Kika van Es
NOS Voetbal

Vrouwen PSV en Twente voor bekerfinale: 'Laatste training leek wel de finale'

De vrouwen van PSV wilden dit seizoen meedraaien in de top van de eredivisie, maar daar kwam met een vierde plaats niets van terecht. Morgen, in de bekerfinale tegen FC Twente (die live wordt uitgezonden door de NOS), heeft de equipe uit Eindhoven de kans het seizoen enig cachet te geven.

"Bij PSV speel je voor de prijzen", zei trainer Rick de Rooij bij een persmoment voor de finale. "We hadden verwacht dat we in de eredivisie dichter op de concurrentie zouden zitten. Dat we nu alsnog in een direct duel voor een prijs kunnen vechten, is heel mooi."

Volgens Kika van Es, aanvoerster van PSV, heeft de groep er enorm naartoe geleefd. "Passie is in een bekerfinale misschien wel het belangrijkste. Het gaat slechts om één ding en dat is dat je morgen wint."

Kroon op seizoen Twente

Voor FC Twente was het mislopen van het landskampioenschap een flinke domper, Ajax hees de schaal. In de finale van de KNVB-beker kunnen de Tukkers naar eigen zeggen toch "een kroon op een fantastisch seizoen zetten".

Twente-trainer Joran Pot in aanloop naar de bekerfinale: "We willen heel graag om de prijzen spelen en elke prijs die we kunnen pakken is belangrijk. Kampioen worden is niet gelukt en nu gaan we vechten voor de beker."

FC Twente, dat drie keer achter elkaar landskampioen werd, streed lang Ajax. Eind april, toen Twente nog bovenaan stond, werd een belangrijke slag verloren, op bezoek bij Ajax. De Amsterdammers namen de leiding in de ranglijst over en werden twee weken geleden kampioen.

Waken voor onderschatting

Twente beschikt over een nagenoeg fitte selectie met topscorers Fenna Kalma en Renate Jansen in de gelederen en de club is favoriet in de bekerfinale.

"We mogen PSV niet onderschatten", zegt Pot koeltjes. De cijfers zijn in het voordeel van Twente. De ploeg won beide ontmoetingen met PSV in de eredivisie relatief simpel. In oktober werd PSV in eigen huis verslagen met 3-1. Op bezoek in Eindhoven werd het eind januari 0-3.

Joran Pot

Twente-coach Pot: "PSV heeft een lastige eerste seizoenshelft gehad en gedurende het seizoen zijn ze gegroeid. De tweede wedstrijd die we tegen hen speelden, was gelijkwaardiger dan het eerste duel. We wonnen uiteindelijk omdat we effectiever waren."

Training als finale

Een uitgekiend strijdplan aan PSV-zijde is dus van groot belang. En dat is er, verzekert trainer Rick de Rooij. "Maar we blijven ook uitgaan van eigen kracht. De speelsters zijn tot op het bot gemotiveerd. Op de training leek het net of ze de finale al aan het spelen waren."

"We hebben op de afgelopen wedstrijd na een hele mooie reeks neergezet. Die reeks moeten we nu voortzetten", aldus Van Es.

PSV verloor in de Eredivisie Cup - een eindtoernooi gespeeld door de topvier in de competitie - van Ajax (5-2). FC Twente won wel, van Fortuna (5-0), en heeft een goede uitgangspositie voor de return. "Dat telt na morgen. Eerst de bekerfinale", aldus trainer Pot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl