Van der Poel in zijn eerste roze trui
NOS Wielrennen

Eerste roze trui voor Van der Poel na zege openingsetappe Giro d'Italia

Mathieu van der Poel heeft de eerste roze trui in de Giro d'Italia te pakken. In een vlakke openingsrit in Hongarije, van Boedapest naar Visegrád, ging hij als eerste over de finish.

Lange tijd viel er weinig te genieten. De Italianen Mattia Bais en Filippo Tagliani, beide renners van Drone Hopper-Androni Giocattoli, waren de eerste vluchters van de 105de Giro en hielden dat tot zo'n veertien kilometer voor het einde vol.

Zo behaalde Van der Poel zijn zege in de eerste etappe van de Giro

In de laatste vier kilometer werd het kaf van het koren gescheiden met een helling van 8 procent. De Belg Lawrence Naesen deed als eerste een poging om weg te rijden, maar die mislukte. De Duitser Lennard Kämna deed het daarna een stuk beter, maar ook hem lukte het niet.

In de laatste kilometer mengde Mathieu van der Poel zich als een duveltje uit een doosje met het geweld voorin. Hij kwam van ver, maar wist zijn concurrent Biniam Girmay toch nog in te halen. De Australiër Caleb Ewan probeerde het ook nog, maar hij ging onderuit toen hij het achterwiel van Girmay raakte.

Wilco Kelderman van Bora-Hansgrohe eindigde op de vijfde plek, Bauke Mollema van Trek-Segafredo werd zevende. Tom Dumoulin ging als 25ste over de streep.

"Het was een unieke kans en de reden dat ik hier aan de start stond. Dat ik het dan kan afmaken, is toch wel uniek", aldus Mathieu van der Poel, de eerste rozetruidrager van de Giro van 2022.

Maar makkelijk ging het niet: "Het moest vanuit mijn tenen komen, voor de zoveelste keer. Het positioneren was heel moeilijk, de laatste paar kilometer zat ik een paar keer ingesloten en moest ik zelf buitenom komen. Dat kost best veel kracht. Ik zat al op de limiet toen ik nog moest beginnen met sprinten."

Morgen volgt er een tijdrit, kan Van der Poel dan zijn roze trui verdedigen? "Ik ga het wel proberen. Ik heb een beetje spijt dat ik niet meer aandacht heb besteed aan het tijdrijden.. Maar in de Tour heb ik ook een goede tijdrit gereden. Hopelijk geeft de roze trui me weer vleugels."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl