Kevin De Bruyne (midden) heeft City op voorsprong gezet

Manchester City overklast Arsenal in directe confrontatie titelkandidaten

Hoewel Arsenal ook na vanavond nog de koploper in de Premier League is, heeft Manchester City een stevig voorschot genomen op titelprolongatie in Engeland.

De mannen van Pep Guardiola, zonder de met een hamstringblessure kampende Nathan Aké, wonnen het onderlinge duel in eigen huis met 4-1 en kijken weliswaar nog tegen een achterstand van twee punten aan, maar hebben ook twee wedstrijden minder gespeeld.

Aan de zege van 'The Citizens', die nu zeventien wedstrijden op rij - waarvan tien in de competitie - ongeslagen zijn, viel niks af te dingen. City legde de tegenstander vrijwel negentig minuten lang z'n wil op en heeft nog altijd zicht op de 'treble': de finale van de FA Cup is al bereikt en in de Champions League treft het in de halve finales Real Madrid.

Stand Premier League per 26 april

Arsenal was na half ingrijpen door doelman Aaron Ramsdale al een keer met de schrik vrijgekomen, toen het na zes minuten alsnog een vroege klap te verwerken kreeg. Na een passje van Erling Haaland speelde Kevin De Bruyne zich behendig tussen drie Londenaren vrij om met de bal met een curve in de uiterste hoek te laten verdwijnen: 1-0.

Het maakte de klus voor de gasten, die beide eerdere confrontaties van dit seizoen - de thuiswedstrijd (1-3) en een uitduel in de FA Cup (1-0) - al hadden verloren, er bepaald niet eenvoudiger op. Vooral niet omdat de thuisploeg er niets voor voelde de touwtjes te laten vieren.

De 1-0 van Kevin De Bruyne in de maak

Ramsdale pakte een inzet van Bernardo Silva, Ben White kon ternauwernood een schot van De Bruyne blokken en topscorer Haaland stuitte tot drie keer toe op de Londense sluitpost en schoot ook nog een keer rakelings naast. Arsenal, dat door drie remises op rij de riante koppositie te grabbel gooide, kon daar amper iets tegenover stellen, laat staan de City-verdediging in verlegenheid brengen.

Genadeloos

Sterker, de koploper ging met een 2-0 achterstand de rust in. In de extra tijd van de eerste helft legde De Bruyne een vrije trap op het hoofd van John Stones, die - op het voor hem goede randje van buitenspel - hard raak kopte: 2-0.

John Stones viert zijn treffer tegen Arsenal

De genadeklap volgde al snel na de pauze. Kort nadat de doorgaans zo ongenaakbare Haaland - dit seizoen al goed voor niet minder dan 32 goals in 28 competitieduels - opnieuw op Ramsdale was gestuit, strafte City balverlies van Arsenal-captain Martin Ødegaard genadeloos af.

De Bruyne onderschepte en mikte na een combinatie met Haaland de bal tussen de benen van Rob Holding door het doel in: 3-0. Daarmee was de buit wel binnen, wist ook Guardiola, die het zich permitteerde om de uitblinkende Belg een kwartier voor tijd naar de kant te halen.

Knotloos

In de 86ste minuut redde Holding nog de spreekwoordelijke eer, maar meer dan een lege huls was dat niet voor de 'Gunners'. De twaalfde opeenvolgende competitienederlaag tegen City was nabij en de eerste landstitel sinds 2004 ver weg.

Haaland, die inmiddels zijn haren had losgegooid, pikte op de valreep ook een doelpuntje mee. Hij bepaalde knotloos de eindstand op 4-1.

Erling Haaland opnieuw trefzeker

Schrale troost voor Arsenal is dat het door de nederlaag van Brighton bij Nottingham Forest wel weer - na zes seizoenen absentie - verzekerd is van een plek in de Champions League.

West Ham verliest

West Ham United, in de halve finales van de Conference League de tegenstander van AZ, verloor met 2-1 van Liverpool. Cody Gakpo had met een doelpunt een belangrijk aandeel in de zege van Liverpool. Hij nam de gelijkmaker voor zijn rekening.

Gakpo haalde in de achttiende minuut van ruim twintig meter uit en de bal verdween via de binnenkant van de paal achter de Poolse doelman Lukasz Fabianski. Voor de oud-PSV'er was het zijn zesde doelpunt van het seizoen.

Chelsea verloor al voor de dertiende keer dit seizoen: Brentford was op Stamford Bridge met 2-0 te sterk voor de in verval geraakte topclub.

Sheffield United heeft zich door een zege op West Bromwich Albion verzekerd van directe promotie naar de Premier League in Engeland. Sheffield won met 2-0 dankzij treffers van Sander Berge en Anel Ahmedhodzic en eindigt daardoor op de tweede plaats in het Championship.

Sheffield volgt Burnley, dat al zeker was van de titel in het Championship en daarmee promotie.