liveblog
NOS NieuwsAangepast

Code oranje voorbij • Hoogste temperatuur vandaag: 39,5 graden in Maastricht

liveblog gesloten

Einde liveblog

Nederland kijkt terug op de warmste 19 juli ooit gemeten. In Maastricht werd het aan het einde van de middag 39,5 graden. Het oude record op 19 juli was 37,1 graden. Die temperatuur werd in Westdorpe (Zeeland) geregistreerd.

In het midden en noorden van het land is de temperatuur inmiddels gedaald naar (ver) onder de 30 graden. In het zuiden is het op veel plekken nog wel warmer dan 30 graden.

Hiermee sluiten we het liveblog.

Code oranje voorbij

Het KNMI heeft code oranje voor het zuiden en oosten van het land beëindigd. Net als in het noorden van het land geldt nu code geel, omdat het nog warm is en blijft. Het Nationaal Hitteplan blijft tot en met morgen actief. Het advies blijft om goed te drinken, niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken.

Nederlandse reizigers gestrand in hete Thalys

Door een eerdere storing op het spoor bij Rotterdam is het internationale treinverkeer naar België en Frankrijk ontregeld. Ten noorden van Parijs zitten een aantal Nederlanders vast in een gestrande Thalys-trein. In Parijs en Brussel worden treinen opengesteld om de nacht in door te brengen, laat Thalys weten. "Morgen kunnen zij de reis voortzetten." Een gestrande reiziger meldt op Twitter dat een passagier onwel is geworden, doordat de airco niet werkt. Thalys laat weten dat hulp onderweg is.

Vanaf een perron worden flesjes water naar de gestrande passagiers gegooid:

Ingezonden foto's: zo doorstonden jullie de hitte

  • NOS / Ilse Mennen
    In de Ankeveense plassen werd verkoeling gezocht
  • NOS / Julia Bartelink
    In de Maarsseveense Plassen nemen mensen een avondduik
  • NOS / Marten Deinum
    Postbezorger Marten werkte gewoon door
  • NOS / Meryem Kale Türkcan
    Deze baby vermaakte zich ook wel
  • NOS / Janine
    Deze man laat zijn honden uit
  • NOS / Peter Donk
    Peter genoot van zijn mediterrane achtertuin, met palmbomen, oleanders en andere mediterrane planten
  • NOS / Michael
    'Smeris goed in met zonnebrand', stuurde politieagent Michael bij deze foto

Hitte stuwt betonplaten van Flevolands fietspad omhoog

Luchtkwaliteit blijft slecht, maar smogpiek is voorbij

In vrijwel het hele land is de luchtkwaliteit onvoldoende tot slecht, meldt persbureau ANP op basis van de ozonmeetpunten van het RIVM. Wel lijkt de smog over zijn piek heen. Smog ontstaat door hoge temperaturen, vervuilende stoffen en weinig wind en kan leiden tot kortademigheid, hoesten en irritatie. Morgen worden regenbuien verwacht, waardoor de smogwaardes omlaag zullen gaan, verwacht het RIVM.

Kriskras door Nederland: zo hielden mensen het hoofd koel

Hoe hield Nederland vandaag het hoofd koel?

Natuurbrand Oudsbergen (België) onder controle

De brand in het natuurgebied in Oudsbergen (Belgisch-Limburg) is onder controle, meldt de gemeente. Het blussen zal uiteindelijk nog wel uren duren.

Voetenbadje voor bewoners van een verzorgingshuis in Zoetermeer

Verkoeling in een bejaardentehuis

Ruim duizend hittegerelateerde doden in Portugal

De hittegolf heeft in Portugal tot ruim duizend extra doden geleid, melden de Portugese gezondheidsautoriteiten. Het gaat om de oversterfte in de afgelopen anderhalve week ten opzichte van het verwachte aantal doden in dezelfde periode. "We moeten ons nog meer voorbereiden op periodes van extreme temperaturen", zegt het hoofd van de gezondheidsdienst DGS. Vorige week steeg het kwik in het land tot 47 graden, inmiddels is het iets afgekoeld.

Portugal werd de afgelopen dagen ook geteisterd door meerdere natuurbranden:

Uit voorzorg ambulances naar gestrande reizigers Rotterdam Centraal

Op Rotterdam Centraal staan reizigers vast vanwege een storing tussen het station en Rotterdam-Zuid. Vanwege de hitte zijn er uit voorzorg een aantal ambulances naar het station geroepen, meldt Rijnmond. Naar verwachting rijden de treinen rond 20.00 uur weer normaal.

Extreme hitte past in trend

De hitte van vandaag past in een trend. In onderstaand artikel lees je in drie diagrammen wat er aan de hand is met ons weer en waarom we deze hitte in de toekomst vaker kunnen verwachten.

Natuurbrand in Belgisch-Limburg: 5 hectare in brand

In de Belgische gemeente Oudsbergen (Belgisch-Limburg) woedt al uren een natuurbrand. Een gebied van vijf hectare staat in brand. "De brandweer is nog volop aan het blussen", zegt burgemeester Goossens tegen Belgische media. Een jeugdkamp in het gebied is geëvacueerd.

Natuurbrand in Belgische provincie Limburg

De duinbrand in badplaats De Haan is wel onder controle. In totaal zijn vijf aldaar geparkeerde auto's uitgebrand en zes andere zwaar beschadigd, meldt de VRT.

Temperatuur begint langzaam te dalen

De piek van de hitte in Nederland lijkt voorbij. Heel geleidelijk daalt de temperatuur, blijkt uit de cijfers van de KNMI-meetstations. De warmste temperatuur werd in Maastricht gemeten: 39,5 graden. Bij het meetstation van Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen werd 39,1 graden gemeten. De komende uren blijft het tropisch warm, met name in het zuiden.

In het midden en het zuiden van het land blijft vanavond code oranje gelden vanwege de zeer hoge temperaturen. In de noordelijke provincies geldt code geel. Het Nationaal Hitteplan blijft tot met en morgen actief.

Branden teisteren regio Londen

Huizen buiten Londen in brand door aanhoudende hitte

Spitssnuitdolfijnen waargenomen bij Zandvoort

Voor de kust van Zandvoort zijn spitssnuitdolfijnen gezien, meldt hulporganisatie SOS Dolfijn. "Dat is verontrustend omdat dit echte diepzeedieren zijn die niet goed weten te overleven in de Noordzee", schrijft de organisatie op Facebook. Een van de dolfijnen spoelde bijna aan op het strand, maar strandgangers wisten het dier terug de zee in te duwen, zo valt te zien op een video van SOS Dolfijn.

Asfalt lokaal meer dan 50 graden

De temperatuur van het asfalt is lokaal tot 50 graden opgelopen, meldt Weeronline op basis van metingen van Rijkswaterstaat. In vrijwel het hele land is het asfalt op dit moment warmer dan 40 graden. Op meerdere locaties werd gestrooid en gesproeid om de wegen te koelen. Ook meerdere bruggen werden natgespoten om af te laten koelen, om te voorkomen dat de bruggen niet meer open of dicht kunnen.

Ponykamp overleeft de hitte

Dit ponykamp trotseert de hitte met sproeiers en waterpret

Reizigers uit hete gestrande trein gehaald

Spoorbeheerder ProRail heeft vanmiddag bij Haarle in Overijssel treinreizigers uit een gestrande trein gehaald en met bussen verder vervoerd. In de gestrande trein was de airconditioning uitgevallen, waardoor het snikheet werd in de coupés, schrijft RTV Oost. De trein was onderweg vanuit Raalte naar Nijverdal. Volgens een reiziger werd er ineens hard geremd en kon de trein niet meer verder. De temperatuur in de kapotte trein liep vervolgens snel op. ProRail heeft de verhitte treinreizigers flesjes water gegeven.

Bosbrand in Sauerland 'niet onder controle te krijgen'

Nabij het stadje Sundern, ten oosten van Dortmund, is een bosbrand uitgebroken. Zo'n 200 brandweerlieden zijn bezig het vuur te blussen, onder meer met blushelikopters, maar volgens de brandweer lukt het voorlopig niet om de brand onder controle te krijgen. "De grootste vijand is op dit moment de hitte", aldus de brandweer.

39,5 graden gemeten in Maastricht

Rond 16.40 uur werd op het KNMI-meetstation in Maastricht 39,5 graden gemeten. Dat is de voorlopig hoogste temperatuur van vandaag. Een half uur later daalde de temperatuur op het meetstation licht, naar 38,8 graden.

Scholieren vinden verkoeling met natte sponsen

Als je vakantie hebt kun je wel verkoeling zoeken, maar in het zuiden van ons land moeten kinderen nog gewoon naar school. In Rijen heeft de Sint Jozefschool een manier bedacht om het hoofd koel te houden:

Met natte sponsen gooien vanwege de hitte: 'Best wel lekker met dit weer'

Vermogen kerncentrales in België teruggeschroefd om hitte

De capaciteit van twee kerncentrales in het Belgische Doel is vanwege de hitte gehalveerd, schrijven Belgische media. De temperatuur van het koelwater dat wordt geloosd in de Schelde dreigt te hoog te worden. Daarom zag beheerder Engie zich gedwongen het vermogen van de kerncentrales te halveren.

Persoon verdronken in Emmeloord

In een recreatieplas bij Emmeloord is een persoon verdronken. Rond 15.30 uur kreeg de politie een melding van een persoon die onder een stuk hout zou zijn gedoken, meldt Omroep Flevoland. Mogelijk gaat het om een drijvend vlot. De drenkeling werd door de hulpdiensten uit het water gehaald en is overleden.

38,9 graden in Maastricht

Even na 16.00 uur steeg de temperatuur in Maastricht tot 38,9 graden, meldt Weerplaza. Daarmee is het voor de vierde keer in drie jaar tijd warmer dan 38,6 graden. Dat was lange tijd het hitterecord van Nederland: in 1944 werd het zo warm in het Gelderse Warnsveld.

Ook in delen van Gelderland, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is het warmer dan 38 graden. De temperatuur stijgt voorlopig nog verder, zo is de verwachting.

NOS-weerman Peter Kuipers Munneke over de 'Spaanse pluim':

Burgemeester Londen slaat alarm om branden in hoofdstad

De brandweer in Londen staat onder grote druk om alle branden in de stad te blussen. Burgemeester Khan heeft daarom de branden tot een "groot incident" uitgeroepen, een term die wordt gebruikt wanneer er grote rampen of terroristische aanslagen plaatsvinden. In de stad woeden branden in meerdere huizen; ook in een stadspark is brand uitgebroken.

Burgemeester Kahn roept Londenaren op niet te barbecueën op het gras, sigaretten op straat te gooien of glas in het gras achter te laten, omdat het brand zou kunnen veroorzaken.

Alle parkeerplaatsen Scheveningen vol

Er zijn geen parkeerplekken meer beschikbaar in Scheveningen, meldt de gemeente Den Haag. Eerder vandaag riep de gemeente mensen op niet met de auto naar het strand te komen. Met het openbaar vervoer of per fiets is de badplaats nog wel te bereiken, aldus de gemeente. Wie toch met de auto naar Scheveningen wil, wordt aangeraden in een parkeergarage elders in Den Haag te parkeren en met het ov verder te reizen.

40 graden in Parijs

In Parijs is de temperatuur gestegen tot 40,1 graden. Het is de derde keer dat het zo warm is in de Franse hoofdstad sinds de temperatuur officieel wordt bijgehouden. In 2019 werd het maar liefst 42,6 graden, in 1947 tikte de thermometer 40,1 graden aan.

Volgens Météo France zijn in 64 Franse gemeenten vandaag hitterecords gebroken, met name in gebieden langs de westkust.

Terugkijken: NOS-weermensen over de hitte

Onze weermensen Peter Kuipers Munneke en Gerrit Hiemstra beantwoordden in een livestream vragen over de hitte van vandaag en klimaatverandering.

Q&A met Peter Kuipers Munneke en Gerrit Hiemstra over de hitte

Drukte op het strand van Scheveningen

  • ANP
    Mensen zoeken verkoeling in de schaduw van de pier
  • ANP
    Deze man heeft een parasol meegenomen
  • ANP
    Een luchtfoto van Scheveningen
  • ANP
    Deze man ligt in de zon

Hoogste temperatuur pas laat op de dag verwacht

De hoogste temperatuur wordt waarschijnlijk pas heel laat op de dag bereikt, legt NOS-weerman Peter Kuipers Munneke uit. "Dat was gisteren ook zo: toen werd in De Bilt pas om 18.15 uur de maximumtemperatuur van 32,0 graden gemeten."

"Je zou verwachten dat de hoogste temperatuur wordt bereikt als de zon op z'n hoogst staat. Dat was vandaag om 13.45 uur. Maar de temperatuur wordt niet alleen bepaald door de zon, maar ook door de toevoer van warme lucht uit het zuiden. Die toevoer bereikt zijn hoogtepunt pas vanavond. De allerhoogste temperatuur wordt bepaald door een combinatie van die twee, daarom valt het maximum ergens aan het einde van de middag of het begin van de avond", aldus Kuipers Munneke.

Het temperatuurverloop van de afgelopen 48 uur in De Bilt:

38 graden gemeten in Zeeuws-Vlaanderen

Om 14.40 uur tikte de thermometer in Westdorpe (Zeeuws-Vlaanderen) de 38,0 graden aan.

Bijna 20.000 hectare bos verwoest in de Gironde

De bosbranden aan de Atlantische kust in het zuiden van Frankrijk zijn verder uitgebreid. In de Gironde, de regio rond Bordeaux, is inmiddels 19.300 hectare bos verwoest door de branden. Zo'n 2000 brandweerlieden zijn uitgerukt om de bosbranden tegen te gaan.

Zo'n 34.000 mensen zijn geëvacueerd. Ook een dierentuin is grotendeels ontruimd nadat meerdere dieren om het leven waren gekomen door de hitte en stress, melden de lokale autoriteiten.

Een campingrestaurant in Pyla sur Mer is door een brand verwoest

Rode Kruis deelt water en ijsjes uit in Ter Apel

Het Rode Kruis gaat ijsjes, drinken en koelende doeken uitdelen aan asielzoekers bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel, meldt het ANP. Door de drukte staan mensen uren in de hitte te wachten voordat ze zich kunnen aanmelden. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft luifels geplaatst tegen de zon en eventueel regen.

Grote duinbrand in België, auto's uitgebrand

In de duinen van de Belgische badplaats De Haan is brand uitgebroken. Meerdere auto's zijn daarbij uitgebrand. De brand beslaat een gebied van zo'n 200 meter, zegt de brandweer tegen VRT. "Grote delen zijn al geblust, maar we zitten met een straffe landwind." Door de droogte in het gebied kon de brand snel uitbreiden.

Het KMI, het Belgische KNMI, riep eerder vandaag code rood uit voor de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen. Inmiddels is dat uitgebreid tot de provincie Limburg, omdat meteorologen verwachten dat het daar lokaal 40 graden wordt.

Door de hitte is het programma van de populaire Gentse Feesten licht gewijzigd, laat de 'feestburgemeester' weten. Verschillende barren zijn tussen 12.00 en 16.00 uur gesloten en waterpunten blijven langer open.

Groot deel van het land warmer dan 35 graden

Niet eerder werd het op 19 juli zo warm in Nederland, meldt Weerplaza. In Maastricht steeg het kwik om 13.50 uur naar 37,3 graden. Daarmee is het vorige record, 37,1 graden in Westdorpe (Zeeland) in 2006, verbroken. Overal is het inmiddels warmer dan 30 graden; in het zuiden en oosten warmer dan 35 graden.

De temperatuur zal de komende uren verder oplopen. De hoogste gemeten temperatuur in Nederland is 40,7 graden. Dat gebeurde drie jaar geleden in Gilze-Rijen.

Dakdekkers werken door: 'Afkoeling is er bijna niet'

Dakdekkers trotseren de hitte

Meer dan 40 graden op Heathrow

Op het vliegveld Heathrow bij Londen is een temperatuur van 40,2 graden Celcius gemeten. Daarmee is het vorige Britse hitterecord, 38,7 graden in Cambridge in 2019, ruim verbroken.

Code geel voor onweersbuien in Oost-Engeland

Onweersbuien maken morgen een abrupt einde aan de extreme hitte in het oosten van Engeland. Het Britse KNMI heeft daarvoor code geel afgegeven. Op de meeste plaatsen zal niet veel neerslag vallen, maar op sommige plaatsen kan het stortregenen in combinatie met onweer.

Neushoorns in Burgers Zoo Arnhem niet meteen enthousiast van modderpoel

Om de neushoorns in de dierentuin in Arnhem verkoeling te geven, is in hun verblijf een modderpoel gemaakt.

Ze gingen er niet meteen in, maar de dierentuin verwacht dit vandaag nog wel:

Neushoorns in dierentuin Arnhem krijgen modderpoel

Bruggen in Groningen en Assen dicht

De bruggen in de gemeente Groningen blijven vanmiddag dicht. De gemeente is bang dat de bruggen uitzetten door de warmte, waardoor ze niet meer open of dicht kunnen, schrijft RTV Noord. Het is de bedoeling dat ze morgen weer opengaan.

In het centrum van Assen blijven de bruggen over Het Kanaal om dezelfde reden dicht.

Britse warmterecord zeer waarschijnlijk gesneuveld

Het Britse KNMI zegt dat het Britse warmterecord zeer waarschijnlijk is gebroken. Op een nog niet bevestigde meting in de plaats Charlwood in het zuiden van Engeland gaf de thermometer 39,1 graden aan.

Als dit klopt is dit de hoogste temperatuur die in het Verenigd Koninkrijk ooit is gemeten. In elk geval tot vandaag was het record 38,7 graden in 2019.

Omroep Brabant en RTV Oost zenden afkoelbeelden uit

Omroep Brabant zendt winterse beelden uit om zijn kijkers een gevoel van verkoeling te brengen. Het zijn beelden uit het eigen archief van schaatsende mensen op het ijs, in de sneeuw en op een winterse snelweg.

RTV Oost doet hetzelfde. Die beelden vind je hier:

'Afkoel TV' in Overijssel

Drukte op wegen naar het strand Scheveningen

Op de wegen naar het strand in Scheveningen staat het verkeer muurvast. De gemeente Den Haag had opgeroepen niet met de auto te komen, maar daar heeft niet iedereen een boodschap aan.

Een bericht dat de parkeergarages vol zijn blijkt onjuist. De gemeente liet om 13.15 uur weten dat er nog enkele honderden plekken vrij waren "alhoewel dit uiteraard afneemt".

Zoutstrooiers op de weg

Op meerdere plaatsen in het land wordt zout op de wegen gestrooid. Dat moet voorkomen dat het asfalt zacht wordt, waardoor het gewicht van voertuigen schade veroorzaakt.

Ook in Hardenberg gaan strooiwagens de weg op.

Temperatuur stijgt door, mogelijk 35 graden rond middaguur

In een groot deel van het land is de temperatuur de 30 graden gepasseerd. Weerplaza verwacht de eerste 35 graden-melding rond het middaguur.

Om 10.50 uur was het in het westen van Noord-Brabant 32,5 graden.

Bruggen koelen in Amsterdam

In Amsterdam houdt de gemeente met water beweegbare bruggen koel. Dat moet voorkomen dat het staal in de bruggen uitzet, waardoor de bruggen niet meer open kunnen.

Brandweer West-Friesland biedt vanavond verkoeling

Inwoners van West-Friesland kunnen vanavond voor verkoeling bij de brandweer terecht, schrijft NH Nieuws. Brandweerlieden uit Opmeer, Hoogwoud, Andijk, Nibbixwoud en Westwoud richten hun slangen dan op inwoners van hun dorp.

Code rood in Belgische provincies West Vlaanderen en Henegouwen

Het Vlaamse weersinstituut KMI heeft voor de provincies West-Vlaanderen en Henegouwen code rood afgekondigd. Daar kan het lokaal 40 graden worden.

Bij dergelijke temperaturen zijn maatregelen nodig, zegt het KMI: "regelmatig drinken, lichter kleden, de dag in koelere ruimten doorbrengen, licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) tot zich nemen en deuren en ramen gesloten houden om de warmte buiten te houden".

In West-Vlaanderen liggen de drukbezochte stranden van de Belgische kust en de toeristische stad Brugge.

'Warmste nacht in Engeland ooit gemeten'

Volgens nog niet bevestigde metingen heeft het Verenigd Koninkrijk zijn warmste nacht ooit achter de rug. In de plaats Emley Moor in Yorkshire zakte de temperatuur niet onder de 25,9 graden. Het vorige nachtrecord dateert uit 1990. Toen werd het in Brighton niet koeler dan 23,9 graden.

De temperatuur kan in het Verenigd Koninkrijk vandaag oplopen tot 42 graden. Ook dat zou een record betekenen.

De grootste spoorbeheerder, Network Rail, heeft een deel van het spoorverkeer stilgelegd, omdat bij het ontwerp van het spoor en bovenleidingen geen rekening is gehouden met een extreem hoge temperatuur. Ook is op verschillende lijnen de maximumsnelheid verlaagd.

30 graden in drie provincies gepasseerd

Op de temperatuurkaart die Weerplaza bijhoudt zijn de eerste meldingen van 30 graden verschenen. De metingen zijn bijgewerkt tot 09.50 uur. De meldingen komen uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland.

Ook dierenpensions nemen maatregelen tegen de hitte

Dierenasiels en dierenpensions moeten oppassen dat de temperaturen binnen niet te hoog oplopen. De eigenaar van een hondenpension in Marknesse kan erover meepraten, schrijft Omroep Flevoland. Hij heeft grote ventilatoren geplaatst die de warmte van binnen naar buiten blazen.

De eigenaar waarschuwt hondeneigenaren om hun dieren niet op heet asfalt uit te laten en voldoende schaduw te geven. "En voldoende drinken. Vers drinkwater aanbieden. Wij moeten ook genoeg drinken, dat moet een hond ook."

De eigenaar vertelt dat een hittegolf van een paar jaar geleden hem aan het denken zette:

Dierenpensions zetten ventilatoren in: 'Honden zoeken verkoeling'

Utrechtse kerk biedt koele werkplekken

De Jacobikerk in Utrecht maakt van de hitte gebruik om zijn werkplekken in de kerk te promoten. Die zijn normaal ook beschikbaar voor studenten en thuiswerkers die zich thuis niet kunnen concentreren of behoefte hebben aan gezelschap.

De koelte in de kerk nu als troef ingezet.

Natuurbrand in Appelscha na anderhalf uur onder controle

Brandweerkorpsen uit Friesland en Drenthe hebben gisteren een natuurbrand in Appelscha weten te blussen. De korpsen van Appelscha, Oosterwolde, Smilde en Oldeberkoop werden rond 22.00 uur opgeroepen voor een brand in het grensgebied van beide provincies.

Hoe de brand kon ontstaan is nog niet duidelijk.

De temperatuur loopt snel op

De temperatuur in Nederland loopt snel op. Om 08.40 uur is op de Veluwe 27,3 graden gemeten. De Maasvlakte bleef daar iets bij achter.

RIVM waarschuwt voor smog

Het RIVM heeft gisteravond voor vandaag een smogalarm afgegeven. Dat betekent dat iedereen last kan krijgen van luchtverontreiniging, vooral in de namiddag en vroege avond. Het advies is om bij klachten binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Smog ontstaat door ophoping van luchtverontreiniging op zonnige dagen met weinig wind. Dat kan luchtwegklachten opleveren zoals hoesten en kortademigheid. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Vierdaagseloper: ik denk dat het hartstikke goed gaat

Een ploeg van de NOS trof vanmorgen Vierdaagselopers die ondanks het schrappen van de eerste dag toch op pad zijn gegaan.

"We snappen het sentiment, maar vinden het onverstandig", zei Babs Rijke van de organisatie in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat straks goed opwarmen en er zijn geen voorzieningen onderweg: geen medische hulp, geen routebeschrijving en geen watertappunten. Mensen lopen volledig voor eigen verantwoordelijkheid."

De lopers die de NOS tegenkwam, hadden er alle vertrouwen in:

Toch wandelaars op pad in Nijmegen: 'Ik denk dat ik het wel gewoon kan'

Man ontsnapt ternauwernood aan natuurbrand in Spanje

In de Spaanse provincie Zamora zetten inwoners hun landbouwmachines in om het vuur te stoppen. Eén man rijdt op een trekker langs de vlammen, maar verdwijnt dan in het vuur.

Spanjaarden vechten met brandweer tegen vuur, man ontsnapt maar nét aan vlammen

Wandelaars toch van start op geschrapte eerste dag Nijmeegse Vierdaagse

In Nijmegen is een onbekend aantal wandelaars toch aan de Vierdaagse begonnen. De eerste dag is geschrapt, omdat de veiligheid van de lopers bij de temperaturen van vandaag niet is gegarandeerd. De marsleiding riep op om vandaag niet zelfstandig te gaan lopen. "Maar de doorzetters laten zich daardoor niet weerhouden", schrijft Omroep Gelderland.

Omroep Gelderland trof de 70-jarige Pieter op de route in Elst. "Ik heb een pijnscheut in mijn knie. Ik heb er net verkoelende gel opgesmeerd. Als ik meer last krijg, neem ik wel paracetamol."

Ook Marcel uit Lent heeft het dringende advies van de marsleiding om niet te gaan lopen naast zich neergelegd. "Ik ben om 03.00 uur gestart. Dat is een uur eerder dan de gebruikelijke tijd voor de 50 kilometer. Bewust vanwege de hitte."

Gerrit Hiemstra: vaker hittepieken en lange periodes van warmte

Weerpresentator en meteoroloog Gerrit Hiemstra zegt dat we in de toekomst vaker zomers als deze gaan meemaken.

"We gaan vaker dit soort hittepieken en langere periodes van warmte zien. Het wordt vaker droog, afgewisseld met felle buien en overstromingen. Het weer wordt eigenlijk heel zwart-wit.

Decennia geleden waren hittegolven nog zeldzaam. Door klimaatverandering verandert het weer in zijn totaliteit. Het zal nooit meer minder warm worden.

In de toekomst zijn periodes van extreme hitte, bosbranden, verzilting, droogte en mislukte oogsten niet alleen beelden uit het zuiden van Europa, maar ook hier een realistisch scenario. En in de zomer zal het te heet worden om naar Spanje of Portugal op vakantie te gaan."

Dit is het weerbericht van vandaag over Nederland en Europa:

Gerrit Hiemstra over het weer vandaag in Nederland en Europa

Ook in buurlanden wordt het uitzonderlijk warm

Ook in de landen om ons heen wordt het uitzonderlijk warm. In grote delen van het Verenigd Koninkrijk geldt code rood. De temperatuur loopt mogelijk op tot 42 graden. Gisteren bleef de hoogst gemeten temperatuur net onder het record uit 2019 van 38,7.

In België wordt het vandaag mogelijk 40 graden. Dat is geen dagrecord, maar het wordt wel snikheet, zoals we in de toekomst vaker gaan zien, schrijft de VRT. VRT-weerman Frank Deboosere wijst op het verband met de door mensen veroorzaakte klimaatverandering: "Zoals in de hoogtijdagen van de doping zien we nu een klimaat op steroïden". Net als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk wordt de hitte veroorzaakt door warme lucht die uit Spanje en Portugal naar het noorden wordt geblazen.

Ook in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wordt een temperatuur van 40 graden verwacht. In Nedersaksen, dat aan Noord-Nederland grenst blijft het iets koeler.

Nederland wacht uitzonderlijk warme dag

Nederland maakt zich op voor een uitzonderlijke warme dag. In het midden en zuiden geldt in de loop van de ochtend tot in de avond code oranje voor zeer hoge temperaturen, met maximumtemperaturen van 38 tot 39 graden. In het noorden zijn vanmiddag temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.

Code oranje betekent in het geval van hitte dat ongewoon hoge temperaturen schade, letsel of veel overlast kunnen veroorzaken. Het is pas de tweede keer dat het KNMI om die reden code oranje afkondigt. De eerste keer was in juli 2018. Toen gold de code voor heel Nederland met uitzondering van het Waddengebied.

Het landelijk hitterecord staat op 40,7 graden. Die temperatuur werd in juli 2019 in het Brabantse Gilze-Rijen gemeten. Dat was de eerste keer sinds het begin van de metingen dat de temperatuur boven de 40 graden steeg.

Morgen wordt de warmte verdreven. In het oosten kan het dan nog 30°C worden.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het liveblog over de hitte. Volg hier het laatste nieuws over de warmte in binnen- en buitenland.