Nathan Aké heeft Manchester City op voorsprong gezet

Manchester City heeft koppositie terug dankzij Aké en recordgoal Haaland

Mede dankzij Nathan Aké gaat Manchester City weer aan kop in de Premier League. De Oranje-international was woensdagavond van waarde in de thuiswedstrijd tegen West Ham United. Vroeg in de tweede helft tekende Aké voor de openingstreffer, waarna Erling Haaland en Phil Foden de eindstand op 3-0 bepaalden.

Door die zege heeft City weer een punt meer dan titelconcurrent Arsenal. 'The Gunners' wonnen dinsdag van Chelsea en kwamen zo even terug op de eerste plaats, die ze maandenlang in handen hadden, maar afgelopen weekend moesten afstaan aan City. De ploeg van coach Pep Guardiola heeft nog een wedstrijd minder gespeeld.

Aké is terug

Bij Manchester City draaide het tegen West Ham niet alleen om de titelstrijd, maar ook om Erling Haaland. Als hij scoorde, werd de Noorse superspits de eerste speler met 35 doelpunten in één Premier League-seizoen.

In de eerste helft werd Haaland echter nauwelijks bereikt. Slechts sporadisch stichtte City, met Aké als basisspeler, gevaar. De grootste kans was voor Rodri, die de bal na een combinatie met Haaland langs de keeper schoof, maar de paal raakte.

De stand in de Premier League

Bij de eerste mogelijkheid na de pauze was het echter direct raak. Riyad Mahrez slingerde een vrije trap voor het doel en Aké, die de afgelopen weken ontbrak vanwege een hamstringblessure, kopte bij de tweede paal in vrijheid raak.

Het was het eerste competitiedoelpunt van het seizoen voor de 28-jarige verdediger.

Haaland pakt record

Twintig minuten later gebeurde het onvermijdelijke: Haaland werd in stelling gebracht door Jack Grealish en passeerde doelman Lukasz Fabianski met een fraai stiftje. Door die treffer verbrak hij het Premier League-record van Alan Shearer en Andy Cole, die in de jaren negentig 34 doelpunten in een seizoen maakten.

West Ham United, dat het volgende week opneemt tegen AZ in de halve finales van de Conference League, incasseerde daarna nog één tegentreffer. Een afvallende bal belandde voor de voeten van Foden, wiens volley vanaf de rand van het strafschopgebied in het doel vloog: 3-0.

Liverpool wint weer

Liverpool boekte intussen de vijfde competitiezege op rij. De ploeg van coach Jürgen Klopp was op Anfield met 1-0 te sterk voor Fulham. Mo Salah zorgde kort voor rust vanaf de penaltystip voor het enige doelpunt: 1-0.

Mo Salah (midden) viert zijn treffer tegen Fulham

De aanleiding voor die strafschop was enigszins discutabel: Darwin Núñez ging liggen toen hij in de zestienmeter werd geraakt door Issa Diop. De herhaling wees uit dat er nauwelijks contact was geweest, maar de videoscheidsrechter greep niet in.

Fulham krijgt kansen

In de tweede helft ontsnapte Liverpool, waar Virgil van Dijk negentig minuten speelde en Cody Gakpo na ruim een uur binnen de lijnen kwam, nog een aantal keer aan puntenverlies. Onder anderen oud-PSV'er Carlos Vinícius kon Alisson Becker niet passeren.

Liverpool houdt de minieme kans op kwalificatie voor Champions League-voetbal door de nipte zege in leven. 'The Reds' hebben vier punten minder dan Manchester United, dat vierde staat. De ploeg van Erik ten Hag heeft echter nog twee wedstrijden tegoed.