Ajax-vrouwen pakken voor het eerst sinds 2018 de landstitel

Oppermachtige Ajax-vrouwen veroveren voor het eerst sinds 2018 de landstitel

De Ajax-vrouwen hebben voor het eerst sinds 2018 de landstitel behaald. De laatste eredivisiespeeldag stond vooraf nog bol van de spanning, maar die werd door de Amsterdammers razendsnel de kop ingedrukt. Na de eclatante 6-1 zege bij PEC Zwolle barstte het feest los.

Een week geleden nam Ajax al een voorschot op het kampioenschap door concurrent FC Twente met 1-0 te verslaan en zodoende de koppositie over te nemen.

De ploeg van Suzanne Bakker reisde met een punt voorsprong af naar Zwolle en liet zich niet verrassen, al zwijnde Ajax na acht minuten bij een bal op de paal van Senne van de Velde.

Eindstand eredivisie vrouwen

Een minuut later toonde Oranje-international Romée Leuchter aan de andere kant haar klasse door de openingstreffer voor haar rekening te nemen. Kort voor de pauze, na een sterke fase van PEC, gooiden Quinty Sabajo en opnieuw Leuchter het duel in het slot.

De tweede helft kon daardoor welhaast schriftelijk worden afgedaan. Tiny Hoekstra, een week geleden de gevierde vrouw tegen FC Twente, maakte het feest compleet met de 4-0 en 5-0. Ashleigh Weerden schoot na ruim een uur de zesde Amsterdamse treffer in de korte hoek.

Onder toeziend oog van onder anderen algemeen directeur Edwin van der Sar en Wesley Sneijder bleven in de slotfase meer Ajax-doelpunten uit, maar dat mocht de pret niet drukken. Bo van Egmond redde namens PEC nog wel de eer.

Vreugde bij de Ajax-vrouwen na weer een goal

De uitslag van FC Twente, de kampioen van de voorgaande drie voltooide seizoenen, deed er door de ontwikkelingen in Zwolle niet meer toe. Tegen Feyenoord werd een 2-1 overwinning geboekt.

De formatie van Joran Pot kwam tegen Feyenoord nog wel op achterstand door een doelpunt van ex-speelster Sabrine Ellouzi, maar Oranje-international Fenna Kalma trok uit een penalty met haar 30ste goal van het seizoen de stand gelijk. Na rust kopte Wieke Kaptein de 2-1 tegen de touwen.

Voor Twente zijn de druiven zuur, met slechts twee nederlagen in twintig competitiewedstrijden, tegen Ajax en Fortuna Sittard. Op Hemelvaartsdag speelt het nog de bekerfinale tegen PSV.