NOS NieuwsAangepast

Zelensky in Cherson: bevrijding mogelijk begin van einde van de oorlog

De Oekraïense president Zelensky heeft een bezoek gebracht aan de stad Cherson, waaruit Russische troepen zich vorige week terugtrokken. Hij zei dat de bevrijding van Cherson het begin van het einde van de oorlog kan zijn.

Het heroveren van Cherson is een van de grootste Oekraïense successen sinds het begin van de oorlog. Zelensky bezocht in Cherson onder meer het centrale plein van de stad. Daar gaf hij medailles aan militairen en ging met hen op de foto. Ook sprak hij met inwoners.

"We gaan vooruit", zei de president in een korte toespraak. "We zijn klaar voor vrede, vrede voor heel ons land." Hij bedankte ook de NAVO en andere bondgenoten voor hun steun in de oorlog tegen Rusland. Volgens hem zijn de mobiele raketinstallaties die de Verenigde Staten aan Oekraïne hebben geleverd van doorslaggevende betekenis geweest.

President Zelensky bezoekt bevrijd Cherson

Nog altijd wordt in de buurt van de stad geschoten. Korte tijd voor de aankomst van Zelensky in Cherson waren beschietingen te horen, meldt persbureau Reuters. Ook nadat hij was uitgesproken, klonken er ontploffingen.

Een grote groep journalisten bezoekt vandaag ook de stad. Zij worden door het Oekraïense leger begeleid in een reis die strikt geregisseerd is door de Oekraïense regering. Onder anderen NOS-verslaggever Wessel de Jong is daarbij.

In de stad is een nijpend tekort aan water en er is vrijwel geen elektriciteit zei de adviseur van de burgemeester, Roman Holovnja gisteren al. Hij sprak van een ernstige humanitaire situatie. Ook zijn er volgens hem te weinig medicijnen.

Eerder zei president Zelensky al dat Russische militairen in de stad "de hele cruciale infrastructuur verwoest hebben: communicatie, water, verwarming en elektriciteit". Volgens hem zijn in de regio meer dan 400 oorlogsmisdaden vastgesteld. Zelensky zei dat er in de bevrijde gebieden zowel lichamen van militairen als burgers zijn gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl