Ilkay Gündogan viert zijn 1-0 voor City, met Erling Haaland in zijn kielzog

Winnend City heeft landstitel bijna binnen na nederlaag Arsenal tegen Brighton

Manchester City heeft zijn negende landstitel bijna binnen. De ploeg van coach Pep Guardiola won met 3-0 bij Everton en zag Arsenal enkele uren later thuis met 3-0 verliezen van Brighton & Hove Albion.

De koploper van de Premier League, die nog drie competitieduels voor de boeg heeft, heeft vier punten meer dan Arsenal, dat nog maar twee wedstrijden speelt.

Het duel tussen Arsenal en Brighton kwam maar moeizaam op gang. De bezoekers hadden meer balbezit, maar Arsenal kreeg voor de rust de beste kansen.

Zo raakte de Belgische invaller Leandro Trossard, die de geblesseerde Gabriel Martinelli (enkel) had vervangen, de lat en schoot de Engelse international Bukayo Saka naast.

Premier League-subtopper

Kort na rust maakte Julio Cesar Enciso ongehinderd de 0-1 voor Brighton. De Premier League-subtopper bleef daarna eenvoudig overeind in Londen en liep in de slotfase via Deniz Undav en Pervis Estupinan verder uit.

Arsenal-trainer Mikel Arteta baalt tijdens het competitieduel met Brighton

Net als vorige week tegen Leeds United was de Duitse middenvelder İlkay Gündogan de uitblinker bij City, dat Oranje-international Nathan Aké nog steeds miste vanwege een hamstringblessure. Na twee goals tegen Leeds was Gündoğan tegen Everton goed voor twee doelpunten en een assist.

Gündogan scoort op artistieke wijze

City beet zich 35 minuten lang stuk op de defensie van de club uit Liverpool. Daarna ging het hard. Gündogan scoorde op artistieke wijze - met de rug naar het doel tikte hij achterwaarts raak - en bediende twee minuten later Premier League-topscorer Erling Haaland voor de 2-0 (diens 36ste competitiegoal van het seizoen).

Gündogan schoot vlak na rust uit een vrije trap raak door de bal met veel gevoel over de muur in het doel te krullen.

Erling Haaland

Dankzij de zege kan City nu met vertrouwen de blik richten op de return in de halve finales van de Champions League tegen Real Madrid van komende woensdag. De eerste wedstrijd in de Spaanse hoofdstad eindigde afgelopen dinsdag in 1-1.

City bereikte in 2021 voor het eerst de finale van de Champions League, waarin Chelsea te sterk was.