NOS Nieuws

Koning Charles in eerste toespraak: 'Toewijding Elizabeth wankelde nooit'

In zijn eerste toespraak als koning heeft Charles III zijn overleden moeder Elizabeth bedankt voor haar "liefde en toewijding". Hij sprak van een "levenslange dienst", die hij beloofde voort te zetten met "loyaliteit, respect en liefde".

Koning Charles noemde zijn moeder een "inspiratie en voorbeeld" voor hemzelf en zijn familie. "Haar toewijding wankelde nooit." Charles prees de warmte en humor van Elizabeth, evenals haar talent om "het beste in mensen te zien".

In zijn eerste toespraak tot het volk dankte koning Charles iedereen voor de condoleances en steun:

'Lieve mamma, dank je voor je liefde en toewijding'

De nieuwe Britse monarch verwees in zijn speech onder meer naar de tijd dat zijn moeder koningin werd, begin jaren 50, toen de Britten nog worstelden met de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. "Het Verenigd Koninkrijk is in de afgelopen zeventig jaar een land van vele culturen en geloven geworden", zei hij.

Ook de instellingen van de staat zijn veranderd, vervolgde Charles. Maar ondanks alle veranderingen en uitdagingen hebben het Verenigd Koninkrijk en de landen van het Gemenebest volgens hem "gebloeid en gefloreerd". Hij zei dat hij trots is op de talenten, tradities en verdiensten van al die onderdelen van het Britse koninkrijk.

'Liefdevolle steun' van Camilla

Charles, die zich jarenlang heeft ingezet voor liefdadigheidsinstellingen, zei ook dat hij beseft dat zijn leven zal veranderen nu hij koning is. "Het is niet langer mogelijk om zo veel tijd en energie te steken in de goede doelen die ik zo belangrijk vind", zei hij.

Ook voor zijn familie is deze periode er volgens Charles een van verandering. Hij zei daarbij te rekenen op de "liefdevolle steun" van zijn vrouw Camilla, die nu koningin-gemalin wordt.

Verder benoemde de koning zijn zoon William en diens vrouw Kate in zijn toespraak tot de nieuwe prins en prinses van Wales. Die titel, die traditiegetrouw door de Britse vorst wordt overgedragen, droeg Charles sinds 1958 zelf. Zijn overleden ex-echtgenote Diana was de prinses van Wales. Omdat de titel sterk met Diana werd geassocieerd, heeft Camilla, die er na haar huwelijk met Charles voor in aanmerking kwam, de titel nooit gedragen.

Charles sprak ook enkele woorden over prins Harry en zijn echtgenote Meghan. Hij sprak zijn liefde uit voor het echtpaar, "terwijl ze hun leven aan de andere kant van de oceaan verder opbouwen".

Warm onthaal

Gisteren overleed Elizabeth op 96-jarige leeftijd, waarna haar oudste zoon per direct koning werd. De 73-jarige Charles moet nog wel worden gekroond, maar dat kan nog maanden duren vanwege de uitgebreide voorbereiding die nodig is voor een kroningsceremonie.

Vanmiddag kwam Charles aan op Buckingham Palace in Londen, waar hij warm werd onthaald:

Charles krijgt warm welkom bij Buckingham Palace

Charles en zijn vrouw Camilla waren er gisteren bij toen Elizabeth overleed op Balmoral Castle. Ook de andere kinderen van Elizabeth - prinses Anne, prins Edward en prins Andrew - waren op het Schotse zomerverblijf van de koninklijke familie aanwezig, evenals haar kleinzoon prins William.

Elizabeth kwakkelde al langere tijd met haar gezondheid. Zo had ze last van mobiliteitsproblemen. Nadat het paleis gisterochtend een verklaring naar buiten had gebracht waarin stond dat de vorstin onder medisch toezicht was geplaatst, namen de zorgen verder toe. Later op de dag werd bekend dat ze was overleden.

Advertentie via Ster.nl