liveblog
NOS WielrennenAangepast

Jumbo-Visma wint ploegentijdrit in Utrecht • Rode leiderstrui voor Gesink

liveblog gesloten

Hasta mañana! Tot morgen!

We besluiten dit liveblog met een foto van acht vrolijke mannen op een groot, rood podium op het Jaarbeursplein in Utrecht. En de gelukkigste van allemaal start morgen in het rood.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog en graag tot morgen!

ANP
De renners van Jumbo-Visma op het podium na winst in de ploegentijdrit in Utrecht.

Dag van morgen: van Den Bosch naar Utrecht met de Alto de Amerongen

De tweede etappe gaat zaterdag om 12.32 uur van start in Den Bosch en eindigt na 175 kilometer op het Science Park (onder oudere studenten beter bekend als De Uithof) in Utrecht. Onderweg volgen de renners een rit die veel toerfietsers bekend zal voorkomen, met onder meer de Grebbeberg, de Amerongse Berg en een tussensprint op de vliegbasis Soesterberg.

Die laatste twee zullen het meeste spektakel bieden, want op de Amerongse Berg ligt de bergtrui voor het grijpen. En in Soesterberg is de eerste tussensprint getrokken. Daar kunnen de sprinters vast de benen warm draaien, want het moet wel gek lopen als deze tweede rit niet uitloopt in een massasprint.

Echte topsprinters zijn er niet deze Vuelta, op een na: Tim Merlier. De Belg is dan ook de topfavoriet voor morgen.

 • lavuelta.es
  De route van de tweede etappe in de Vuelta van Den Bosch naar Utrecht.
 • lavuelta.es
  Het profiel van de tweede etappe in de Vuelta van Den Bosch naar Utrecht.

Bekijk de samenvatting: Gesink in het rood voor het rood

Jumbo-Visma wint in Utrecht openingsrit Vuelta, leiderstrui Gesink

Alles voor Jumbo? Nee, niet alles

Bij de acht renners van Jumbo-Visma zat geen enkele onder de 25 jaar. En dus is de witte jongerentrui na de eerste rit voor Ethan Hayter, de nummer een van Ineos vandaag.

Alles is voor Jumbo...

Logischerwijs zullen alle truien morgen gedragen worden door leden van de winnende formatie Jumbo-Visma. Primoz Roglic, die als tweede over de streep kwam, rijdt van Den Bosch naar Utrecht in de groene puntentrui.

In de Tour de France wordt de bergtrui pas uitgereikt na het eerste geclassificeerde bergje in de Ronde, maar in de Vuelta is dat anders. En zo kan het ook de Australiër Chris Harper naar het podium mocht om de blauwe bollentrui in ontvangst te nemen.

Hij keek erbij als een konijn die in de koplampen keek, misschien omdat hij weet dat de strijd morgen pas echt zal losbarsten op de Alto de Amerongen. Aan het pokerface van de nijn in zijn hand was niets te zien.

 • ANP
  Chris Harper lijkt niet helemaal op zijn gemak in de blauwe bollentrui.
 • ANP
  Primoz Roglic ontvangt de groene puntentrui na winst in de ploegentijdrit in Utrecht.

Hoe hebben de favorieten het gedaan?

Verschillen favorieten klassement na ploegentijdrit

Roglic (Jumbo-Visma)
Carapaz, Sivakov, Rodríguez (Ineos) +0.13
Evenepoel (QuickStep) +0.14
S. Yates (BikeExchange) +0.31
Almeida, Ayuso (UAE) +0.33
Hindley, Kelderman, Higuita (Bora-hansgrohe) +0.41
Landa, Mäder, Poels (Bahrain) +0.42
E. Mas, Valverde (Movistar) +0.43
M.A. López, Nibali, Loetsenko (Astana) +0.46
Arensman (DSM) +0.53
O'Connor (AG2R) +0.55
Urán, Carthy (EF) +1.19
Meintjes, Hirt, Pozzovivo (Intermarché) +1.25

Boy van Poppel ziet missie slagen: 'Schade beperkt, goed gedaan'

Boy van Poppel ging met Intermarché-Wanty-Gobert al als tweede van start en de tijd die zij neerzetten bleek anderhalf uur later goed voor plek 19 op 1.25 van Jumbo-Visma. "Zwaar", pufte Van Poppel, die vorige week nog een grote rol speelde in de Europese titel van Fabio Jakobsen. "Vooral omdat het in het begin nog een beetje nat lag. In je eentje heb je het wel onder controle, maar als je met een groep met een kilometer of vijftig een bocht induikt dan weet je niet wat er gebeurt. Dat is wel even schrikken."

Uiteindelijk was Boy 44 seconden langzamer dan zijn broertje Danny, die met Bora-hansgrohe door de straten van Utrecht vloog. Maar dat wist hij toen nog niet. "We moeten de schade beperken", stelde de oudste van de twee fietsende zoons van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel. "Als we met anderhalve minuut achterstand binnen kunnen komen, dan denk ik dat we best een goede tijdrit hebben gereden."

Missie geslaagd voor Boy van Poppel: 'Als we binnen anderhalve minuut finishen, doen we het goed'

Poels tevreden met prestatie in ploegentijdrit

Wout Poels begon zijn 20ste grote ronde met een negende plek in de ploegentijdrit op 0.42 van winnaar Jumbo-Visma. Daar kon de Monegaskische Limburger best mee leven.

Poels blij verrast met sterke ploegentijdrit: 'Van startpodium rechtsaf en dan begint de pijn'

Arensman had meer verwacht van ploegentijdrit: 'Niet ideaal'

Een andere kandidaat voor een topklassering deze Vuelta, Thymen Arensman, was minder tevreden, De jonge Betuwenaar zag John Degenkolb een lekke band krijgen in de ploegentijdrit van de Vuelta. Mede daardoor eindigde de ploeg als 12de op 0.53 van winnaar Jumbo-Visma. "Niet ideaal", aldus Arensman. "John rijdt lek na twee kilometer. En hij zat achter Marco (Brenner, red.), de meest aerodynamische van allemaal. En ik zat achter John, een beresterke gasten. Daardoor moest ik al de langste en hardste beurten doen en achter Marco zit je ook gewoon in de wind."

Toch weet hij in dezelfde adem zich te herpakken. "Ik denk dat we ondanks deze tegenslag trots mogen zijn. Het is ook omgaan met tegenslag en niet je hoofd laten hangen. Schade beperkt."

Arensman: ‘Ondanks tegenslag niet hoofd laten hangen’

Duimpje omhoog van Van Baarle

NOS
Dylan van Baarle steekt zijn duim omhoog, al weet hij dat Jumbo-Visma zijn ploeg van de hotseat zal verjagen.

Behalve Kelderman werd ook de overstap van Dylan van Baarle naar Jumbo-Visma vandaag bevestigd. Van Baarle werd vandaag tweede in de ploegentijdrit en zag vanaf de hotseat met een brede glimlach hoe zijn toekomstige werkgever naar de zege snelde.

Al kan dat duimpje ook te maken hebben met het gejuich dat klonk toen hij op de beeldschermen verscheen. Hoe dan ook, een mooi gebaar!

Kelderman content met ploegentijdrit en licht overgang naar Jumbo toe: 'Fijn om thuis te komen'

Wilco Kelderman was behoorlijk tevreden na de ploegentijdrit, al had hij toen nog geen weet van de eindtijden van QuickStep, Ineos en Jumbo-Visma. Uiteindelijk wordt Bora-hansgrohe zevende 0.42 van zijn toekomstige werkgever. "Wij zijn hier met een redelijk onervaren ploeg en hebben er ook niet op getraind. Dan kun je elkaar ook kapot rijden op zo'n parcours. Maar het ging eigenlijk heel goed."

Het begin was best wel tricky en daarna moet je de gashendel proberen open te draaien op de rechte stukken. Voor mij voelde het goed en ik denk dat we tevreden kunnen zijn."

Van coaching onderweg was weinig sprake, aldus de Veenendaler. "Er was zoveel herrie van het publiek joh, ik hoorde mijn eigen ploegleider bijna niet."

Kelderman tevreden na Vuelta-start: 'Ging best wel goed'

Ook ging Kelderman nog even in op zijn overgang naar Jumbo-Visma, nieuws dat uitgerekend vandaag naar buten werd gebracht. "We waren altijd al in gesprek, voor als mijn contract afliep. Ik word wat ouder en vindt het ook gewoon lekker om thuis te komen. Ik ken die ploeg, heb een goede relatie met de mensen. En ik wil het beste uit mezelf halen, dat gaat bij Jumbo wel lukken."

Of dat voor eigen kans of voor een kopman is? "Er komen vast wel kansen voor mijzelf, maar als het voor een ander is: ook goed. We gaan het zien."

Gesink zielsgelukkig met geste van de ploeg: 'Ik kan met pensioen...nee hoor'

"Ik durfde bijna niet op het laatst er voorbij te steken om voor die rode trui te gaan", vertelde een zielsgelukkige Robert Gesink nadat hij de rode leiderstrui in ontvangst had genomen. "Ik was zeker niet de sterkste vandaag, maar die jongens hebben fantastisch gereden. In de laatste 500 meter kwam het door de radio. Mike (Teunissen, red.) zei ook dat ik in het begin een paar fantastische beureten had gedaan, maar op het einde zat ik stikkapot achter Edoardo Affini. Wat een machine is dat zeg!"

Routinier Gesink zielsgelukkig met rode trui en grapt: 'Ik kan met pensioen'

Op zijn 36ste is Gesink eindelijk leider in een van de grote ronden. "Dit voelt als een fantastisch bedankje", aldus Gesink. "Ik heb veel betekend voor deze ploeg en voor het ontstaan van deze ploeg. Ik heb hard gewerkt en meegedacht met alle ontwikkelingen. Als het dan eenmaal zo is, dan wordt je wel heel erg gelukkig."

Hoe het zal zijn om als leider door eigen land te fietsen, kan Gesink zich amper voorstellen. "Ik kan met pensioen", lacht de geboren Varssevelder, om daar snel aan toe te voegen. "Nee hoor, ik ga nog een jaar door."

Gesink straalt op het podium

 • NOS
  Robert Gesink is de eerste leider in de Ronde van Spanje na de ploegentijdrit in Utrecht.
 • NOS
  De toptien in het algemeen klassement na de eerste etappe van de Vuelta.

Trotse ploeg

Hij won al eens de koninginnenrit in de Vuelta naar de Aubisque en eindigde drie keer in de toptien van het eindklassement, maar de leiderstrui droeg hij nog nooit. Morgen mag de 36-jarige Robert Gesink in de rode trui door zijn eigen land rondrijden!

En dat wordt hem door iedereen gegund, zijn ploeg Jumbo-Visma voorop!

Mooie beelden: Gesink krijgt knuffel van zijn kinderen

Livestream huldiging

De huldiging van Jumbo-Visma en Robert Gesink is nu te zien in een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Overgave en vreugde!

 • NOS
  Robert Gesink komt als eerste over de streep voor het winnende Jumbo-Visma.
 • NOS
  Vreugde bij Robert Gesink na de ploegentijdrit: hij is de eerste leider in deze Vuelta.

FINISH | Jumbo-Visma wint ploegentijdrit, Gesink in rood!

Jumbo-Visma is 0.13 sneller dan Ineos en wint de ploegentijdrit. Robert Gesink komt als eerste over de streep! Dat betekent dat Gesink een prachtige beloning krijgt voor al het harde werk: hij is de eerste leider deze Vuelta!

NOS
De toptien van de ploegentijdrit in Utrecht, de openingsrit van de Vuelta.

FINISH | Ineos snelste, een seconde sneller dan QuickStep

Ineos is ondertussen liefst 0.17 sneller dan BikeExchange aan de finish. Maar dat Ethan Hayter straks de rode trui om de schouders krijgt lijkt niet waarschijnlijk, want vooral Jumbo-Visma was halverwege een stuk sneller. Daar zien we trouwens dat Sepp Kuss het moeilijk heeft.

QuickStep bijt zich stuk op de tijd van Ineos: het verschil is 0.01!

TUSSENPUNT | Jumbo-Visma declasseert concurrentie

Tot nu toe waren de verschillen niet zo groot, maar wat Jumbo-Visma laat zien is echt andere koek. De geelzwarte formatie is liefst 0.14 sneller dan nummer twee QuickStep. Dat ziet er heel goed uit!

Klimaatactivisten verstoren start van Ineos

In de Tour de France werd de koers drie keer gestopt vanwege acties van klimaatactivisten op de route. Zover komt het nu niet, maar ook in Utrecht laten activisten zich gelden. Voor de start van de ploeg gefinancierd door (chemiegigant) Ineos gingen enkele activisten op het startpodium liggen.

Van Baarle en co hebben er niet veel last van ondervonden, want de politie heeft ze snel weggevoerd.

NOS
Een klimaatactivist wordt afgevoerd bij de start van de ploegentijdrit in Utrecht.

Jumbo-Visma als laatste vertrokken!

Onder luid gejoel komen ook de mannen van Jumbo-Visma van het startpodium! Over iets meer dan twintig minuten weten we wie deze ploegentijdrit gaat winnen.

NOS
Jumbo-Visma gaat als laatste van start in de ploegentijdrit.

Kelderman geeft 0.11 toe, Arensman 0.22

In het tweede deel van deze tijdrit komt het aan op brute kracht en dan blijkt de tijd van BikeExchange toch heel scherp te zijn geweest. Bora-hangrohe, onderweg nog 0.02 sneller dan de Australiërs, geeft een kleine 11 seconden toe. Team DSM is 22 seconden langzamer.

Valverde voor zijn laatste!

Ook Movistar is van start gegaan met Enric Mas en natuurlijk Alejandro Valverde. El imbatido rijdt zijn laatste Vuelta en dat viert de ploeg met speciale shirts in het teken van de successen van Valverde. Nu resteert alleen Jumbo-Visma nog.

Evenepoel van start!

Ook Remco Evenepoel is begonnen aan de ploegentijdrit. De grote hoop van Vlaanderen krijgt deze ploegentijdrit steun van onder anderen wereldkampioen Julian Alaphilippe en Remi Cavagna. Dat zal hard gaan.

NOS
Remco Evenepoel aan de start van de ploegentijdrit in Utrecht.

Tijd voor Ineos!

Dylan van Baarle heeft zich gemeld op het startpodium. Vandaag mocht eindelijk officieel bekendgemaakt worden dat hij volgend jaar voor Jumbo-Visma zal rijden, maar nu wil Van Baarle nog een keer uithalen voor Ineos. En die formatie is misschien wel met de sterkste individuele renners afgereisd naar Utrecht.

We gaan het zien wat ze kunnen in de ploegentijdrit!

NOS
Dylan van Baarle bij de start van de ploegentijdrit in de Vuelta in Utrecht.

Kan Rohan Dennis weer vlammen op vertrouwde bodem?

Bij de Tourstart in Utrecht in 2015 won Rohan Dennis de openingstijdrit. Kan hij nu bij de Vuelta zijn ploeg Jumbo-Visma ook naar de zege voeren? Zijn voorbereiding was niet vlekkeloos.

Na strubbelingen en bezoekje aan ziekenhuis wil Dennis eindelijk waarde bewijzen

TUSSENPUNT | Bora met Kelderman en Van Poppel snelste

We hebben een nieuwe toptijd bij het tussenpunt na 11 kilometer. Bora-hansgrohe, de ploeg van Wilco Kelderman en Danny van Poppel, is daar 0.02 sneller dan BikeExchange. Kunnen ze dat volhouden?

TUSSENPUNT (12,3 km van finish) | DSM noteert derde tijd

Tussentijden (12,3 kilometer van finish):

1. BikeExchange 12.21

2. Bahrain Victorious +0.03

3. DSM +0.04

4, Groupama +0.05

5. Kern Pharma +0.06

Geen Pogacar, maar toch ijzersterk UAE van start

Ook UAE is van start gegaan in deze ploegentijdrit. De ploeg rijdt zonder Tadej Pogacar, maar heeft met João Almeida en het Spaanse supertalent Juan Ayuso wel twee grote troeven voor het klassement.