NOS NieuwsAangepast

'God save the King': zo werden Charles en Camilla gekroond

De Britse koning Charles III is gekroond. Rond 13.00 uur Nederlandse tijd kreeg hij de 2,23 kilo zware St Edward's Crown op zijn hoofd. Daarna volgde een luid "God save the King" vanuit de zaal. Ook Camilla, de vrouw van Charles, werd gekroond. Zij mag zich nu koningin noemen, in plaats van koningin-gemalin.

Voor de kroning legde Charles de kroningseed af en werd hij door de hoogste aartsbisschop van het land gezalfd met een speciale olie. Ook werden allerlei regalia en kroonjuwelen aan de koning gepresenteerd door hoge edellieden en bisschoppen van de Anglicaanse kerk, zoals diverse zwaarden, de koninklijke handschoen en scepters.

Bij de ceremonie in Westminster Abbey in Londen waren zo'n 2300 mensen aanwezig, onder wie zo'n honderd staatshoofden. Onder hen waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Franse president Macron en de Amerikaanse first lady Jill Biden. Ook waren er andere beroemdheden, zoals zangers Nick Cave en Lionel Richie.

Bekijk hier de hoogtepunten van de kroning terug:

De hoogtepunten van de kroning van koning Charles III

Uiteraard waren er ook veel Britse royals, zoals prins William, zijn vrouw Kate en hun drie kinderen. Prins Harry was er ook, maar zijn vrouw Meghan bleef thuis in de VS. Ook hun kinderen waren er niet.

Voor William was er na de kroning ook nog een rol. Hij knielde, zwoer trouw aan de koning en gaf zijn vader een zoen op de wang. De 9-jarige prins George, de oudste zoon van William en Kate, was een van de pages van zijn grootvader.

Koning Charles krijgt de kroon op zijn hoofd geplaatst:

De plechtigheden begonnen vanochtend met de King's Procession, de tocht van Charles en Camilla. Ze trokken met een moderne koets met airco erin, de Diamond Jubilee State Coach, van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Dat gebeurde onder grote belangstelling van het publiek. De interesse was dusdanig groot dat de toeschouwersvakken op een gegeven moment werden afgesloten voor nieuwe mensen. De weergoden waren het koninklijke gezelschap niet gunstig gezind: een groot deel van de dag regende het cats and dogs. Maar dat maakte het publiek, veelal voorzien van een poncho of paraplu, weinig uit.

Binnen in Westminster Abbey konden de aanwezigen vrijwel alle plechtigheden volgen. Alleen de zalving van koning Charles was privé en werd afgeschermd met schermen. De zalving gebeurde met heilige olie afkomstig van olijven van de Olijfberg in Oost-Jeruzalem.

Voor de zalving werden er schermen geplaatst:

Aartsbisschop van Canterbury zalft koning Charles

Na de plechtigheden in Westminster Abbey gingen Charles en Camilla met de Gold State Coach naar Buckingham Palace. Die gouden koets is een stuk minder comfortabel dan de moderne koets van eerder op de dag. Een voordeel voor Charles was wel dat hij de zware St Edward's Crown kon inruilen voor de veel lichtere Imperial State Crown.

Na de tocht volgde nog een saluut van militairen in de paleistuin en een balkonscène op Buckingham Palace. Ook was er een fly-over met helikopters. Vanwege het slechte weer was de fly-over wel afgeschaald.

Na de kroning waren er saluutschoten op dertien plaatsen, zoals bij Whitehall in Londen:

Saluutschoten na de kroning

Charles is met zijn 74 jaar de oudste Britse vorst die gekroond wordt. De kroning gebeurde op de St Edwards Chair-troon in Westminster Abbey, die stamt uit de veertiende eeuw. Het is vooral een symbolische daad: Charles is al officieel koning sinds de dood van zijn moeder, in september vorig jaar.

De festiviteiten gaan gepaard met enorme veiligheidsmaatregelen en volgens de minister van Veiligheid is de kroning een van de grootste veiligheidsoperaties ooit voor de Britten. De Londense politie heeft meer dan 11.000 agenten ingezet en zei eerder al "weinig tolerantie te hebben voor onrust".

Voor protest was wel ruimte. Zo hadden sommige antimonarchisten borden bij zich met teksten als "schaf de monarchie af" en "niet mijn koning". Enkele mensen zijn gearresteerd, onder wie zes leden van de anti-monarchistische groep Republic.

Protest langs de route tegen de kroning

Hoewel de feestelijkheden tot nu toe zonder grote problemen zijn verlopen, is er in Groot-Brittannië ook kritiek. Met name de hoge kosten van de festiviteiten in tijden van hoge inflatie doen de wenkbrauwen fronsen. De precieze kosten zijn niet bekend, maar volgens de BBC gaat het vermoedelijk om tussen de 50 en 100 miljoen pond.

De kroning was dit jaar soberder en korter dan bij koningin Elizabeth in 1953. Toen was er nog ruimte voor meer dan 8000 mensen in Westminster Abbey, nu was dat dus veel minder.

Advertentie via Ster.nl