liveblog
NOS NieuwsAangepast

Code oranje voorbij • Hoogste temperatuur vandaag: 39,5 graden in Maastricht

liveblog gesloten

Einde liveblog

Nederland kijkt terug op de warmste 19 juli ooit gemeten. In Maastricht werd het aan het einde van de middag 39,5 graden. Het oude record op 19 juli was 37,1 graden. Die temperatuur werd in Westdorpe (Zeeland) geregistreerd.

In het midden en noorden van het land is de temperatuur inmiddels gedaald naar (ver) onder de 30 graden. In het zuiden is het op veel plekken nog wel warmer dan 30 graden.

Hiermee sluiten we het liveblog.

Code oranje voorbij

Het KNMI heeft code oranje voor het zuiden en oosten van het land beëindigd. Net als in het noorden van het land geldt nu code geel, omdat het nog warm is en blijft. Het Nationaal Hitteplan blijft tot en met morgen actief. Het advies blijft om goed te drinken, niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken.

Nederlandse reizigers gestrand in hete Thalys

Door een eerdere storing op het spoor bij Rotterdam is het internationale treinverkeer naar België en Frankrijk ontregeld. Ten noorden van Parijs zitten een aantal Nederlanders vast in een gestrande Thalys-trein. In Parijs en Brussel worden treinen opengesteld om de nacht in door te brengen, laat Thalys weten. "Morgen kunnen zij de reis voortzetten." Een gestrande reiziger meldt op Twitter dat een passagier onwel is geworden, doordat de airco niet werkt. Thalys laat weten dat hulp onderweg is.

Vanaf een perron worden flesjes water naar de gestrande passagiers gegooid:

Ingezonden foto's: zo doorstonden jullie de hitte

 • NOS / Ilse Mennen
  In de Ankeveense plassen werd verkoeling gezocht
 • NOS / Julia Bartelink
  In de Maarsseveense Plassen nemen mensen een avondduik
 • NOS / Marten Deinum
  Postbezorger Marten werkte gewoon door
 • NOS / Meryem Kale Türkcan
  Deze baby vermaakte zich ook wel
 • NOS / Janine
  Deze man laat zijn honden uit
 • NOS / Peter Donk
  Peter genoot van zijn mediterrane achtertuin, met palmbomen, oleanders en andere mediterrane planten
 • NOS / Michael
  'Smeris goed in met zonnebrand', stuurde politieagent Michael bij deze foto

Hitte stuwt betonplaten van Flevolands fietspad omhoog

Luchtkwaliteit blijft slecht, maar smogpiek is voorbij

In vrijwel het hele land is de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht, meldt persbureau ANP op basis van de ozonmeetpunten van het RIVM. Wel lijkt de smog over zijn piek heen. Smog ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind en kan leiden tot kortademigheid, hoesten en irritatie. Morgen worden regenbuien verwacht, waardoor de smogwaardes omlaag zullen gaan, verwacht het RIVM.

Kriskras door Nederland: zo hielden mensen het hoofd koel

Hoe hield Nederland vandaag het hoofd koel?

Natuurbrand Oudsbergen (België) onder controle

De brand in het natuurgebied in Oudsbergen (Belgisch-Limburg) is onder controle, meldt de gemeente. Het blussen zal uiteindelijk nog wel uren duren.

Voetenbadje voor bewoners van een verzorgingshuis in Zoetermeer

ANP
Verkoeling in een bejaardentehuis

Ruim duizend hittegerelateerde doden in Portugal

De hittegolf heeft in Portugal tot ruim duizend extra doden geleid, melden de Portugese gezondheidsautoriteiten. Het gaat om de oversterfte in de afgelopen anderhalve week ten opzichte van het verwachte aantal doden in dezelfde periode. "We moeten ons nog meer voorbereiden op periodes van extreme temperaturen", zegt het hoofd van de gezondheidsdienst DGS. Vorige week steeg het kwik in het land tot 47 graden, inmiddels is het iets afgekoeld.

Portugal werd de afgelopen dagen ook geteisterd door meerdere natuurbranden:

EPA

Uit voorzorg ambulances naar gestrande reizigers Rotterdam Centraal

Op Rotterdam Centraal staan reizigers vast vanwege een storing tussen het station en Rotterdam-Zuid. Vanwege de hitte zijn er uit voorzorg een aantal ambulances naar het station geroepen, meldt Rijnmond. Naar verwachting rijden de treinen rond 20.00 uur weer normaal.

Extreme hitte past in trend

De hitte van vandaag past in een trend. In onderstaand artikel lees je in drie diagrammen wat er aan de hand is met ons weer en waarom we deze hitte in de toekomst vaker kunnen verwachten.

Natuurbrand in Belgisch-Limburg: 5 hectare in brand

In de Belgische gemeente Oudsbergen (Belgisch-Limburg) woedt al uren een natuurbrand. Een gebied van vijf hectare staat in brand. "De brandweer is nog volop aan het blussen", zegt burgemeester Goossens tegen Belgische media. Een jeugdkamp in het gebied is geëvacueerd.

Natuurbrand in Belgische provincie Limburg

De duinbrand in badplaats De Haan is wel onder controle. In totaal zijn vijf aldaar geparkeerde auto's uitgebrand en zes andere zwaar beschadigd, meldt de VRT.

Temperatuur begint langzaam te dalen

De piek van de hitte in Nederland lijkt voorbij. Heel geleidelijk daalt de temperatuur, blijkt uit de cijfers van de KNMI-meetstations. De warmste temperatuur werd in Maastricht gemeten: 39,5 graden. Bij het meetstation van Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen werd 39,1 graden gemeten. De komende uren blijft het tropisch warm, met name in het zuiden.

In het midden en het zuiden van het land blijft vanavond code oranje gelden vanwege de zeer hoge temperaturen. In de noordelijke provincies geldt code geel. Het Nationaal Hitteplan blijft tot met en morgen actief.

Branden teisteren regio Londen

Huizen buiten Londen in brand door aanhoudende hitte

Spitssnuitdolfijnen waargenomen bij Zandvoort

Voor de kust van Zandvoort zijn spitssnuitdolfijnen gezien, meldt hulporganisatie SOS Dolfijn. "Dat is verontrustend omdat dit echte diepzeedieren zijn die niet goed weten te overleven in de Noordzee", schrijft de organisatie op Facebook. Een van de dolfijnen spoelde bijna aan op het strand, maar strandgangers wisten het dier terug de zee in te duwen, zo valt te zien op een video van SOS Dolfijn.

Asfalt lokaal meer dan 50 graden

De temperatuur van het asfalt is lokaal tot 50 graden opgelopen, meldt Weeronline op basis van metingen van Rijkswaterstaat. In vrijwel het hele land is het asfalt op dit moment warmer dan 40 graden. Op meerdere locaties werd gestrooid en gesproeid om de wegen te koelen. Ook meerdere bruggen werden natgespoten om af te laten koelen, om te voorkomen dat de bruggen niet meer open of dicht kunnen.

Ponykamp overleeft de hitte

Dit ponykamp trotseert de hitte met sproeiers en waterpret

Reizigers uit hete gestrande trein gehaald

Spoorbeheerder ProRail heeft vanmiddag bij Haarle in Overijssel treinreizigers uit een gestrande trein gehaald en met bussen verder vervoerd. In de gestrande trein was de airconditioning uitgevallen, waardoor het snikheet werd in de coupés, schrijft RTV Oost. De trein was onderweg vanuit Raalte naar Nijverdal. Volgens een reiziger werd er ineens hard geremd en kon de trein niet meer verder. De temperatuur in de kapotte trein liep vervolgens snel op. ProRail heeft de verhitte treinreizigers flesjes water gegeven.

Bosbrand in Sauerland 'niet onder controle te krijgen'

Nabij het stadje Sundern, ten oosten van Dortmund, is een bosbrand uitgebroken. Zo'n 200 brandweerlieden zijn bezig het vuur te blussen, onder meer met blushelikopters, maar volgens de brandweer lukt het voorlopig niet om de brand onder controle te krijgen. "De grootste vijand is op dit moment de hitte", aldus de brandweer.

39,5 graden gemeten in Maastricht

Rond 16.40 uur werd op het KNMI-meetstation in Maastricht 39,5 graden gemeten. Dat is de voorlopig hoogste temperatuur van vandaag. Een half uur later daalde de temperatuur op het meetstation licht, naar 38,8 graden.

Scholieren vinden verkoeling met natte sponsen

Als je vakantie hebt kun je wel verkoeling zoeken, maar in het zuiden van ons land moeten kinderen nog gewoon naar school. In Rijen heeft de Sint Jozefschool een manier bedacht om het hoofd koel te houden:

Met natte sponsen gooien vanwege de hitte: 'Best wel lekker met dit weer'

Vermogen kerncentrales in België teruggeschroefd om hitte

De capaciteit van twee kerncentrales in het Belgische Doel is vanwege de hitte gehalveerd, schrijven Belgische media. De temperatuur van het koelwater dat wordt geloosd in de Schelde dreigt te hoog te worden. Daarom zag beheerder Engie zich gedwongen het vermogen van de kerncentrales te halveren.

Persoon verdronken in Emmeloord

In een recreatieplas bij Emmeloord is een persoon verdronken. Rond 15.30 uur kreeg de politie een melding van een persoon die onder een stuk hout zou zijn gedoken, meldt Omroep Flevoland. Mogelijk gaat het om een drijvend vlot. De drenkeling werd door de hulpdiensten uit het water gehaald en is overleden.

ProNews Producties

38,9 graden in Maastricht

Even na 16.00 uur steeg de temperatuur in Maastricht tot 38,9 graden, meldt Weerplaza. Daarmee is het voor de vierde keer in drie jaar tijd warmer dan 38,6 graden. Dat was lange tijd het hitterecord van Nederland: in 1944 werd het zo warm in het Gelderse Warnsveld.

Ook in delen van Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is het warmer dan 38 graden. De temperatuur stijgt voorlopig nog verder, zo is de verwachting.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke over de 'Spaanse pluim':

Burgemeester Londen slaat alarm om branden in hoofdstad

De brandweer in Londen staat onder grote druk om alle branden in de stad te blussen. Burgemeester Khan heeft daarom de branden tot een "groot incident" uitgeroepen, een term die wordt gebruikt wanneer er grote rampen of terroristische aanslagen plaatsvinden. In de stad woeden branden in meerdere huizen; ook in een stadspark is brand uitgebroken.

Burgemeester Kahn roept Londenaren op niet te barbecueën op het gras, sigaretten op straat te gooien of glas in het gras achter te laten, omdat het brand zou kunnen veroorzaken.

Alle parkeerplaatsen Scheveningen vol

Er zijn geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen, meldt de gemeente Den Haag. Eerder vandaag riep de gemeente mensen op niet met de auto naar het strand te komen. Met het openbaar vervoer of per fiets is de badplaats nog wel te bereiken, aldus de gemeente. Wie toch met de auto naar Scheveningen wil, wordt aangeraden in een parkeergarage elders in Den Haag te parkeren en met het ov verder te reizen.

40 graden in Parijs

In Parijs is de temperatuur gestegen tot 40,1 graden. Het is de derde keer dat het zo warm is in de Franse hoofdstad sinds de temperatuur officieel wordt bijgehouden. In 2019 werd het maar liefst 42,6 graden, in 1947 tikte de thermometer 40,1 graden aan.

Volgens Météo France zijn in 64 Franse gemeenten vandaag hitterecords gebroken, met name in gebieden langs de westkust.