liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van der Poel wint eerste Giro-rit en pakt roze • Ook Kelderman en Mollema in top-10

liveblog gesloten

Viszlát holnap! Ci vediamo domani! Tot morgen!

Wat een mooie eerste dag van de Giro was het toch. Dankzij Mathieu van der Poel zijn we alweer vergeten hoe saai de eerste 180 kilometer eigenlijk waren.

Maar nu houden we ermee op hier in Visegrád. Morgen staat er een 9,2 kilometer lange tijdrit op het programma door het centrum van Boedapest. langs de Donau en het Hongaarse parlementsgebouw en over de Burchtheuvel.

Komt het plannetje van Tom Dumoulin uit en pakt hij het geel? Hij moet 14 seconden goedmaken op rozetruidrager Van der Poel.

Het profiel van de tweede etappe van de Giro

Van der Poel: 'Moest uit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer'

"Het was een unieke kans en de reden dat ik hier aan de start stond. Dat ik het dan kan afmaken, is toch wel uniek", aldus Mathieu van der Poel, de eerste rozetruidrager van de Giro van 2022.

Maar makkelijk ging het niet: "Het moest vanuit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer. Het positioneren was heel moeilijk, de laatste paar kilometer zat ik een paar keer ingesloten en moest ik zelf buitenom komen. Dat kost best veel kracht. Ik zat al op de limiet toen ik nog moest beginnen met sprinten."

Morgen volgt er een tijdrit, kan Van der Poel dan zijn roze trui verdedigen? "Ik ga het wel proberen. Ik heb een beetje spijt dat ik niet meer aandacht heb besteed aan het tijdrijden.. Maar in de Tour heb ik ook een goede tijdrit gereden. Hopelijk geeft de roze trui me weer vleugels."

Van der Poel: 'Moest uit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer'

Girmay blij met tweede plek: 'Verslagen door een groot kampioen'

Birmian Girmay redde het in de sprint niet tegen Mathieu van der Poel, maar daar lijkt de Eriteër niet rouwig om.

"Ik ben niet teleurgesteld, ik ben blij. Ik word tweede in een grote ronde achter Mathieu van der Poel. Ik ben verslagen door een groot kampioen."

Girmay blij met tweede plek: 'Verslagen door een groot kampioen'

Terugkijken: zo won Van der Poel de eerste Giro-etappe en de roze trui

Zo ging Van der Poel als eerste over de streep tijdens eerste Giro-etappe

Van der Poel in de roze trui

Daar staat Mathieu van der Poel in zijn eerste roze trui, en met een mooie Hongaarse vaas.

Mathieu van der Poel in de roze trui

Van der Poel wijst naar Dumoulin

Naar wie zou Mathieu van der Poel hier wijzen, vlak na de finish? Naar Tom Dumoulin, zo vertelde hij even later. "Tom had bij de start gezegd dat ik vandaag de roze trui moest pakken en dat hij hem morgen zou overpakken. Nu is het aan hem."

De top-10 van de eerste Giro-etappe

Ja hoor, daar staat het: Mathieu van der Poel op de eerste plek. Hij krijgt de roze trui.

Wilco Kelderman wordt vijfde, Bauke Mollema zevende.

VAN DER POEL WINT EERSTE GIRO-ETAPPE

Mathieu van der Poel wint de eerste Giro-etappe en pakt de roze trui! De Nederlander is Girmay, die andere favoriet, te snel af in de sprint.

Ook Ewan deed mee aan de eindsprint, maar de Australiër ging in de laatste meters onderuit. Hij komt tegen het achterwiel van Girmay aan en valt.

Mathieu van der Poel sprint naar de zege, Caleb Ewan valt

1 km - Laatste kilometer

De laatste kilometer! Kämna gaat worden bijgehaald, tijd voor vuurwerk.

Van der Poel blijft afwachten...

2 km - Kämna probeert het

Terwijl in het peloton weer een paar renners het asfalt opzoeken, doet Kämna nu een poging om weg te komen. De Duitser pakt zes seconden.

De kanonnen in het peloton wachten nog even af.

4 km - Naesen probeert het

Het peloton is bezig aan de venijnige slotklim, met een demarrage van Lawrence Naesen. De renner van AG2R pakt een bescheiden gaatje van een seconde of zeven.

In het peloton gaan opnieuw een paar renners tegen de vlakte bij een valpartij. We herkennen Ballerini.

6 km - Aangekomen bij de klim

Het Giro-peloton is gearriveerd bij de slotklim, het vuurwerk kan beginnen.

Kort daarvoor was er nog een lelijke valpartij in peloton, waarbij we onder anderen de Spanjaard Bilbao op de grond zagen liggen, net als de Hongaar Fetter en de Belg Vanhoucke.

14 km - Bais en Tagliani opgeslokt

Het is gebeurd: Bais en Tagliani worden opgeslokt door het peloton. Met zijn allen wordt de weg vervolgd naar Visegrád, waar op de slotklim zal worden beslist wie de eerste rozetruidrager van deze Giro wordt.

18 km - Nog een halve minuut

Nog een halve minuut is er over van de voorsprong van Bais en Tagliani. Het einde van hun avontuur is in zicht. En daarna kunnen we ons gaan opmaken voor de interessante slotklim naar de citadel van Visegrád.

28 km - Tweede tussensprint voor Bais

De tweede tussensprint van de dag is een prooi voor Bais, voor zijn vluchtmaatje Tagliani. De voorsprong van het duo is nog maar een kleine halve minuut.

34 km - De grootste fan van Rein Taaramäe

Het tempo van het peloton wordt al een tijdje bepaald door het trio Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty), Senne Leysten (Alpecin) en Julius van den Berg (EF Education).

Het kopwerk van Taaramäe wordt op de voet gevolgd door zijn trouwe viervoeter.

47 km - Het venijn zit in de staart

Ruim anderhalve minuut is de voorsprong van Bais en Tagliani in deze eerste Giro-etappe, waarin we tot nu toe nog heel weinig venijn hebben gezien, maar die schijnt vandaag in de staart te zitten.

Op 5,6 kilometer van de finish in Visegrád moet er namelijk flink geklommen worden. De eerste twee kilometer is nog vals plat, daarna gaat het ruim 5 procent omhoog naar de plaatselijke citadel. Daar wordt dan eindelijk vuurwerk verwacht, en zien we Mathieu van der Poel hopelijk van voren.

67 km - Overzichtelijke situatie

De situatie in de eerste Giro-etappe van 2022 is nog altijd zeer overzichtelijk. De Italianen Bais en Tagliani rijden al de hele dag op kop en hadden op enig moment een voorsprong van ruim tien minuten. Daarvan zijn nu nog ruim twee minuten over.

Het peloton wordt al een tijdje aangevoerd door Alpecin- en Intermarché-Wanty, de ploegen van respectievelijk Mathieu van der Poel en Biniam Girmay.

,

83 km - De eerste valpartij van deze Giro

AG2R-renner Nicolas Prodhomme heeft de twijfelachtige eer om de eerste renner van deze Giro te zijn die ten val is gekomen. De Fransman moet eventjes bijkomen, maar kan vervolgens gelukkig weer opstappen en de weg vervolgen.

De voorsprong van het leidende duo Mattia Bais en Filippo Tagliani van de Drone Hopper-ploeg schommelt nu alweer een tijdje rond de 3 minuten.

93 km - Onder de drie minuten

We moeten nog wel eventjes in deze eerste Giro-etappe, maar de voorsprong van vroege vluchters Mattia Bais en Filippo Tagliani is inmiddels al onder de drie minuten gezakt.

Het Italiaanse Drone-koppel kreeg wel voor alweer de tweede keer vandaag gezelschap van enige paarden.

Mattia Bais en Filippo Tagliani krijgen wederom gezelschap van Hongaarse paarden

Dan Martin denkt terug aan 2014

De 176 Giro-renners van deze editie zijn nu al verder gekomen dan Dan Martin in 2014, zo memoreert de Ier via Twitter. Destijds ging hij op de eerste dag hard onderuit tijdens de ploegentijdrit met zijn Garmin-Sharp-ploeg. Hij liep een gebroken sleutelbeen op en zijn Giro was voorbij.

120 km - Eerste tussensprint van deze Giro

De eerste tussensprint van deze Giro d'Italia wordt gewonnen door Tagliani, voor zijn vluchtmaatje Bais. Even later volgt het peloton, waarvan de sprint wordt gewonnen door Nizzolo, voor Démare.

De streep van de 'traguardo volante' lag in Székesfehérvár, de geboorteplaats van Viktor Orbán. We hebben de controversiële Hongaarse premier zelf nog niet gezien bij deze Giro.

Van de voorsprong van de twee Italianen op het peloton is overigens nog maar vijf minuten over.

137 km - Drie minuten weggesnoept

Het was tien minuten, maar het peloton heeft inmiddels alweer drie minuten afgesnoept van de voorsprong van Mattia Bais en Filippo Tagliani.

Het peloton werd ondertussen verrast door een groepje originele huzaren. Het zijn de eerste dieren die we deze Giro langs het parcours hebben aangetroffen. Benieuwd hoeveel er nog zullen volgen.

Het Giro-peloton passeert een groep originele huzaren tijdens de eerste etappe

147 km - Gezelschap voor Italiaanse koplopers

De voorsprong van Mattia Bais en Filippo Tagliani begint iets terug te lopen en is inmiddels onder de negen minuten gezakt.

Onderweg kreeg het Drone-duo trouwens even gezelschap van een Hongaarse wielrenner, die - keurig op het fietspad - een stukje met de Italiaanse koplopers meereed.

Het duo van Drone Hopper had toch 10 minuten voorsprong? Waar komt deze renner dan vandaan? Oh wacht...

Hoe Riesebeek net tekort kwam voor een etappezege in de Giro

Laten we nog eens terugkijken hoe Oscar Riesebeek vorig jaar net geen Giro-etappe won.

Giro 2021: Riesebeek komt nét tekort voor etappezege in Giro

Riesebeek wil Van der Poel aan roze helpen: 'Misschien wel spannendste dag van Giro'

Vorig jaar rook Oscar Riesebeek aan een ritzege in de Giro, maar op de streep in Gorizia werd hij nog geklopt door medevluchter Victor Campenaerts. Zijn voorjaar ging door ziekte en pech de mist in, maar in de Giro is hij terug.

Hij vertelt voor de start over de tactiek van vandaag, die Mathieu van der Poel aan het roze moet helpen.

Riesebeek wil Van der Poel aan roze helpen: 'Misschien wel spannendste dag van Giro'

158 km - Tien minuten voor Drone-duo

De voorsprong van Drone-duo Bais en Tagliani schommelt al een tijdje rond de 10 minuten.

Het peloton heeft het tempo ietsje opgevoerd, met Alpecin-renner Senne Leysen aan kop, maar voorlopig zal dit nog wel de situatie zijn in Hongarije.

Eerste etappe

Topsprinter Ewan: 'Ik denk dat de slotklim te lang voor me is'

Lotto Soudal-renner Caleb Ewan wordt genoemd als een van de favorieten voor de winst van de eerste Giro-etappe. Maar de Australische sprinter weet dat nog zo net niet.

"Het is een makkelijke etappe, tot aan de finale. Dan wordt het behoorlijk zwaar. De slotklim is niet zo steil als ik van tevoren had gedacht, maar ik denk dat de klim te lang voor me is. Veel hangt af van het koersverloop."

Topsprinter Ewan: 'Ik denk dat de slotklim te lang voor me is'

180 km - Drone Hopper-duo vliegt ervandoor

De voorsprong van Drone Hopper-duo Mattia Bais en Filippo Tagliani is inmiddels opgelopen tot een kleine 6 minuten.

Het peloton begint rustig aan deze Giro en vindt het voorlopig prima dat het Italiaanse koppel op avontuur is gegaan.

Feyenoord-fan Mollema had kort nachtje in Boedapest

Feyenoord-supporter Bauke Mollema zat gisteravond in Boedapest vol spanning voor de tv. De wielrenner zag een dag voor de start van de Giro d'Italia hoe zijn favoriete ploeg de finale van de Conference League haalde.

Feyenoord-fan Mollema had kort nachtje in Boedapest

191 km - Twee Italianen op kop

Mattia Bais en Filippo Tagliani gaan de boeken in als de eerste twee vluchters van de 105de Giro d'Italia.

Het Italiaanse duo van Drone Hopper-Androni Giocattoli heeft al heel snel ruim twee minuten voorsprong op het peloton te pakken.

Mattia Bais en Filippo Tagliani gingen er al snel vandoor

Girmay voor de start van de Giro: 'Mijn droom is de roze trui'

De Eritrese renner Biniam Girmay is een van de favorieten voor de winst van de eerste etappe en droomt al stiekem van de roze trui. Girmay schreef eerder dit seizoen Gent-Wevelgem op zijn naam. "Dat was mijn beste moment, het heeft mijn leven veranderd."

Girmay voor de start van de Giro: 'Mijn droom is de roze trui'

195 km - Vlag omhoog, andiamo!

De neutralisatie door Boedapest was liefst 12 kilometer lang. De renners hadden dus nog even de tijd om een beetje bij te praten.

Maar dat is nu voorbij. Er is gewapperd met de vlag, we zijn écht begonnen. Wie vormen de eerste vlucht van deze Giro?

Valter dolgelukkig met start in eigen land: 'Hongarije houdt van wielrennen'

Attila Valter is een van de drie Hongaren die aan de start staan van de Giro d'Italia in Boedapest, samen met Barnabas Paek en Erik Fetter. De renner van Groupama-FDJ wil zijn landgenoten iets moois laten zien, vertelt hij voor de start.

Valter dolgelukkig met start in eigen land: 'Hongarije houdt van wielrennen'

Start in Boedapest!

De 105de Giro d'Italia is begonnen! De 176 renners rijden hun eerste Giro-kilometers op het gemakje door het centrum van Boedapest.

De 105de Giro d'Italia is begonnen!

Zeventien Nederlanders aan de start

Met maar liefst zeventien Nederlanders kleurt de Giro d'Italia - op zijn minst een klein beetje - oranje. Niet alleen oud-winnaar Tom Dumoulin en alleskunner Mathieu van der Poel staan aan de start: wat te denken van Bauke Mollema, Wilco Kelderman en Wout Poels?

De Nederlanders in de 105de Giro

Waarheen leidt de weg?

De eerste etappe van de Giro voert over 195 kilometer van Boedapest naar Visegrád, Hongarije. De route is nagenoeg vlak, tot het laatste stukje.

Op 5,6 kilometer van de finish moet er namelijk geklommen worden, met een gemiddeld 4,2 procent, naar de citadel van Visegrád. Als favorieten om daar als eerste boven te komen worden Mathieu van der Poel, de Eritrese winnaar van Gent-Wevelgem Biniam Girmay en de 42-jarige Alejandro Valverde genoemd.

Vandaag zes jaar geleden: Dumoulin pakt roze in Apeldoorn

Vandaag precies zes jaar geleden, in 2016, debuteerde Tom Dumoulin in de Ronde van Italië (die hij een jaar later zou winnen) en dat deed hij meteen goed. Hij won de openingstijdrit in Apeldoorn, onder toeziend oog van onder anderen koning Willem-Alexander, en pakte de roze trui.

Dumoulin was slechts 22 duizendsten sneller dan de nummer twee, Primoz Roglic, die toen nog gewoon een voormalige schansspringer uit Slovenië werd genoemd.

Samenvatting van de Giro-tijdrit op 6 mei 2016

Dumoulin aast in 'zijn' Giro op vliegende start: 'Ritzege en roze zou fantastisch zijn'

Tom Dumoulin is terug in het roze circus van de Giro d'Italia. En dat bevalt de Nederlandse kopman van de Jumbo-Visma-ploeg uitstekend. De roze trui, de voorjaarszon, het roept goede herinneringen op.

"Dit is de koers die samen met de Amstel Gold Race de warmste gevoelens bij mij oproept. Enerzijds door het verleden, anderzijds omdat ik het een schitterende koers vind. Mooie mensen", straalt Dumoulin. "Het is fijn om in Italië te zijn." En dan te bedenken dat de Giro nog helemaal niet in Italië is.

Dumoulin wil ritzege en roze in Giro-tijdrit Boedapest: 'Zou fantastisch zijn'

Malheur zat Kelderman dwars: 'Geen supervoorbereiding op Giro'

In 2020 werd Wilco Kelderman nog derde in de Giro. Dit jaar heeft de Bora-renner door kniepijn en hersenschudding geen ideale voorbereiding gehad. "Ik sta hier niet met hoge verwachtingen'", vertelde Kelderman afgelopen woensdag.

Kniepijn en hersenschudding zaten Kelderman dwars: 'Geen supervoorbereiding op Giro'

Roze trui is een droom voor Van der Poel, die de Giro en Tour vooral wil uitrijden

De roze leiderstrui? "Het zou mooi zijn." De paarse puntentrui? "Het is geen hoofddoel." Gaat hij in de toekomst ook voor de rode trui in Spanje? "Nee, ik wil in eerste instantie alle grote rondes gewoon rijden."

Alle kleuren van de regenboog kwamen wel voorbij tijdens het verplichte persmoment van Mathieu van der Poel, afgelopen woensdag in Boedapest.

De Nederlander gaf netjes antwoord, al benadrukte hij toch echt wel dat "het allemaal niet zo makkelijk is als het lijkt", even een roze trui ophalen. Ook voor hem niet.

Van der Poel kijkt uit naar Giro: 'Ben wel fan van Italië'

Start in Boedapest, slechts 26 tijdritkilometers en geen topfavoriet

Mathieu van der Poel behoort tot de kanshebbers op de eerste roze trui, want de vrije vlakke etappe finisht met een klimmetje van ruim vijf kilometer. Tijdrijders die in de buurt van de winnaar kunnen blijven, zouden het roze morgen kunnen overnemen in een tijdrit van negen kilometer, met opnieuw een heuveltje aan het einde.

De laatste etappe op Hongaars grondgebied is vlak en lijkt een prooi voor de sprinters.

Richard Carapaz, winnaar van de Giro in 2019

Üdvözöljük! Benvenuto! Welkom!

Welkom vanuit Boedapest, de Hongaarse hoofdstad waar 12.20 uur de 105de editie van de Giro d'Italia van start gaat. De komende drie dagen zijn de 176 Giro-renners even inwijkelingen in Hongarije, daarna gaan ze via Sicilië naar finishplaats Verona.

Oorspronkelijk had Boedapest de Grande Partenza van 2020 moeten organiseren, maar door de coronapandemie is die start met twee jaar uitgesteld. Maar vandaag is het zover!

De trofee van de Giro d'Italia