liveblog
NOS NieuwsAangepast

Honderden boeren beboet • ANWB: grootste problemen op weg voorbij

liveblog gesloten

Protestdag voorbij

De grote landelijke actiedag van boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet is voorbij. Hoewel Rijkswaterstaat voor enkele plaatsen nog waarschuwt voor trekkers op de weg, staan er geen files meer.

Je kunt hier een samenvattend artikel lezen over de demonstratie, of bekijk hieronder een verslag vanuit Stroe:

Voorman Agractie: boeren hebben duidelijk gemaakt dat ze niet met zich laten sollen

Agractie-voorman Bart Kemp kijkt positief terug op het protest tegen het stikstofbeleid in Stroe. "Met de megaopkomst hebben de boeren duidelijk gemaakt dat het ze erg hoog zit en dat ze niet met zich laten sollen."

Volgens Kemp komen er op termijn nog meer demonstraties tegen de stikstofplannen. "Daarbij kun je onder meer denken aan protesten bij provinciehuizen en ministeries. Het hoeven niet per se landelijke acties te zijn. Ook regionaal kunnen we veel doen."

In Stroe kwamen vandaag enkele tienduizenden agrariërs samen om een vuist te maken tegen de stikstofplannen van minister Van der Wal. Volgens hen zijn de plannen ondoordacht en zullen ze leiden tot een "leegroof van het platteland".

Het kabinet wil de stikstofuitstoot in veel delen van het land met 70 procent terugdringen. Omdat de landbouw volgens RIVM-cijfers verantwoordelijk is voor ongeveer 40 procent van de stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden, vragen de plannen vooral van boerenbedrijven een groot offer.

Boete voor enkele honderden boeren

Enkele honderden actievoerende boeren hebben vandaag een boete gekregen, meldt de politie. Volgens Politiechef Willem Woelders is bij excessen ingegrepen. "Dat alle weggebruikers veilig thuiskomen is en was ook vanavond prioriteit."

Veel boeren kwamen op de trekker naar het protest in Stroe. Volgens de politie was afgesproken dat ze daarbij via binnenwegen zouden rijden, maar veel boeren gingen toch met hun trekker de snelweg op, wat verboden is. Een deel van hen zou ook het kenteken van de trekker hebben afgeplakt, zodat het lastiger was om hen te bekeuren. Sinds 1 januari geldt een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen, maar tot 1 juli is er een 'coulanceperiode' en worden geen boetes uitgedeeld aan trekkerbestuurders zonder kentekenbewijs.

Drie gewonden bij ongeluk op A12 komen uit Bodegraven-Reeuwijk

De drie inzittenden van een tractor die vanmiddag gewond raakten bij een ongeluk op de A12 bij Ede zijn een 40-jarige man en twee vrouwen van 37 en 17 uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, laat de politie weten. De oorzaak van het ongeval tussen de tractor en een vrachtwagen is nog onbekend; de politie doet onderzoek.

ANWB: grootste problemen op de weg voorbij, wel nog 'karavaan' van trekkers op A27

De grootste problemen op de weg zijn voorbij, zegt een woordvoerder van de ANWB. De A1, die een groot deel van de dag was afgesloten tussen Barneveld en knooppunt Beekbergen, is weer helemaal open.

Op de A12 richting Utrecht hebben weggebruikers nog wel last van de nasleep van een ernstig ongeluk dat daar vanmiddag gebeurde, tussen een tractor en een vrachtwagen. Ter hoogte van Veenendaal wordt het verkeer omgeleid via de A30.

Op de A27 richting Gorinchem trekt een "karavaan" van trekkers naar het zuiden, laat de ANWB weten. Tussen knooppunt Everdingen en Noordeloos leverde dat rond 20.00 uur een vertraging op van ongeveer drie kwartier.

Volgens de ANWB-woordvoerder was de drukte vandaag zoals van tevoren werd verwacht: "Er was een verkeersinfarct rond de Veluwe. Maar het lijkt erop dat Nederland daar rekening mee had gehouden: er stond nauwelijks file door woon-werkverkeer."

A1 weer open, blokkades op A6 voorbij

De blokkades op de A6 bij Lelystad en Emmeloord zijn voorbij, zegt Rijkswaterstaat. Ook is op de A1 bij knooppunt Beekbergen in beide richtingen een rijstrook vrijgegeven, zodat verkeer weer richting zowel Amersfoort als Apeldoorn kan.

Eerder blokkeerden actievoerders de A6 bij Emmeloord in beide richtingen, waardoor automobilisten tussen de geparkeerde trekkers door moesten slalommen:

A6 bij Emmeloord geblokkeerd met tractors

Tientallen bekeuringen voor trekkerbestuurders, handhaving 'zal niet overal lukken'

De politie heeft tot nu toe tientallen mensen bekeurd in verband met het boerenprotest, laat een woordvoerder weten aan persbureau ANP. Het gaat om boeren die met hun trekker op de snelweg reden, wat verboden is. Ook vanavond worden om die reden problemen verwacht op de snelwegen. Op meerdere plekken in het land leiden blokkades met landbouwvoertuigen tot vertragingen, zoals op de A6 bij Emmeloord en op de A27 en A50 richting het zuiden.

Een politiewoordvoerder zegt tegen het ANP dat de politie waar mogelijk gaat handhaven en zorgen dat de boeren niet met hun trekker op de snelweg kunnen komen. "Maar door de massaliteit zal dat niet overal lukken. Het is wat het is. Waar het kan, zie je dat collega's handhaven. We houden verder toezicht."

Vanmorgen zei de politie dat de politie niet is opgewassen tegen trekkers op de snelweg. Een woordvoerder van politievakbond ACP voegde daaraan vanavond toe dat politiemensen niets te verwijten valt wat betreft het dichtslibben van de snelwegen. Volgens de bond was met de boeren afgesproken dat zij vooral binnenwegen zouden nemen om in Stroe te komen, maar zijn de afspraken "massaal genegeerd". "Dan is het ondoenlijk voor de politie om te handhaven. Wij hebben geen duizenden mensen om afritten af te zetten, dan krijg je een capaciteitsprobleem."

Wegverkeer baalt van vertraging, maar heeft ook begrip voor boerenprotest

Automobilisten die vanwege het boerenprotest in de file staan, balen van de vertraging die ze oplopen. Maar er is ook begrip voor de actie van de boeren: "Jammer dat het zo gebeurt, maar op wat voor manier moet het anders?"

Bekijk de video:

File door boerenprotest: 'Ik snap het, maar denk dat ze zo veel mensen irriteren'

Ambulancepersoneel heeft geen last van drukke wegen

Ambulances in Gelderland en Utrecht hebben vooralsnog geen last van de drukte op de wegen in het midden van het land. Een woordvoerder van de Regionale Ambulancezorg Voorziening Utrecht zegt tegen persbureau ANP dat ambulances overal al de hele dag goed langs kunnen. De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. Of de hulpdiensten vooral via de vluchtstroken rijden of dat het stilstaande verkeer opzij gaat, is niet duidelijk.

Ook het personeel van de spoedeisende hulp van het Meander Medisch Centrum, met locaties in onder meer Amersfoort en Barneveld, heeft geen last van de opstoppingen. "Het is eigenlijk business as usual", aldus een woordvoerder.

Drie gewonden bij ongeluk tussen tractor en vrachtwagen

Op de A12 bij Ede zijn bij een ongeluk tussen een tractor en een vrachtwagen drie gewonden gevallen, onder wie een kind, meldt een agent ter plaatse op Twitter. De drie zaten in de tractor.

De weg richting Utrecht is afgesloten. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Rijkswaterstaat verwacht dat de afhandeling nog tot zeker 21.30 uur zal duren, vanwege grote schade aan het wegdek.

Gewonden bij ongeluk tussen tractor en vrachtwagen op A12

Zo zag het protest eruit vanuit de lucht

Enkele tienduizenden demonstranten verzamelen zich in Stroe

A6 bij Emmeloord geblokkeerd

Actievoerders hebben bij Emmeloord de A6 in beide richtingen geblokkeerd met trekkers, zegt Rijkswaterstaat. Dat leidt tussen de Ketelbrug en Emmeloord tot oponthoud. Eerder moesten automobilisten daar tussen geparkeerde trekkers door slalommen, meldt Omroep Flevoland.

Trekkers opnieuw 'massaal' de snelweg op

Nu het boerenprotest in Stroe is afgelopen, gaan veel actievoerders weer naar huis. Volgens de politie Gelderland gaan veel boeren opnieuw massaal met hun trekker de snelweg op, hoewel dat verboden is. De politie zegt dat het niet mogelijk is om alle trekkers van de snelweg te halen, maar waar mogelijk "treden we handhavend op tegen overtredingen". Dat gebeurt naar verwachting vooral bij "excessen", zoals wanneer meerdere trekkers naast elkaar rijden of de vluchtstrook blokkeren.

Meerdere politici in Stroe, ondanks NCTV-waarschuwing

Sommige Tweede Kamerleden die vandaag naar de demonstratie in Stroe zouden gaan, hebben dat uiteindelijk niet gedaan omdat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) hen had gewaarschuwd dat hun veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Het gaat om onder meer D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en VVD'er Thom van Campen. Andere Kamerleden, zoals Roelof Bisschop van de SGP en CDA-Kamerlid Derk Boswijk besloten om ondanks de NCTV-briefing toch naar Stroe af te reizen. Dat werd hun niet door iedereen in dank afgenomen. Zo zei VVD-Kamerlid Van Campen dat hij het "elegant en charmant en collegiaal" had gevonden als alle Tweede Kamerleden één lijn hadden getrokken.

Behalve Boswijk en Bisschop waren vandaag ook andere politici bij de demonstratie aanwezig, zoals FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas is al sinds gisteravond in Stroe, waar ze overnachtte op de boerderij van de veehouder op wiens terrein het protest plaatsvond. Ook PVV-leider Geert Wilders ging vanmorgen bij die veehouder op bezoek.

Van der Plas was vandaag ook een van de sprekers bij het protest, evenals Joost Eerdmans van JA21, SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, Edgar Mulder van de PVV en Wybren van Haga van de Groep Van Haga. Pieter Omtzigt sprak de demonstranten vanuit Den Haag toe via een videoverbinding.

Farmers Defence Force: we zijn nog lang niet klaar

De demonstratie in Stroe was de aftrap van een lange reeks betogingen, zei Mark van den Oever van Farmers Defence Force bij het afronden van het sprekersprogramma in de Gelderse plaats. "We zijn nog lang niet klaar."

Naar schatting waren vandaag enkele tienduizenden boeren op de been in Stroe, om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Waar gaat het stikstofdebat ook alweer over? Bekijk de video:

Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

Inhoudelijke programma afgelopen

In Stroe is het programma met sprekers afgelopen. Onder anderen BBB-Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, voormalig Boer Zoekt Vrouw-deelnemer Bertie Steur en vertegenwoordigers van de organiserende landbouwverenigingen, zoals Farmers Defence Force en LTO Nederland, spraken de actievoerders toe, Nu is er nog een optreden van de Drentse band Mooi Wark.

De eerste demonstranten keren huiswaarts. De politie heeft de organisatie gevraagd om eerst de personenauto's te laten vertrekken, dan de vrachtwagens en daarna de trekkers, om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen. Desondanks lijken veel demonstranten tegelijkertijd te vertrekken en wordt een zware avondspits verwacht.

Podcast over landbouwlobby

De boeren in Stroe protesteren vandaag tegen het stikstofbeleid van het kabinet, dat in hun ogen veel te ver gaat.

Een deel van de Nederlandse boeren trekt de cijfers waarop het stikstofbeleid gebaseerd is in twijfel. Ook sommige Tweede Kamerleden en de achterban van politieke partijen gaan daarin mee, terwijl de cijfers op wetenschappelijke feiten zijn gebaseerd.

Hoe komt dat? In de NOS-podcast De Dag vertellen bijzonder hoogleraar Public Affairs Arco Timmermans (Universiteit Leiden) en Nina Holland van de Brusselse lobbywaakhond Corporate Europe Observatory op welke manier de landbouwlobby die twijfel helpt te zaaien. Ook gaan ze in op de invloed van de boerenlobby in Den Haag én in Brussel.

Luister hier de aflevering terug.

A1 tot zeker in de avond afgesloten

Snelweg A1 tussen Barneveld en knooppunt Beekbergen blijft tot zeker in de avond dicht, verwacht Rijkswaterstaat. Volgens de verkeersdienst is een onveilige situatie ontstaan door een blokkade van trekkers bij Stroe. Verkeer wordt omgeleid.

De A1 werd eerder vanmiddag afgesloten, omdat in beide richtingen kilometerslange files stonden. Volgens de politie waren de afsluitingen bedoeld om ervoor te zorgen dat het verkeer daar zou "oplossen".

Rijkswaterstaat verwacht een zeer zware woensdagavondspits vanwege de demonstratie in Stroe, vooral omdat veel boeren in de loop van de middag en avond weer naar huis vertrekken. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan, is nog niet duidelijk. In ieder geval verwacht Rijkswaterstaat dat de situatie nog de hele middag en avond hinder zal opleveren. Automobilisten wordt aangeraden zich goed voor te bereiden voordat ze de weg op gaan.

Agractie: Nederland in oorlog met boerenrepubliek

De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek", zei Agractie-voorman Bart Kemp kort na de start van het inhoudelijke programma in Stroe. "Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen."

De voorzitter van de boerenactiegroep, een van de organisatoren van de demonstratie, riep de aanwezige agrariërs op om massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's. Hij benadrukte dat ze de strijd "zonder wapens" moeten voeren. Op zijn vraag of de boeren willen blijven vechten, reageerden de demonstranten instemmend.

Hulpdiensten delen water uit op de A1

De politie, ME, brandweer en gemeente delen water uit aan mensen die vaststaan in de grote file op de A1. Door de trekkers op de weg is het verkeer op de snelweg tussen Amersfoort en Apeldoorn vastgelopen.

De A1 is afgesloten tussen de aansluiting A1/A30 (afrit 15) en knooppunt Beekbergen bij Apeldoorn.

Het is een zonnige dag met temperaturen van achterin de 20 graden. Boeren en burgers die in de file staan krijgen water uitgereikt, meldt de politie op Twitter.

Chaos op de A7 bij Drachten: boeren rijden langs politieblokkade

Chaos op de A7 bij Drachten: boeren rijden langs politieblokkade

Barneveld: kom niet meer naar Stroe

Vanwege de grote drukte roept de gemeente Barneveld met klem op niet meer naar de demonstratie in Stroe te komen. "Het verkeer op alle wegen staat volledig vast en de parkeerterreinen zijn vol. Ook voor de terugweg wordt grote drukte verwacht", twittert de gemeente.

A1 van Amersfoort tot Apeldoorn dicht in beide richtingen

In verband met de files bij Stroe op de A1 is de A1 tussen de aansluiting A1/A30 (afrit 15) en knooppunt Beekbergen bij Apeldoorn afgesloten. In beide richtingen staan kilometers file. "We zien dat het helemaal is vastgelopen en met deze maatregel willen we bereiken dat het verkeer daar oplost", zegt de politie op Twitter. "Zodra dat is gebeurd, wordt de afsluiting zo snel mogelijk opgeheven."

De politie kan nog niet zeggen wanneer het verkeer er weer langs kan. Ook is onduidelijk wat er gaat gebeuren als de boeren die naar Stroe zijn gekomen weer de weg op gaan.

'Er wordt te makkelijk over gedaan, of je even wat kunt reduceren'

Boeren vertellen hoe zij de gevolgen van de stikstofplannen ervaren

Programmering gestart, meer dan een uur later dan gepland

In Stroe is het programma van het stikstofprotest rond 13.15 uur van start gegaan. Oorspronkelijk zou het beginnen om 12.00 uur, maar dit werd uitgesteld om alle boeren die nog in de file stonden de kans te geven om naar het terrein te komen.

Op basis van dronebeelden schat de NOS dat er enkele tienduizenden demonstranten op het veld staan. De organisatie zei rond 13.00 uur dat er zo'n 40.000 aanwezigen zijn.

Boeren rijden tegen verkeer in langs politieblokkade bij oprit A7

Een groep boeren op trekkers is zo'n twee uur geleden langs een politieblokkade gereden op de oprit van de A7 bij Drachten. "Dit leidde tot enorm gevaarlijke situaties", zegt een woordvoerder van de politie. Momenteel staat het verkeer in beide richtingen vast, omdat de trekkers stapvoets over de weg rijden.

De politie had uit voorzorg de Zuiderhogeweg geblokkeerd, zodat de trekkers niet de snelweg op konden. "Maar vervolgens gingen de trekkers links en rechts gewoon langs de politievoertuigen heen", zegt de woordvoerder. Het gaat om zo'n zestig trekkers.

Sommige trekkers reden over de vluchtstrook, andere gingen volgens de politie tegen het verkeer in. Het spookrijden bleef beperkt tot de oprit - de politie benadrukt dat niemand in de verkeerde rijrichting de snelweg is opgereden. Het is onduidelijk of, en zo ja hoeveel mensen zijn aangehouden of beboet.

Organisatie: 40.000 demonstranten aanwezig

Volgens de organisatie van het boerenprotest in Stroe zijn er inmiddels zo'n 40.000 deelnemers aanwezig. De gemeente en de politie kunnen desgevraagd nog geen inschatting geven van het aantal aanwezigen.

NOS-verslaggevers bevestigen dat het terrein volstroomt en schatten in dat vele duizenden demonstranten zich op het veld hebben verzameld, maar het exacte aantal valt niet met zekerheid vast te stellen. Er komen nog altijd mensen bij: de wegen naar Stroe staan vast met trekkers.

Terugkijken: verslaggever in gesprek met demonstranten

Trekkers met pech langs de weg en nog altijd files

Bij Rijkswaterstaat zijn er diverse meldingen van trekkers met pech op of langs de weg. In sommige gevallen moeten de landbouwvoertuigen weg worden gesleept. Verder zijn er op diverse plekken in het land nog files als gevolg van het boerenprotest.

Op de A1 ter hoogte van knooppunt Beekbergen werd vanmorgen een trekker met een lekke band weggesleept. Ook op de A30 bij Ede heeft een berger een landbouwvoertuig meegenomen vanwege een klapband.

De files staan overwegend nog rondom Stroe, maar er zijn uitzonderingen. Zo is er ook op de A7 in het noorden van het land in de buurt van Drachten een forse file als gevolg van trekkers op de snelweg.

NOS-verslaggever Edwin van den Berg maakte daar deze video:

Zo verliep de ochtend van het boerenprotest

Zo verliep de ochtend van het boerenprotest

Ook VVD-Kamerlid om veiligheidsredenen niet naar Stroe

Ook VVD-Kamerlid Thom van Campen gaat niet naar Stroe, omdat zijn veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Eerder vanochtend liet zijn D66-collega Tjeerd de Groot weten dat hij een negatief advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had gekregen.

Van Campen zegt op Twitter dat hij graag op de uitnodiging was ingegaan om met de boeren in Stroe te spreken. "Waar boeren het recht hebben om vreedzaam te protesteren tegen plannen waar ze het niet mee eens zijn, hebben volksvertegenwoordigers de grondwettelijke vrijheid om zonder last of ruggespraak hun werk te doen."

Straks live: verslaggever in gesprek met demonstranten

In deze livestream kun je zien hoe een NOS-verslaggever in gesprek gaat met demonstranten. De stream begint rond 12.00 uur.

Naar schatting duizenden boeren op demonstratielocatie in Stroe

Het wordt almaar drukker op het veld in Stroe waar boeren straks demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Een NOS-verslaggever schat dat er inmiddels duizenden aanwezigen zijn met vele honderden landbouwvoertuigen.

"Ik ben boos over de plannen, maar ik ben blij dat wij hier met zovelen zijn om dat te kunnen laten zien", zegt een van de deelnemers. Het officiële programma zou beginnen rond 12.00 uur, maar de verwachting is dat de opening wordt uitgesteld. In de richting van Stroe (gemeente Barneveld) staan meerdere files van trekkers.

De sfeer op het veld is nog altijd gemoedelijk, ziet NOS-verslaggever Youssef Abjij. "Er heerst een gezellige sfeer: mensen eten, de zon schijnt en er liggen mensen in het gras."

Vele trekkers staan nog in de rij voor de afslag bij Stroe

Veiligheidsmaatregelen bij Floriade, bezoek minister Van der Wal afgelast

Een voor vanmiddag gepland werkbezoek van minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Floriade is afgelast. "In overleg met de politie Almere zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt", laat een woordvoerder van de wereldtuinbouwtentoonstelling weten.

Naar aanleiding van berichten uit de protestbeweging waren er zorgen dat actievoerders naar de Floriade zouden komen.

Blokkades gemeld op snelwegen

Op zeker twee plekken zijn vanmorgen meldingen geweest van wegblokkades door boerenactivisten. Zo is op een ANP-foto te zien er op de A1 bij Lochem een blokkade was ingesteld, zodat trekkers de snelweg op konden rijden.

Op een foto daarvan is te zien dat mensen in auto's de weg hadden geblokkeerd:

Vanochtend werd de A1 bij Lochem geblokkeerd, zodat trekkers de snelweg op konden rijden

Binnen de protestbeweging worden ook foto's gedeeld van een veronderstelde blokkade op de A28. Op die foto is te zien dat een groep trekkers stilstaat op de snelweg. Een groep mensen staat op het wegdek, met een motoragent op de vluchtstrook.

De politie laat in een reactie weten dat er stremmingen geweest zijn op beide locaties, maar dat het onduidelijk is of er sprake was van een blokkade. Op beide plekken rijdt het verkeer weer door. Ook onduidelijk is of er aanhoudingen zijn verricht of boetes zijn uitgeschreven. Het blokkeren van snelwegen is verboden, evenals rijden op de snelweg met een trekker.

ANWB: files concentreren zich rond Stroe, drukte elders voorbij

Een woordvoerder van de ANWB zegt dat de drukte door het boerenprotest zich nu concentreert in het midden van het land. Het verkeer staat bijvoorbeeld nog vast op de A1 tussen Amersfoort en Stroe, de plaats waar het protest zal plaatsvinden. Ook vanuit Zwolle en Deventer zijn er op de snelwegen nog files door langzaam rijdende trekkers op weg naar de manifestatie.

In de rest van het land is de ergste drukte door de protesten op de snelwegen inmiddels voorbij. De ANWB waarschuwt wel dat er op provinciale wegen, zeker in de buurt van Stroe, ook nog veel drukte kan zijn.

Vele honderden boeren hebben zich inmiddels verzameld op het terrein van de demonstratie in Stroe.

Politiechef: 'Alle mogelijkheden gebruiken om boeren te identificeren'

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt politiechef Willem Woelders dat de politie "binnen de mogelijkheden" alles gaat doen om demonstranten met trekkers op de snelweg te identificeren. Het is verboden om met tractoren de snelweg op te gaan.

De kentekenplicht voor tractoren gaat officieel pas in vanaf 1 juli, waardoor veel demonstranten zonder kenteken de weg op zijn gegaan. Volgens Woelders kan de politie "op grond van informatie en beelden die we krijgen" wel voor een deel vaststellen wie er achter het stuur van de trekkers zitten. Hij wilde verder niet in detail treden.

Volgens Woelders lukt het door de massaliteit van de demonstraties niet om te voorkomen dat tractoren de snelweg op gaan. "We gaan ons nu richten op de verkeersveiligheid en de veiligheid van collega's die moeten handhaven."

D66-Kamerlid De Groot op advies NCTV toch niet naar Stroe

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot gaat niet naar het boerenprotest in Stroe. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft hem dat afgeraden, omdat "zijn veiligheid op geen enkele manier kan worden gegarandeerd".

D66 wordt door de boeren als "de vertegenwoordiger van het stikstofbeleid" gezien. Aanvankelijk was De Groot uitgenodigd om naar het protest te komen, zegt de partij. Hij zou daar alleen niet mogen spreken. Vanmorgen heeft de eigenaar van het terrein waar de boeren zich verzamelen, laten weten dat mensen met een andere mening niet langer welkom zijn.

De Groot spreekt op Twitter zijn teleurstelling uit:

Jonge boeren vertellen waarom ze vandaag actievoeren

'Onze toekomst gaat naar klote'

ANWB: meeste files veroorzaakt door trekkers, drukte verplaatst zich

Volgens de ANWB werden de meeste files vanochtend veroorzaakt door trekkers op de snelweg. Een woordvoerder vertelt dat de ochtendspits twee keer zo druk was als de normale woensdagochtendspits, maar dat die niet plaatsvond op de gebruikelijke wegen. Zo waren er bijna geen files in de Randstad. Voor de ANWB is dit een indicatie dat veel mensen thuis zijn gebleven om de spits te vermijden.

Er waren vanochtend vooral files in het noorden en het zuiden van het land, waar de demonstranten vertrokken richting het midden van het land. Inmiddels heeft de drukte zich, samen met de stoet van trekkers, verplaatst richting het midden. Er zijn momenteel files rond Stroe en in het oosten van het land.

Vanochtend werd de A1 bij Lochem geblokkeerd, zodat trekkers de snelweg op konden rijden

Inmiddels honderden actievoerders in Stroe

In Stroe hebben inmiddels honderden actievoerders zich met hun landbouwvoertuigen verzameld voor de protestdag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. "De sfeer op het veld is rustig", zegt NOS-verslaggever Youssef Abjij.

Er wordt muziek gedraaid en er staan diverse eetkraampjes op het veld. "Het is een enorm veld en het staat nog lang niet vol." De officiële start van het programma is rond het middaguur. Maar de organisatie zegt dat er wordt gewacht tot alle trekkers aanwezig zijn.

Rijden over snelweg 'is keuze van de boer zelf'

De deelnemers aan het boerenprotest mogen zelf bepalen of ze over de snelweg rijden, zegt de organisatie tegen het ANP. Terwijl actiegroep Farmers Defence Force op dinsdag nog had opgeroepen om niet met trekkers de snelweg op te gaan. Het is ook verboden.

FDF-voorman Mark van den Oever: "Wat de boer zelf doet, dat moet hij zelf weten." En: "Hoe sneller we via de snelweg kunnen, hoe sneller we er ook weer af zijn. Als we via kleine weggetjes rijden wordt de vertraging nog veel groter."

Actiegroep Agractie zegt dat plaatselijke afdelingen "in overleg met de politie" hebben afgesproken dat rijden via de snelweg toch de "veiligste en snelste optie was".

Tractoren druppelen binnen op het veld van boer Gert-Jan Brouwer

Het aantal trekkers in Stroe groeit gestaag. Op het veld van melkveehouder Gert-Jan Brouwer is vandaag de landelijke actiedag tegen de stikstofplannen van het kabinet. Op het veld staan vanmorgen enkele tientallen trekkers opgesteld.

Bekijk hier de live bijdrage van de NOS-verslaggever ter plaatse van 08.00 uur:

NOS-verslaggever in Stroe: 'Het wordt hier steeds drukker'

'Trekkers blokkeren vluchtstroken, weggebruikers steken middelvinger op'

Een verslaggever van Omroep Brabant volgt een stoet trekkers onderweg naar de boerenactiedag in Stroe. Hij meldt op Twitter dat sommige actievoerders de vluchtstroken blokkeren, om te voorkomen dat andere weggebruikers kunnen inhalen.

De verslaggever zegt ook dat er frustratie is onder automobilisten. "We rijden 15 km per uur, tot woede van andere weggebruikers die via de vluchtstrook inhalen en hun middelvinger opsteken."

Politie: 'We zijn niet opgewassen tegen deze machines'

De politie zegt tegen de NOS dat waar het veilig mogelijk is, er wordt opgetreden tegen trekkers op de snelweg. "Maar het is een lastige klus. We zijn simpelweg niet opgewassen tegen deze machines", zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

"We zien dat boeren zich massaal niet aan de afspraken houden. We proberen de trekkers zo snel mogelijk van de snelweg te halen, maar het moet wel op een veilige manier gebeuren. Het is niet ons doel om zo veel mogelijk boetes uit te schrijven, maar om gevaarlijke situaties op te heffen."

Het is verboden voor trekkers om de snelweg op te gaan. Vooraf had de organisatie van de landelijke actiedag opgeroepen dit niet te doen.

Boeren vertragen verkeer op diverse snelwegen

Boeren uit hele land over snelweg naar demonstratie in Stroe

Eerste trekkers staan opgesteld in Stroe

Rijkswaterstaat: veel vertraging door trekkers op de weg, stel je reis uit

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten het midden van het land te mijden in verband met het boerenprotest. Op diverse plekken rijden veel trekkers op de weg en dat leidt tot files en onveilige situaties.

Op deze plekken zijn trekkers gesignaleerd:

  • A2 bij knooppunt Deil richting Utrecht
  • A2 bij Breukelen richting Utrecht
  • A6 bij Sint Nicolaasga richting Emmeloord
  • A16 bij de Drechttunnel richting Rotterdam
  • A27 bij de Merwedebrug richting Gorinchem
  • A32 bij Wolvega richting Meppel
  • A50 bij knooppunt Ewijk richting Apeldoorn

A12 afgesloten uit voorzorg

Uit voorzorg heeft de politie de A12 afgesloten bij knooppunt Prins Clausplein in de richting van Den Haag. Er wordt rekening gehouden met eventuele boerenprotesten.

Momenteel hebben enkele tientallen demonstranten en een trekker zich verzameld op het Malieveld. De grote actie vandaag is in het Gelderse Stroe.

Lichtjesprotest van gisteravond bij Schermerhorn

Lichtjesprotest boeren bij Schermerhorn: 'Noord-Holland, wij blijven!'

Ook stoet trekkers over snelwegen A2 en A7

Na de A58 vanmorgen vroeg rijden er nu ook trekkers op de A2 en de A7. Dat is volgens Rijkswaterstaat op de A2 bij Best richting het noorden en op de A7 bij Drachten. Op de A2 leidt het tot een file, met een extra reistijd van ongeveer 30 minuten.

Het is verboden voor trekkers om de snelweg op te gaan. De politie zei gisteren "waar het nodig en mogelijk is" actief te handhaven op die verkeersregel. De organisatoren van het stikstofprotest hadden ook opgeroepen om niet over de snelweg te rijden.

Onderzoek: steun voor boeren neemt toe

De boeren die vandaag protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet kunnen op relatief veel steun rekenen van de bevolking, meldt dagblad Trouw. De krant liet onderzoek doen door I&O Research en daaruit komt naar voren dat 45 procent van de ondervraagden "volledig" achter de boerenprotesten staat. In oktober was dat percentage nog 38.

Vooral de kiezers van Forum, BBB, PVV, SGP en JA21 kunnen zich vinden in de protesten. Maar volgens Trouw is de steun ook bij de achterban van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en de PvdA licht toegenomen.

De zorgen over stikstof zijn kleiner dan vorig jaar. In oktober gaf 67 procent aan bezorgd te zijn, nu is dat 59 procent. "Een meerderheid maakt zich wel degelijk nog zorgen om stikstof, maar zij vinden vaker dat de rekening te eenzijdig bij de boeren wordt neergelegd", zegt onderzoeker Asher van der Schelde in de krant.

Binnen de VVD en het CDA is de verdeeldheid het grootst. Een krappe meerderheid van CDA-kiezers (53 procent) is tegen het stikstofplan van minister Van der Wal, 16 procent staat er helemaal achter. Bij de VVD is ruim een kwart vóór het plan van de eigen minister, 36 procent is tegen.

Eerste boeren al op weg

Op verschillende plekken in het land zijn boeren al onderweg naar Stroe, voor het protest tegen het stikstofbeleid. Op sommige plekken rijden ze over de snelweg. Onder meer vanuit Vlagtwedde in Groningen zijn tientallen boeren vertrokken. Ook vanuit Limburg zijn naar verluidt al tientallen boeren op pad. In Zeeland werden boeren tegengehouden omdat ze op de A58 reden. Boeren mogen met hun trekkers niet op de snelweg, de politie waarschuwt voor boetes.

Melkveehouder Gert-Jan Brouwer uit Stroe is gastheer

Boeren verzamelen zich vanochtend in Stroe op het land van melkveehouder Gert-Jan Brouwer. Hij hoefde er naar eigen zeggen niet lang over na te denken toen het verzoek kwam om zijn land een dagje ter beschikking te stellen voor de manifestatie, vertelde Brouwer een paar dagen geleden:

Boer over protestactie: 'We zijn niet boer geworden om te demonstreren'

Lichtjesdemonstratie boeren bij Schermerhorn

In Noord-Holland was afgelopen avond al een demonstratie van boeren. Bij Schermerhorn zetten ze hun tractoren, met verlichting, op een weiland neer. Samen vormden ze de tekst 'NH #Wij blijven!"Met de actie wilden ze de manifestatie van vandaag in Stroe "nog meer in de schijnwerpers zetten". NH Nieuws meldt dat de actie in Noord-Holland gemoedelijk is verlopen.

Lichtjesprotest van boeren in Noord-Holland

Wat is ook alweer het probleem met stikstof?

Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

Liever lezen over de stikstofcrisis? Bekijk dan dit artikel, met daarin vijf hoofdpunten die cruciaal zijn om inzicht te krijgen.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor hinder en drukke spits

Er wordt rekening mee gehouden dat 20.000 tot 30.000 boeren naar Stroe komen. Een deel zal daarbij per trekker, of ander landbouwvoertuig, komen. Rijkswaterstaat houdt dan ook rekening met een zeer zware ochtend- en avondspits. De grootste drukte wordt in het midden en oosten van het land verwacht, maar ook rond Den Haag zal hinder zijn, meldt Rijkswaterstaat.

Er worden extra weginspecteurs en wegverkeersleiders ingezet om alles in goede banen te leiden. Trekkers mogen niet op de snelwegen rijden. Rijkswaterstaat adviseert mensen thuis te werken als dat even kan.

Goedemorgen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond het boerenprotest dat vandaag in Stroe, in de gemeente Barneveld plaatsvindt. Het wordt mogelijk het grootste protest van agrariërs in Nederland ooit. De boeren richten zich tegen het aangekondigde stikstofbeleid van het kabinet, bedoeld om natuurgebieden te beschermen. Door de maatregelen van het kabinet zullen veel boeren fors moeten inkrimpen of helemaal moeten stoppen. Een deel van de boeren in Nederland vertrouwt de wetenschappelijke gegevens waar het kabinet zich op baseert niet of zet vraagtekens bij de noodzaak van de maatregelen.