liveblog
NOS NieuwsAangepast

Burgers dringend opgeroepen Cherson te verlaten • Opnieuw inslagen op Oekraïense infrastructuur

liveblog gesloten

'Ik wilde niet vertrekken, maar ik moet helaas gaan'

Oekraïners arriveren in Russisch gebied na 'evacuatie' uit Cherson

Onafhankelijke Russische nieuwszender zendt uit vanuit Amsterdam

De onafhankelijke Russische nieuwszender TV Rain is geblokkeerd door de Russische autoriteiten en is daarom uitgeweken naar Nederland. In het gebouw van DPG Media in Amsterdam heeft de zender nu een eigen studio.

"In Rusland loopt iedereen gevaar. Geloof me, het is er niet pluis. Hier in Amsterdam zit ik veilig en droog", zegt presentator Mikhail Fishman. Hij vindt dat hij als journalist in Rusland hoort te zijn, maar vanwege de censuur kan dat niet.

Maandag gaat de zender na een onderbreking van bijna zeven maanden weer volledig de lucht in.

Het team van TV Rain bereidt zich in de nieuwe studio voor op de eerste uitzending:

Russische TV Rain zendt vanuit Nederland uit over oorlog

Kiev leeft met stroomtekorten, 'geeft ook romantische sfeer'

De aanvallen van Rusland op de energie-infrastructuur van Oekraïne blijven doorgaan. Eerder vandaag zei een Oekraïens parlementslid dat zo'n 1,5 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten na nieuwe Russische aanvallen op elektriciteitscentrales.

Dit leidt tot tekorten, waardoor grote steden vaker een paar uur zijn afgekoppeld van stroom. De inwoners zijn intussen wel wat gewend.

Zo ook in Kiev, zoals je kunt zien in onderstaande video.

Kiev leeft met stroomtekorten, 'geeft ook romantische sfeer'

Russische bezetters Cherson doen dringende oproep de stad te verlaten

De Russische bezetters van de Oekraïense stad Cherson hebben een dringende oproep gedaan aan alle burgers om onmiddellijk te vertrekken vanwege een verwacht offensief van het Oekraïense leger.

In de oproep op de berichtendienst Telegram adviseert het door Rusland ingestelde bestuur mensen om met een boot de Dnepr-rivier over te steken om dieper het door Rusland bezette gebied binnen te gaan.

Al dagenlang worden duizenden burgers geëvacueerd naar andere delen van de regio die onder Russische controle staan, maar nu is de oproep met extra urgentie herhaald. De evacuatie wordt door Oekraïne overigens beschouwd als een deportatie, omdat de inwoners van Cherson verplicht worden naar Russisch gebied te gaan. Een andere keuze is er niet.

Cherson was de eerste grote stad die Rusland innam na de invasie, en de enige regionale hoofdstad die het wist te veroveren. Daardoor heeft de plek grote symbolische waarde. Oekraïense troepen rukken nu steeds verder op richting de stad. De afgelopen weken werd het Russische leger er 20 tot 30 kilometer teruggedrongen.

'1,5 miljoen Oekraïners zonder stroom'

Kira Rudyk, een lid van het Oekraïense parlement, heeft gezegd dat 1,5 miljoen mensen zonder elektriciteit zitten na nieuwe Russische aanvallen op elektriciteitscentrales vandaag.

Volgens lokale functionarissen zijn energie-installaties in de regio's Odessa, Kirovohrad en Loetsk getroffen. "Weer een raketaanval van terroristen die vechten tegen burgerinfrastructuur en mensen", schrijft de stafchef van de Oekraïense president, Andriy Yermak, op Telegram.

De Oekraïense luchtmacht zegt in een verklaring 18 van de 33 kruisraketten te hebben neergeschoten die vanuit de lucht en vanaf zee waren gelanceerd.

'Twee doden bij aanvallen in Russische regio bij Oekraïense grens'

Bij aanvallen op de Zuid-Russische oblast Belgorod vlak bij de grens met Oekraïne zijn twee burgers omgekomen. Dat heeft de regionale gouverneur Vjatsjeslav Gladkov bekendgemaakt. Hij zegt dat aanvallen "civiele infrastructuur" in de stad Sjebekino hebben geraakt. Hierdoor zitten volgens hem bijna 15.000 mensen zonder elektriciteit. De beweringen van Gladkov kunnen niet worden geverifieerd.

Rusland komt de laatste tijd vaker met nieuws over onrust in Belgorod. Moskou meldde vorige week dat twee schutters elf Russische militairen doodgeschoten hadden op een oefenterrein van het leger in de buurt van de stad Belgorod. De aanvallers zouden hebben deelgenomen aan een schietoefening toen ze het vuur openden op de aanwezige troepen en daarbij ook zelf om het leven zijn gekomen. Het ministerie meldde dat de twee uit een voormalige Sovjetstaat kwamen, zonder te zeggen welke.

De Russische staatstelevisie zond ook beelden uit waarop schade in de stad Belgorod te zien zou zijn na beschietingen.

Premier Japan: inzet kernwapens door Rusland 'onaanvaardbaar'

Als Rusland kernwapens zou inzetten in de oorlog in Oekraïne dan zou dat een "daad van vijandigheid tegen de mensheid" zijn. Dat heeft de Japanse premier Fumio Kishida vandaag gezegd, meldt persbureau AFP.

Kishida, leider van het enige land dat ooit door een atoombom is getroffen, beschreef de retoriek van president Poetin als "zeer verontrustend". "Het dreigement van Rusland om kernwapens te gebruiken is een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid van de internationale gemeenschap en absoluut onaanvaardbaar", citeert AFP Kishida.

In mei volgend jaar ontvangt Kishida leiders uit de G7-landen in Hiroshima, waar in augustus 1945 een atoombom werd gedropt door het Amerikaanse leger. Drie dagen later werd de stad Nagasaki getroffen.

Uit representatief onderzoek van I&O Research onder 2638 Nederlanders in opdracht van de NOS is gebleken dat veel Nederlanders bang zijn dat Rusland in het kader van de Oekraïneoorlog kernwapens zal inzetten. De helft van de Nederlanders (48 procent) vreest dit.

Hieronder het artikel over dat onderzoek:

Iran boos over opgevraagd VN-onderzoek levering kamikazedrones

Iran is boos over de oproep van de VS, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië aan de Verenigde Naties om te onderzoeken of Rusland Iraanse drones heeft gebruikt om Oekraïne aan te vallen. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de oproep "vals en ongegrond".

Oekraïne zegt dat Rusland door Iran gemaakte Shahed-136 aanvalsdrones heeft gebruikt die naar hun doel vliegen en exploderen bij impact. Teheran ontkent de levering van de drones aan Moskou en Rusland ontkent deze drones te hebben gebruikt.

De Verenigde Staten riepen gisteren in de VN-Veiligheidsraad op dit te onderzoeken. De drie Europese landen deden dit al eerder. De VS is al langer overtuigd van de inzet van de Iraanse drones. De Russen zouden Oekraïne zelfs ter plekke hulp krijgen van Iraniërs. Vanaf militaire bases op de in 2014 illegaal door Rusland geannexeerde Krim zouden de drones met hulp van Iraanse troepen worden bestuurd.

Opnieuw inslagen op Oekraïense infrastructuur

Kritieke infrastructuur in heel Oekraïne is vanochtend opnieuw onder vuur genomen. Verschillende regio's melden aanvallen op energiefaciliteiten. Op sommige plekken zouden er Russische raketten zijn neergehaald.

Volgens lokale functionarissen zijn energie-installaties in de regio's Odessa, Kirovohrad en Lutsk getroffen. "Weer een raketaanval van terroristen die vechten tegen burgerinfrastructuur en mensen", schrijft de stafchef van de Oekraïense president, Andriy Yermak, op Telegram.

Volgens een politiechef is er boven Kiev een raket neergeschoten. Op Telegram plaatste hij een foto met een rookwolk boven een bos, waar het puin van de raket zou zijn geland.

Meer dan 6000 burgerdoden sinds begin oorlog

Er zijn meer dan 6000 burgers gedood sinds de Russische invasie in Oekraïne. Dat meldt de autoriteit van de Verenigde Naties op het gebied van mensenrechten. Waarschijnlijk ligt het aantal nog veel hoger, zei ondersecretaris voor politiek en vredesopbouw Rosemary DiCarlo tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad.

Naast de 6322 getelde burgerdoden raakten zeker 9634 burgers gewond sinds het begin van de oorlog op 24 februari. Zeker 397 kinderen zijn om het leven gekomen door het oorlogsgeweld.

De VN is ook bezorgd over de gevolgen van de vernietiging van infrastructuur op het gebied van energie. In combinatie met de hoge gasprijzen kan dat leiden tot levensbedreigende situaties in de komende winter.

De vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Oekraïne

VS: diplomatie alleen als Russische agressie stopt

De Verenigde Staten zien geen mogelijkheid voor onderhandelingen met Rusland zolang het land de oorlog tegen Oekraïne voortzet. "Wat diplomatie betreft om de oorlog te beëindigen, hangt het er volledig van af of Rusland interesse toont in het stoppen van de agressie die het is begonnen", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in Washington.

Tegelijkertijd maakte Blinken duidelijk dat de VS kanalen voor communicatie met Rusland openhoudt. "Als we de Russen iets belangrijks te vertellen hebben, zullen we dat doen."

Blinken zei verder over de droneaanvallen op civiele infrastructuur dat die de wil van het Oekraïense volk niet zullen breken. "Moskou kan het licht uitschakelen in Oekraïne, maar niet de Oekraïense geest doven."

VS wil VN-onderzoek naar gebruik Iraanse drones in Oekraïne

De Verenigde Staten hebben in de VN-Veiligheidsraad opgeroepen te onderzoeken of Rusland Iraanse drones heeft ingezet in de oorlog tegen Oekraïne. De VS is daar al langer van overtuigd. De Russen zouden bij de inzet van Iraanse drones tegen Oekraïne zelfs ter plekke hulp krijgen van Iraniërs. Vanaf militaire bases op de in 2014 door Rusland geannexeerde Krim zouden de drones met hulp van Iraanse troepen worden bestuurd.

"De VN moet elke schending van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad onderzoeken en we mogen niet toestaan dat Rusland of anderen de VN belemmeren of bedreigen bij het uitvoeren van haar gemandateerde verantwoordelijkheden", zei waarnemend Amerikaans ambassadeur Richard Mills tijdens een vergadering van de Veiligheidsraad in New York.

De Russische ambassadeur bij de VN zei dat de drones Russisch zijn en dat een onderzoek in strijd zou zijn met het VN-handvest en dat dat de relaties tussen Rusland en de VN ernstig zou schaden.

Naast de VS steunden Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk de oproep aan VN-chef Guterres om een VN-team naar Oekraïne te sturen om uit te zoeken waar de drones vandaan komen.

Welkom

In dit liveblog van zaterdag 22 oktober volg je het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Het liveblog van gisteren vind je via deze link terug.