Ham United bij de NOS

De wedstrijd AZ-West Ham United begint donderdag om 21.00 uur en is te volgen via een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Bij Langs de Lijn op NPO Radio 1 zijn flitsen van de wedstrijd te horen.

AZ begon het tweeluik in de halve finales van de Conference League vorige week met een 2-1 nederlaag in Londen.

AZ beducht op spelhervattingen West Ham: 'Zelfs Klopp sprak bewondering uit'

Voor het eerst in 42 jaar kan AZ zich morgen plaatsen voor een Europese finale. De ploeg van trainer Pascal Jansen moet in de Conference League de 2-1 uitnederlaag tegen West Ham United zien weg te poetsen in Alkmaar.

Ondanks de kleine achterstand leeft Jansen met vertrouwen naar de return in eigen huis toe. "Ik realiseer me zeker dat dit heel bijzonder is. Wij hebben alle overtuiging en geloof dat we het gaan halen."

AZ-trainer Jansen voor halve finale: 'Karlsson, De Wit en Kerkez maken ons sterker'

City met zelfde elf

Trainer Pep Guardiola heeft zijn basisploeg van vorige week voor de uitwedstrijd in Madrid niet veranderd. Bij City ontbreekt de geblesseerde Nathan Aké.

Real Madrid start zonder Rüdiger

Real Madrid begint zonder Antonio Rüdiger aan de uitwedstrijd tegen Manchester City in de halve finale van de Champions League. De verdediger zit op de bank.

Trainer Carlo Ancelotti geeft de voorkeur aan Éder Militão, die vorige week een schorsing uitzat tijdens het eerste duel tussen beide clubs in Madrid. De overige tien basisspelers van Real Madrid begonnen vorige week ook aan de thuiswedstrijd tegen Manchester City.

Rüdiger kreeg vorige week veel complimenten na het eerste duel met City. Hij speelde zo'n sterk duel dat topscorer Erling Haaland van de koploper van Engeland nauwelijks gevaarlijk werd.

Haaland overtuigt zelfs aartsrivaal vader en 'is klaar voor wedstrijd tegen Real'

De hoop bij veel City-fans in de return van de halve finales is gevestigd op hun Noorse superspits Erling Haaland. Maar uitgerekend hij kwam vorige week amper in het spel voor, mede door de sterk verdedigende Duitser Antonio Rüdiger.

Het was dan ook een andere Haaland die na die wedstrijd in het nieuws kwam. Alfie Haaland, de vader van Erling, werd in Madrid uit de VIP-box verwijderd door beveiligers. De oorzaak zou liggen in het feit dat er vanuit de Haaland-box met nootjes naar de fans van Real Madrid werd gegooid. Senior zelf ontkent dit op Twitter overigens.

Erling Haaland

De heemwedstrijd: De Bruyne knalt City naar 1-1 bij Real

De eerste wedstrijd tussen beide teams vorige week in Madrid eindigde in 1-1. Vinícius Júnior zette Real op voorsprong en Kevin De Bruyne knalde Manchester City naar 1-1.

Kevin De Bruyne

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin alle aandacht naar de tweede halve finale van de Champions League. Internazionale plaatste zich dinsdag ten koste van stadgenoot AC Milan als als eerste voor de eindstrijd.

Lautaro Martinez viert zijn doelpunt