NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Evacuatie burgers op Azovstal-terrein voltooid' • Discussies over olieboycot EU

Liveblog gesloten
 • Rusland: evacuatie van burgers in Azovstal-fabriek is voltooid

  De evacuatie van burgers in de Azovstal-fabriek in Marioepol is volgens het Russische ministerie van Defensie voltooid. Volgens het ministerie hebben tijdens een driedaagse operatie 51 mensen het terrein verlaten. Vandaag werd één persoon geëvacueerd volgens het Kremlin. In totaal zouden nu 18 mannen, 22 vrouwen en 11 kinderen het terrein hebben verlaten.

  Het bericht komt voor een deel overeen met wat de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek eerder op de avond zei over de evacuatie. Volgens haar zijn alle vrouwen, kinderen en ouderen bij de staalfabriek geëvacueerd. Zij noemde geen aantallen en sprak niet over de evacuatie van mannelijke burgers.

  De laatste evacuatiemissie kwam tot stand met hulp van de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis. Sinds donderdag hield het Russische leger enkele uren per dag een gevechtspauze. De laatste gevechtspauze was gepland voor vanavond.

 • Dronebeelden tonen verwoestingen in Kiev

  Op dronebeelden is de verwoesting die de Russische aanvallen in Kiev hebben aangericht goed te zien. De beelden zijn naar buiten gebracht door de persdienst van de burgemeester van Kiev, Vitaly Klitschko.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dronebeelden tonen verwoestingen in Kiev
 • 'Alle vrouwen, kinderen en ouderen geëvacueerd uit Azovstal-fabriek'

  Alle vrouwen, kinderen en ouderen zijn inmiddels geëvacueerd van het terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek.

  "Dit deel van de humanitaire operatie in Marioepol is voorbij", schrijft ze op Telegram. Oekraïne kondigde gisteren een evacuatieplan aan voor mensen die vastzaten op het terrein van de fabriek of in andere delen van de stad.

  Eerder vandaag meldde het hoofdkwartier van de territoriale defensie in de zelfverklaarde republiek Donetsk dat er nog eens vijftig burgers zijn gered uit de zwaar bevochten Azovstal-fabriek in Marioepol. Gisteren meldde zowel Oekraïne als Rusland eveneens dat er vijftig mensen gered werden.

 • Jill Biden bezoekt school met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië

  Jill Biden, de vrouw van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft een school bezocht in Boekarest waar Oekraïense leraren en leerlingen terecht zijn gekomen.

  De first lady brengt een aantal dagen een bezoek aan Roemenië en Slowakije om daar onder anderen Oekraïense vluchtelingen te bezoeken. Het is de eerste overzeese reis die Biden als first lady maakt zonder haar man. Op de school sprak ze met leraren, leerlingen en ouders van leerlingen.

  Jill Biden ontmoet een Oekraïense moeder en lerares AFP
 • Aan het front in Oost-Oekraïne: 'Ik besef nu wat angst werkelijk is'

  De publieke nieuwszender van Oekraïne bracht een bezoek aan het oostelijke front in Barvinkove, vlakbij Slovjansk. Militairen en inwoners vertellen hoe het is om daar nu te leven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aan het front in Oost-Oekraïne: 'Ik besef nu wat angst werkelijk is'
 • Nog altijd geen EU-overeenkomst over olieboycot

  Het is de EU-landen nog altijd niet gelukt om het eens te worden over een Russische olieboycot. De Europese Commissie overlegt met Hongarije, Slowakije en Tsjechië over een voorgestelde boycot van Russische olie door de EU.

  Deze drie landen zijn het nog niet eens met het voorstel om eind dit jaar te stoppen met de import van alle Russische olie. Er werd een uitstel voorgesteld van anderhalf tot twee jaar, maar ook daarmee gaan de drie landen niet akkoord.

  Om het sanctiepakket te kunnen uitvoeren waarvan het olieverbod deel uitmaakt, moeten alle landen akkoord gaan. Het doel is om het pakket nog dit weekend af te ronden, maar onduidelijk is of dat gaat lukken. Het ANP meldt op basis van ingewijden dat de onderhandelingen tussen de 27 EU-lidstaten over een zesde sanctiepakket inclusief olieboycot vandaag zijn stopgezet. Morgen zal volgens bronnen alleen verder worden gepraat als de commissie en de drie landen voldoende vooruitgang weten te boeken.

  Hongarije, Slowakije en Tsjechië zijn in hoge mate afhankelijk van Russische olie. Vooral Hongarije, dat ongeveer 96 procent van zijn olie uit Rusland ontvangt, ligt dwars. Dat land eist vijf jaar uitstel van invoering.

 • Oekraïne zegt Russisch landingsvaartuig te hebben vernietigd

  Het Oekraïense leger zegt een Russisch landingsvaartuig in de Zwarte Zee vernietigd te hebben. Op ongeverifieerde beelden op Twitter werd de aanval op het landingsvaartuig getoond. Daarvoor zou een zogeheten Bayraktar-drone zijn gebruikt.

  Volgens persbureau Reuters zijn de beelden gemaakt bij Slangeneiland. Van wanneer de beelden dateren is onbekend.

  Bekijk hieronder de beelden:

 • 'Odessa geraakt door meerdere raketten'

  De zuidelijke Oekraïense havenstad Odessa is door meerdere raketten geraakt, zegt een woordvoerder van de regionale overheid, Serhi Brattsjoek.

  Hij meldt dat de aanvallen op de stad volgen op vier raketaanvallen, eerder vandaag, in de buurt van de stad.

  Odessa is de grootste Oekraïense stad aan de Zwarte Zee, met ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad wordt regelmatig door Russische raketten geraakt.

 • In beeld: Rusland oefent militaire parade

  In Moskou werd vandaag de militaire parade geoefend die maandag officieel voor het publiek te zien zal zijn. Op die dag, 9 mei, viert Rusland de Dag van de Overwinning, waarop wordt stilgestaan bij de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland.

  Naar verwachting zal president Poetin in zijn toespraak op die dag refereren aan de - zoals de Russische regering het nu nog noemt - 'speciale militaire operatie' in Oekraïne. Mogelijk zal hij dan voor het eerst spreken van een oorlog. In dat geval kunnen dienstplichtigen ook worden opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne.

  1/5 Soldaten paraderen over het Rode Plein EPA
  2/5 RS-24 intercontinentale raketten rijden door Moskou EPA
  3/5 Parade op het Rode Plein EPA
  4/5 Vliegtuigen vormen met gekleurde rook de Russische vlag EPA
  5/5 Russische tanks EPA
 • Rusland: nog eens 50 burgers geëvacueerd uit Azovstalfabriek

  Het hoofdkwartier van de territoriale defensie in de zelfverklaarde republiek Donetsk zegt dat er nog eens vijftig burgers zijn gered uit de zwaar bevochten Azovstal-fabriek in Marioepol. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

  Gisteren meldde zowel Oekraïne als Rusland eveneens dat er vijftig mensen gered werden. Er zitten nog steeds burgers vast in de fabriek, naast de militairen die al weken vechten tegen de Russische troepen. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat.

 • In de voorsteden van Charkov laat de oorlog diepe sporen na

  Stapje voor stapje dringt het Oekraïense leger de Russen bij Charkov terug. Nu het gebied weer ruimte krijgt om te ademen wordt des te duidelijker wat de oorlog daar gekost heeft, ziet verslaggever David Jan Godfroid.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De oorlog laat in de voorsteden van Charkov diepe sporen na: 'Alles stortte in'
 • Ruiten auto's Oekraïense vluchtelingen ingegooid en geld gestolen

  Auto's van vluchtelingen uit Oekraïne zijn beschadigd op een industrieterrein in Rotterdam. Dat meldt Stichting Oekraïners in Nederland volgens persbureau ANP.

  Op beelden zou te zien zijn dat van een aantal auto's de ramen zijn ingeslagen. Volgens de stichting gaat het om auto's van vluchtelingen uit Marioepol en is er geld en een kinderfiets uit de beschadigde auto's gestolen. De politie zegt dat er in totaal twaalf auto's zijn vernield, maar het is volgens een woordvoerder niet duidelijk of die auto's van de vluchtelingen zijn.

  De gedupeerden gaan met de hulp van het Leger des Heils aangifte doen.

 • Rusland pakt herbevoorrading Oekraïens leger aan

  Deze week meldde Rusland zware bombardementen op bevoorradingsroutes, munitiedepots en wapenfabrieken van Oekraïne. Het Kremlin probeert op die manier de herbevoorrading van het Oekraïense leger te dwarsbomen, in een race tegen de klok.

  Ondertussen boeken Russische militairen maar mondjesmaat terreinwinst in het oosten van Oekraïne. Hoewel de opmars niet snel lijkt te gaan, hebben de Russen volgens voormalig luchtmachtofficier Patrick Bolder inmiddels toch een aanzienlijk deel van het zuiden en oosten van Oekraïne in handen.

  "Misschien is het zelfs voldoende voor de Russische president om te zeggen dat nu het punt is bereikt om echt te gaan onderhandelen met Oekraïne. Wat dat betreft zijn alle ogen op maandag gericht", zegt Bolder. Hij doelt daarmee op de Dag van de Overwinning, een belangrijke Russische feestdag die de overwinning op nazi-Duitsland markeert. Op die dag zal Poetin naar verwachting duidelijk maken wat de volgende fase wordt van de oorlog.

 • Hoe cruciaal is 9 mei voor Oekraïne?

  Rusland viert de overwinning op de nazi's ieder jaar groots. Maar dit jaar kijkt de wereld gespannen toe door de oorlog in Oekraïne.

  Waarom betekent 9 mei zoveel voor de Rusland en Poetin? NOS op 3 legt het uit in de video.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoe cruciaal is 9 mei voor Poetin en Oekraïne?
 • 'Conflict eist zware tol van beste Russische eenheden'

  De oorlog in Oekraïne eist zijn tol van de beste eenheden van het Russische leger. Dat zegt het Britse Ministerie van Defensie in een dagelijkse update op Twitter.

  Het gaat lang duren voordat het Russische leger deze klap te boven is gekomen, stelt het Britse ministerie verder. Vanwege de sancties wordt het voor Rusland moeilijker om geavanceerd militair materieel aan te vullen.

  Tijdens de gevechten zou minstens één T-90M verwoest zijn, de meest geavanceerde tank die Rusland heeft, melden de Britten in hun update. In totaal zouden daarvan zo'n 100 zijn ingezet in Oekraïne.