Koning Charles
NOS NieuwsAangepast

Straatfeesten, lichtshows en concert ter ere van kroning koning Charles

Buckingham Palace heeft het programma rondom de kroning van de Britse koning Charles op zaterdag 6 mei bekendgemaakt. Naast de gebruikelijke ceremonie zijn er in het weekend van 6 en 7 mei een concert in Windsor Castle, feesten op straat en lichtshows.

In een verklaring zegt het paleis dat "de koning en koningin-gemalin hopen dat het kroningsweekend mensen de gelegenheid zal bieden om tijd door te brengen en feest te vieren met vrienden, familie en buurtgenoten in het VK, het gemenebest en andere gebieden die onder het koninkrijk vallen".

Grote namen en acts

Het formele deel van de kroning van Charles en Camilla zal in Westminster Abbey in Londen zijn. Dat deel van de ceremonie heeft vooral een traditioneel en religieus karakter. Het koningspaar loopt in een processie van Buckingham Palace naar Westminster Abbey.

Na afloop van de dienst keert het paar terug naar het paleis waar ze samen met andere leden van de koninklijke familie op het balkon verschijnen.

Het concert in Windsor Castle is op zondag 7 mei. Wie er optreden is nog niet bekend, maar volgens Buckingham Palace gaat het om grote namen en acts. Er treedt ook een koor op dat is samengesteld uit amateurkoren van onder anderen medewerkers van de staatszorgorganisatie NHS, lhbtiq'ers en een koor dat met gebarentaal communiceert.

Vrijwilligerswerk

Enkele duizenden Britten kunnen via een loting bij het muzikale evenement aanwezig zijn. Verder wordt de bevolking opgeroepen om op zondag de straat op te gaan om feest te vieren en samen te eten. Maandag 8 mei is een vrije dag. Buckingham Palace hoopt dat mensen dan vrijwilligerswerk zullen doen.

Wie van de familie bij de kroning aanwezig zijn, is nog onduidelijk. Het is dus nog de vraag of koning Charles' jongste zoon Harry is uitgenodigd. Hij en zijn vrouw Meghan hebben in recente interviews, een documentaire op Netflix en een boek scherpe kritiek geuit op de koninklijke familie.

De 74-jarige Charles werd in september koning, nadat zijn moeder, koningin Elizabeth, was overleden.

Advertentie via Ster.nl