liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ook oud-Ajacied Luque aan de slag bij Spaanse bond • Van Gaal krijgt tips van Schweinsteiger

  • Oranje bereidt zich voor op de kwartfinale van vrijdag tegen Argentinië
  • Het laatste nieuws vanuit Qatar
  • Geen wedstrijden vandaag
liveblog gesloten

Hun liefde kent twee winnaars, het voetbal maar één

Veronica uit Argentinië en Stefan uit Nederland wonen samen in Doha. Ze vroegen hun zoon welk land in de kwartfinale moet winnen. "Hij antwoordde: ik ben voor Nederland, maar hoop dat Argentinië wint."

Ook judogrootheid geniet van WK voetbal

Teddy Riner is een grootheid in de judowereld. Hij is tweevoudig olympisch kampioen in het zwaargewicht en heeft al tien gouden WK-medailles in zijn kast hangen. De Fransman kan in zijn eigen land niet over straat zonder herkend te worden, maar traint momenteel in alle rust op Papendal.

Uiteraard houdt ook hij de prestaties van de Franse voetballers op het WK in Qatar nauwlettend in de gaten. "Natuurlijk", lacht Riner. "Ik vind het WK geweldig. Er zijn geen kleine landen meer. Tegenwoordig zijn alle teams van niveau."

Riner komt Kylian Mbappé, de sterspeler van de Fransen, regelmatig tegen in het dagelijks leven. "Ik zit bij PSG judo, Kylian bij PSG voetbal", legt de judoka uit. "Het is een geweldige vent, die toont dat hij een van de beste spelers ter wereld is."

Argentijnse fans doen alles voor hun nationale elftal

Veel Argentijnen hebben diep in de buidel moeten tasten om erbij te zijn op dit WK, maar dat hebben ze ervoor over.

"Ik heb elke maand geld opzijgezet. Ik had een auto kunnen kopen, maar het Argentijns elftal is een ongelofelijk belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is een levenswijze en traditie voor velen van ons", zegt fan Christian Ale.

Bekijk de video hieronder en lees hier verder over de Argentijnse voetbalgekte in Qatar:

Oud-Ajacied Luque technisch directeur Spaanse bond

De Spaanse voetbalbond RFEF heeft oud-Ajacied Albert Luque aangesteld als technisch directeur. De voormalige aanvaller volgt in januari José Francisco Molina op.

Molina besloot om zijn contract niet te verlengen na de vroegtijdige uitschakeling van Spanje op het WK voetbal. Eerder op de dag werd al bekend dat de RFEF bondscoach Luis Enrique heeft ontslagen. Hij zal worden opgevolgd door Luis de la Fuente.

De 44-jarige Luque kwam tussen 2007 en 2009 tot zestien wedstrijden en vier doelpunten voor Ajax. Hij speelde verder voor Real Mallorca, Newcastle United, Deportivo La Coruña en Málaga.

Geloof brengt spelers van Oranje samen: 'Het geeft ons veel kracht'

Cody Gakpo neemt zijn medespelers van Oranje mee in zijn geloof. Dat speelt een belangrijke rol bij de verbroedering, constateert Denzel Dumfries.

"Door open gesprekken te voeren kijken we naar de mens achter de speler en leren we van elkaar."

'Geen speler is dit WK zo constant als pareltje en fijne jongen Aké'

Nathan Aké speelt een uitstekend WK, zo vinden ook scout Piet de Visser en Fred Grim, de man die hem vijf jaar geleden liet debuteren in Oranje.

"Hij is een van de constantste spelers van het hele WK", zegt De Visser. "Bij andere spelers zit er een mindere wedstrijd tussen. Bij hem niet. Voor mij is hij een van de waardevolste spelers van Oranje."

Lees hier het complete artikel.

WK-supporters lopen in traditionele kleding uit Qatar

Tijdens het WK voetbal in Qatar lopen niet alleen Qatarezen rond in een thobe (lang gewaad) met bijpassende ghutrah (hoofddeksel). Fans omarmen de traditionele kledij maar ze dragen het niet altijd volgens de voorschriften. Wat vinden Qatarezen daarvan?

Nieuws uit Rotterdam in plaats van Qatar

Onder bewind van Dennis te Kloese, de huidige algemeen directeur van Feyenoord, werden er door LA Galaxy transferregels overtreden. De Amerikanen mogen door de straf in de komende transferperiode géén spelers aantrekken van buiten de MLS.

Te Kloese was van december 2018 tot december 2021 werkzaam bij de Amerikaanse club.

Volgens MLS-regels moeten betalingen voor een transfer worden gemeld bij de Amerikaanse bond. Deze betalingen moeten voldoen aan de regels van het geldende salarisplafond. Bij de transfer van Christian Pavón, die in 2019 gehuurd werd door LA Galaxy, is dat niet op de juiste manier gebeurd. Het salarisplafond werd overtreden.

Sinds begin 2022 is Te Kloese werkzaam bij Feyenoord. Een woordvoerder van Feyenoord laat aan RTV Rijnmond weten dat Te Kloese geen behoefte voelt om dieper op de zaak in te gaan. "Hij heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij heeft geen straf of boete gekregen en daarmee is de uitkomst helder. Het enige is dat, mocht hij in de toekomst weer in de Major League Soccer willen werken, hij eerst nog een gesprek met de bond moet voeren. Dat is voor hem uiteraard geen enkel probleem."

Dennis te Kloese

Depay over kwartfinale: 'Een van de belangrijkste wedstrijden uit mijn carrière'

Als 20-jarige broekie mocht Memphis Depay in 2014 aan de aftrap verschijnen in de kwartfinale van het WK in Brazilië. Costa Rica, toen de tegenstander, werd na strafschoppen verslagen. In de halve finale tegen Argentinië bleef Depay 120 minuten op de bank en moest hij vanaf de zijlijn toezien hoe Oranje de finale misliep.

Acht jaar later wacht er weer een kwartfinale voor Depay, nu als onbetwiste aanvalsleider van het team van Louis van Gaal. Gaat het duel met Argentinië de belangrijkste wedstrijd uit zijn carrière worden? Na lang nadenken: "Ik denk wel dat het een van de belangrijkste wedstrijden is."

Lees hier verder.

Van Gaal: 'Ik heb scheidsrechter Lahoz hoog zitten'

Antonio Mateu Lahoz

Louis van Gaal is blij dat Antonio Mateu Lahoz vrijdagavond de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Argentinië op het WK leidt. "Dat vind ik een geweldige scheidsrechter", zei de bondscoach van Oranje op een persconferentie over de Spanjaard.
"Ik ga hem nu niet beïnvloeden hoor. Maar we hebben in de eerste vier wedstrijden op dit WK scheidsrechters gehad van landen van het tweede niveau. Lahoz komt van het hoogste niveau. Ik heb hem hoog zitten."

Lahoz floot op dit WK eerder de groepswedstrijd tussen Qatar en Senegal (1-3) en het duel tussen Iran en de Verenigde Staten (0-1). De Spanjaard leidde Oranje al tweemaal eerder. Met Lahoz als arbiter won Nederland een oefeninterland tegen Engeland (2-1) en verloor het een EK-kwalificatieduel met Turkije (3-0).

Van Gaal krijgt tips van Schweinsteiger: 'Geweldig dat hij dat doet'

Bastian Schweinsteiger heeft op de Duitse tv laten weten dat hij tijdens het WK zo nu en dan contact heeft met Louis van Gaal. De twee kennen elkaar goed van hun periodes bij Bayern München en Manchester United. Tijdens de persconferentie voor het duel met Argentinië werd Van Gaal gevraagd naar het contact met zijn voormalig pupil, die hem tips heeft gegeven hoe Nederland Argentinië kan verslaan.

Wat we bespreken is privé, ik kan er niet al te veel over zeggen. Maar ik vind het geweldig dat hij dat doet. Ik vraag het ook aan hem, want hij is rapporteur voor de FIFA. Hij ziet zo veel wedstrijden en hij is een speler met heel veel 'brains'. Het voetbal wordt met het brein gespeeld. Ik steek er ook wel wat van op, wat mijn scouts nog niet gezegd hebben. Het is heel positief. Hij is nu voor Nederland. Nu Duitsland uitgeschakeld is, zeg ik er maar even bij.

Aboutaleb wil 'geen staat van beleg' tijdens Marokko-Portugal

Burgemeester Aboutaleb is niet van plan het centrum van Rotterdam aanstaande zaterdag af te sluiten rond de WK-wedstrijd van Marokko tegen Portugal.

"Ik wil geen staat van beleg. We moeten mensen geen angst aanpraten", zei hij gisteren tegen de gemeenteraad.

35 aanhoudingen

Nadat Marokko zich had geplaatst voor de kwartfinale werden afgelopen week nog 35 mensen in Rotterdam aangehouden die onrust hadden veroorzaakt op straat. Zo zouden ze met zwaar vuurwerk hebben gegooid.

Preventief fouilleren en het centrum afsluiten voor auto's is echter geen oplossing volgens Aboutaleb. "De politie is gewoon paraat en houdt het in de gaten."

"Preventief fouilleren mag als er gezocht wordt naar wapens. Dat is nu niet aan de orde."

'Enorm overdreven'

Volgens Aboutaleb worden de verhalen over de ongeregeldheden van dinsdag enorm overdreven, schrijft Rijnmond. Hij vindt dat er onterecht een vergelijking met de Coolsingelrellen van november 2021 wordt getrokken.

"Die vergelijking gaat helemaal mank. Toen was er een orgie van geweld. Pogingen om agenten van het leven te beroven. Er is nog nooit zo veel geschoten door de politie als op die plek. Hooligans proberen toen zelfs om het blussen van een woning te verhinderen."

Van Gaal brengt Depay in verlegenheid: 'Nu zoenen we elkaar op de mond'

Louis van Gaal krijgt op de persconferentie een vraag over Ángel Di María, die hij ooit naar Manchester United haalde. De Argentijn vindt Van Gaal - volgens Van Gaal - "de slechtste trainer ter wereld".

Maar relaties kunnen verbeteren, betoogt Van Gaal. Kijk maar naar die van hem en Memphis Depay. "Nu zoenen we elkaar op de mond."

De reactie van Depay? Die was zoals te verwachten: de aanvaller leek nogal in verlegenheid gebracht.

Portugese bond ontkent dat Ronaldo dreigde selectie te verlaten

In de Portugese media gingen geruchten dat Cristiano Ronaldo er na zijn reservebeurt tegen Zwitserland de brui aan wilde geven. Volgens de Portugese bond (FPF) is dat echter onzin.

"De FPF verduidelijkt dat de aanvoerder op geen enkel moment heeft gedreigd het nationale team te verlaten tijdens het verblijf in Qatar", aldus de bond. "Elke dag bouwt Ronaldo verder aan een unieke staat van dienst voor het nationale team en het land, hetgeen gerespecteerd moet worden."

Een dag na de wedstrijd trainde Ronaldo niet mee met de andere invallers, maar zou hij hebben deelgenomen aan een sessie in de gym.

Ronaldo ging na Portugal-Zwitserland de gym in

Timber: 'Wil graag een keer tegen Messi of Ronaldo spelen'

Touzani vraagt, het WK-schema draait! Timber wilde nog eens tegen Messi en Ronaldo spelen. Messi ziet-ie vrijdag, Ronaldo op 18 december?

Zaakwaarnemer Noppert durft niet te kijken

Roderik van Kerkhof, de zaakwaarnemer van Andries Noppert, zit vrijdagmiddag om 16.00 uur niet voor zijn televisie. De spanning wordt hem, als Noppert in Oranje keept, simpelweg te veel.

"Nee, dan ga ik wandelen", vertelt Van Kerkhof bij Omroep Gelderland. "Dat heeft te maken met spanning, die ik normaal nooit heb. Ik ken dat niet, maar het komt nu voor het eerst op. Ik gun het Andries zo. Ik word wel op de hoogte gehouden."

Van Kerkhof werkt al lange tijd samen met Noppert. In het begin van zijn loopbaan had zijn cliënt het moeilijk. "Hij vond steeds wel een club, maar altijd als tweede of derde keeper. We hadden nooit twijfels of hij kon keepen, het was meer een kwestie van de juiste keeper of keeperstrainer vinden."

"Hij is een hele nuchtere, aardige, nette jongen. En hij is heel lang. Met zijn postuur dwingt hij ook wel wat af in de goal."

Sterling terug bij Engelsen

Raheem Sterling gaat weer aansluiten bij het Engelse team. De aanvaller van Chelsea was enkele dagen in Engeland om bij zijn familie te zijn. Tijdens zijn verblijf in Qatar werd er namelijk ingebroken in het huis van Sterling.

Sterling, met 81 interlands de meest ervaren man bij de Engelsen, sluit naar verwachting vrijdag weer aan.

Zaterdag neemt Engeland het in de kwartfinales van het WK op tegen Frankrijk.

Raheem Sterling scoorde in de openingswedstrijd van Engeland tegen Iran

400 Oranjefans kopen via FIFA alsnog kaartje voor kwartfinale

Het Nederlands elftal krijgt vrijdag tijdens de kwartfinale van het WK tegen Argentinië op de tribunes van het Lusail-stadion steun van 1400 Oranjefans. 1000 supporters hadden zich via de KNVB al verzekerd van een kaartje, 400 anderen kochten de voorbije dagen via de kanalen van de FIFA alsnog een toegangsbewijs, meldt de Nederlandse voetbalbond.

In het Lusail-stadion kunnen bijna 90.000 mensen terecht. Argentijnse fans bezetten naar verwachting meer dan de helft van alle plekken in het stadion. De Zuid-Amerikanen worden het gehele toernooi al gesteund door een trouwe schare fans, net als Brazilië.

Hoe 'Action Type' Van Gaal de WK-titel moet brengen

Memphis Depay in 2015 met een van zijn hoeden die zijn collectie rijk is

Action Type. Het bracht de hockeysters en waterpolosters olympisch goud. En moet nu Oranje WK-succes opleveren.

Wat het is? Action Type verdeelt sporters aan de hand van fysieke, emotionele en mentale kenmerken in één van in totaal zestien karakterologische typeringen onder.

"Aanvallers gaan meestal uit van intuïtie. Middenvelders zijn harde werkers die doen wat er gezegd wordt. Verdedigers zijn control freaks."

Meer lezen? Het volledige artikel vind je hieronder.

Deze Nederlander legt Argentijnse passie vast met een camera in z'n mond

Hij was jarenlang het gezicht van de clubkanalen van FC Barcelona en is dat nu voor Ajax. Tijdens het WK in Qatar wordt hij door de Amsterdammers voor een maand 'verhuurd' aan de FIFA. Een gesprek met de 30-jarige Nederlander Aviv Levy Shoshan.

Daar loopt iemand in het derde shirt van Ajax. Op de FIFA-compound in het noorden van Doha is Shoshan makkelijk te herkennen. Tijdens het WK is hij een van de gezichten op de socials van de wereldvoetbalbond. "Als je dit vijf jaar geleden tegen me had gezegd, had ik je niet geloofd."

Het gaat hem vooral om het vastleggen van de fanbeleving. "Momenten van euforie of verdriet. Voor mij draait het WK daarom. Het is een voetbalfeest van alle landen."

Alles draait om Messi: 'Hem uitschakelen? Geen enkele ruimte geven'

Hij wandelt rustig rond, scant continu het veld, zoekt met zijn ogen de ruimte waar hij bij balbezit zijn ongeëvenaarde kwaliteiten kan aanspreken. "We spelen vrijdagavond tegen de beste voetballer van de wereld. Als Lionel Messi in vorm is en ruimte krijgt, is Argentinië lastig te verslaan."

Richting de kwartfinale van het WK tussen Nederland en Argentinië is Feyenoord-trainer Arne Slot aan het woord. Hij is een groot bewonderaar van de Argentijnse superster, die in Qatar voor zijn laatste kans op de wereldtitel gaat. "Het is vooral zaak zijn aanvoerlijnen te ontregelen."

Argentinië is Messi, Messi is Argentinië. De vraag hoe Nederland hem in de kwartfinale van het WK aan banden moet leggen, staat sinds de overwinningen van Oranje en Argentinië in de achtste finales van het WK centraal.

Voormalig Roda JC-speler haakt af bij Portugal

Portugal is twee spelers kwijtgeraakt met een blessure. Linksback Nuno Mendes kampt met een dijbeenblessure, Danilo Pereira brak op de training drie ribben. De twee revalideren nu bij hun club Paris Saint-Germain.

Danilo speelde tien seizoenen geleden voor Roda JC in de eredivisie.

De koning kijkt niet

Voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima ie Nederland-Argentinië natuurlijk altijd een speciaal duel. Maar ze gaan niet kijken, vrijdagavond.

Ze vieren de negentiende verjaardag van hun oudste dochter Amalia, hebben ze Shownieuws laten weten...

Toch nog wat extra steun voor Oranje

Het Nederlands elftal krijgt vrijdag tijdens de kwartfinale van het WK tegen Argentinië op de tribunes van het Lusail-stadion steun van 1400 Oranjefans. Duizend supporters hadden zich via de KNVB al verzekerd van een kaartje, vierhonderd anderen kochten de voorbije dagen via de kanalen van de FIFA alsnog een toegangsbewijs, meldt de voetbalbond.

Dat is overigens niets in vergelijking met de steun die de Argentijnen zullen krijgen.

Het WK bij de NOS

Welkom in het WK-liveblog van donderdag 8 december.

Oranje bereidt zich voor op de kwartfinale van morgen tegen Argentinië. Om 13.30 uur zullen bondscoach Louis van Gaal en spits Memphis Depay een persconferentie geven, die te volgen is via een livestream.

Vervolgens gaat Oranje om 16.00 uur trainen. Alleen het eerste kwartier is open voor de pers. Tegenstander Argentinië geeft om 14.15 uur een persconferentie en werkt vanaf 17.00 uur zijn laatste training af. Ook Brazilië en Kroatië zullen hun laatste voorbereidingen treffer voor hun kwartfinale.

Om 21.54 uur wordt op NPO 1 en op NOS.nl het programma Studio WK 22 uitgezonden. Vanavond zijn commentator Sierd de Vos en oud-internationals Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay te gast.