liveblog
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Zandvoort ziet 'veel blije gezichten' • Waarschuwing voor nepkaarten

  • Welkom in het liveblog over het Grand Prix-weekend op het circuit in Zandvoort
  • Vandaag waren de eerste en tweede vrije training in de F1
  • Max Verstappen eindigt de tweede training als achtste en hoopt op verbetering
  • De Consumentenbond waarschuwt voor nepkaarten
  • De race van zondag wordt live uitgezonden op NPO 1 en via een stream op NOS.nl en in de NOS-app. Ook op NPO Radio 1 is er liveverslag van Zandvoort.
liveblog gesloten

Einde

We sluiten het liveblog. Morgenochtend doen we in een nieuw blog verslag van alles wat er in Zandvoort gebeurt, met als hoogtepunt natuurlijk de kwalificatie voor de race van zondag. Tot morgen!

Veel blije gezichten op dag 1 van raceweekend in Zandvoort

Bottas en Zhou over hun leven in de Formule 1

Het NOS Jeugdjournaal had in Zandvoort een interview met de Alfa Romeo-coureurs Valtteri Bottas en Guanyu Zhou. Verslaggever Joanke Dijkstra nam een kijkje achter de schermen bij het circuit en mocht de coureurs vragen stellen. Bekijk het interview hier.

Burgemeester Zandvoort: 'Zie veel blije gezichten'

Burgemeester Moolenburgh kijkt tevreden terug op de eerste dag van het raceweekend. "Het is een mooie dag, een gemoedelijke dag", zegt hij tegen de NOS. "Ik zie heel veel blije gezichten van mensen die weer naar huis gaan."

Logistiek waren er voor zover bekend geen problemen. Verreweg de meeste mensen komen per trein naar Zandvoort. "De in- en uitstroom lijkt goed te verlopen", zegt ook Moolenburgh. "Heel veel mensen zijn met de trein, met de fiets of lopend. Het werkt."

De burgemeester vindt het mooi om te zien dat het mega-evenement in zijn dorp teweegbrengt. "Er zijn ook mensen die zeggen: voor mij hoeft het niet. Maar dat zijn er niet heel veel, en ze gunnen gelukkig de rest wel dit evenement in Zandvoort."

Formule 1-fans in de duinen op de eerste dag van het raceweekend in Zandvoort

Hamilton na rijden derde tijd: 'Veel beter dan vorige week vrijdag'

Bij Mercedes zag het er vandaag allemaal heel aardig uit. Lewis Hamilton was dan ook tevreden. "Dit is veel beter dan zondag (in Spa, red.) en een stuk beter dan vorige week vrijdag", zei de Brit die de derde tijd in de tweede vrije training neerzette.

Ook George Russell is te spreken over de eerste trainingen. "De wagen werkt beter, daar is geen twijfel over mogelijk", zei de nummer vijf van de tweede vrije training. "Het wordt close morgen."

"Ik weet niet of we pole kunnen pakken, maar we zijn zeker dichter bij dan we in een lange tijd zijn geweest", aldus Russell. "We gaan zien wat morgen brengt."

Ander F1-nieuws: Piastri naar McLaren

Oscar Piastri rijdt volgend seizoen inderdaad niet Alpine, maar bij McLaren. Alpine kondigde vorige maand nog de komst aan van de 21-jarige Australiër, maar die ontkende dat zelf. Nu heeft hij dus een ander contract gesloten. Lees hier meer:

Overzicht

De training voor vandaag zitten erop, voor Max Verstappen was het een moeizame dag. Lees in ons overzichtsartikel wat er vandaag op de baan gebeurde.

Verstappen na moeizame trainingsdag: 'Moeten nog een hoop verbeteren'

Max Verstappen viel in de eerste oefensessie in Zandvoort uit en liep daardoor tijdens de tweede vrije training achter de feiten aan. "We lopen een sessie achter. In één uur trainen kun je niet veel meer veranderen aan de auto. We moeten nog een hoop verbeteren. Gelukkig hebben we de hele nacht en de derde vrije training om daar aan te werken."

Sergio Pérez, teamgenoot van Verstappen, baalde van de moeizame vrijdag van Red Bull. "Mercedes en Ferrari waren beter vandaag. Wij moeten aan snelheid gaan winnen."

Consumentenbond waarschuwt voor nepkaarten

De consumentenbond waarschuwt dat oplichters actief zijn die een slaatje willen slaan uit het F1-weekend in Zandvoort. Op zeker één website worden nepkaarten aangeboden.

Einde tweede vrije training: Verstappen zet achtste tijd neer

De tweede vrije training is klaar. Charles Leclerc is de snelste (1.12,345), op de voet gevolgd door zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Max Verstappen miste een groot deel van de eerste vrije training vanwege technische problemen. De tweede vrije training eindigt hij op de achtste plek.

Nog 4 minuten: auto Tsunoda weggehaald, we zijn weer bezig

De auto van Tsunoda is verwijderd. Verstappen is als eerste weer onderweg. De teams hebben nog heel even om data te vergaren en mogelijk wat proefstartjes te doen daarna.

Nog 13 minuten: Tsunoda in het grind

Oei, daar gaat het mis voor Yuki Tsunoda. Hij belandt naast de baan in het grind in bocht 10. Door de situatie is er een rode vlag. Dat betekent dat niemand de baan meer op mag totdat de auto veilig is verwijderd.

Nog 15 minuten: zeven coureurs sneller dan Verstappen

Max Verstappen is nog niet in de buurt gekomen van de snelste tijd in de tweede vrije training. Charles Leclerc (1.12,345) is tot nu toe de snelste, gevolgd door zijn teamgenoot Carlos Sainz.

Prins Pieter-Christiaan aanwezig bij vrije trainingen

Prins Pieter-Christiaan is een van de vele aanwezigen vandaag. De prins is een groot racefan en zijn broer, prins Bernhard, is mede-eigenaar van het circuit van Zandvoort.

Nog 30 minuten: Verstappen met de zesde tijd

Met nog een half uur te gaan heeft Max Verstappen de zesde tijd neergezet (1.12,349). De snelste drie zijn tot nu toe Carlos Sainz, George Hamilton en George Russell.

Verstappen weer op volle toeren

De auto van Max Verstappen lijkt het weer prima te doen. In de RB18 rijdt hij inmiddels probleemloze rondes. Alleen Carlos Sainz klokte tot nu toe een snellere tijd.

Oud F1-coureur Van der Garde: 'Gekkenhuis op Zandvoort'

De tribunes op Zandvoort zitten niet helemaal vol, maar het is flink druk. "Het is een gekkenhuis," zegt oud F1-coureur Giedo van der Garde op NPO Radio 1.

"Ik kwam vanochtend aan op het circuit en er stonden zó veel mensen klaar om een glimp op te vangen van een rijder, monteur of een teambaas." Het is een groot spektakel volgens Van der Garde. "Heel de arena zit vol en je ziet overal oranje."

De tweede vrije training is begonnen

We zijn weer los in Zandvoort! Ook Verstappen rijdt de baan op.

Auto Verstappen op tijd klaar

Er klinkt gejuich op de tribunes. De auto van Max Verstappen lijkt op tijd klaar voor de tweede vrije training.

De Nederlander viel in de eerste vrije training uit met technische problemen.

Tweede vrije training om 16.15 uur van start

De tweede oefensessie gaat bijna beginnen. Het is nog even afwachten of Max Verstappen daaraan mee zal doen.

De tweede vrije training zou eigenlijk om 16.00 uur beginnen. Maar doordat de kwalificatie van de F2, die daarvoor verreden werd, meerdere keren werd stilgelegd vanwege crashes is dat iets verlaat. We beginnen (waarschijnlijk) om 16.15 uur.

McLaren kondigt komst Piastri aan

Oscar Piastri rijdt vanaf volgend jaar voor het F1-team van McLaren, maakt het team zojuist bekend. Hiermee lijkt een eind te zijn gekomen aan de soap rond de toekomst van de Australiër.

Crash in kwalificatie F2

De kwalificatie van de F2 lag even stil na een crash van Théo Pourchaire. De 19-jarige Fransman knalde in de muur.

Inmiddels wordt er weer gereden en met Pourchaire gaat het goed.

Wolff helpt stepje Hamilton op snelheid

Lewis Hamilton verplaatst zich - als hij niet in zijn Mercedes zit - vaak met een stepje over de F1-circuits. Zijn teambaas Toto Wolff die hem op de fiets meesleept is een zeldzamer gezicht:

Horner over pech Verstappen: 'Liever nu dan later dit weekend'

Christian Horner, teambaas van Red Bull, hoopt dat de wagen van Max Verstappen nog voor de tweede vrije training opgelapt is. Verstappen kwam in de eerste vrije training tot stilstand na een haperende versnellingsbak.

"Er waren inderdaad problemen met de wagen, maar die heb ik liever op de eerste training dan later in het weekend", zegt Horner. "Je kunt nergens zeker van zijn, maar ik hoop dat we ons verder geen zorgen te gaan hoeven maken."

Red Bull-baas Horner over probleem Verstappen: 'Frustrerend, maar beter nu dan in race'

Ook vermaak voor niet-racefans

Het racen voert uiteraard de boventoon op het circuit van Zandvoort, maar ook voor muziekfans is er genoeg te beleven. Het hele weekend treden dj's en andere artiesten op. Vandaag zijn Mental Theo, Antoon en Emma Heesters te zien.

Op zaterdag en zondag treden onder anderen Joël Borelli, Afrojack en Floor Jansen op.

Goed zicht vanaf de plekken in de duinen

Naast zitten op tribuneplaatsen kunnen fans (die daar een kaartje voor hebben gekocht) dit jaar ook plaatsnemen op vrije plaatsen in de duinen. AD-collega Arjan Schouten geeft een mooi overzicht van 'Orange Hill', een van deze duinplekken:

Rijden op het scherp van de snede

Mooie beelden van de Formule 3-coureurs, die op dit moment bezig zijn met de kwalificatie op Zandvoort. Het gaat soms maar net goed:

Een rondje Zandvoort met sim-coureur Van Buren

Verslaggever Matthijs Weststrate ging langs bij coureur Rudy van Buren, die in de simulator waardevolle data voor Red Bull Racing verzamelt. Hij rijdt een rondje op Circuit Zandvoort en laat zien waar de rijders op moeten letten.

Een rondje op Circuit Zandvoort met sim-coureur Rudy van Buren

Fans steken nu al oranje rookfakkels af

Ook in de vroege middag steken de Verstappen-fans al oranje rookfakkels af. Op de tribunes zijn nog lege plekken, maar het wordt wel steeds drukker.

Hoe gaat het met de RB18?

De grote vraag na afloop van de eerste vrije training is hoe het ervoor staat met de RB18, de wagen van Max Verstappen. Tijdens de vrije training kwam Verstappen tot stilstand en kwam er rook uit zijn auto.

De technici van Red Bull hebben twee uur om de RB18 rijklaar te krijgen, want om 16.00 uur is het al tijd voor de tweede vrije training.

De wagen van Verstappen wordt van de baan getakeld

Einde eerste vrije training

De eerste vrije training zit erop. George Russell van Mercedes is het snelst, gevolgd door zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen is te vinden op de negentiende plaats, maar dat komt omdat hij al vroeg uitviel met problemen aan zijn versnellingsbak.

Hieronder de volledige uitslag: