liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Evacuatie burgers op Azovstal-terrein voltooid' • Discussies over olieboycot EU

liveblog gesloten

Rusland: evacuatie van burgers in Azovstal-fabriek is voltooid

De evacuatie van burgers in de Azovstal-fabriek in Marioepol is volgens het Russische ministerie van Defensie voltooid. Volgens het ministerie hebben tijdens een driedaagse operatie 51 mensen het terrein verlaten. Vandaag werd één persoon geëvacueerd volgens het Kremlin. In totaal zouden nu 18 mannen, 22 vrouwen en 11 kinderen het terrein hebben verlaten.

Het bericht komt voor een deel overeen met wat de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek eerder op de avond zei over de evacuatie. Volgens haar zijn alle vrouwen, kinderen en ouderen bij de staalfabriek geëvacueerd. Zij noemde geen aantallen en sprak niet over de evacuatie van mannelijke burgers.

De laatste evacuatiemissie kwam tot stand met hulp van de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis. Sinds donderdag hield het Russische leger enkele uren per dag een gevechtspauze. De laatste gevechtspauze was gepland voor vanavond.

Dronebeelden tonen verwoestingen in Kiev

Op dronebeelden is de verwoesting die de Russische aanvallen in Kiev hebben aangericht goed te zien. De beelden zijn naar buiten gebracht door de persdienst van de burgemeester van Kiev, Vitaly Klitschko.

Dronebeelden tonen verwoestingen in Kiev

'Alle vrouwen, kinderen en ouderen geëvacueerd uit Azovstal-fabriek'

Alle vrouwen, kinderen en ouderen zijn inmiddels geëvacueerd van het terrein van de Azovstal-fabriek in Marioepol. Dat meldt de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek.

"Dit deel van de humanitaire operatie in Marioepol is voorbij", schrijft ze op Telegram. Oekraïne kondigde gisteren een evacuatieplan aan voor mensen die vastzaten op het terrein van de fabriek of in andere delen van de stad.

Eerder vandaag meldde het hoofdkwartier van de territoriale defensie in de zelfverklaarde republiek Donetsk dat er nog eens vijftig burgers zijn gered uit de zwaar bevochten Azovstal-fabriek in Marioepol. Gisteren meldde zowel Oekraïne als Rusland eveneens dat er vijftig mensen gered werden.

Jill Biden bezoekt school met Oekraïense vluchtelingen in Roemenië

Jill Biden, de vrouw van de Amerikaanse president Joe Biden, heeft een school bezocht in Boekarest waar Oekraïense leraren en leerlingen terecht zijn gekomen.

De first lady brengt een aantal dagen een bezoek aan Roemenië en Slowakije om daar onder anderen Oekraïense vluchtelingen te bezoeken. Het is de eerste overzeese reis die Biden als first lady maakt zonder haar man. Op de school sprak ze met leraren, leerlingen en ouders van leerlingen.

Jill Biden ontmoet een Oekraïense moeder en lerares

Aan het front in Oost-Oekraïne: 'Ik besef nu wat angst werkelijk is'

De publieke nieuwszender van Oekraïne bracht een bezoek aan het oostelijke front in Barvinkove, vlakbij Slovjansk. Militairen en inwoners vertellen hoe het is om daar nu te leven.

Aan het front in Oost-Oekraïne: 'Ik besef nu wat angst werkelijk is'

Nog altijd geen EU-overeenkomst over olieboycot

Het is de EU-landen nog altijd niet gelukt om het eens te worden over een Russische olieboycot. De Europese Commissie overlegt met Hongarije, Slowakije en Tsjechië over een voorgestelde boycot van Russische olie door de EU.

Deze drie landen zijn het nog niet eens met het voorstel om eind dit jaar te stoppen met de import van alle Russische olie. Er werd een uitstel voorgesteld van anderhalf tot twee jaar, maar ook daarmee gaan de drie landen niet akkoord.

Om het sanctiepakket te kunnen uitvoeren waarvan het olieverbod deel uitmaakt, moeten alle landen akkoord gaan. Het doel is om het pakket nog dit weekend af te ronden, maar onduidelijk is of dat gaat lukken. Het ANP meldt op basis van ingewijden dat de onderhandelingen tussen de 27 EU-lidstaten over een zesde sanctiepakket inclusief olieboycot vandaag zijn stopgezet. Morgen zal volgens bronnen alleen verder worden gepraat als de commissie en de drie landen voldoende vooruitgang weten te boeken.

Hongarije, Slowakije en Tsjechië zijn in hoge mate afhankelijk van Russische olie. Vooral Hongarije, dat ongeveer 96 procent van zijn olie uit Rusland ontvangt, ligt dwars. Dat land eist vijf jaar uitstel van invoering.

Oekraïne zegt Russisch landingsvaartuig te hebben vernietigd

Het Oekraïense leger zegt een Russisch landingsvaartuig in de Zwarte Zee vernietigd te hebben. Op ongeverifieerde beelden op Twitter werd de aanval op het landingsvaartuig getoond. Daarvoor zou een zogeheten Bayraktar-drone zijn gebruikt.

Volgens persbureau Reuters zijn de beelden gemaakt bij Slangeneiland. Van wanneer de beelden dateren is onbekend.

Bekijk hieronder de beelden:

'Odessa geraakt door meerdere raketten'

De zuidelijke Oekraïense havenstad Odessa is door meerdere raketten geraakt, zegt een woordvoerder van de regionale overheid, Serhi Brattsjoek.

Hij meldt dat de aanvallen op de stad volgen op vier raketaanvallen, eerder vandaag, in de buurt van de stad.

Odessa is de grootste Oekraïense stad aan de Zwarte Zee, met ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad wordt regelmatig door Russische raketten geraakt.

In beeld: Rusland oefent militaire parade

In Moskou werd vandaag de militaire parade geoefend die maandag officieel voor het publiek te zien zal zijn. Op die dag, 9 mei, viert Rusland de Dag van de Overwinning, waarop wordt stilgestaan bij de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland.

Naar verwachting zal president Poetin in zijn toespraak op die dag refereren aan de - zoals de Russische regering het nu nog noemt - 'speciale militaire operatie' in Oekraïne. Mogelijk zal hij dan voor het eerst spreken van een oorlog. In dat geval kunnen dienstplichtigen ook worden opgeroepen om mee te vechten in Oekraïne.

  • EPA
    Soldaten paraderen over het Rode Plein
  • EPA
    RS-24 intercontinentale raketten rijden door Moskou
  • EPA
    Parade op het Rode Plein
  • EPA
    Vliegtuigen vormen met gekleurde rook de Russische vlag
  • EPA
    Russische tanks

Rusland: nog eens 50 burgers geëvacueerd uit Azovstalfabriek

Het hoofdkwartier van de territoriale defensie in de zelfverklaarde republiek Donetsk zegt dat er nog eens vijftig burgers zijn gered uit de zwaar bevochten Azovstal-fabriek in Marioepol. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Gisteren meldde zowel Oekraïne als Rusland eveneens dat er vijftig mensen gered werden. Er zitten nog steeds burgers vast in de fabriek, naast de militairen die al weken vechten tegen de Russische troepen. Het is onduidelijk om hoeveel mensen het precies gaat.

In de voorsteden van Charkov laat de oorlog diepe sporen na

Stapje voor stapje dringt het Oekraïense leger de Russen bij Charkov terug. Nu het gebied weer ruimte krijgt om te ademen wordt des te duidelijker wat de oorlog daar gekost heeft, ziet verslaggever David Jan Godfroid.

De oorlog laat in de voorsteden van Charkov diepe sporen na: 'Alles stortte in'

Ruiten auto's Oekraïense vluchtelingen ingegooid en geld gestolen

Auto's van vluchtelingen uit Oekraïne zijn beschadigd op een industrieterrein in Rotterdam. Dat meldt Stichting Oekraïners in Nederland volgens persbureau ANP.

Op beelden zou te zien zijn dat van een aantal auto's de ramen zijn ingeslagen. Volgens de stichting gaat het om auto's van vluchtelingen uit Marioepol en is er geld en een kinderfiets uit de beschadigde auto's gestolen. De politie zegt dat er in totaal twaalf auto's zijn vernield, maar het is volgens een woordvoerder niet duidelijk of die auto's van de vluchtelingen zijn.

De gedupeerden gaan met de hulp van het Leger des Heils aangifte doen.

Rusland pakt herbevoorrading Oekraïens leger aan

Deze week meldde Rusland zware bombardementen op bevoorradingsroutes, munitiedepots en wapenfabrieken van Oekraïne. Het Kremlin probeert op die manier de herbevoorrading van het Oekraïense leger te dwarsbomen, in een race tegen de klok.

Ondertussen boeken Russische militairen maar mondjesmaat terreinwinst in het oosten van Oekraïne. Hoewel de opmars niet snel lijkt te gaan, hebben de Russen volgens voormalig luchtmachtofficier Patrick Bolder inmiddels toch een aanzienlijk deel van het zuiden en oosten van Oekraïne in handen.

"Misschien is het zelfs voldoende voor de Russische president om te zeggen dat nu het punt is bereikt om echt te gaan onderhandelen met Oekraïne. Wat dat betreft zijn alle ogen op maandag gericht", zegt Bolder. Hij doelt daarmee op de Dag van de Overwinning, een belangrijke Russische feestdag die de overwinning op nazi-Duitsland markeert. Op die dag zal Poetin naar verwachting duidelijk maken wat de volgende fase wordt van de oorlog.

Hoe cruciaal is 9 mei voor Oekraïne?

Rusland viert de overwinning op de nazi's ieder jaar groots. Maar dit jaar kijkt de wereld gespannen toe door de oorlog in Oekraïne.

Waarom betekent 9 mei zoveel voor de Rusland en Poetin? NOS op 3 legt het uit in de video.

Hoe cruciaal is 9 mei voor Poetin en Oekraïne?

'Conflict eist zware tol van beste Russische eenheden'

De oorlog in Oekraïne eist zijn tol van de beste eenheden van het Russische leger. Dat zegt het Britse Ministerie van Defensie in een dagelijkse update op Twitter.

Het gaat lang duren voordat het Russische leger deze klap te boven is gekomen, stelt het Britse ministerie verder. Vanwege de sancties wordt het voor Rusland moeilijker om geavanceerd militair materieel aan te vullen.

Tijdens de gevechten zou minstens één T-90M verwoest zijn, de meest geavanceerde tank die Rusland heeft, melden de Britten in hun update. In totaal zouden daarvan zo'n 100 zijn ingezet in Oekraïne.

Zelensky: alleen vredesakkoord als Rusland terugtrekt

Volgens de Oekraïense president Zelensky kan er met Rusland alleen een vredesakkoord worden gesloten als de Russische strijdkrachten ten minste terugkeren naar de posities die ze innamen voordat de oorlog uitbrak. In een videogesprek met een Britse denktank benadrukte hij dat hij de leider is van Oekraïne, en niet van "een mini-Oekraïne".

Zelensky had het niet over de Krim, het Oekraïense schiereiland dat in 2014 door Rusland werd geannexeerd. Het Russische offensief concentreert zich op de Donbas-regio in het oosten van het land. Daar wordt tot nu toe amper terreinwinst geboekt. Ook de Azovstal-fabriek in Marioepol is nog niet door Rusland ingenomen.

Akkoord rond overname Chelsea, opbrengst naar goed doel in plaats van Abramovitsj

Chelsea heeft een akkoord bereikt over de overname door een Amerikaans consortium. De Londense club meldt dat de opbrengst van bijna 3 miljard euro niet naar eigenaar Roman Abramovitsj gaat, maar naar het goede doel.

De toekomst van Chelsea was onzeker geworden, omdat de Rus Abramovitsj door sancties geen zaken meer mocht doen in het Verenigd Koninkrijk.

Extra Amerikaanse steun voor Oekraïne

De VS geeft nog eens 150 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne. Het gaat om wapens, uitrusting en voorraden, schrijft de Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken op Twitter.

De totale Amerikaanse steun voor Oekraïne sinds het begin van de oorlog komt hiermee op zo'n 3,8 miljard dollar. Volgens president Biden is het effect groot. "De Amerikaanse steun, in combinatie met de bijdrages van onze bondgenoten en partners, is cruciaal geweest bij de hulp voor Oekraïne bij de slag om Kiev en om Poetins oorlogsdoelen te dwarsbomen", zegt hij in een verklaring.

Oekraïense ambassadeur in Duitsland woedend om verbod op vlag Oekraïne

In Berlijn geldt op 8 en 9 mei een verbod op het in het openbaar tonen van Oekraïense en Russische vlaggen. Het land herdenkt dan dat het 77 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. De stad is bang dat het tot ongeregeldheden komt tussen Russische en Oekraïense demonstranten.

De Oekraïense ambassadeur in Duitsland is woedend. Hij noemt het "een catastrofale politieke beslissing" en "een klap in het gezicht van het Oekraïense volk". Hij roept de burgemeester van Berlijn op de beslissing ongedaan te maken. Die heeft er nog niet op gereageerd.

Overigens geldt ook een verbod op het dragen van militaire kleding, marcheren of het zingen van militaire liederen en het gebruik van het Z-teken, dat het Russische symbool is geworden van de inval in Oekraïne.

Geweigerde Russische olietanker vaart weg van Nederlandse kust

De Sunny Liger op de ankerplaats bij IJmuiden

De Russische olietanker Sunny Liger heeft de plek op de Noordzee verlaten waar het afgelopen week voor anker lag. Het schip vaart in zuidoostelijke richting, is te zien op sites die de locaties van schepen weergeven.

Bestuurder Asmae Hajjari van FNV Havens schrijft op Twitter dat de Sunny Liger gisteravond om 18.27 uur in beweging kwam. Volgens haar is het schip mogelijk onderweg naar Gibraltar.

De Russische olietanker was zo'n 40 kilometer van IJmuiden voor anker gegaan, omdat havenmedewerkers vanwege de oorlog weigerden om het schip af te handelen. De gemeente Amsterdam steunde die actie.

Zelensky: proberen om soldaten in Azovstalfabriek te redden

Oekraïne probeert soldaten die zich hebben verschanst in de Azovstalfabriek via diplomatieke weg te redden. In een videoboodschap zei president Zelenski dat daar invloedrijke tussenpersonen en staten bij betrokken zijn. Het is niet duidelijk welke landen of personen hij bedoelde.

Tot nu toe zijn uit de zwaar belegerde fabriek in de stad Marioepol alleen burgers geëvacueerd. Gisteren meldden zowel Oekraïne als Rusland dat 50 burgers in veiligheid zijn gebracht.

De Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek zei dat de evacuatiepoging komende ochtend wordt hervat.

Italië neemt jacht van Poetin in beslag

De Scheherazade in de haven van Marina di Carrara

De Italiaanse regering heeft de inbeslagname gelast van een jacht dat van president Poetin zou zijn. De Sheherazade, die 664 miljoen euro waard zou zijn, ligt sinds september voor reparaties in de haven van Marina di Carrara. Er zijn aanwijzingen dat de bemanning aanstalten maakt om te vertrekken.

Het Italiaanse ministerie van Financiën zegt dat de eigenaar van het schip banden heeft met "prominente personen in de Russische regering" en met personen die op de Europese sanctielijst staan.

Liveblog geopend

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van zaterdag 7 mei. Hier houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rond de oorlog. Het Oekraïneblog van gisteren kun je hier teruglezen.