Titelrace in de vrouweneredivisie
NOS Voetbal

Kampioensduel in eredivisie: 'Ajax komt in de buurt, maar Twente blijft grote favoriet'

Het belooft voor de vrouwen van Twente en Ajax een kampioensstrijd te worden vandaag op De Toekomst. Met nog twee wedstrijden te gaan, hijgt Ajax met twee punten verschil in de nek van de Tukkers. Beide ploegen hebben ferme wapens: zo staan er twee topspitsen op het veld die bij Oranje strijden om een basisplek, en twee Oranje-keepsters.

De hamvraag; wie zet z'n tanden in wie voor het landskampioenschap? We vroegen Leonne Stentler, oud-voetbalster en analist bij NOS en ESPN, waar zij op let bij deze kraker tussen de koploper en de nummer twee.

Wie gaat winnen: Ajax of Twente?

"Voor mij is Twente nog steeds de grote favoriet, al komt Ajax wel in de buurt. Het is vergelijkbaar met vorig seizoen. Toen begon Twente met drie punten voorsprong aan de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax. In november versloeg Twente het team van Suzanne Bakker met 3-1. Ik verwacht ook nu weer winst."

"Het grote voordeel van Twente is dat ze er wat relaxter instaan. Zij mogen landskampioen worden, Ajax vindt van zichzelf dat ze moeten winnen. Ik ben benieuwd wat dat met de Ajacieden doet; wie kunnen er excelleren en wie kunnen die druk niet aan? Bij de wedstrijd in de Arena tegen Feyenoord pakte de jonge verdediger Kay-lee de Sanders een hoofdrol en zag je Romée Leuchter minstens twee goeie kansen op een doelpunt missen."

Titelrace in de vrouweneredivisie te zien bij de NOS

"Ajax is onder trainer Bakker volwassener geworden. Met Sherida Spitse als aanvoerster heeft het team ook een sterke leidster in het veld. Die gaat over tien jaar bondscoach worden, let maar op. Maar de ploeg van Joran Pot heeft een betere teamcultuur, zij gaan voor elkaar door het vuur. Er zitten daar leiders, zoals Renate Jansen, Suzanne Giesen en Maud Roetgering, die de ploeg echt dragen. Roetgering zit vaak op de bank, maar is ongelooflijk belangrijk voor de groepsdynamiek in de kleedkamer."

Wie is de beste spits: Leuchter of Kalma?

"Fenna Kalma is ook dit seizoen niet te houden met 29 doelpunten op haar naam. Leuchter maakte er vijftien, de helft! Dat Kalma na de zomer de stap naar een buitenlandse club zet, is wat mij betreft honderd procent zeker. Ze werkt ongelooflijk hard en is altijd bezig met beter worden. Ze staat op de juiste plek, weet precies de juiste runs in het zestienmetergebied te maken waardoor ze aanspeelbaar is. Dat snapt niet iedere spits."

"Haar zwakte? Kalma is niet de allersnelste. Ik verwacht dat er een club voor haar komt die aanvallend spel speelt, en geen countervoetbal speelt. Want op de helft van de tegenstander is Kalma op haar best."

Leuchter (l) en Kalma samen in Oranje tijdens een duel met Costa Rica

"Of Leuchter nu al de stap naar het buitenland maakt, betwijfel ik. Ze is goed genoeg om die stap te maken, maar kan ook nog groeien bij Ajax, zeker na het vertrek van Victoria Pelova naar Arsenal. Wat knap is, is hoe ze achter de laatste linie probeert vrij te komen. Ze weet net als Kalma het spel goed te lezen, is een beetje een sluwe vos.

"Haar vrije trappen zijn, net als die van Spitse: een wapen. En ze is zelfverzekerd."

Twee Oranje-keepsters: van wie geniet je het meest?

"Van Domselaar. Vroeger heeft ze lang geturnd en gevolleybald; dat zie je ook in hoe ze beweegt: gracieus en met een goed gevoel voor timing. Het is de Rene Wormhoudt-filosofie: je leert beter bewegen door meer verschillende sportvormen te beoefenen. Twente gaat van Van Domselaar nog maar kort genieten, want de Oranje-keepster zal zeker worden weggekocht na dit seizoen. Zij is niet te houden."

"Lize Kop is de tweede Oranje-keepster en verrichtte dit seizoen veertig reddingen, zestien minder dan Van Domselaar. Ze moest even inkomen aan het begin van het seizoen. Logisch ook, want ze heeft er vanwege een zware blessure in 2021 lang uitgelegen. Ze maakt nu wel weer een sterke indruk. Kop is een keepster die met overtuiging haar goal uitkomt."

Stand in de Vrouwen Eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl