NOS Wielrennen Aangepast

Van der Poel wint eerste Giro-rit en pakt roze • Ook Kelderman en Mollema in top-10

Liveblog gesloten
 • Viszlát holnap! Ci vediamo domani! Tot morgen!

  Wat een mooie eerste dag van de Giro was het toch. Dankzij Mathieu van der Poel zijn we alweer vergeten hoe saai de eerste 180 kilometer eigenlijk waren.

  Maar nu houden we ermee op hier in Visegrád. Morgen staat er een 9,2 kilometer lange tijdrit op het programma door het centrum van Boedapest. langs de Donau en het Hongaarse parlementsgebouw en over de Burchtheuvel.

  Komt het plannetje van Tom Dumoulin uit en pakt hij het geel? Hij moet 14 seconden goedmaken op rozetruidrager Van der Poel.

  Het profiel van de tweede etappe van de Giro RCS
 • Van der Poel: 'Moest uit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer'

  "Het was een unieke kans en de reden dat ik hier aan de start stond. Dat ik het dan kan afmaken, is toch wel uniek", aldus Mathieu van der Poel, de eerste rozetruidrager van de Giro van 2022.

  Maar makkelijk ging het niet: "Het moest vanuit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer. Het positioneren was heel moeilijk, de laatste paar kilometer zat ik een paar keer ingesloten en moest ik zelf buitenom komen. Dat kost best veel kracht. Ik zat al op de limiet toen ik nog moest beginnen met sprinten."

  Morgen volgt er een tijdrit, kan Van der Poel dan zijn roze trui verdedigen? "Ik ga het wel proberen. Ik heb een beetje spijt dat ik niet meer aandacht heb besteed aan het tijdrijden.. Maar in de Tour heb ik ook een goede tijdrit gereden. Hopelijk geeft de roze trui me weer vleugels."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van der Poel: 'Moest uit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer'
 • Girmay blij met tweede plek: 'Verslagen door een groot kampioen'

  Birmian Girmay redde het in de sprint niet tegen Mathieu van der Poel, maar daar lijkt de Eriteër niet rouwig om.

  "Ik ben niet teleurgesteld, ik ben blij. Ik word tweede in een grote ronde achter Mathieu van der Poel. Ik ben verslagen door een groot kampioen."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Girmay blij met tweede plek: 'Verslagen door een groot kampioen'
 • Terugkijken: zo won Van der Poel de eerste Giro-etappe en de roze trui

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zo ging Van der Poel als eerste over de streep tijdens eerste Giro-etappe
  Deze video is alleen in Nederland te bekijken.
 • Van der Poel in de roze trui

  Daar staat Mathieu van der Poel in zijn eerste roze trui, en met een mooie Hongaarse vaas.

  Mathieu van der Poel in de roze trui Reuters
 • Van der Poel wijst naar Dumoulin

  Naar wie zou Mathieu van der Poel hier wijzen, vlak na de finish? Naar Tom Dumoulin, zo vertelde hij even later. "Tom had bij de start gezegd dat ik vandaag de roze trui moest pakken en dat hij hem morgen zou overpakken. Nu is het aan hem."

 • De top-10 van de eerste Giro-etappe

  Ja hoor, daar staat het: Mathieu van der Poel op de eerste plek. Hij krijgt de roze trui.

  Wilco Kelderman wordt vijfde, Bauke Mollema zevende.

  NOS
 • VAN DER POEL WINT EERSTE GIRO-ETAPPE

  Mathieu van der Poel wint de eerste Giro-etappe en pakt de roze trui! De Nederlander is Girmay, die andere favoriet, te snel af in de sprint.

  Ook Ewan deed mee aan de eindsprint, maar de Australiër ging in de laatste meters onderuit. Hij komt tegen het achterwiel van Girmay aan en valt.

  Lees het etappeverslag.

  Mathieu van der Poel sprint naar de zege, Caleb Ewan valt Reuters
 • 1 km - Laatste kilometer

  De laatste kilometer! Kämna gaat worden bijgehaald, tijd voor vuurwerk.

  Van der Poel blijft afwachten...

 • 2 km - Kämna probeert het

  Terwijl in het peloton weer een paar renners het asfalt opzoeken, doet Kämna nu een poging om weg te komen. De Duitser pakt zes seconden.

  De kanonnen in het peloton wachten nog even af.

 • 4 km - Naesen probeert het

  Het peloton is bezig aan de venijnige slotklim, met een demarrage van Lawrence Naesen. De renner van AG2R pakt een bescheiden gaatje van een seconde of zeven.

  In het peloton gaan opnieuw een paar renners tegen de vlakte bij een valpartij. We herkennen Ballerini.

 • 6 km - Aangekomen bij de klim

  Het Giro-peloton is gearriveerd bij de slotklim, het vuurwerk kan beginnen.

  Kort daarvoor was er nog een lelijke valpartij in peloton, waarbij we onder anderen de Spanjaard Bilbao op de grond zagen liggen, net als de Hongaar Fetter en de Belg Vanhoucke.

 • 14 km - Bais en Tagliani opgeslokt

  Het is gebeurd: Bais en Tagliani worden opgeslokt door het peloton. Met zijn allen wordt de weg vervolgd naar Visegrád, waar op de slotklim zal worden beslist wie de eerste rozetruidrager van deze Giro wordt.

 • 18 km - Nog een halve minuut

  Nog een halve minuut is er over van de voorsprong van Bais en Tagliani. Het einde van hun avontuur is in zicht. En daarna kunnen we ons gaan opmaken voor de interessante slotklim naar de citadel van Visegrád.

 • 28 km - Tweede tussensprint voor Bais

  De tweede tussensprint van de dag is een prooi voor Bais, voor zijn vluchtmaatje Tagliani. De voorsprong van het duo is nog maar een kleine halve minuut.