De Queen Mother's-kroon met de Koh-i-Noor
NOS NieuwsAangepast

Geen kroon met legendarische diamant voor Camilla bij kroning

De Britse koningin-gemalin Camilla zal bij de kroning van koning Charles op 6 mei de kroon van koningin Mary dragen, de echtgenote van koning George V (1865-1936). Deze mededeling van Buckingham Palace maakt een eind aan speculaties dat Camilla de kroon van Charles' grootmoeder wil gebruiken, die de Queen Mother's-kroon wordt genoemd. Daarin zit een van de bekendste diamanten ter wereld verwerkt: de legendarische Koh-i-Noor.

De speculaties leidden bij sommigen in India tot ergernis, omdat de Koh-i-Noor in de negentiende eeuw door de Britse East India Company als oorlogsbuit uit India is meegenomen om aan de toenmalige koningin Victoria aan te bieden.

In 1937 liet Charles' grootmoeder, de moeder van de vorig jaar overleden koningin Elizabeth II, hem verwerken in de kroon die voor haar werd gemaakt.

Topstuk

In de kroon die Camilla zal dragen worden diamanten gezet die van koningin Elizabeth waren. Charles zelf zal bij de kroning in Westminster Abbey de Imperial State-kroon opgezet krijgen, een van de topstukken van de Britse kroonjuwelen. Bij de uitvaart van koningin Elizabeth lag die kroon op haar kist. Hij werd in 1661 gemaakt voor Charles II.

Charles zal verder een scepter vasthouden waarin de diamant Cullinan I is bevestigd, die met ruim 530 karaat bijna vijf keer zo groot is als de Koh-i-Noor.

De kroon van koningin Mary die Camilla zal dragen

In januari maakte Buckingham Palace het programma rondom de kroning van koning Charles bekend. Het formele deel van de kroning zal in Westminster Abbey in Londen zijn. Na afloop van de dienst zullen Charles en Camilla samen met andere leden van de koninklijke familie op het balkon van het paleis verschijnen. Ook zijn er in het weekend van 6 en 7 mei een concert in Windsor Castle, feesten op straat en lichtshows.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl