Vrouwen Ajax ontnemen Twente koppositie in zinderende strijd om titel

Bekijk de samenvatting van Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen

De vrouwen van Ajax hebben in de topper tegen koploper FC Twente een 1-0 zege geboekt. De kansen in de titelstrijd zijn hiermee gekeerd met nog één wedstrijd te gaan. Ajax staat nu bovenaan, met één punt voorsprong op de kampioen van de afgelopen drie voltooide seizoenen.

Volgende week wordt de zinderende titelstrijd beslist. In de laatste speelronde op zondag 7 mei speelt FC Twente nog thuis tegen Feyenoord en de nieuwe koploper Ajax gaat dan op bezoek bij PEC Zwolle.

Stand Eredivisie Vrouwen

Het zonnetje scheen voor de wedstrijd van het seizoen, het duel tussen de nummer één en de nummer twee van de eredivisie, voor goedgevulde tribunes op De Toekomst. Onder de aanwezigen uiteraard ook bondscoach Andries Jonker.

Twente liet het betere spel zien en kreeg ook de eerste kans. Nadat Nadine Noordam had verzuimd weg te werken en Suzanne Giesen de bal had klaargelegd, schoot Renate Jansen buiten bereik van Ajax-doelvrouw Lize Kop op de verre paal.

Fout Van Domselaar

Voor de ogen van de bondscoach maakte uitgerekend Oranje-doelvrouw Daphne van Domselaar in de eerste helft een zwakke indruk. Met de felle zon als excuus had ze moeite met een voorzet van Ashleigh Weerden en even later kon de tegengoal op haar conto worden geschreven.

Na een counter van Ajax ging rechtsbuiten Chasity Grant voor het schot. De inzet leek niet gevaarlijk, maar Van Domselaar werkte de schuiver precies voor de voeten van de meegelopen Tiny Hoekstra. De sliding van Wieke Kaptein kwam te laat en Hoekstra kon de 1-0, pas de 5de tegengoal van Twente dit seizoen, binnentikken.

Daphne van Domselaar
    Daphne van Domselaar en Chasity Grant
    Tiny Hoekstra (l)
    Ajax viert de 1-0 van Tiny Hoekstra
  • ANP
    Teleurstelling bij Fenna Kalma

Twente leek niet in paniek door de achterstand en ging rustig op zoek naar mogelijkheden. Die kwamen er voor Elena Dhont en Giesen. De Tukkers slaagden er echter nauwelijks in spits Fenna Kalma, eredivisietopscorer met 29 goals, in stelling te brengen.

Twee keer de lat

Zo bleef het 1-0 tot de rust en moest Twente in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker. De Twentedruk werd groter en ook de kansen werden groter voor de bezoekers. Kaptein raakte via het been van Lisa Doorn de lat, Ajax-keepster Kop redde op de doellijn en ook Jansen raakte met een schot van afstand de lat in het eerste kwartier na rust.

In het restant van de wedstrijd waren de betere kansen in de tegenstoot voor Ajax. Gescoord werd er niet meer en de thuisploeg vierde de zege en de ongekende ommezwaai aan kop van de eredivisie. Het dit seizoen lang ongenaakbare Twente heeft de titelkansen niet meer in eigen hand.

De laatste keer dat de vrouwen van Ajax kampioen werden, was in het seizoen 2017/2018. Een nieuw kampioenschap is dichtbij.