İlkay Gündoğan viert met Nathan Aké zijn 2-0 voor Manchester City

City is genadig voor het Leeds van Allardyce, Chelsea weet weer wat winnen is

Koploper Manchester City heeft in de 34ste speelronde van de Premier League de voorsprong op nummer twee Arsenal tot vier punten vergroot. De ploeg van trainer Pep Guardiola had in eigen huis weinig te duchten van Leeds United, ondanks een kleine uitslag: 2-1.

Chelsea maakte op bezoek bij Bournemouth een einde aan een reeks van negen officiële wedstrijden zonder overwinning: 1-3. De laatste zege dateerde van 11 maart in de uitwedstrijd bij Leicester City.

City had voor rust liefst 84 procent balbezit en die statistiek vertelde het hele verhaal van de eerste 45 minuten. De lijstaanvoerder, met linksback Nathan Aké in de basis, tikte de bal rustig rond en werd door de degradatiekandidaat nooit onder druk gezet.

De twee City-goals in de eerste helft waren bijna identiek. Zowel in de 19de als 27ste minuut scoorde İlkay Gündoğan aan de rand van het strafschopgebied met een geplaatst schot (bij de 1-0 in de rechterhoek en bij de 2-0 in de linkerhoek) na voorbereidend werk aan de rechterkant van Riyad Mahrez.

Pep Guardiola

Ook na rust was er lang niets aan de hand voor City, al moest Aké na 54 minuten wel worden vervangen vanwege - vermoedelijk - een hamstringblessure.

Gündoğan verspeelde in de slotfase de kans op een hattrick namens City door een strafschop te missen, waarna Leeds prompt de aansluitingstreffer maakte. Leeds-invaller Rodrigo profiteerde van laks verdedigen van Manuel Akanji en scoorde.

City verloor de controle en moest zich zelfs even bezighouden met tijdrekken, maar een gelijkspel zat er nooit in voor Leeds, dat vreemd genoeg na de 2-1 niet aanzette voor een slotoffensief.

Negende klus voor 'good old' Allardyce

'Good old' Sam Allardyce maakte als interim-trainer zijn debuut bij Leeds. De 68-jarige trainer moet de club voor degradatie zien te behoeden.

Leeds is de negende Premier League-club die onder leiding van Allardyce staat. Hij breidt daarmee zijn recordaantal weer uit. Mark Hughes is de nummer twee op de lijst met zes Premier League-clubs achter zijn naam.

Sam Allardyce

Chelsea kon eindelijk weer eens juichen na de zege bij Bournemouth (1-3). Benoît Badiashile en João Félix bevrijdden de Londenaren in de slotfase door respectievelijk de 1-2 en 1-3 te maken.

Conor Gallagher had Chelsea na negen minuten op 0-1 gezet, waarna Matías Viña in de 21ste minuut voor de gelijkmaker van Bournemouth had gezorgd.

Van Dijk helpt Salah

Later op de avond won Liverpool met 1-0 de thuiswedstijd tegen Brentford. Mohamed Salah zorgde al na dertien minuten voor de enige treffer van de wedstrijd. De aanvaller kon na een combinatie met Fabinho en aangever Virgil van Dijk simpel scoren.

Bij Liverpool deed naast Van Dijk ook Cody Gakpo de hele wedstrijd mee.

'God save the King' schalt door de stadions

Alle duels in de Premier League werden vandaag voorafgegaan door het Britse volkslied 'God save the King'. Dit ter ere van de kroning van koning Charles III en zijn vrouw koningin Camilla.

West Ham United, dat komende donderdag in Londen de eerste van twee ontmoetingen met AZ speelt in de halve finales van de Conference League, komt zondagavond om 20.00 uur in actie tegen het Manchester United van trainer Erik ten Hag.