NOS Nieuws

Nederland speelt vrijdag tegen Argentinië in blauwwitte zee

Louis van Gaal deed gisteren een oproep naar de Nederlandse voetbalfans om alsnog naar Qatar te komen om Oranje aan te moedigen. "Het zou heel prettig zijn als het land achter ons gaat staan", zei hij. Tegen de VS zag hij slechts "wat plukjes" Nederlanders op de tribune en ook eerder in het toernooi waren de Nederlanders in de minderheid.

Met nog vier dagen te gaan ziet het er niet naar uit dat het bij de kwartfinale tegen Argentinië anders zal zijn. Er worden zo'n 30.000 enthousiaste Argentijnen verwacht. Niet-Argentijnse voetbalfans met Lionel Messi-shirts maken de blauwwitte mensenzee in het stadion dan compleet.

Kritiek niet terecht

De Nederlandse gemeenschap in Doha wijt de lage opkomst van Oranjefans aan de negatieve publiciteit over Qatar en het WK in de Nederlandse pers. Die vinden ze niet terecht. Dat Qatar vrouwonvriendelijk of onveilig zou zijn is absoluut niet waar, zeiden ze tegen NOS-verslaggever Kees Jongkind.

Volgens deze expats hebben Nederlanders zich door die publiciteit laten afschrikken om te gaan en ook uit angst dat ze zich in Nederland tegen kritiek zouden moeten verdedigen.

De KNVB verwacht vrijdag zo'n duizend Oranjefans in het Lusail-stadion, op zo'n 20 kilometer van Doha. Daar kunnen bijna 90.000 mensen in. Tussen "wat plukjes" Oranjefans zitten dan net als bij de eerdere wedstrijden veel Nederlanders uit Qatar.

Een plukje Oranjesfans viert de winst op de VS met de spelers

Wie nu nog kaarten wil kopen, moet zich melden bij gespecialiseerde reisbureaus of de wereldvoetbalbond FIFA. Hoe de verkoop daar gaat, weet de KNVB niet.

Wie op de FIFA-website naar de kaartverkoop gaat, komt in een lange, lange wachtrij terecht. De FIFA had volgens informatie op de site om 12.00 uur voor de vier kwartfinales nog 300 kaartjes te koop. Die kosten tussen de 78 en 403 euro. Daar komen de reis- en verblijfskosten dan bij, waardoor de Oranjefans naar schatting tussen de 3000 en 4000 euro voor een wedstrijd kwijt zullen zijn.

Een all-in-reis boeken kan natuurlijk ook. Een reisbureau in het hogere segment rekent voor een driedaagse trip met een lijnvlucht tussen de 6000 en 10.000 euro per persoon. Een door de NOS gebeld reisbureau ziet na de oproep van Van Gaal geen opvallende stijging in de verkoop. Hij verkoopt net zo veel pakketten als bij de drie poulewedstrijden samen. Maar dan nog gaat het om tientallen. Oranje zal vrijdag dan ook een bijrol spelen op de tribunes, op het veld hoeft dat uiteraard niet het geval te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl