Vreugde bij Haaland, Silva en Grealish.
NOS Voetbal

City overklast Real (4-0) en staat voor tweede keer in finale Champions League

In met name voor rust een ware galavoorstelling heeft Manchester City zich voor de finale van de Champions League geplaatst. De formatie van Pep Guardiola degradeerde titelverdediger Real Madrid in Engeland tot een stel figuranten: 4-0.

Dat was na het 1-1 gelijkspel van vorige week in Bernabeú ruim genoeg voor een plek in de eindstrijd op 10 juni in Istanbul. Internazionale, gisteren te sterk voor stadgenoot AC Milan, mag dan proberen om City van zijn eerste eindzege in de Champions League af te houden.

City werd de afgelopen vijf seizoenen vier keer kampioen in Engeland, maar stond pas eenmaal eerder in de finale van de Champions League. Twee jaar geleden was Chelsea verrassend te sterk.

Guardiola windt zich op langs de lijn, maar de Spaanse coach kan voor het eerst sinds 2011 weer de Champions League winnen

Dit seizoen heeft de ploeg van Guardiola nog zicht op de 'treble'. Komend weekend kan een nieuwe Premier League-titel een feit zijn en een week voor de Champions League-finale wacht nog de eindstrijd van de FA Cup tegen het Manchester United van Erik ten Hag.

Drie balcontacten over de middenlijn

Wie City donderdagavond (zonder de geblesseerde Nathan Aké) in de eerste helft zag voetballen, zal er niet aan twijfelen dat de ploeg een serieuze kans maakt op die treble. Real Madrid was geen partij voor de subliem combinerende Engelsen. Met vele positiewisselingen en korte passes werd 'De Koninklijke' zoek gespeeld.

City noteerde al acht doelpogingen en had liefst 79 procent balbezit toen het enorme overwicht in de 23ste minuut resulteerde in de onvermijdelijke openingstreffer. Na een perfect passje van Kevin De Bruyne schoot Bernardo Silva de bal in de korte hoek langs Thibaut Courtois: 1-0.

De Belgische doelman had eerder al tweemaal moeten redden bij grote kopkansen van Erling Haaland.

Bernardo Silva schiet de 1-0 binnen, Real-verdediger Alaba kan de bal niet blokken

De meest veelzeggende statistiek van de eenzijdige openingsfase: Real had tot de 1-0 slechts drie keer de bal geraakt over de middenlijn. Pas na een half uur spelen beet de ploeg van de gelouterde coach Carlo Ancelotti wat van zich af.

Vinícius Júnior verscheen als eerste speler met een zwart shirt in het vijandelijke strafschopgebied, maar City-verdediger Kyle Walker greep kordaat in. Kort daarna trof Toni Kroos met een pegel van afstand de lat.

Maar de opleving van Real werd al snel gesmoord. Bij de tegenaanval na de uithaal van Kroos werd een poging van Ilkay Gündogan nog geblokt, maar de rebound werd door Silva binnengekopt: 2-0. De 28-jarige Portugees werd zo de grote man van de eerste helft.

Eerste redding

Kort na rust verrichte City-doelman Ederson zijn eerste redding van de avond, bij een spijkerharde vrije trap van David Alaba. Real zakte niet langer ver in, maar zette hoog druk en probeerde zo iets te forceren. Het werd daardoor een wat gelijkwaardigere wedstrijd, maar echt in de buurt van de aansluitingstreffer kwam Real nooit.

Het thuispubliek gaat uit zijn dak na de 2-0 van Bernardo Silva

Aan de overkant kreeg City alle ruimte om het af te maken, maar dat wilde maar moeilijk lukken. Zo kreeg Haaland een opgelegde kans na een listig hakje van Gündogan, maar trof hij via Courtois de lat.

Een kwartier voor tijd kreeg Real dan wel de nekslag. Een vrije trap van De Bruyne ging via Manuel Akanji en Real-verdediger Eder Militao in het doel: 3-0.

Haaland gewisseld

Opvallend genoeg wist doelpuntenmachine Haaland zowel in Madrid als in Manchester niet te scoren tegen Real Madrid. In de 89ste minuut werd de Noor gewisseld voor de jonge Argentijn Julián Álvarez, die met een schuiver in de verre hoek liet zien hoe het wel moet: 4-0.

Door de ruime zege gaat City blakend van zelfvertrouwen naar Istanbul, waar Guardiola eindelijk de gelegenheid krijgt om voor de derde keer de Champions League te winnen. Daar moest hij lang op wachten. In 2009 en 2011 won de veel geprezen coach de belangrijkste clubprijs met FC Barcelona.

Champions League én Premier League-winst voor City zou goed nieuws zijn voor Feyenoord. De kampioen van de eredivisie belandt dan volgend seizoen bij de Champions League-loting in pot 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl