Russische schepen in Sebastopol
NOS NieuwsAangepast

Rusland schort samenwerking met graandeal op om 'aanval' Sebastopol

Rusland schort eenzijdig de medewerking aan de graandeal met Oekraïne op vanwege de veronderstelde aanval op de havenstad Sebastopol, vanmorgen vroeg. Het Kremlin beweert dat bij de explosies twee marineschepen die toezagen op de export van levensmiddelen beschadigd zijn geraakt.

Rusland claimt dat het Verenigd Koninkrijk ook betrokken was bij wat een drone-aanval wordt genoemd, die volgens het Kremlin door Oekraïne is uitgevoerd. In de verklaring van het Russische ministerie van Defensie wordt gesproken van een "terroristische aanslag door het regime in Kiev met medewerking van Britse experts".

'Vals voorwendsel'

Oekraïne ontkent dat er sprake was van een drone-aanval en zegt dat Rusland zelf verantwoordelijk is voor de explosies. "Moskou gebruikt een vals voorwendsel om de graancorridor te blokkeren", twittert de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken. Koeleba zegt dat hij al vaker gewaarschuwd heeft dat Rusland het graanakkoord probeert te ondermijnen.

Door het belangrijke akkoord dat in de zomer werd getekend door Rusland, Turkije, de VN en Oekraïne kon de export van Oekraïens graan en andere voedingsmiddelen weer worden hervat naar grote delen van de wereld. Er werden afspraken gemaakt over de veilige doorgang van de graanschepen door middel van inspecties. Als gevolg van de oorlog waren er wereldwijd grote voedseltekorten ontstaan.

De Britse regering heeft nog niet gereageerd op de Russische beschuldiging van betrokkenheid bij de veronderstelde aanval. De VN-ambassadeur van Rusland laat weten dat de VN-Veiligheidsraad bij elkaar wordt geroepen om de kwestie te bespreken.

Reuters meldt dat Rusland zich per direct terugtrekt uit de graandeal, voor onbepaalde tijd. Dat concludeert het persbureau uit een brief van de Russische regering aan VN-chef Guterres.

'Waterdrones bij Sebastopol'

In de eerste berichten over de explosies in de haven van Sebastopol zei Rusland alleen dat "er in de stad niets is geraakt". Maar in de loop van de dag werd bekendgemaakt dat marineschepen in de haven toch schade hebben opgelopen.

Er wordt door het Russische ministerie van Defensie alleen gesproken van lichte averij. Volgens Moskou werd de aanval uitgevoerd door zeven zeedrones en negen luchtdrones. Alle vliegende drones zijn volgens Rusland neergehaald.

Een BBC-correspondent deelt deze video, waarop een van de aanvallende waterdrones bij Sebastopol te zien zou zijn:

Een Oekraïense functionaris zei na de explosies dat Russische militairen er zelf verantwoordelijk voor waren. De strijdkrachten zouden "achteloos" zijn omgegaan met explosieven.

Vanwege de opschorting hebben de Verenigde Naties contact opgenomen met de Russische autoriteiten. Een woordvoerder benadrukt dat de graandeal koste wat het kost overeind moet blijven, omdat het welzijn van miljoenen mensen wereldwijd ervan afhangt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl