liveblog
NOS WielrennenAangepast

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit in Utrecht • Rode leiderstrui voor Gesink

liveblog gesloten

Hasta mañana! Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met een foto van acht vrolijke mannen op een groot, rood podium op het Jaarbeursplein in Utrecht. En de gelukkigste van allemaal start morgen in het rood.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

De renners van Jumbo-Visma op het podium na winst in de ploegentijdrit in Utrecht.

Dag van morgen: van Den Bosch naar Utrecht met de Alto de Amerongen

De tweede etappe gaat zaterdag om 12.32 uur van start in Den Bosch en eindigt na 175 kilometer op het Science Park (onder oudere studenten beter bekend als De Uithof) in Utrecht. Onderweg volgen de renners een rit die veel toerfietsers bekend zal voorkomen, met onder meer de Grebbeberg, de Amerongse Berg en een tussensprint op de vliegbasis Soesterberg.

Die laatste twee zullen het meeste spektakel bieden, want op de Amerongse Berg ligt de bergtrui voor het grijpen. En in Soesterberg is de eerste tussensprint getrokken. Daar kunnen de sprinters vast de benen warm draaien, want het moet wel gek lopen als deze tweede rit niet uitloopt in een massasprint.

Echte topsprinters zijn er niet deze Vuelta, op een na: Tim Merlier. De Belg is dan ook de topfavoriet voor morgen.

 • lavuelta.es
  De route van de tweede etappe in de Vuelta van Den Bosch naar Utrecht.
 • lavuelta.es
  Het profiel van de tweede etappe in de Vuelta van Den Bosch naar Utrecht.

Bekijk de samenvatting: Gesink in het rood voor het rood

Jumbo-Visma wint in Utrecht openingsrit Vuelta, leiderstrui Gesink

Alles voor Jumbo? Nee, niet alles

Bij de acht renners van Jumbo-Visma zat geen enkele onder de 25 jaar. En dus is de witte jongerentrui na de eerste rit voor Ethan Hayter, de nummer een van Ineos vandaag.

Alles is voor Jumbo...

Logischerwijs zullen alle truien morgen gedragen worden door leden van de winnende formatie Jumbo-Visma. Primoz Roglic, die als tweede over de streep kwam, rijdt van Den Bosch naar Utrecht in de groene puntentrui.

In de Tour de France wordt de bergtrui pas uitgereikt na het eerste geclassificeerde bergje in de Ronde, maar in de Vuelta is dat anders. En zo kan het ook de Australiër Chris Harper naar het podium mocht om de blauwe bollentrui in ontvangst te nemen.

Hij keek erbij als een konijn die in de koplampen keek, misschien omdat hij weet dat de strijd morgen pas echt zal losbarsten op de Alto de Amerongen. Aan het pokerface van de nijn in zijn hand was niets te zien.

 • ANP
  Chris Harper lijkt niet helemaal op zijn gemak in de blauwe bollentrui.
 • ANP
  Primoz Roglic ontvangt de groene puntentrui na winst in de ploegentijdrit in Utrecht.

Hoe hebben de favorieten het gedaan?

Verschillen favorieten klassement na ploegentijdrit

Roglic (Jumbo-Visma)
Carapaz, Sivakov, Rodríguez (Ineos) +0.13
Evenepoel (QuickStep) +0.14
S. Yates (BikeExchange) +0.31
Almeida, Ayuso (UAE) +0.33
Hindley, Kelderman, Higuita (Bora-hansgrohe) +0.41
Landa, Mäder, Poels (Bahrain) +0.42
E. Mas, Valverde (Movistar) +0.43
M.A. López, Nibali, Loetsenko (Astana) +0.46
Arensman (DSM) +0.53
O'Connor (AG2R) +0.55
Urán, Carthy (EF) +1.19
Meintjes, Hirt, Pozzovivo (Intermarché) +1.25

Boy van Poppel ziet missie slagen: 'Schade beperkt, goed gedaan'

Boy van Poppel ging met Intermarché-Wanty-Gobert al als tweede van start en de tijd die zij neerzetten bleek anderhalf uur later goed voor plek 19 op 1.25 van Jumbo-Visma. "Zwaar", pufte Van Poppel, die vorige week nog een grote rol speelde in de Europese titel van Fabio Jakobsen. "Vooral omdat het in het begin nog een beetje nat lag. In je eentje heb je het wel onder controle, maar als je met een groep met een kilometer of vijftig een bocht induikt dan weet je niet wat er gebeurt. Dat is wel even schrikken."

Uiteindelijk was Boy 44 seconden langzamer dan zijn broertje Danny, die met Bora-hansgrohe door de straten van Utrecht vloog. Maar dat wist hij toen nog niet. "We moeten de schade beperken", stelde de oudste van de twee fietsende zoons van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel. "Als we met anderhalve minuut achterstand binnen kunnen komen, dan denk ik dat we best een goede tijdrit hebben gereden."

Missie geslaagd voor Boy van Poppel: 'Als we binnen anderhalve minuut finishen, doen we het goed'

Poels tevreden met prestatie in ploegentijdrit

Wout Poels begon zijn 20ste grote ronde met een negende plek in de ploegentijdrit op 0.42 van winnaar Jumbo-Visma. Daar kon de Monegaskische Limburger best mee leven.

Poels blij verrast met sterke ploegentijdrit: 'Van startpodium rechtsaf en dan begint de pijn'

Arensman had meer verwacht van ploegentijdrit: 'Niet ideaal'

Een andere kandidaat voor een topklassering deze Vuelta, Thymen Arensman, was minder tevreden, De jonge Betuwenaar zag John Degenkolb een lekke band krijgen in de ploegentijdrit van de Vuelta. Mede daardoor eindigde de ploeg als 12de op 0.53 van winnaar Jumbo-Visma. "Niet ideaal", aldus Arensman. "John rijdt lek na twee kilometer. En hij zat achter Marco (Brenner, red.), de meest aerodynamische van allemaal. En ik zat achter John, een beresterke gasten. Daardoor moest ik al de langste en hardste beurten doen en achter Marco zit je ook gewoon in de wind."

Toch weet hij in dezelfde adem zich te herpakken. "Ik denk dat we ondanks deze tegenslag trots mogen zijn. Het is ook omgaan met tegenslag en niet je hoofd laten hangen. Schade beperkt."

Arensman: ‘Ondanks tegenslag niet hoofd laten hangen’

Duimpje omhoog van Van Baarle

Dylan van Baarle steekt zijn duim omhoog, al weet hij dat Jumbo-Visma zijn ploeg van de hotseat zal verjagen.

Behalve Kelderman werd ook de overstap van Dylan van Baarle naar Jumbo-Visma vandaag bevestigd. Van Baarle werd vandaag tweede in de ploegentijdrit en zag vanaf de hotseat met een brede glimlach hoe zijn toekomstige werkgever naar de zege snelde.

Al kan dat duimpje ook te maken hebben met het gejuich dat klonk toen hij op de beeldschermen verscheen. Hoe dan ook, een mooi gebaar!

Kelderman content met ploegentijdrit en licht overgang naar Jumbo toe: 'Fijn om thuis te komen'

Wilco Kelderman was behoorlijk tevreden na de ploegentijdrit, al had hij toen nog geen weet van de eindtijden van QuickStep, Ineos en Jumbo-Visma. Uiteindelijk wordt Bora-hansgrohe zevende 0.42 van zijn toekomstige werkgever. "Wij zijn hier met een redelijk onervaren ploeg en hebben er ook niet op getraind. Dan kun je elkaar ook kapot rijden op zo'n parcours. Maar het ging eigenlijk heel goed."

Het begin was best wel tricky en daarna moet je de gashendel proberen open te draaien op de rechte stukken. Voor mij voelde het goed en ik denk dat we tevreden kunnen zijn."

Van coaching onderweg was weinig sprake, aldus de Veenendaler. "Er was zoveel herrie van het publiek joh, ik hoorde mijn eigen ploegleider bijna niet."

Kelderman tevreden na Vuelta-start: 'Ging best wel goed'

Ook ging Kelderman nog even in op zijn overgang naar Jumbo-Visma, nieuws dat uitgerekend vandaag naar buten werd gebracht. "We waren altijd al in gesprek, voor als mijn contract afliep. Ik word wat ouder en vindt het ook gewoon lekker om thuis te komen. Ik ken die ploeg, heb een goede relatie met de mensen. En ik wil het beste uit mezelf halen, dat gaat bij Jumbo wel lukken."

Of dat voor eigen kans of voor een kopman is? "Er komen vast wel kansen voor mijzelf, maar als het voor een ander is: ook goed. We gaan het zien."

Gesink zielsgelukkig met geste van de ploeg: 'Ik kan met pensioen...nee hoor'

"Ik durfde bijna niet op het laatst er voorbij te steken om voor die rode trui te gaan", vertelde een zielsgelukkige Robert Gesink nadat hij de rode leiderstrui in ontvangst had genomen. "Ik was zeker niet de sterkste vandaag, maar die jongens hebben fantastisch gereden. In de laatste 500 meter kwam het door de radio. Mike (Teunissen, red.) zei ook dat ik in het begin een paar fantastische beureten had gedaan, maar op het einde zat ik stikkapot achter Edoardo Affini. Wat een machine is dat zeg!"

Routinier Gesink zielsgelukkig met rode trui en grapt: 'Ik kan met pensioen'

Op zijn 36ste is Gesink eindelijk leider in een van de grote ronden. "Dit voelt als een fantastisch bedankje", aldus Gesink. "Ik heb veel betekend voor deze ploeg en voor het ontstaan van deze ploeg. Ik heb hard gewerkt en meegedacht met alle ontwikkelingen. Als het dan eenmaal zo is, dan wordt je wel heel erg gelukkig."

Hoe het zal zijn om als leider door eigen land te fietsen, kan Gesink zich amper voorstellen. "Ik kan met pensioen", lacht de geboren Varssevelder, om daar snel aan toe te voegen. "Nee hoor, ik ga nog een jaar door."

Gesink straalt op het podium

 • NOS
  Robert Gesink is de eerste leider in de Ronde van Spanje na de ploegentijdrit in Utrecht.
 • NOS
  De toptien in het algemeen klassement na de eerste etappe van de Vuelta.

Trotse ploeg

Hij won al eens de koninginnenrit in de Vuelta naar de Aubisque en eindigde drie keer in de toptien van het eindklassement, maar de leiderstrui droeg hij nog nooit. Morgen mag de 36-jarige Robert Gesink in de rode trui door zijn eigen land rondrijden!

En dat wordt hem door iedereen gegund, zijn ploeg Jumbo-Visma voorop!

Mooie beelden: Gesink krijgt knuffel van zijn kinderen

Livestream huldiging

De huldiging van Jumbo-Visma en Robert Gesink is nu te zien in een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Overgave en vreugde!

 • NOS
  Robert Gesink komt als eerste over de streep voor het winnende Jumbo-Visma.
 • NOS
  Vreugde bij Robert Gesink na de ploegentijdrit: hij is de eerste leider in deze Vuelta.

FINISH | Jumbo-Visma wint ploegentijdrit, Gesink in rood!

Jumbo-Visma is 0.13 sneller dan Ineos en wint de ploegentijdrit. Robert Gesink komt als eerste over de streep! Dat betekent dat Gesink een prachtige beloning krijgt voor al het harde werk: hij is de eerste leider deze Vuelta!

De toptien van de ploegentijdrit in Utrecht, de openingsrit van de Vuelta.

FINISH | Ineos snelste, een seconde sneller dan QuickStep

Ineos is ondertussen liefst 0.17 sneller dan BikeExchange aan de finish. Maar dat Ethan Hayter straks de rode trui om de schouders krijgt lijkt niet waarschijnlijk, want vooral Jumbo-Visma was halverwege een stuk sneller. Daar zien we trouwens dat Sepp Kuss het moeilijk heeft.

QuickStep bijt zich stuk op de tijd van Ineos: het verschil is 0.01!

TUSSENPUNT | Jumbo-Visma declasseert concurrentie

Tot nu toe waren de verschillen niet zo groot, maar wat Jumbo-Visma laat zien is echt andere koek. De geelzwarte formatie is liefst 0.14 sneller dan nummer twee QuickStep. Dat ziet er heel goed uit!

Klimaatactivisten verstoren start van Ineos

In de Tour de France werd de koers drie keer gestopt vanwege acties van klimaatactivisten op de route. Zover komt het nu niet, maar ook in Utrecht laten activisten zich gelden. Voor de start van de ploeg gefinancierd door (chemiegigant) Ineos gingen enkele activisten op het startpodium liggen.

Van Baarle en co hebben er niet veel last van ondervonden, want de politie heeft ze snel weggevoerd.

Een klimaatactivist wordt afgevoerd bij de start van de ploegentijdrit in Utrecht.

Jumbo-Visma als laatste vertrokken!

Onder luid gejoel komen ook de mannen van Jumbo-Visma van het startpodium! Over iets meer dan twintig minuten weten we wie deze ploegentijdrit gaat winnen.

Jumbo-Visma gaat als laatste van start in de ploegentijdrit.

Kelderman geeft 0.11 toe, Arensman 0.22

In het tweede deel van deze tijdrit komt het aan op brute kracht en dan blijkt de tijd van BikeExchange toch heel scherp te zijn geweest. Bora-hangrohe, onderweg nog 0.02 sneller dan de Australiërs, geeft een kleine 11 seconden toe. Team DSM is 22 seconden langzamer.

Valverde voor zijn laatste!

Ook Movistar is van start gegaan met Enric Mas en natuurlijk Alejandro Valverde. El imbatido rijdt zijn laatste Vuelta en dat viert de ploeg met speciale shirts in het teken van de successen van Valverde. Nu resteert alleen Jumbo-Visma nog.

Evenepoel van start!

Ook Remco Evenepoel is begonnen aan de ploegentijdrit. De grote hoop van Vlaanderen krijgt deze ploegentijdrit steun van onder anderen wereldkampioen Julian Alaphilippe en Remi Cavagna. Dat zal hard gaan.

Remco Evenepoel aan de start van de ploegentijdrit in Utrecht.

Tijd voor Ineos!

Dylan van Baarle heeft zich gemeld op het startpodium. Vandaag mocht eindelijk officieel bekendgemaakt worden dat hij volgend jaar voor Jumbo-Visma zal rijden, maar nu wil Van Baarle nog een keer uithalen voor Ineos. En die formatie is misschien wel met de sterkste individuele renners afgereisd naar Utrecht.

We gaan het zien wat ze kunnen in de ploegentijdrit!

Dylan van Baarle bij de start van de ploegentijdrit in de Vuelta in Utrecht.

Kan Rohan Dennis weer vlammen op vertrouwde bodem?

Bij de Tourstart in Utrecht in 2015 won Rohan Dennis de openingstijdrit. Kan hij nu bij de Vuelta zijn ploeg Jumbo-Visma ook naar de zege voeren? Zijn voorbereiding was niet vlekkeloos.

Na strubbelingen en bezoekje aan ziekenhuis wil Dennis eindelijk waarde bewijzen

TUSSENPUNT | Bora met Kelderman en Van Poppel snelste

We hebben een nieuwe toptijd bij het tussenpunt na 11 kilometer. Bora-hansgrohe, de ploeg van Wilco Kelderman en Danny van Poppel, is daar 0.02 sneller dan BikeExchange. Kunnen ze dat volhouden?

TUSSENPUNT (12,3 km van finish) | DSM noteert derde tijd

Tussentijden (12,3 kilometer van finish):

1. BikeExchange 12.21

2. Bahrain Victorious +0.03

3. DSM +0.04

4, Groupama +0.05

5. Kern Pharma +0.06

Geen Pogacar, maar toch ijzersterk UAE van start

Ook UAE is van start gegaan in deze ploegentijdrit. De ploeg rijdt zonder Tadej Pogacar, maar heeft met João Almeida en het Spaanse supertalent Juan Ayuso wel twee grote troeven voor het klassement.

Nederlandse klassementstroeven van start: Arensman en Kelderman

We zijn aanbeland bij de grote kanonnen en dat betekent bijvoorbeeld dat de twee grootste Nederlandse klassementstroeven aan hun ploegentijdrit begonnen zijn: Thymen Arensman leerde we twee jaar geleden kennen in de Vuelta en mag in zijn laatste jaar bij DSM voor het klassement gaan. Volgend jaar rijdt Arensman voor Ineos.

En ook Wilco Kelderman is met Bora-hansgrohe begonnen aan de tijdrit. Met Jai Hindley en Sergio Higuita is hij kopman bij de sterke Duitse ploeg.

BikeExchange binnen: zeven seconden sneller dan Groupama

Simon Yates moest op zijn tanden bijten in de slotfase van deze ploegentijdrit, maar hij komt met zijn ploeg Bike-Exchange wel als snelste binnen. De voorsprong op Groupama is echter nog altijd niet indrukwekkend: +0.08.

We vermoeden dan ook dat dit niet genoeg zal zijn voor de dagzege en dat is vooral jammer voor Luke Durbridge. De hardrijder kwam namelijk als eerste over de streep.

Simon Yates heeft het zwaar in het laatste wiel van BikeExchange.

Bol denkt al aan Amerongse Berg: 'Ga ik niet op nationale televisie zeggen'

Natuurlijk kijkt Bol met schuin oog naar Amerongse Berg: 'Maar zal niet de enige zijn'

TUSSENPUNT | BikeExchange snelste na 11 kilometer, maar niet ver voor Groupama

Zoals verwacht is BikeExchange de snelste bij het tussenpunt na 11 kilometer, maar het verschil met Groupama is nog niet heel groot: +0.05.

Poels en Van den Berg op het parcours

Inmiddels zijn ook Julius van den Berg en Wout Poels begonnen aan hun Vuelta. Van den Berg (EF) rijdt zijn tweede Vuelta, Poels (Bahrain) is begonnen aan zijn 21ste (!) grote ronde.

FINISH | Snelste tijd voor Pinot en zijn mannen

Vijf ploegen zijn inmiddels binnen en van die vier is Groupama-FdJ met afstand de snelste. Thibaut Pinot en zijn ploegmaten zetten een eindtijd neer van 25,18, goed voor een gemiddelde van ruim boven de 55 kilometer per uur.

Favoriet BikeExchange aan de start

De Australische formatie BikeExchange is ook onderweg in de ploegentijdrit. En die ploeg van oud-Vueltawinnaar Simon Yates en hardrijders als Michael Hepburn en Luke Durbridge geldt als een van de favorieten voor de dagzege.

Eerste ploegen aan de finish

Zojuist is Jetse Bol als eerste aan de streep gekomen met zijn paarse formatie Burgos. Ze hebben 26,38 gedaan over de 23,3 kilometer en dat betekent een gemiddelde van 52,478 kilometer per uur. Maar dat zal zeker nietde snelste tijd blijven. Sterker, Intermarché is bijna 33 seconden sneller.

Heijboer verwacht niet zomaar zege voor Jumbo-Visma

Het brein van het tijdrijden bij Jumbo-Visma luistert naar de naam Mathieu Heijboer. Zijn ploeg is ook in deze ploegentijdrit favoriet, maar zelf ziet hij een andere winnaar.

Tijdritexpert Heijboer ziet Jumbo-Visma niet als favoriet: 'Ik verwacht BikeExchange'

12,3 km - Tussentijden

Een rondje door Utrecht

Laten we eens meekijken met de ploegen die inmiddels gestart zijn. Vanaf de Jaarbeurs gaat het rechtsaf over de Croeselaan langs het hoofdkantoor van Rabobank (ooit het kloppend hart van het Nederlandse profwielrennen). Bij wielerbolwerk Ledig Erf wordt de singel rond de binnenstad gevolgd tot aan de Maliebaan, waar ooit het eerste fietspad van Nederland werd neergelegd.

Via de Biltstraat, Wittevrouwen en het Griftpark gaat het vervolgens richting Overvecht, waar op een van de grote verkeersrotonden rechtsomkeert gemaakt wordt. Het eerste tussenpunt ligt vervolgens na 11 kilometer.

Daarna vervolgen de renners hun weg langs Sportpark Wesley Sneijder (en 'zijn' club DHSC) om bij de prachtige muurschildering van Jan Janssen en Joop Zoetemelk af te slaan naar de Hogeweidebrug (in de volksmond bekend als Gele Brug) richting Leidsche Rijn. Daar racen de renners langs het winkelcentrum Leidsche Rijn richting de Stadsdam om via de De Meernbrug terug te keren naar het Jaarbeursplein.

De route van de ploegentijdrit in de eerste etappe van de Vuelta.

De ploegen van Bol en Van Poppel zijn al een aardig eind op weg: bij het tussenpunt op 12,3 kilometer van de finish is Intermarché voorlopig de snelste met 12.47. Burgos-BH is 11 seconden langzamer.

Ook Boy van Poppel op parcours

Om de vier minuten gaan de 23 ploegen van start in de ploegentijdrit. Dat betekent dat ook de tweede Nederlander, Boy van Poppel, inmiddels begonnen is. En nu vertrekt ook Chris Froome met zijn ploeg Israel-Premier Tech.

Boy van Poppel staat klaar voor de ploegentijdrit met zijn ploeg Intermarché-Wanty-Gobert.

Bol gestart: 77ste Vuelta begonnen

Jetse Bol is met zijn ploeg Burgos-BH vertrokken! De 77ste editie van de Vuelta a España is begonnen. Met druppels op de cameralens...oppassen dus!

Jetse Bol is met zijn ploeg Burgos-BH vertrokken.

Uitzending is begonnen!

Je kunt ook live meekijken naar de ploegentijdrit op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Bijna van start! Hier nogmaals de startvolgorde

18.30 uur: Burgos-BH (Jetse Bol)
18.34 uur: Intermarché-Wanty-Gobert (Meintjes, Boy van Poppel)
18.38 uur: Israël-Premier Tech (Woods, Froome)
18.42 uur: Groupama-FDJ (Pinot)
18.46 uur: Arkéa-Samsic
18.50 uur: Cofidis
18.54 uur: Euskaltel-Euskadi
18.58 uur: EF-EasyPost (Urán, Carthy, Julius van den Berg)
19.02 uur: BikeExchange (Simon Yates)
19.06 uur: AG2R-Citroën (Ben O'Connor)
19.10 uur: Bahrain Victorious (Landa, Wout Poels)
19.14 uur: Lotto-Soudal
19.18 uur: Alpecin-Deceuninck
19.22 uur: Équipo Kern Pharma
19.26 uur: Team DSM (Thymen Arensman, Joris Nieuwenhuis)
19.30 uur: Bora-hansgrohe (Wilco Kelderman, Hindley, Higuita, Danny van Poppel)
19.34 uur: UAE-Emirates (Almeida, Ayuso)
19.38 uur: Astana Qazaqstan (M.A. López, Nibali)
19.42 uur: Trek-Segafredo (J.P. López, Daan Hoole)
19.46 uur: INEOS Grenadiers (Carapaz, Sivakov, Rodriguez, Dylan van Baarle)
19.50 uur: Quick-Step-Alpha Vinyl (Evenepoel, Alaphilippe)
19.54 uur: Movistar (Valverde, Mas)
19.58 uur: Jumbo-Visma (Roglic, Sam Oomen, Robert Gesink, Mike Teunissen)

De route

Wie nog een plekje wil vinden langs de route moet opschieten. Zo ziet die route eruit. Na 12,3 kilometer is het eerste en enige tussenpunt.

De route van de ploegentijdrit in de eerste etappe van de Vuelta.

Jetse Bol begint ploegentijdrit met zes in plaats van zeven ploegmaten

Jetse Bol is met zijn ploeg Burgos-BH om 18.30 uur de eerste die van het startpodium bij de Jaarbeurs af zal rollen. Noord-Hollander Bol begint al aan zijn zevende Vuelta, twee in dienst van het Colombiaanse Manzano-Postobon en nu al zijn vierde bij het Spaanse Burgos.

In 2019 was hij dicht bij een etappezege, maar op de slotklim naar het Observatorio Astrofisico de Javalambre liet hij zijn ploeggenoot Angel Madrazo voor.

Madrazo wint vijfde etappe, López grijpt leiding in Vuelta

Dat zal dit jaar in ieder geval niet gebeuren: Madrazo gaf deze week namelijk forfait vanwege een coronabesmetting. En dat is nog niet alles: ook Manuel Peñalver is vandaag weggevallen door het virus. Bol en co starten derhalve niet met acht, maar met zeven man.

Nu wordt het wachten voor Roglic en co

Primoz Roglic (met zijn gouden tijdrithelm als olympisch kampioen) en zijn ploeggenoten zijn klaar met de verkenning en moeten nu even wachten tot ze hun Vuelta op gang kunnen trappen. De ploeg van de titelverdediger is de laatste die van start gaat om 19.58 uur.

Primoz Roglic is klaar voor de openingstijdrit van de Vuelta in Utrecht.

Vuelta start volgend jaar in Barcelona

De Ronde van Spanje begint volgend jaar in Barcelona. Dat heeft de organisatie van de Vuelta in Utrecht bekendgemaakt, waar de wielerronde vrijdag van start gaat.

Net als in Utrecht is de eerste etappe een ploegentijdrit. In Barcelona heeft die op 26 augustus 2023 een lengte van ongeveer 14 kilometer.

Het is de tweede keer dat de Vuelta in Barcelona begint, eerder gebeurde dat in 1962. Ook de tweede etappe vindt plaats in en rond de Catalaanse stad.

Ondertussen in Denemarken: eindelijk prijs voor Philipsen

Zeker in het tweede deel van de Tour de France was hij de snelste sprinter van het peloton, maar in de Ronde van Denemarken moest Jasper Philipsen tot nu toe zijn meerdere erkenning in Olav Kooij. Tot nu. In de vierde rit van Skive naar Skive was Philipsen duidelijk de beste.

Kooij moest genoegen nemen met de tiende plaats. De jonge Amerikaan Magnus Sheffield (Ineos) blijft leider in het algemeen klassement.

Onverwachte herkansing voor Floris De Tier

Twee jaar eerder ging het ook al mis voor - toen nog - Lotto-Jumbo in de ploegentijdrit van de Vuelta. In 2017 eindigde de openingsrit in de arena van Nimes, maar die historische plek bereikte de ploeg zonder Antwan Tolhoek en de Belg Floris De Tier. Beiden renners maakten onderweg namelijk een spectaculaire buiteling.

Tolhoek maakt salto in tijdrit Vuelta

Tolhoek, inmiddels rijdend voor Trek-Segafredo, staat niet aan de start vandaag. De Tier is er wel, al was dat niet oorspronkelijk niet de planning. De Belg is bij Alpecin-Deceuninck namelijk de vervanger van Oscar Riesebeek, die deze week op training zijn hand blesseerde.

Oei, waar doet dit aan denken?

Het Utrechtse wegdek krijgt nog een laatste poetsbeurt voor de ploegentijdrit van de Vuelta.

Op de route wordt nog even een laatste poetsbeurt gegeven aan het wegdek. Als dat maar geen slechte herinneringen boven brengt bij de renners van Jumbo-Visma. In 2019 begon de Vuelta ook met een ploegentijdrit in het Spaanse Torrevieja en toen zorgde een leeggelopen kinderzwembadje (naar verluid...) voor een spekglad wegdek en een rampscenario voor de Nederlandse formatie.

Als dominosteentjes gingen de renners een voor een onderuit.

Jumbo-Visma hard onderuit in ploegentijdrit Vuelta

Jumbo-Visma deelde was trouwens niet het enige slachtoffer van 'zwembadgate' in die Vuelta. Ook UAE, met de toen nog piepjonge Tadej Pogacar, schoof met zijn allen onderuit. Met Jumbo-Visma kwam het goed, want Primoz Roglic zou later zijn eerste Vuelta op zijn naam schrijven. En Pogacar zou zijn eerste grote ronde beëindigen met drie ritzeges en de derde plaats in het eindklassement.

De ploegentijdrit werd gewonnen door Astana, met kopman Miguel Ángel López. Of 'Superman' dat straks weer zal kunnen als kopman van Astana is de vraag.

Renners verkennen parcours

Inmiddels zijn de meeste renners al te vinden op het 23,3 kilometer lange parcours in Utrecht voor de verkenning. Zo passeerde de trein van Jumbo-Visma zojuist in Leidsche Rijn.

Jumbo-Visma verkent de route van de ploegentijdrit in Utrecht.

Ondertussen in Zwitserland: Brit Bigham verpulvert werelduurrecord van Campenaerts

Dan Bigham heeft in het Zwitserse Grenchen het werelduurrecord verbeterd. De 30-jarige Britse baanrenner legde op de Velodrome een afstand van 55,548 kilometer af.

Daarmee verbeterde hij het record van de Belg Victor Campenaerts, die in 2019 na een maandenlange voorbereiding op de hooggelegen wielerbaan van Aguascalientes 55,089 kilometer in een uur wegtrapte. Nadien faalden vijf renners in hun poging die afstand te overtreffen. Alex Dowsett was november vorig jaar de laatste die zijn tanden op Campenaerts record stukbeet.

Opvallend genoeg is Bigham niet als profrenner, maar als als aerodynamicaspecialist in dienst is bij Ineos-Grenadiers. Dit jaar werd Bigham tweede bij het Brits kampioenschap tijdrijden achter 'ploeggenoot' Ethan Hayter. Die Hayter doet vanavond een gooi naar de zege in de ploegentijdrit.

Gansstraat = Calle del Ganso

Gansstraat = Calle del Ganso

Nog drie uur....

De eerste toeschouwers hebben post gevat langs het parcours

Eerste toeschouwers al langs parcours ploegentijdrit

Eerste toeschouwers al langs parcours ploegentijdrit in Utrecht

De Vuelta is drie dagen in Nederland: dit staat de renners te wachten

De eerste drie etappes van de Ronde van Spanje zijn dit weekend in ons land. Utrecht staat centraal in het Spaanse avontuur. Na een etappe in de Giro d'Italia (in 2010) en de start van de Tour de France (2015) mag de stad dit jaar de 'Gran Salida' van de Vuelta huisvesten. Daarmee wordt de stad uniek in de wereld: nergens anders kwamen de drie grootste wielerrondes langs.

Parcoursbouwer Vuelta weet hoe elke millimeter erbij ligt

Parcoursbouwer Vuelta weet hoe elke millimeter erbij ligt

Trots Utrecht verwelkomt de derde grote wielerronde

Nog niet eerder lukte het één stad om alle drie de grote wielerrondes te verwelkomen. Tot vanavond in Utrecht. Dan start en finisht de Vuelta in de stad. Na een etappe-aankomst van de Giro d'Italia (2010) en de start van de Tour de France (2015) kan Utrecht nu trots het laatste vakje op de bingokaart inkleuren.

"Drie wielerrondes in één stad is uniek, maar niet van tevoren gepland", zegt hoogleraar sportontwikkeling Maarten van Bottenbrug van de Universiteit Utrecht.

Herman en Stef verkennen Vuelta-route in Utrechtse binnenstad

Herman en Stef verkennen Vuelta-route in Utrechtse binnenstad

Spaanse wielerploeg Burgos-BH start Vuelta met renner minder door corona

De Spaanse wielerploeg Burgos-BH is al voor de start van de Vuelta in Utrecht een renner kwijtgeraakt. De Spanjaard Manuel Peñalver heeft positief getest op het coronavirus en mag daarom niet meedoen aan de etappekoers. Burgos-BH, met de Nederlander Jetse Bol, begint om 18.30 uur als eerste ploeg aan die tijdrit. Dat gebeurt met zeven in plaats van acht renners.

Favoriet Roglic is helemaal terug na rugblessure: 'Ben klaar voor de Vuelta'

Roglic is helemaal terug na rugblessure: 'Ben klaar voor de Vuelta'

Quick-Step mist ploegleider Lodewyck in Vuelta wegens corona

Wielerploeg Quick-Step - Alpha Vinyl heeft opnieuw te maken met een coronabesmetting. Ploegleider Klaas Lodewyck heeft de ploeg noodgedwongen moeten achterlaten in Utrecht, waar vrijdag de Ronde van Spanje van start gaat. De jonge Belg Remco Evenepoel is de kopman van het team, waarvoor ook de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe uitkomt.

Bij de start van de Tour de France in Denemarken werd het Belgische team ook al geplaagd door coronagevallen. De Belgische coureur Tim Declerq moest op het laatste moment worden vervangen en ploegleider Tom Steels verdween eveneens met een coronabesmetting.

Het parcours van de ploegentijdrit

Het parcours van de ploegentijdrit

Starttijden ploegentijdrit

18.30 uur: Burgos-BH (Jetse Bol)
18.34 uur: Intermarché-Wanty-Gobert (Meintjes, Boy van Poppel)
18.38 uur: Israël-Premier Tech (Woods, Froome)
18.42 uur: Groupama-FDJ (Pinot)
18.46 uur: Arkéa-Samsic
18.50 uur: Cofidis
18.54 uur: Euskaltel-Euskadi
18.58 uur: EF-EasyPost (Urán, Carthy, Julius van den Berg)
19.02 uur: BikeExchange (Simon Yates)
19.06 uur: AG2R-Citroën (Ben O'Connor)
19.10 uur: Bahrain Victorious (Landa)
19.14 uur: Lotto-Soudal
19.18 uur: Alpecin-Deceuninck
19.22 uur: Équipo Kern Pharma
19.26 uur: Team DSM (Thymen Arensman, Joris Nieuwenhuis)
19.30 uur: Bora-hansgrohe (Wilco Kelderman, Hindley, Higuita, Danny van Poppel)
19.34 uur: UAE-Emirates (Almeida, Ayuso)
19.38 uur: Astana Qazaqstan (M.A. López, Nibali)
19.42 uur: Trek-Segafredo (J.P. López, Daan Hoole)
19.46 uur: INEOS Grenadiers (Carapaz, Sivakov, Rodriguez, Dylan van Baarle)
19.50 uur: Quick-Step-Alpha Vinyl (Evenepoel, Alaphilippe)
19.54 uur: Movistar (Valverde, Mas)
19.58 uur: Jumbo-Visma (Roglic, Sam Oomen, Robert Gesink, Mike Teunissen)

Riesebeek mist Vuelta na val in training

Oscar Riesebeek zal vrijdag niet van start gaan in de Ronde van Spanje. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck heeft verwondingen aan zijn rechterhand opgelopen door een val donderdag tijdens een training. Daarmee komt het aantal Nederlanders dat deelneemt aan de Vuelta op dertien in plaats van veertien.

Riesebeek liep bij zijn val een gebroken duim op aan zijn rechterhand, terwijl zijn ringvinger is ontwricht. Hij ondergaat volgende week een operatie in het ziekenhuis van het Belgische Herentals.

Start van grote wielerrondes in Nederland

De Giro, Tour en Vuelta startten al eerder in Nederland

Vamos Utrecht!

Het had twee jaar geleden al moeten gebeuren, maar vandaag keert de Ronde van Spanje dan toch na dertien jaar terug op Nederlandse bodem. In 2009 begon de Vuelta met een individuele tijdrit op het TT-circuit van Assen. Ditmaal gaat de rittenkoers van start met een ploegentijdrit in Utrecht, waarna nog twee etappes in Nederland volgen.

De start van de Vuelta in Utrecht zou eigenlijk in 2020 plaatsvinden, maar de coronapandemie voorkwam dat. Nu het toch zo ver is maakt Utrecht zich op voor een avondlijke tijdrit. Die begint om 18.30 uur bij de Jaarbeurs.