NOS NieuwsAangepast

Hitteplan vanaf maandag van kracht, ook smogwaarschuwing

Het RIVM gaat in verband met de warmte vanaf morgen het Nationaal Hitteplan activeren. Ook is vanaf morgen een smogwaarschuwing afgegeven. Morgen wordt het tropisch warm: 30 graden of meer. In het zuiden kan het 36 graden worden en dinsdag gaat de temperatuur nog verder omhoog.

Iedereen krijgt het advies goed te drinken, zich niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken. "Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk." Dat lijken misschien vanzelfsprekende maatregelen, zegt Loes Lanting van het RIVM: "Maar de ervaring leert dat het echt nodig is om mensen daarop te attenderen."

Volgens het instituut kan de warmte voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, mensen met een chronische aandoening of jonge kinderen, risico's met zich meebrengen. Het kan dan gaan om ongemakken als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook ernstiger gezondheidsproblemen als uitdroging en hitteberoerte zijn een risico.

Het hitteplan en de smogwaarschuwing gelden voor het hele land. Volgens het KNMI kan het warme weer tot en met woensdag aanhouden.

Smog

Door de warmte kan er volgens het RIVM ook in een groot deel van Europa smog ontstaan. Smog ontstaat op zonnige dagen door ozon in combinatie met luchtvervuiling. "Je ziet dat in deze periode van hitte mensen door smog last kunnen krijgen van de luchtwegen of ze krijgen geïrriteerde ogen. Dus daar moet je alert op zijn", zegt Lanting.

Het RIVM geeft een smogwaarschuwing als de luchtkwaliteit slecht is. Gaat de kwaliteit nog verder achteruit, dan wordt de smogwaarschuwing omgezet in een smogalarm.

Het Nationaal Hitteplan wordt door het RIVM ingesteld om mensen extra alert te maken op de gezondheidsrisico's van warm weer. Daarbij horen ook tips als 'drink voldoende' en 'houd de woning koel'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl