Frank Lampard en Thiago Silva
NOS Voetbal

Met nieuwe eigenaar beleeft Chelsea rampzalig seizoen: 'Rommelt aan alle kanten'

Een nieuwe eigenaar, twee trainerswissels en een twaalfde plek op de ranglijst; het is op zijn zachtst gezegd niet het jaar van Chelsea. En het is niet even een slechte reeks of een mindere fase, maar 39 punten na 33 wedstrijden.

"Het rommelt aan alle kanten", ziet ook voormalig Chelsea-speler Boudewijn Zenden, die ook nog assistent-trainer is geweest bij de Londense club.

Als Chelsea op de twaalfde plek eindigt, zou dat het slechtste Premier League-resultaat voor de club zijn sinds de veertiende in 1994. Deze eeuw eindigde Chelsea slechts één keer buiten de top-zes: in 2016 kwamen 'The Blues' niet verder dan de tiende plaats.

Vandaag krijgt Chelsea tegen Bournemouth de kans om voor het eerst sinds weken weer een wedstrijd te winnen, want dat is al negen duels op rij - waaronder de Champions League-dubbel tegen Real Madrid - niet gelukt.

Ruim 600 miljoen euro

Sinds de Amerikaanse zakenman Todd Boehly vorig jaar de club heeft overgenomen van Roman Abramovich, is het onrustig bij Chelsea. Met Thomas Tuchel en Graham Potter zijn er al twee trainers versleten. Het slechte presteren valt extra op, omdat Boehly en consorten sinds vorige zomer meer dan 600 miljoen euro uitgaven aan nieuwe spelers, waar de aankoopprijzen en ontslagpremies van de heengezonden managers nog bijkomen.

Tien duurste aankopen Chelsea sinds zomer 2020 (bron: transfermarkt.nl)

Speler Vorige club Bedrag in euro's
Enzo Fernandez Benfica 121 miljoen
Wesley Fofana Leicester 80,4 miljoen
Mykhaylo Mudryk Sjachtar Donetsk 70 miljoen
Marc Cucurella Brighton & Hove Albion 65,3 miljoen
Raheen Sterling Manchester City 56,2 miljoen
Benoît Badiashile AS Monaco 38 miljoen
Kalidou Koulibaly Napoli 38 miljoen
Noni Madueke PSV 35 miljoen
Malo Gusto Olympique Lyon 30 miljoen
Carney Chukwuemeka Aston Villa 18 miljoen

Onder anderen Raheem Sterling, Enzo Fernandez en Noni Madueke kwamen naar London, net als João Félix, die gehuurd werd van Atlético Madrid. Toch blijkt maar weer eens dat het smijten met miljoenen geen extra prijzen oplevert. "Dat wisten we natuurlijk al", stelt Zenden. "Maar het geeft je natuurlijk wel veel mogelijkheden."

Boehly wilde een nieuwe koers gaan varen. Toen Chelsea matig aan het seizoen begon, werd trainer Thomas Tuchel de laan uit gestuurd. Dezelfde Duitser had ruim een jaar eerder nog de Champions League gewonnen met 'The Blues'. De veelbelovende Graham Potter kwam voor enkele miljoenen over van Brighton en moest de club omhoog brengen.

"Met Potter hadden ze ook geen verkeerde trainer binnengehaald. Hij had het bij Brighton al laten zien. Maar bij Chelsea werd het toch een ander verhaal", zegt Zenden. Begin vorige maand was ook voor Potter het feestje afgelopen. Volgens Engelse media kreeg hij ruim tien miljoen aan ontslagpremie mee.

Boudewijn Zenden in zijn tijd als speler van Chelsea

Oude bekende Frank Lampard moest Chelsea in ieder geval nog in de buurt van Europees voetbal brengen. Dat is de afgelopen weken niet gelukt. Sterker, het is er eigenlijk alleen maar slechter op geworden. Zes wedstrijden gespeeld, zes keer verloren. Real Madrid was in de Champions League tweemaal te sterk en in de competitie verloor Chelsea van Wolverhampton, Brighton, Brentford en Arsenal.

Motivatieproblemen

Tot overmaat van ramp lijken de spelers ook met motivatieproblemen te kampen. Soms maken ze zelfs een lakse en ongeïnteresseerde indruk. Volgens Zenden komt dat door een optelsom aan factoren.

"Er is vooralsnog nul duidelijkheid over welke koers de club gaat varen en wie de nieuwe trainer gaat worden. Met Lampard als interim-trainer lijkt het momenteel een beetje stuurloos. Zolang de leiding geen duidelijkheid verschaft, blijft het een beetje doorkabbelen. Als trainer probeer je alles wat buiten het voetbal speelt, ook buiten de kleedkamer te houden. Maar nu is er geen houden aan."

Boudewijn Zenden als assistent van manager Rafael Benitez bij Chelsea in 2013

Ook in de afgelopen seizoenen was het weleens onrustig op Stamford Bridge. In 2019 kreeg Chelsea bijvoorbeeld een transferban opgelegd en onder de vorige eigenaar Roman Abramovich wist je als trainer dat je je baan nooit zeker was. Na de Russische inval in Oekraïne was het ineens de positie van oligarch Abramovich zelf die in gevaar kwam. Hij moest de club gedwongen verkopen.

Zenden denkt dat het nieuwe bestuur wellicht nog wat tijd nodig heeft om tot een koers te komen, maar ziet wel een verschil in de omgang met trainers tussen Abramovich en Boehly.

"Het is nu wispelturiger. Met Abramovich wist je als trainer dat je maar een korte levensduur had. Je kon de Champions League winnen, maar als je daarna slecht startte in de competitie lag je er weer uit. Er werd veel gewisseld, maar ondanks dat is de prijzenkast wel continu gespekt. Nu is er een nieuwe leiding en valt er heel veel weg."

Visie ontbreekt

Een goede structuur en voetbalvisie zijn aspecten die nu ontbreken. Alle neuzen dezelfde kant op krijgen is belangrijk, zeker bij een nieuw bestuur.

"Als iemand binnenkomt met een nieuwe visie en die begint met goede resultaten, is het makkelijker om de rest daarin mee te krijgen. Als de resultaten achterblijven ben je weer terug bij af, zeker als er niet duidelijk wordt gezegd: dit is de komende tijd de trainer en zo gaan we het doen. In wezen duurt dat nu alweer te lang."

Als je in het bedrijfsleven de beste mensen bij elkaar zet, maar er is geen chemie en de karakters vullen elkaar niet aan, dan gaat het niet lopen. Ligt dat dan aan de manager, of aan de samenstelling zelf?

Zenden over waarom het niet lijkt te lopen bij Chelsea

Volgens Zenden is een interim-trainer sowieso niet de oplossing. "Vaak ligt het niet aan de trainer, maar meer aan de structuur of zelfs aan de samenstelling van een groep. Als je dus al iets zou willen doen, kun je ook redeneren dat de technische man een verkeerde samenstelling heeft gemaakt. Als je in het bedrijfsleven de beste mensen bij elkaar zet, maar er is geen chemie en de karakters vullen elkaar niet aan, dan gaat het niet lopen. Ligt dat dan aan de manager, of aan de samenstelling zelf?"

Genoeg dingen dus om aan te werken bij Chelsea. Makkelijk zal het niet zijn, want in de komende weken staan er nog wedstrijden tegen Manchester United, Manchester City en Newcastle United op het programma, clubs uit de huidige top-vier. Genoeg reden dus om snel voor die structuur en duidelijkheid te zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl