NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Harpoon-raketten in nieuw wapenpakket voor Oekraïne

Liveblog gesloten
 • Lavrov: aanhalen banden met China prioriteit

  De Russische buitenlandminister Lavrov zegt dat Rusland, gezien de houding van het Westen, zich richt op het verder ontwikkelen van de banden met China. "Nu het Westen zich gedraagt als een dictator, zullen onze economische verhoudingen met China nog harder groeien", zei hij in een interview.

  Vanwege de Russische inval in Oekraïne hebben westerse landen strenge sancties afgekondigd tegen Russische bedrijven en personen. Lavrov zei het herstellen van de relatie met het Westen wel te willen overwegen, mochten die landen daar belangstelling voor hebben.

 • Rechtszaken tegen 48 Russische militairen wegens oorlogsmidaden

  Er lopen volgens Oekraïne momenteel nog eens 48 rechtszaken tegen Russische militairen vanwege veronderstelde oorlogsmisdaden. Dat meldt de procureur-generaal Iryna Venediktova op de dag dat voor het eerst een Russische militair is veroordeeld, wegens het doodschieten van een Oekraïense burger.

  De 21-jarige soldaat bekende de moord en kreeg vandaag levenslang opgelegd. Sprekend vanaf een videoscherm op het World Economic Forum in Davos gaf Venediktova een update over andere rechtszaken.

  Bijna 13.000 incidenten worden onderzocht vanwege veronderstelde oorlogsmisdaden. In twee zaken, waarbij in totaal drie verdachten zijn betrokken, zijn de zittingen begonnen. Tegen nog eens 45 Russische militairen is ook concreet een zaak gestart. Verder is er nog een lijst met zo'n 600 individuen die wel worden verdacht, maar nog niet zijn aangeklaagd.

 • Nieuw wapenpakket voor Oekraïne bevat Harpoon-raketten

  Twintig landen hebben een nieuw steunpakket met militair materieel voor Oekraïne aangekondigd. Denemarken levert bijvoorbeeld een Harpoon-raketinstallatie inclusief munitie, maakte de Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, bekend.

  Zulke radargestuurde raketten kunnen worden ingezet tegen oorlogsschepen. Austin kwam niet met nadere details over welke wapens er nog meer worden gestuurd. Ook Griekenland, Noorwegen en Polen behoren tot de groep landen die nieuwe middelen leveren aan Oekraïne.

  Een Harpoonraket (archief) AFP
 • Strijd rond Severodonetsk neemt toe, dit staat er op het spel

  Nu de laatste Oekraïense militairen uit Marioepol zijn vertrokken en Rusland daar de overwinning claimt, richten de Russen hun aandacht nog intensiever op de oostelijke Donbas-regio. Onder meer de stad Severodonetsk moet het ontgelden.

  Vijf vragen en antwoorden over het verloop van de oorlog daar:

 • Rechtszaak over blokkade Russia Today: 'Verbod raakt de rechtsstaat'

  Internetproviders, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Persvrijheidsfonds en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stappen naar het Europese Hof van Justitie vanwege de blokkade van Russische staatsmedia. Na de Russische inval in Oekraïne besloten de Europese regeringsleiders dat RT en Sputnik in de gehele Europese Unie moeten worden geblokkeerd.

  "We zijn geen fans van RT en Sputnik", benadrukt Thomas Bruning, de secretaris van de NVJ. "Het is staatspropaganda. Maar als regeringsleiders zelfstandig informatie kunnen verbieden, raakt dat de democratische rechtsstaat als geheel."

  Lees verder:

 • Wereldvoedselprogramma-chef: 'Musk, we hebben je hulp nodig, broer'

  Het VN-Wereldvoedselprogramma vraagt miljardairs om hulp in de strijd tegen de toenemende voedselonzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne. Voorzitter David Beasley heeft nadrukkelijk de rijkste man op aarde, Elon Musk, opnieuw gevraagd een bijdrage te doen.

  "Musk heeft 6 miljard dollar in een noodfonds gestopt", zegt Beasley in een interview met persbureau AP op de meerdaagse top in het Zwitserse Davos. "Iedereen dacht dat het voor ons was, maar we hebben nog niets gehad. (...) We hebben alles geprobeerd: Elon, we hebben je hulp nodig, broer."

  Beasley verwijst hiermee naar zijn lobbycampagne op sociale media vorig jaar. Na aandringen had Musk toegezegd om 6 miljard dollar in Tesla-aandelen over te maken aan het Wereldvoedselprogramma. Maar volgens de VN-organisatie is die bijdrage dus nog niet binnen.

  Op de top in Davos vraagt Beasley ook andere miljardairs bij te dragen aan het Wereldvoedselprogramma. Rusland en Oekraïne exporteren samen onder meer een derde van alle tarwe wereldwijd. Daarmee leidt de Russische invasie tot grote problemen op de wereldvoedselmarkt.

 • McDonald's verwijdert iconische letter M van restaurants in Rusland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  McDonald's verwijdert iconische letter M van restaurants in Rusland
 • Ook Starbucks zegt Rusland te gaan verlaten

  Multinational Starbucks trekt zich volledig terug uit Rusland, zegt de onderneming in een verklaring. De 130 koffiezaken in Rusland waren sinds begin maart dicht als reactie op oorlog in Oekraïne.

  Starbucks stelt dat de 2000 werknemers nog zes maanden loon krijgen uitbetaald. De eerste vestiging van het bedrijf in Rusland werd in 2007 geopend. De 130 filialen zijn overigens geen eigendom van de Amerikaanse multinational, maar van de Alshaya Group, een franchiseketen uit Koeweit.

 • Loekasjenko: Westen wil Oekraïne verscheuren

  De Belarussische president Loekasjenko beschuldigt het Westen van het "verscheuren" van Oekraïne. Hij zegt onder meer te vermoeden dat Polen het westen van Oekraïne in handen wil krijgen via de oorlog. Loekasjenko zei niet waar hij dat vermoeden op baseerde. Ook kwam hij niet met bewijzen. Wel denkt hij dat Kiev uiteindelijk voor hulp zal aankloppen bij Rusland en Belarus als het zover is.

  Loekasjenko deed zijn uitspraken bij een ontmoeting met de Russische president Poetin in de badplaats Sotsji. Poetin ging niet in op de vrees van Loekasjenko. Wel verdedigde hij zijn besluit om landen en bedrijven voortaan in roebels te laten betalen voor Russische producten. Dat maakt de munt van zijn land sterker, zei hij.

  Loekasjenko (links) en Poetin vandaag bij hun ontmoeting in Sotsji AFP
 • Hoge Russische VN-diplomaat schaamt zich voor zijn land en stapt op

  Een hoge Russische diplomaat bij de VN is opgestapt vanwege de oorlog in Oekraïne. In een brief schrijft Boris Bondarev, die de afgelopen jaren werkzaam was in Genève, dat hij zich in zijn diplomatieke loopbaan nooit eerder zo heeft geschaamd voor zijn land.

  Verder haalt hij uit naar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, die volgens hem in de afgelopen twee decennia van een persoon voor wie volop respect was is veranderd in iemand "die constant elkaar tegensprekende verklaringen aflegt en die de wereld, waar ook Rusland deel van uitmaakt, bedreigt met kernwapens".

  Volgens de diplomaat heeft Rusland geen vrienden meer op het internationale toneel. Hij omschrijft het werk van zijn ministerie in de afgelopen jaren als "simpelweg catastrofaal". Bondarev schrijft in de brief niet waarom hij juist nu, drie maanden na de start van de oorlog, heeft gekozen te vertrekken. Rusland heeft nog niet gereageerd op het nieuws rond Bondarev.

  Hillel Neuer, de directeur van mensenrechtenorganisatie UN Watch, deelde op Twitter de verklaring van de diplomaat:

 • Afgelopen weekend duizend nieuwe vluchtelingen geteld

  Afgelopen weekend zijn er ruim duizend Oekraïners naar Nederland gekomen, meldt het het ministerie van Justitie en Veiligheid. In totaal staan nu bijna 60.000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij Nederlandse gemeenten. Van hen vonden ruim 38.000 onderdak bij de gemeentelijke opvanglocaties. De overige Oekraïners vonden een onderkomen buiten deze opvang, bijvoorbeeld bij gastgezinnen.

  De bezettingsgraad van de bedden bleef gelijk in vergelijking met vorige week. De afgelopen weken nam deze nog toe. Vrijdag gaf staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan dat hij zich geen zorgen maakte over de beschikbare bedden voor Oekraïners. "We zien dat er nog steeds mensen vanuit Oekraïne komen, maar het gaat wel in een langzamer tempo", zei hij toen. In totaal zijn er nu bijna 47.000 bedden beschikbaar. Dat is een stijging van 917 ten opzichte van vrijdag.

  Welkom voor gevluchte Oekraïense kinderen op hun eerste dag op een tijdelijke school in Arnhem ANP
 • IMF bezorgd om langetermijngevolgen van oorlog

  Het Internationaal Monetair Fonds vreest dat de oorlog in Oekraïne kan leiden tot een wereldwijde versplintering, waarbij decennia van integratie en het opbouwen van economische banden tenietgedaan kunnen worden. De versplintering zou iedereen kunnen raken, stelt het IMF, van fabrieksarbeider tot de topmensen in de zakenwereld.

  Verder ziet het fonds een wereld die armer en gevaarlijker wordt. Volgens IMF-topvrouw Georgieva moeten landen hun handelsbarrières verlagen om ervoor te zorgen dat er geen tekorten ontstaan aan belangrijke grondstoffen. Ook zou dat helpen bij het tegengaan van de inflatie. Zeker nu tientallen landen de handel in voedsel, energie en andere belangrijke grondstoffen hebben beperkt.

 • De huidige stand van zaken in de oorlog in Oekraïne:

  NOS
 • EU-landen krijgen andermaal respijt om aan begrotingsregels te voldoen

  De Europese Commissie heeft EU-landen nog eens een jaar extra respijt gegeven om te voldoen aan de begrotingsregels. Pas in 2024 moeten ze er weer aan voldoen. Hoofdreden is de oorlog in Oekraïne; landen moeten versneld van het Russische gas af en het helpt ook niet dat de inflatie op het hoogste punt in deze eeuw is, aldus de Commissie.

  Volgens de Europese regels mogen EU-landen geen begrotingstekort hebben van boven de 3 procent van het bruto nationaal product (bnp). Onder meer Nederland, dat momenteel een begrotingstekort van 3,4 procent heeft, voldoet niet aan deze regel. Daarnaast mag ook de staatsschuld niet groter zijn dan 60 procent van het bnp. Aan die eis voldoet Nederland wel.

  In 2020 werd vanwege de coronacrisis de handhaving van de begrotingsregels ook al eens opgeschort en het is niet geheel verrassend dat de commissie heeft besloten dit nog eens te doen. Door de alsmaar stijgende inflatie worden EU-burgers direct in de portemonnee geraakt. Veel landen steken op dit moment geld in bijvoorbeeld subsidies om de gevolgen hiervan voor lagere inkomens zo beperkt mogelijk te houden. Eurocommissaris Dombrovskis benadrukte vandaag dat het soepelere beleid geen reden mag zijn voor EU-landen om lukraak geld uit te geven. Het moet landen wel de vrijheid geven om de impact van de hoge inflatie wat te dempen.

 • Levenslang voor Russische militair die burger doodschoot

  De Russische militair die bekende een Oekraïense burger te hebben doodgeschoten, is door de rechter in Kiev veroordeeld tot levenslang. De militair schoot kort na het uitbreken van de oorlog een ongewapende 62-jarige man dood.

  Tijdens de zitting zei de 21-jarige Vadim Sjisjimarin dat hij tot zijn daad was gedwongen; hij kreeg de opdracht op de man te schieten. Zijn slachtoffer was aan het bellen en volgens zijn leidinggevenden zou hij zo de positie van de Russische militairen kunnen doorgeven. Sjisjimarin betuigde spijt en vroeg vergeving aan de weduwe van de man. "Ik was nerveus en wilde niemand doden", zei hij. Hij zei elke straf te accepteren die hem zou worden opgelegd.

  Eerder vandaag uitte Kremlin-woordvoerder Peskov zijn zorgen over de rechtszaak. Volgens hem was Rusland niet in staat om Sjisjimarin bij te staan.

  Sjisjimarin tijdens een zitting in de rechtbank in Kiev AFP