NOS Wielrennen

De Vuelta is drie dagen in Nederland: dit staat de renners te wachten

De eerste drie etappes van de Ronde van Spanje zijn dit weekend in ons land. Utrecht staat centraal in het Spaanse avontuur. Na een etappe in de Giro d'Italia (in 2010) en de start van de Tour de France (2015) mag de stad dit jaar de 'Gran Salida' van de Vuelta huisvesten. Daarmee wordt de stad uniek in de wereld: nergens anders kwamen de drie grootste wielerrondes langs.

Mei 2022: Joop Zoetemelk overhandigt de officiële rode trui van de Vuelta aan Burgemeester Sharon Dijksma op de Neude in Utrecht

Dat bijzondere gegeven maakt de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma "enorm trots". "La Vuelta past perfect bij de duurzame, gezonde fietsstad die Utrecht is." Utrecht heeft het oudste fietspad van Nederland (de Maliebaan sinds 1885) en de grootste fietsenstalling ter wereld (12.500 plekken bij het Centraal Station).

"Een wielerwedstrijd is daarnaast een volksfeest bij uitstek: iedereen kan langs de route staan en het evenement meemaken", zegt Dijksma. "Over de start van de Tour in 2015 wordt nog steeds gesproken en ik ga ervan uit dat de Vuelta een net zo'n onuitwisbare indruk achter gaat laten op de stad."

Duurzame primeur

In de reclamecaravaan die in de Nederlandse etappes een uur voor de renners uitrijdt, zullen alleen maar duurzame voertuigen deelnemen. Daarmee hebben de Nederlandse etappes een wereldprimeur. Er rijden alleen voertuigen die geheel emissieloos (elektrisch of op waterstof) zijn en er worden louter duurzame gadgets uitgedeeld aan het publiek langs de weg.

Jumbo-Visma traint op vliegbasis Deelen de ploegentijdrit

De Vuelta begint donderdagavond feestelijk met de ploegenpresentatie in het centrum van Utrecht. De 184 deelnemende renners worden op bootjes door de grachten voorgesteld aan het publiek. Maar vrijdag begint de koers pas echt.

Het parcours

In Utrecht wordt dan met een ploegentijdrit van 23,3 kilometer de eerste etappe verreden. De start en finish zijn bij de Jaarbeurs. Om 18.30 uur gaat de Spaanse formatie Burgos BH als eerste van de 23 ploegen van start. De ploegen starten om de vier minuten. Rond 20.22 uur wordt de finish van het laatste team - Jumbo-Visma van titelverdediger Primoz Roglic - verwacht.

Het parcours van de ploegentijdrit

Op zaterdag wordt de tweede etappe verreden, een rit van 175 kilometer van 's-Hertogenbosch naar Utrecht. De start is om 13.15 uur in het centrum van 's-Hertogenbosch. Via de Zuiderwaterlinie steekt het peloton de grote rivieren over in de Betuwe, waarna het in de Utrechtse Heuvelrug aankomt.

Op de 70 meter hoge Amerongse Berg worden de eerste bergpunten van deze Vuelta verdeeld. Daarna zetten de renners weer koers naar Utrecht. Na een kleine ronde door de stad ligt de finish op het Utrecht Science Park.

Het parcours van de tweede etappe

Op zondag is om 12.10 uur bij het Kasteel van Breda de start van de derde etappe. De renners gaan eerst lopend met de fiets aan de hand door de Grote Kerk, waarna een rit van 194 kilometer door het westelijk deel van Noord-Brabant wacht.

Op de Rijzendeweg (van slechts 25 meter hoogte) is er opnieuw een klim van de vierde categorie in het parcours opgenomen. De finish, vermoedelijk een massasprint, ligt eveneens in het centrum van Breda. Rond 17.00 uur komen de renners aan bij het Chassé theater.

Het parcours van de derde etappe

Op maandag is er een rustdag. Dan vertrekken de renners naar Spanje, waar de overige achttien etappes worden verreden.

Dertien Nederlanders op startlijst

Er doen dit jaar dertien Nederlandse renners mee aan de Vuelta. De Nederlandse ploegen Jumbo-Visma (Robert Gesink, Mike Teunissen en Sam Oomen) en DSM (Thymen Arensman en Joris Nieuwenhuis) leveren respectievelijk drie en twee coureurs die in hun vaderland aan de start staan.

Routekaart La Vuelta 2022

Ook het Duitse Bora-hansgrohe telt twee Nederlandse renners: Wilco Kelderman en Danny van Poppel. Diens broer Boy van Poppel behoort tot de 'eenlingen'. Hij start namens Intermarché-Wanty-Gobert.

De andere Nederlandse deelnemers zijn Dylan van Baarle (Ineos), Wout Poels (Bahrain), Daan Hoole (Trek-Segafredo), Jetse Bol (Burgos-BH) en Julius van den Berg (EF Education). Ook Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck) zou meedoen, maar hij raakte donderdagochtend geblesseerd na een val.

Roglic favoriet

Primoz Roglic won de laatste drie edities van de Vuelta en behoort ook dit jaar tot de favorieten. "Het begin met de ploegentijdrit is meteen heel belangrijk voor het klassement. Daarna moet ik de ritten in Nederland schadevrij doorkomen. Later komen de belangrijke ritten waarin meer gevraagd wordt en dan gaan we echt zien hoe het gaat", aldus de Sloveen.

De Ecuadoraan Richard Carapaz (Ineos), de Australische Giro-winnaar Jay Hindley (Bora-hansgrohe) en het Belgische toptalent Remco Evenepoel (Quick Step) vormen de concurrentie.

Andere bekende renners die de komende dagen door Nederland rijden zijn: wereldkampioen Julian Alaphilippe uit Frankrijk, de Spaanse routinier Alejandro Valverde en viervoudig Tour-winnaar Chris Froome uit Groot-Brittannië.

Nairo Quintana ontbreekt in Utrecht. De Colombiaanse klimmer kreeg woensdag van de internationale wielrenunie UCI te horen dat hij zijn zesde plaats in de Tour de France kwijt is, omdat bij controles tijdens de Tour in zijn bloed sporen van tramadol zijn aangetroffen. Hij heeft inmiddels aangegeven dat hij het niet eens is met de beslissing van de UCI en stapt daarom naar het Sportribunaal CAS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl