Camilla op een feest in de tuin van Buckingham Palace
NOS Nieuws

Van 'slechterik' tot koningin: het veranderde imago van Camilla Parker Bowles

Behalve koning Charles wordt zaterdag ook zijn vrouw Camilla gekroond. In die rol wordt ze nu geaccepteerd, maar dat was 20 jaar geleden verre van vanzelfsprekend.

In 2005 trouwde Prins Charles met zijn 'oude liefde' Camila, negen jaar nadat hij was gescheiden van prinses Diana. Hij ontmoette de uit een aristocratisch milieu afkomstige Camilla Rosemary Shand volgens de Britse royaltybiograaf Brandreth voor het eerst begin jaren 70 bij een wederzijdse vriendin. Ze raakten bevriend en zagen elkaar daarna regelmatig bij polowedstrijden.

Ze kregen een relatie die tot begin 1973 duurde. Er zijn verschillende verklaringen waarom die verhouding eindigde. Zo zou Charles haar niet gevraagd hebben op hem te wachten, toen hij zich bij de marine aansloot en acht maanden niet in Groot-Brittannië zou zijn. Anderen zeggen dat het paleis andere huwelijkskandidaten voor Charles op het oog had.

Camilla trouwde vervolgens met de hoge legerofficier Andrew Parker Bowles, met wie zij twee kinderen kreeg.

Charles trouwde in 1981 met de toen 20-jarige Diana Spencer, de jongste dochter van graaf Spencer. Die was afstammeling van vele koningen van Engeland, waardoor zijn dochter de goedkeuring van het paleis kreeg. Camilla bleef ondertussen "een heel dierbare vriendin", zoals Charles het noemde. Maar in de ogen van Diana was het meer dan dat. "Er waren drie personen in dit huwelijk, dus het was een beetje druk", zei ze daarover in 1995 in een roemrucht interview met de BBC.

Het huwelijk stond al snel onder grote druk en een uitgelekt, zeer intiem telefoongesprek tussen Charles en Camilla uit 1989, waarin Charles zei dat hij graag haar tampon wilde zijn, liet er geen twijfel over bestaan dat er sprake was van een seksuele relatie tussen Charles en Camilla. In 1992 gingen Charles en Diana uit elkaar, in 1996 werd de scheiding officieel uitgesproken en in 1997 verongelukte prinses Diana in Parijs.

Volkswoede

In het rouwende Verenigd Koninkrijk richtte de volkswoede zich daarna op de koninklijke familie en zeker ook op Camilla, de vrouw die volgens veel Britten de oorzaak was van het mislukken van het 'sprookjeshuwelijk' tussen Charles en Diana. Camilla, die inmiddels zelf ook was gescheiden, vertoonde zich nauwelijks nog in het openbaar.

 • EPA
  Camilla en Diana in 1980 bij een polowedstrijd waar prins Charles aan meedeed
 • AFP
  In 1999 laten Charles en Camilla zich voor het eerst samen fotograferen bij vertrek van een feestje van Camilla's zus
 • AFP
  Charles en Camilla bij een liefdadigheidsbijeenkomst in 2004
 • AFP
  Charles en Camilla op hun huwelijksdag in 2005
 • EPA
  Camilla arriveert op Buckingham Palace voor de bruiloft van prins William en Kate
 • AFP
  Camilla is dol op paarden (2022)

Het was geen gemakkelijke periode, zei ze vorig jaar in Vogue. "Niemand vindt het leuk om de hele tijd bekeken en bekritiseerd te worden. Maar ik denk dat ik er uiteindelijk boven ben gaan staan. Je moet verder met het leven."

In 2000 trok Camilla in bij Charles, maar zat bij officiële gelegenheden nooit naast hem. Dat mocht pas na hun huwelijk in 2005. Door haar werk voor liefdadigheidsinstellingen en haar koninklijke verplichtingen kwam ze steeds vaker positief in het nieuws en leerden de Britten haar kennen als aardig en nuchter, met een goed gevoel voor humor. Zo wist ze uiteindelijk de harten van de bevolking te veroveren.

Advertentie via Ster.nl