NOS NieuwsAangepast

Koning Charles gekroond • Balkonscène op Buckingham Palace

  • Vandaag is Charles in Westminster Abbey in Londen officieel tot koning gekroond
  • In de kerk waren meer dan 2000 gasten, onder wie staatshoofden, beroemdheden en royals.
  • De plechtigheden werden afgesloten met een balkonscène en een fly-over.
liveblog gesloten

Dit waren de belangrijkste momenten van de kroning van Charles III

Dit waren de hoogtepunten van de kroning van Charles III

Bekijk hier de beelden van de balkonscène

Kijk hier de beelden terug van de balkonscène en de fly-over.

Balkonscène en fly-over op Buckingham Palace

Kroon verkeerd om

Prins Charles droeg zijn kroon verkeerd om, zegt vorstenhuisdeskundige Justine Marcella. De Imperial State Crown die hij na de kroning kreeg opgezet en droeg in de koets op weg naar Buckingham Palace had met de robijn naar voren moeten worden gedragen. In plaats daarvan was een groene steen te zien aan de voorkant. Voor de legitimiteit van zijn koningschap heeft dat geen gevolgen omdat Charles gekroond werd met een andere kroon: de St Edward's Crown.

Tijdens de balkonscène, die zojuist is geëindigd, had Charles de Imperial State Crown nog steeds op zijn hoofd. maar droeg hij hem op de juiste wijze.

Balkonscène op Buckingham Palace

Koning Charles en koningin Camilla zijn op het balkon van Buckingham Palace verschenen om het volk toe te wuiven. Ook prins William en prinses Catherine en hun kinderen zijn erbij, net als prinses Anne en prins Edward. Ook de pages die bij de ceremonie aanwezig waren, stonden op het balkon.

Fly-over wordt afgeschaald

De volgende programmaonderdelen zijn de balkonscène en een fly-over van militaire toestellen. Die fly-over wordt vanwege het slechte weer afgeschaald, zo is zojuist bekend geworden.

Er zullen nu in plaats van gevechtsvliegtuigen helikopters worden ingezet en de fly-over duurt nog maar tweeëneenhalve minuut, in plaats van zes minuten.

Uitgezonden wereldwijd

De kroning van de Britse koning werd wereldwijd uitgezonden en door miljoenen mensen gevolgd. Ook in Japan was de ceremonie rechtstreeks te zien.

Ook in Japan werd de kroning uitgezonden

Bekijk hier de beelden van de processie terug naar Buckingham Palace

Processie terug naar Buckingham Palace

Koets gearriveerd bij Buckingham Palace

De koets met daarin koning Charles en koningin Camilla heeft Buckingham Palace bereikt. Op de West Terrace van Buckingham Palace Garden worden Charles en Camilla ontvangen met een Royal Salute, gevolgd door drie 'cheers' van de militairen.

Bekijk hier de Royal Salute.

Royale Salute voor koning Charles door militairen

Drie generaties bij de kroning

Bijzonder aan de kroning vandaag was dat er drie generaties aanwezig waren. De huidige koning Charles en zijn zoon en opvolger prins William, die tijdens de ceremonie trouw aan hem zwoer. En ook Williams zoon prins George speelde een rol bij de ceremonie als page.

Prins George achter zijn opa koning Charles

Ook prins William, Catherine en hun kinderen rijden mee in processie

Achter de Gold State Coach rijdt een koets met daarin kroonprins William, prinses Catherine en hun kinderen George (9), Charlotte (8) en Louis (5). De jongste zoon, Louis, zwaaide enthousiast naar het publiek.

William en Catherine liepen mee in de processie Westminster Abbey in. William hielp zijn vader ook bij het omdoen van de kroningsmantel en sprak hem toe. Ook prins George had een officiële rol. De 9-jarige diende als een van de pages van zijn grootvader.

De koets van prins William, prinses Catherine en hun kinderen

Processie terug naar Buckingham Palace

Het koningspaar reist via dezelfde route in de Gold State Coach terug naar Buckingham Palace. Deze koets uit 1760 is gebruikt bij iedere kroning sinds 1831. Op de heenreis liepen 200 militairen mee in de King's Procession. Op de terugreis zijn dat er liefst 4000.

De strijdkrachten van verschillende landen uit het Britse Gemenebest zijn vertegenwoordigd, evenals als drie krijgsmachtsonderdelen van de Britse strijdkrachten plus The Sovereign's Bodyguard en Royal Watermen. Leden van de veteranenorganisatie Royal British Legion vormen een erehaag bij Parliament Square.

Koningin Elizabeth deed er in 1953 twee uur over om bij Buckingham Palace aan te komen, bij Charles zal het een stuk sneller gaan, waarschijnlijk zo'n driekwartier.

Regen in Londen

  • NOS
  • NOS
    Regen in Hyde Park
  • NOS
    De dienst was op grote schermen te volgen

In Londen staan ondanks de regen nog steeds duizenden mensen langs de route waar het pas gekroonde koningspaar zo direct weer langs zal rijden.

Saluutschoten op dertien plekken

Op dertien plaatsen in het Verenigd Koninkrijk werden saluutschoten gelost na de kroning van Charles. Onder meer bij Royal Hillsborough Castle and Gardens in Hillsborough, Noord-Ierland en bij de Tower of Londen

  • Reuters
    Saluutschoten bij de Tower Bridge in Londen
  • Reuters
    Saluutschoten bij Royal Hillsborough Castle and Gardens in Hillsborough, Noord-Ierland

Robe of Estate en Imperial Crown

Verschillende gezangen en gebeden volgen en ondertussen verplaatsen de koning en koningin zich naar de St Edward's Chapel waar Charles de paarsfluwelen Robe of Estate omdoet. Ook verwisselt hij de St Edward's Crown voor de iets lichtere Imperial State Crown van iets meer dan een kilo.

In 2018 merkte koningin Elizabeth nog op hoe zwaar het was om die kroon te dragen bij het voorlezen van de troonrede. "Je kan niet omlaag kijken om de tekst te lezen. Je moet de tekst dus hooghouden, anders breek je je nek."

De kroning van Camilla

Koningin-gemalin Camilla wordt op dezelfde manier gezalfd, maar in tegenstelling tot de koning wordt haar zalving niet met een scherm afgeschermd en kan iedereen meekijken.

Camilla wordt gekroond met Queen Mary's kroon, die voorheen de omstreden diamant Koh-i-Noor bevatte. Dat is een van de grootste geslepen diamanten ter wereld. De diamant werd later in een andere kroon geplaatst. Er is bewust gekozen deze kroon niet bij de kroningsceremonie te gebruiken. Meerdere landen, met India en Pakistan voorop, leggen een claim op de waardevolle diamant en eisen dat de Britten het kroonjuweel teruggeven.

Na de kroning bestijgt ook Camilla de troon en vanaf dat moment draagt ze de titel koningin.

Ook koningin Camilla gekroond

De troonbestijging en de eerbetuiging

Koning Charles heeft plaatsgenomen op zijn troon. Achtereenvolgens knielen de aartsbisschop van Canterbury en prins William voor hem om trouw aan hem te zweren.

Een nieuw element in de ceremonie is dat de aartsbisschop onderdanen wereldwijd trouw vraagt te zweren aan de koning, ook als ze niet in de kerk aanwezig zijn.

Dat kunnen ze doen door de tekst "Ik zweer waarlijk trouw te betonen aan Uwe Majesteit en aan uw opvolgers. Zo waarlijk helpe mij God almachtig" uit te spreken. Als de aartsbisschop van Canterbury daarna "Lang leve de koning" roept, moet het volk antwoorden "Lang leve koning Charles, moge hij eeuwig leven".

Prins William kust zijn vader

Klokgelui

De klokken van Westminster Abbey luiden twee minuten lang. Daarna klinken saluutschoten op verschillende locaties in het hele land en op Britse oorlogsschepen waar ook ter wereld.

De afgelopen maanden zijn duizenden nieuwe klokkenluiders gerekruteerd om de kerkklokken in heel Engeland te luiden tijdens de kroning.

Charles gekroond met St Edward's Crown

Charles is gekroond met de St Edward's Crown, het belangrijkste pronkstuk van alle kroonjuwelen. Daarmee is het koningschap van Charles officieel bevestigd.

De kroon is van massief goud, weegt 2,23 kilo en is 30 centimeter hoog. De kroon is versierd met 444 edelstenen. Er zit een kleine rijksappel op de bovenkant.

Naast het Verenigd Koninkrijk is Charles ook staatshoofd in veertien andere landen; hij is koning van Australië, Nieuw-Zeeland, Jamaica, Canada en koning van een half dozijn andere eilandlanden in het Caribisch gebied en landen in de Stille Oceaan. Aan het begin van de termijn van koningin Elizabeth, in 1953, waren dat er nog 33.

Koning Charles wordt gekroond

Opvallende snor

Op Twitter vragen veel mensen zich af wie de man met de opvallende snor in het publiek is. Aangezien hij naast componist Andrew LLoyd Webber zit, is dat de zoekvraag die veel twitteraars gebruiken. Het antwoord blijkt snel gevonden: de Welshe componist Karl Jenkins.

Presentatie van regalia en kroonjuwelen

Hoge edellieden en bisschoppen van de Anglicaanse kerk presenteren de regalia en kroonjuwelen aan Charles III. Een aantal regalia die geen christelijke symboliek hebben, wordt gepresenteerd door niet-christenen. De koning wilde worden ingewijd door diverse geledingen van de samenleving, niet enkel door leden van de christelijke kerk.

Alle regalia staan uitgestald op het Hoge Altaar. Het gaat om de gouden riddersporen, diverse zwaarden, twee gouden armbanden, de rijksappel, de Sovereign's Ring, de koninklijke handschoen, de scepter met een wit geëmailleerde duif en de scepter met het kruis met daarin de beroemde culinan I-diamant.

Supertunica

Na de zalving wordt het scherm verwijderd en knielt Charles op een bidstoel. De aartsbisschop vervolgt met een Oil of Gladness-gebed. Tijdens dit gebed wordt de koning gekleed in het gouden supertunica-gewaad met gordel, die de koning over zijn witte tuniek Colobium Sindonis draagt.

De kroningsstoel

De koning neemt plaats op een speciale kroningsstoel met daarin de Stone of Scone, een van de oudste koninklijke relikwieën. Het Robe of State-gewaad dat hij bij binnenkomst van Westminster had omgedaan, wordt verwijderd en hij neemt plaats in eenvoudige kleding. De koning draagt een zogeheten Colobium Sindonis, een witte tuniek zonder mouwen dat veel werd gedragen in de Middeleeuwen en lijkt op een wit priestergewaad. Het symboliseert eenvoud, puurheid en nederigheid.

De olie is opgeslagen in de Ampulla (ampul), een gouden fles in de vorm van een adelaar. De Deken van Westminster giet de olie in de Coronation Spoon (de kroningslepel) waarmee de olie wordt toegediend. De aartsbisschop van Canterbury houdt de gouden lepel in zijn handen en zalft de koning op de handen, de borst en het hoofd in de vorm van een kruis.

De Coronation Spoon is het oudste kroonjuweel en heeft als enige van de regalia de Middeleeuwen overleefd. De oudste bron die het bestaan van de Coronation Spoon bevestigt, gaat terug tot 1349. Het ontwerp doet vermoeden dat het veel ouder is.

De zalving

We beginnen nu aan het heiligste onderdeel van de kroning; de zalvingsceremonie.

Het ritueel is gebaseerd op een Bijbelpassage uit Koningen in het Oude Testament waarin Salomon, de zoon van koning David, gezalfd wordt door de priester Zadok. Dit hele onderdeel onderstreept de religieuze ondertoon van de kroningsceremonie met tal van verwijzingen naar de Bijbel en Jezus.

In 1953 werd voor het eerst een kroning op televisie uitgezonden. Eén onderdeel mocht echter niet gefilmd worden en dat was de zalving: koningin Elizabeth werd afgeschermd door een scherm. Net als toen zal ook Charles achter een scherm worden gezalfd. Het scherm is gemaakt van duurzame materialen.

Aartsbisschop van Canterbury zalft koning Charles

Presentatie van de zalvingsolie

De olie waarmee Charles en daarna ook Camilla zometeen worden gezalfd, wordt met een dankgebed gepresenteerd.

De heilige olie is gemaakt van olijven van een gaarde bij de Maria-Magdalenakerk op de Olijfberg in Israël. De olijven zijn in de buurt van Bethlehem geperst en geparfumeerd met enkel plantaardige etherische oliën als roos, jasmijn en kaneel.

Voorheen zat er ook olie in verwerkt van een Afrikaanse civetkat, die dan speciaal voor de gelegenheid werd geslacht. Een ander onderdeel was ambergris, een wasachtig product uit het darmstelsel van potvissen, beter bekend als walvissenkots. Voor de milieubewuste Charles waren dergelijke dierlijke elementen niet meer acceptabel. De olie symboliseert de sterke band tussen het koningschap, de Bijbel en het Heilige Land.

De olie werd begin maart in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem gemengd en gezegend door geestelijken.

Voor het eerst Keltische talen te horen bij kroning

Veni Creator wordt gezongen in de vier officiële talen van het Verenigd Koninkrijk: het Engels, Welsh, Schots Gaelic en Iers Gaelic. Niet eerder waren de Keltische talen van het Verenigd Koninkrijk te horen in een kroningsceremonie.

Preek van de aartsbisschop

De aartsbisschop van Canterbury leest een preek voor waarin hij het thema van de kroning uitlegt: called to service.

R&B-zangeres in gospelkoor

Sung Alleluia wordt nu uitgevoerd door het Ascension Choir, dat bestaat uit acht leden die hoogstpersoonlijk door koning Charles III zijn uitgekozen. De zangers traden eerder al op bij het huwelijk van Harry en Meghan.

Het koor wordt geleid door Abimbola Amoako-Gyampah, een Britse R&B-zangeres onder de artiestennaam BIM uit Londen. Het is voor het eerst dat een gospelkoor optreedt tijdens een kroning.

Bijbellezing premier Sunak

Premier Sunak leest een stuk uit de Brieven van Paulus aan de Colossenzen. Het bijzondere daaraan is dat Sunak een hindoe is. Het is daarmee de eerste keer in de geschiedenis dat tijdens een kroning een lezing wordt gehouden door een niet-christen.

Premier Sunak spreekt

Gloria in Excelsis Deo

Gloria in Excelsis Deo, een van de oudste liederen, klinkt in de kerk. Op de muziek van de Mass for four voices, dat gecomponeerd is door William Byrd, de Engelse Renaissance-componist (1540-1623).

De koning heeft de muziek voor de ceremonie persoonlijk uitgekozen. Er zijn twaalf nieuwe stukken gemaakt, waaronder een kroningslied van musicalcomponist Andrew Lloyd Webber, bekend van de musical Cats.

Een deel van de dienst zal in het Welsh zijn en de wereldberoemde Welshe operazanger Sir Bryn Terfel is een van de solisten. Ook zal er Grieks-Orthodoxe muziek te horen zijn, ter nagedachtenis aan de in Griekenland geboren prins Philip, de vader van Charles.

The King’s Prayer

In dit gebed belooft de koning trouw aan God. Het is speciaal voor Charles geschreven en is geïnspireerd op Bijbelteksten, zoals de Brief van Paulus aan de Galaten en Openbaringen.

Tot nu toe was het gebruik dat de nieuwe vorst de King's Prayer in gedachten las. Het is nu voor het eerst dat dit gebed hardop wordt voorgelezen door de koning.

Ondertekening van de eed

De aartsbisschop sluit af met de vraag of hij de eed wil ondertekenen. Charles bevestigt en belooft dat hij de protestantse opvolging van Britse monarchen waarborgt. Hij zet vervolgens zijn handtekening onder de eed.

Koning Charles legt de eed af

De eed

In dit tweede onderdeel van de kroning legt Charles III de kroningseed af met de hand op de Bijbel. Nieuw aan deze eedaflegging is dat de aartsbisschop voorafgaand aan de eed een tekst voorleest waarin hij de koning vraagt "om voor een omgeving te zorgen waarin mensen van alle geloofsovertuigingen vrij kunnen leven". Dat is in lijn met de wens van Charles om een vorst te zijn van alle geloven.

De aartsbisschop vraagt vervolgens aan de koning of hij bereid is de eed af te leggen. Als de koning antwoordt met "I am willing" leest de aartsbisschop drie keer een tekst voor.

In de eerste tekst vraagt hij de koning de volkeren te dienen van het Verenigd Koninkrijk en de andere veertien landen waarvan hij staatshoofd is. In de tweede tekst wordt hij gevraagd recht en gerechtigheid te bevorderen met zijn koningschap. In de derde tekst wordt hij gevraagd het protestantse geloof te ondersteunen en de rol van de Church of Engeland te beschermen zoals die is vastgelegd in de wet.

De erkenning

Terwijl hij naast de 700 jaar oude kroningsstoel staat, wordt de vorst door de aartsbisschop van Canterbury met een korte tekst gepresenteerd aan de aanwezigen in de abdij. De gemeente roept "God Save the King!" en trompetten klinken.

De tekst wordt nog drie keer herhaald door achtereenvolgens Lady (Elish) Angiolini (een bekende Schotse jurist die lid is van de oudste ridderorde in Schotland; de orde van de Distel), Christopher Finney (voorzitter van het verbond van dragers van de hoogste militaire onderscheidingen) en Barones (Valerie) Amos (het eerste zwarte lid van de Orde van de Kouseband, de hoogste ridderorde van Engeland).

Daarna krijgt Charles de bijbel gepresenteerd.

Kijk hier de King's Procession terug

Koning Charles en Camilla gingen in de zogeheten Diamond Jubilee State Coach op weg van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

King's Procession: koning Charles en Camilla op weg naar Westminster Abbey

De kroningsceremonie begint

De ceremonie bestaat uit vijf elementen: de erkenning, eedaflegging, zalving, kroning en de troonbestijging en eerbetuiging. Eerst wordt de koning verwelkomd door 14-jarige koorknaap Samuel Strachan. Hij is het langst dienende lid van het Chapel Royal Choir van St James' Palace. Dit is een nieuwe toevoeging aan het kroningsritueel.

Daarna staat de koning naast de Chair of Estate met het hoofd gebogen, in stilzwijgend gebed. Hij bewijst op deze manier eer aan God, voordat de aanwezigen de eer aan hem bewijzen als nieuwe vorst van het Verenigd Koninkrijk.

Hierna volgt een inleidend gebed door de aartsbisschop van Canterbury (Justin Welby) die de kroningsceremonie leidt, gevolgd door het Kyrie Eleison (God heb genade) dat voor het eerst in de geschiedenis in het Welsh wordt gezongen.

Koning Charles arriveert voor de ceremonie

Processie door de abbey

De koning is de kerk binnengekomen bij de westelijke ingang en zal dan in processie door de Nave (het kerkschip), het Quire (koor) lopen om aan te komen bij het coronation theater in het midden van de kerk. Het coronation theatre staat voor het High Altar (Hoge Altaar) waar alle plechtigheden en rituelen plaatsvinden.

Achter het Hoge Altaar in het coronation theatre staan meerdere stoelen waarop Charles en Camilla plaatsnemen. Op de Coronation Chair wordt Charles gezalfd. Op de Chair of Estate legt Charles de eed af af.

Processie door de abbey

Kleding Charles

Tijdens zijn kroning draag Charles de historische kledingstukken die ook door zijn voorgangers tijdens hun kroningen zijn gedragen. Bij binnenkomst zal hij de Robe of State omdoen, een roodfluwelen mantel die gemaakt werd voor de kroning van zijn opa George VI op 12 mei 1937.

Tijdens de zalving draagt hij een witte tuniek die zijn opa eveneens droeg tijdens zijn kroning. Ook trekt hij de zogeheten supertunica aan, een soort gouden cape. Deze Supertunica werd in 1911 ook gebruikt voor de kroning van George V en bij de kroning van koningin Elizabeth in 1953.

De keizerlijke mantel, die over de supertunica wordt gedragen, is het oudste kledingstuk dat Charles draagt. De mantel werd gemaakt voor de kroning van George IV in 1821 en bestaat uit een gouden stof met goud, zilver en zijden en een gouden sluiting in de vorm van een adelaar.

Verder draagt hij een riem om zijn middel waaraan tijdens de ceremonie het Sword of Offering wordt gehangen. Normaal gesproken wordt de riem voor iedere nieuwe kroning opnieuw gemaakt, maar Charles heeft ervoor gekozen om de kroningszwaardriem van zijn grootvader George VI opnieuw te gebruiken. Ook de handschoen die George VI in 1937 droeg om de koninklijke scepter mee vast te houden, wordt hergebruikt.

Kleinkinderen zijn page

Prins George, de 9 jaar oude zoon van troonopvolger prins William, heeft de rol van page tijdens de ceremonie. Ook zeven andere kinderen, onder wie drie kleinkinderen van Camilla, vergezellen prins George als page. De pages helpen de koning en koningin onder meer bij dragen van de mantels en gewaden.

Prins George en koning Charles tijdens de ceremonie

Processie gaat Westminster Abbey binnen

Na aankomst bij Westminster Abbey wordt de koning door een grote processie de kerk ingeleid. Die bestaat bestaande uit geestelijk leiders van allerlei geloven, koorleden, adellieden en hoogwaardigheidsbekleders. Ook de koninklijke regalia, zoals het kroningszwaard en de scepter worden in de processie mee naar binnen gedragen.

Westminster Abbey

De processie is aangekomen bij Westminster Abbey. Tussen het koninklijk huis en de kerk bestaan eeuwenoude banden. Sinds Willem de Veroveraar in 1066 zijn alle Engelse en Britse monarchen gekroond in deze Gotische abdijkerk.

Ook vonden er diverse huwelijken plaats. Zo trouwden koningin Elizabeth en prins Philip er in 1947, en recent ook prins William en Kate.

De uitvaart van de in 1997 verongelukte prinses Diana en die van koningin Elizabeth werd er gehouden. Verder liggen er tal van Engelse en Britse koningen en koninginnen, net als beroemde Britse schrijvers, dichters en wetenschappers, zoals Isaac Newton.

Massa's publiek in Londen: 'We willen deel uitmaken van de geschiedenis'

Niet iedereen staat langs de route om de koning te zien. Sommigen zijn neergestreken in het park om van de sfeer te genieten.

Massa's publiek in Londen: 'We willen deel uitmaken van de geschiedenis'

Pins Harry arriveert in Westminster Abbey

Prins Harry, de jongste zoon van Charles, is ook bij de kroning. Zijn vrouw Meghan blijft thuis.

De aanwezigheid van Harry was lang onzeker, omdat de relatie met zijn familie is verslechterd na zijn stap terug binnen het Britse koningshuis in 2020. Het is voor het eerst sinds het verschijnen van zijn geruchtmakende autobiografie Reserve dat hij samen met andere leden van het koningshuis te zien is.

Prins Harry komt de kerk binnen

Militairen in de parade

Zoals met elke koninklijke plechtigheid is er een grote rol weggelegd voor de Britse strijdkrachten, al is die dit keer aanzienlijk kleiner dan bij de kroning van koningin Elizabeth. Toen waren er 45.000 militairen bij betrokken. Dit keer zijn het er 6000.

Aan de koninklijke optocht zelf doen 200 militairen mee. Langs de route staan nog eens 1000 militairen, afkomstig uit de drie onderdelen van de Britse strijdkrachten.

Leden buitenlandse koningshuizen komen aan

Leden van buitenlandse koningshuizen arriveren in Westminster Abbey, gevolgd door de leden van de Britse koninklijke familie.

  • Reuters
    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima arriveren bij de ceremonie
  • Reuters
    De Japanse kroonprins Fumihito en kroonprinses Kiko van Japan komen aan bij Westminster Abbey
  • Reuters
    De Spaanse koning Felipe VI en koningin Letizia
  • Reuters
    Koning Filip en koningin Mathilde van België

De processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey is begonnen

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla reizen op dit moment in de relatief moderne Diamond Jubilee State Coach met hydraulische vering, elektrische ramen en air conditioning naar Westminster Abbey.

De Diamond Jubilee State Coach werd speciaal voor koningin Elizabeth gemaakt toen zij in 2012 vierde dat ze 60 jaar op de troon zat.

Het interieur is gemaakt van materialen uit verschillende beroemde Britse gebouwen en voorwerpen, zoals Buckingham Palace, Windsor Castle, St Paul's Cathedral, Westminster Abbey, de koninklijke loge van de paardenraces bij Ascot, de jurk van Florence Nightingale en de ladder waarmee Edmund Hillary de Mount Everest beklom. De koets is 5,4 meter lang, weegt drie ton en wordt getrokken door zes paarden en drie ruiters.

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla in de Diamond Jubilee State Coach

Protest langs de route neemt toe

Het anti-monarchieprotest bij Trafalgar Square wordt groter, meldt de BBC. Om de paar minuten wordt er "niet mijn koning" en "laat Graham Smith vrij" gescandeerd. Graham Smith is de leider van de antimonarchistische groep Republic. Hij werd eerder vanochtend gearresteerd, samen met vijf andere demonstranten.

Kijk hier naar beelden van de protesten:

Protest langs de route tegen de kroning

Wie zijn er vandaag niet bij?

De opvallendste afwezige bij de kroning is Charles' schoondochter Meghan Markle, de vrouw van prins Harry. Zij blijft in de VS met de kinderen van het paar. Hun zoon Archie viert vandaag zijn verjaardag.

De leiders van Rusland, Belarus, Iran, Myanmar, Syrië, Afghanistan en Venezuela zijn volgens Britse media niet uitgenodigd. In Noord-Korea en Nicaragua zijn de uitnodigingen niet naar de staatshoofden, maar naar hoge functionarissen verstuurd.

Beroemdheden stromen Westminster Abbey binnen

Er zijn al veel internationale beroemdheden gearriveerd voor de kroning van koning Charles, onder wie zangeres Katy Perry en de zangers Nick Cave en Lionel Richie.

Beroemdheden stromen Westminster Abbey binnen

Te voet vanwege sabbat

De Israëlische president Isaac Herzog en de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis gaan te voet naar de kroning van koning Charles in Londen. Ze willen niet met de auto, omdat dat volgens de religieuze regels niet is toegestaan op de joodse sabbat.

Alle plekken langs processieroute zijn vol

Er worden geen mensen meer toegelaten in de toeschouwersvakken langs de route. Alle plekken zijn ingenomen, zo waarschuwen de autoriteiten. Mensen kunnen uitwijken naar de drie grote schermen in Hyde Park.

Westminster Abbey stroomt vol

De Westminster Abbey stroomt vol met genodigden. Eerst mochten alle 'gewone' gasten naar binnen en inmiddels worden de staatshoofden, ministers, Britse oud-premiers en de 'first ministers' van Wales, Schotland en Noord-Ierland ontvangen.

Westminster Abbey stroomt vol

Langs de route

  • NOS
    Ook uit Australië zijn mensen afgereisd naar Londen. "Onze familie is thuis en kijkt jaloers tv."
  • NOS
    Londen veranderde vanochtend in een vesting
  • NOS
    Mensen massaal onderweg naar The Mall
  • NOS
    Moeder en dochter wachten in in St. James Park, goed voorbereid op slecht weer

Koning in beeld

De eerste beelden van koning Charles III van vanochtend, hier in de auto in Londen.

  • Reuters
  • Reuters

Militairen komen aan in Londen

Militairen in gala-uniform, bijvoorbeeld de grenadiers met berenmutsen, komen massaal aan voor de ceremonie in Londen, zoals hier op station Waterloo:

Regimenten komen aan op station Waterloo in Londen

Formeel al koning

Sinds het overlijden van koningin Elizabeth op 8 september 2022 was Charles formeel al koning. Tijdens de ceremonie in Westminster Abbey vandaag wordt hij, volgens tradities die teruggaan tot de tiende eeuw, als koning bevestigd. Waarom dat nodig is, wordt in onderstaand artikel uitgelegd.

Live-uitzending begonnen

De extra uitzending van de NOS over de kroning van Charles III is begonnen. De uitzending is hier te volgen en op NPO 1.

Eerste kroning die te volgen is via livestreams

Terwijl de kroning van koningin Elizabeth II de eerste was die live op televisie werd uitgezonden, zal de kroning van Charles en Camilla de eerste in de geschiedenis zijn die op sociale media wordt gestreamd.

Zes mensen opgepakt langs de route

De politie in Londen heeft zes anti-monarchiedemonstranten opgepakt die langs de route demonstreerden. Volgens Britse media is onder hen ook Graham Smith, de leider van de antimonarchistische groep Republic.

De demonstranten waren een busje vol aanplakbiljetten aan het uitladen ten noorden van Trafalgar Square, meldt de BBC. Ze zouden borden hebben willen vastmaken aan het straatmeubilair en dat is volgens een pas ingevoerde wet verboden.

Op de protestborden stond "schaf de monarchie af" en "niet mijn koning".

Toeschouwersvakken langs de route stromen vol

Om 06.00 uur vanochtend zijn de toeschouwersvakken langs de processieroute open gegaan. De Britse overheid zegt dat er "grote menigten" verwacht worden.

Normaal hanteren de Britse autoriteiten een ticketsysteem voor toeschouwers bij dit soort grote evenementen, maar nu geldt het first come, first serve principe. De autoriteiten houden nauwkeurig in de gaten hoeveel mensen er staan. Als het van tevoren vastgestelde maximum wordt bereikt, worden mensen weggestuurd. Zij kunnen uitwijken naar de drie grote schermen in de buurt van Buckinham Palace.

De route van de processie

Kroningsslapers worden wakker na nacht langs route

  • EPA
    Mensen slapen langs de route
  • EPA
    Langs de route sliepen vannacht behoorlijk veel mensen
  • EPA
    K(r)oningsfans al vroeg aanwezig langs de route
  • EPA
    Mensen slapen langs de route

Dit kunnen we vandaag verwachten

Londen is volgestroomd met gasten voor de kroning van koning Charles, later vandaag in Westminster Abbey. Volgens Buckingham Palace zijn er ruim 2000 gasten uitgenodigd. Onder hen zijn leden van de koninklijke familie en internationale vertegenwoordigers uit 203 landen, onder wie honderd staatshoofden en "gemeenschaps- en liefdadigheidskampioenen", oftewel mensen die zich inzetten of hebben ingezet voor goede doelen.

Lees hier wat je de komende uren kan verwachten.

Royals en staatshoofden op bezoek voor receptie

Prinses Amalia en prinses Beatrix hebben gisteravond een receptie bezocht op Buckingham Palace. Ook leden van andere koninklijke huizen en staatshoofden van bevriende landen waren aanwezig bij de receptie.

Het is de tweede keer dat Charles en zijn vrouw Camilla een receptie organiseren voorafgaand aan een grote officiële gebeurtenis. In september vorig jaar deden zij hetzelfde op de avond voor de uitvaart van koningin Elizabeth.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn later vandaag bij de kroning in Westminster Abbey. Amalia en Beatrix zijn dat niet.

Bekijk hieronder de beelden van de aankomst van Beatrix, Amalia en andere royals en staatshoofden:

Beatrix en Amalia voor kroningsfestiviteiten in Londen

Welkom!

Welkom in het liveblog over de kroning van koning Charles III. In dit blog is alles te lezen over de eerste kroning van een Britse vorst in krap zeventig jaar, van het nieuws over de kroning zelf tot de reacties.