liveblog
NOS NieuwsAangepast

Biden: onwaarschijnlijk dat raket vanuit Rusland kwam

  • In een Pools dorp aan de Oekraïense grens zijn twee doden gevallen door explosies.
  • Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het om een raket van Russische makelij gaat.
  • Biden acht het onwaarschijnlijk dat de raket vanuit Rusland is afgevuurd.
  • Rusland ontkent een aanval te hebben uitgevoerd.

Amerikaanse minister Blinken spreekt met ambtgenoten Polen en Oekraïne

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft met zijn Poolse en Oekraïense ambtgenoten Rau en Koeleba gesproken. Hij verzekerde de Poolse minister van Amerikaanse steun in het onderzoek naar de explosie. Dat deed president Biden gisteravond ook al.

Tegen Koeleba zei hij dat de VS nauw blijft samenwerken met partners en bondgenoten om Oekraïne te geven wat het nodig heeft om zichzelf te beschermen.

Biden: onwaarschijnlijk dat raket in Rusland is afgevuurd

De Amerikaanse president Biden acht het onwaarschijnlijk dat de raket die gisteren in het Poolse dorp Przewodów viel, vanuit Rusland is afgevuurd. Dat zei hij na een overleg met landen van de G7 en Nederland en Spanje die bij elkaar zijn op het Indonesische eiland Bali vanwege de G20-top.

"Er is voorlopige informatie die dat betwist", zei Biden tegen verslaggevers toen hem werd gevraagd of de raket vanuit Rusland was afgevuurd. "Het is onwaarschijnlijk maar we zullen zien."

Eerder zei het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het om een door Rusland gefabriceerde raket ging die voor de explosie zorgde. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

G7 in overleg met Nederland en Spanje over Polen

Op de G20-top op het Indonesische eiland Bali zijn de leiders van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten) samen met premier Rutte en de Spaanse premier Sánchez in gesprek over de situatie in Polen. Dat meldt persbureau AP. De Amerikaanse president Biden wilde geen update over het gesprek geven aan aanwezige journalisten.

Correspondent Zuidoost-Azië Mustafa Marghadi is aanwezig op Bali:

G7-leiders plannen spoedberaad over Polen

De leiders van de G7 plannen een spoedberaad over de mogelijke raketaanval op het Poolse grensdorp Przewodów viel. Dat spoedoverleg tussen de leiders van de grote industrieën moet later vandaag plaatsvinden, meldt het Japanse persbureau Kyodo.

De Groep van zeven bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een eerder gepland overleg tussen Japan en het Verenigd Koninkrijk komt volgens het persbureau te vervallen.

Polen: nog geen bewijs wie raket afvuurde

Polen heeft nog geen sluitend bewijs van wie de raket, die op het grensdorp Przewodów viel, heeft afgevuurd. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zei eerder dat het om een door Rusland gefabriceerde raket ging. Ook de Poolse president Duda zegt dat dat "zeer waarschijnlijk" het geval is, "maar dat wordt op dit moment allemaal nog onderzocht".

Duda denkt dat het een eenmalig incident was, meldt persbureau Reuters. Hij heeft geen aanwijzingen voor een herhaling. "We blijven erg kalm." Ook premier Morawiecki roept alle Polen op om de kalmte te bewaren.

Bij de explosie in het dorp op de grens met Oekraïne zijn twee mensen om het leven gekomen. Ook NAVO-bondgenoten van Polen onderzoeken of de explosie werd veroorzaakt door verdwaalde Russische raketten of brokstukken daarvan.

Biden biedt Duda volledige steun in onderzoek naar explosies

President Biden heeft zijn Poolse ambtgenoot Duda de volledige Amerikaanse steun aangeboden in het onderzoek naar de explosies in het Poolse grensdorp. Dat zegt het Witte Huis nadat de twee leiders met elkaar hadden gesproken.

Polen: raket van Russische makelij viel op grensdorp

Een door Rusland geproduceerde raket is op het Poolse dorp Przewodów terecht gekomen, op de grens met Oekraïne. Dat zegt het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De raket kwam volgens het ministerie om 15.40 uur lokale tijd neer.

De Russische ambassadeur is op het matje geroepen om uitleg te geven over het incident. Het Russische ministerie van Defensie ontkent een raketaanval te hebben uitgevoerd.

Woordvoerder Kremlin: geen informatie over explosie Polen

De woordvoerder van het Kremlin zegt niets te weten van de explosie in Polen. "Jammer genoeg heb ik hier geen informatie over", zei hij na vragen van persbureau Reuters.

Eerder vanavond ontkende het Russische ministerie van Defensie dat Russische raketten op Pools grondgebied terecht zijn gekomen. De berichten daarover zouden "een bewuste provocatie" zijn.

'Morgen spoedberaad van NAVO'

De NAVO houdt morgen een ingelast beraad over het incident in Polen waarbij twee mensen zijn omgekomen. Persbureau Reuters heeft dat gehoord van meerdere Europese diplomaten.

Het overleg is op verzoek van de Poolse regering, die de NAVO heeft ingeschakeld op basis van artikel 4 in het NAVO-verdrag. Dat artikel kan worden ingeroepen als een land zich bedreigd voelt.

CNN-correspondent doet verslag in Przewodów, dorp van explosie

CNN-correspondent Matthew Chance is in Przewodów, het dorp waar de explosie plaatsvond. In een verslag voor CNN zegt Chance dat lokale politieagenten de straat hebben afgezet die leidt naar de locatie van het incident. Hierbij zijn twee medewerkers van een boerenbedrijf omgekomen, zeggen inwoners van het dorp tegen Chance.

De explosie vond vanmiddag rond 15.00 uur lokale tijd plaats, zei een medewerker van een school in de buurt tegen de CNN-correspondent. Volgens haar trilden de ramen van de school op het moment van de explosie:

Rookwolk op locatie van explosie

Onderstaande beelden gaan rond op sociale media. De NOS heeft de locatie van de beelden geverifieerd. Daaruit blijkt dat ze inderdaad zijn gemaakt op de locatie van de explosie in Polen. Het is echter niet met zekerheid te zeggen dat de beelden vandaag gemaakt zijn.

EU-president Michel wil morgen overleg met EU-leiders

Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, zegt op Twitter dat hij morgen een overleg wil met EU-leiders die net als hij aanwezig zijn op de G20-top op Bali. Ook laat Michel weten dat hij heeft gesproken met de Poolse premier Morawiecki:

NAVO-chef Stoltenberg heeft gesproken met president Duda

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO, laat via Twitter weten dat hij inmiddels heeft gesproken met de Poolse president Duda. De NAVO houdt de situatie in de gaten, stelt Stoltenberg.

Ook heeft Duda contact gehad met de Amerikaanse president Biden. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt.

Polen bevestigt twee doden bij explosie

Polen bevestigt dat er een explosie is geweest waarbij twee doden zijn gevallen. Verder wordt de paraatheid van de militaire eenheden opgevoerd, zegt een woordvoerder van de regering. Over de oorzaak van de explosie heeft hij het niet.

Ook onderzoekt de Poolse regering of artikel 4 van het NAVO-verdrag moet worden geactiveerd. Dit houdt in dat er onmiddellijk overleg wordt gevoerd met alle andere bondgenoten.

Oud-commandant De Kruif: dit kan haast geen opzet zijn

Mart de Kruif, oud-commandant der Landstrijdkrachten, reageert bij Nieuwsuur op het nieuws uit Polen. Hij vindt het heel waarschijnlijk dat het om een raket uit Rusland gaat, maar gaat niet uit van opzet. "Daarvoor heeft Rusland veel te veel te verliezen."

Wel denkt hij dat de gevolgen voor Rusland groot zullen zijn, als de raket inderdaad uit dat land blijkt te komen. Ook als het per ongeluk is: "Dit kan ze één keer overkomen, maar geen tweede keer. Rusland zal daarom voortaan verder van de Poolse grens moeten blijven." Daarnaast zal Polen volgens De Kruif waarschijnlijk om extra NAVO-middelen aan de Russische grens vragen, zodat het land zich beschermd voelt.

Mart de Kruif: 'Heel waarschijnlijk dat het uit koers geraakte raketten zijn geweest'

EU-buitenlandchef Borrell in gesprek over situatie Polen

Ook EU-buitenlandchef Josep Borrell probeert te achterhalen wat er precies is gebeurd in Polen. Daarom heeft hij volgens zijn woordvoerder contact met "gesprekspartners". De EU wacht met een reactie totdat Polen met duidelijkheid komt over wat er is voorgevallen, aldus de woordvoerder.

Rutte: 'Ernstige berichten over raketinslagen en slachtoffers'

Ook premier Rutte heeft gereageerd op de berichten uit Polen. "Ernstige berichten over raketinslagen en slachtoffers in Polen", laat hij weten vanuit Bali, waar hij is voor de G20-top.

Net als andere NAVO-landen houdt ook Nederland naar eigen zeggen contact met Warschau. Ook Rutte hamert erop dat het van belang is eerst uit te zoeken wat er is gebeurd.

VS-correspondent: ook al is er geen reactie Witte Huis, standpunt is duidelijk

Het is ontzettend moeilijk om dingen momenteel bevestigd te krijgen, zegt Centraal-Europa-correspondent Wouter Zwart in Nieuwsuur. "Het is niet duidelijk of het gaat om Russische raketten, of delen van Russische raketten die door Oekraïners uit de lucht zijn geschoten en over de grens terecht zijn gekomen. Het dorp ligt in ieder geval vlak over de grens."

Op de plek van de explosies lag graan te drogen en was een tractor met oplegger bezig een weegbrug op te rijden, zegt Zwart.

De eerste gedetailleerde reacties laten even op zich wachten. Aangenomen wordt dat de VS bewust wacht, om de rust te bewaren en niet te laten escaleren.

Het Witte Huis bevestigt nog niks, zegt VS-correspondent Marieke de Vries. "Wel noemt het ministerie van Buitenlandse Zaken de berichten ongelooflijk zorgwekkend." Maar ook al zegt het Witte Huis niks, het standpunt is duidelijk, legt De Vries uit. "In maart was president Biden nog in Polen. Toen zei hij: als er ook maar één centimeter van Pools grondgebied wordt overschreden, volgen stevige repercussies."

Volgens de Vries is het nu belangrijk om duidelijk te krijgen of er sprake is van opzet of een ongeluk. "En als het een ongeluk is moet het Kremlin met hele duidelijke uitleg komen."

NAVO in nauw overleg met Polen

De NAVO heeft zojuist een eerste reactie gegeven. Een woordvoerder laat weten dat de berichtgeving momenteel wordt nagegaan en dat er "nauwe coördinatie" met Polen plaatsvindt. "We onderzoeken momenteel de berichtgeving over de ontploffing", staat in de verklaring.

Eerste beelden uit Polen

Op de eerste beelden uit het Poolse dorp Przewodów is te zien dat verschillende voertuigen - waaronder een trekker - op hun kant in een veld liggen. De voertuigen zijn zwaar beschadigd, zoals te zien is op onderstaande video.

Eerste beelden uit Polen

Zelensky: Oekraïne zal Polen altijd steunen

De Oekraïense president Zelensky heeft ook gereageerd op de situatie, waarbij volgens hem "Russische raketten Polen hebben geraakt", aldus Reuters. Hij zei dat Oekraïne Polen altijd zal steunen. "We waarschuwen allang dat de Russische acties niet worden beperkt tot Oekraïne."

Zelensky noemt een raketaanval op NAVO-terrein een significante escalatie. "Actie is nodig."

Witte Huis: kunnen berichtgeving niet bevestigen

Ook het Witte Huis zegt dat het de berichten over de situatie in Polen momenteel niet kan bevestigen. Eerder vanavond bracht het Amerikaanse ministerie van Defensie dezelfde boodschap naar buiten.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad laat weten dat er momenteel met Polen wordt overlegd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voegt toe dat er met meerdere bondgenoten wordt gesproken. Het ministerie zegt verder dat eerst moet worden bepaald wat er is gebeurd, alvorens eventueel stappen worden gezet. Wel noemt het ministerie de berichten "ongelooflijk zorgwekkend".

Rusland ontkent raketaanval in Polen

Rusland ontkent een raketaanval op Polen te hebben uitgevoerd. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de "statements van Poolse media en autoriteiten" over de Russische raketten in Polen een bewuste provocatie zijn om de situatie te laten escaleren, meldt persbureau Reuters.

Tsjechië en Litouwen reageren op situatie Polen

Ook Tsjechië en Litouwen hebben gereageerd op de situatie in Polen. "Als Polen bevestigt dat de raketten Pools grondgebied hebben geraakt, betekent dat een verdere escalatie door Rusland", schrijft de Tsjechische premier Fiala op Twitter.

De president van Litouwen, Nausėda, spreekt op Twitter van "zorgwekkend nieuws". Volgens hem zal zijn land zich volledig solidair opstellen met Polen. "Ieder stukje NAVO-grondgebied moet worden verdedigd."

Estland: berichtgeving 'zeer zorgwekkend'

Het Estse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de berichtgeving over een mogelijke raketinslag in Polen. Het ministerie noemt de berichten op Twitter "zeer zorgwekkend".

Volgens Estland wordt nauwgezet overlegd met Polen en andere NAVO-bondgenoten. "We zijn bereid om om ieder deel van het NAVO-gebied te verdedigen. We stellen ons volledig solidair op met Polen", luidt het bericht.

Pentagon: we kunnen berichtgeving Polen nu niet bevestigen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het de berichten over de mogelijke raketinslag in Polen niet kan bevestigen. "We zijn op de hoogte van de berichtgeving maar kunnen op dit moment niet meer informatie geven. We doen momenteel verder onderzoek", luidt de verklaring van het Pentagon.

Eerder op de avond meldde persbureau AP op basis van een bron bij de Amerikaanse inlichtingendiensten dat het om een raketinslag vanuit Rusland ging. Daarbij zou volgens de bron twee mensen zijn omgekomen. Ook Poolse media maken melding van twee doden in het dorp Przewodów. Het zou gaan om "verdwaalde raketten".

'Twee doden door Russische raket in Polen'

In een Pools dorp aan de Oekraïense grens zijn twee doden gevallen door een explosie. Dat schrijven internationale persbureaus. Brandweerlieden zijn ter plaatse.

Poolse media spreken over twee raketten die terecht zijn gekomen op het dorp Przewodow. Een functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst bevestigt dit tegen persbureau AP. Lokale Poolse media schrijven verder dat de projectielen uit Rusland afkomstig waren en op Oekraïne waren gericht.

Przewodow ligt net over de grens, ten noorden van Lviv, en heeft 700 inwoners. Vandaag voerde Rusland massaal raketaanvallen uit op Oekraïne, waarbij het energienetwerk doelwit leek te zijn.

Polen organiseert spoedberaad vanwege crisissituatie

Premier Morawiecki van Polen heeft met spoed de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen. Zijn woordvoerder zegt op Twitter dat er sprake is van een "crisissituatie", zonder dat toe te lichten.

De aanleiding voor de maatregel is onduidelijk.