Mathieu van der Poel in zijn nieuwe olijfgroene shirt Mr Pinko

De roze leiderstrui? "Het zou mooi zijn." De paarse puntentrui? "Het is geen hoofddoel." Gaat hij in de toekomst ook voor de rode trui in Spanje? "Nee, ik wil in eerste instantie alle grote rondes gewoon rijden."

Alle kleuren van de regenboog kwamen wel voorbij tijdens het verplichte persmoment van Mathieu van der Poel woensdagmiddag in Boedapest, waar deze week de Giro d'Italia van start gaat.

De Nederlander gaf netjes antwoord, al benadrukte hij toch echt wel dat "het allemaal niet zo makkelijk is als het lijkt", even een roze trui ophalen. Ook voor hem niet.

Van der Poel kijkt uit naar Giro: 'Ben wel fan van Italië'

De gele trui was vooral een hoofddoel in zijn carrière. En die pakte hij al bij zijn eerste deelname aan de Tour, vorig jaar. Nu direct de roze trui zou mooi zijn en "de Giro is een hele coole race waar ik echt naar uitkijk", maar Van der Poel heeft als voornaamste doel de komende drie weken om simpelweg te finishen.

"Ik hoop zowel de Giro als de Tour uit te rijden dit jaar. Want dan kan ik een betere renner worden."

Hij heeft tot nu toe pas tien Tour-etappes in de benen. Meer niet. Om die reden kan Van der Poel, 27 jaar inmiddels, ook niet voorspellen hoe hij zich zal voelen in pakweg een derde week van een grote ronde. "Dat is een vraagteken. Maar dit is een aardige kans om het een keer te doen."

Eerste etappe RCS

En uiteraard, als Van der Poel er dan toch is, wil hij winnen. Want dat wil hij overal waar hij start. En dan ziet de finish van vrijdag in Visegrad, met een laatste stukje heuvelop, er perfect uit voor hem.

Olijfgroene shirts

Zo erkende hij ook nog eens op het podium bij de teampresentatie 's avonds, waar zijn ploeg in olijfgroene shirts verscheen (een stunt van de Italiaanse sponsor Fenix). "Ik heb die finish al even verkend. Het is best een lastige aankomst, maar het zal ook lastig zijn om de sprinters te lossen."

Van der Poel noemt Caleb Ewan als voorname kanshebber op de eerste bloemen. Ook in de echte massasprints wijst hij op voorhand niet naar zichzelf. Aanvankelijk zou Tim Merlier de aangewezen man zijn, maar door diens blessure staat Alpecin-Fenix nu met de Italiaanse Jakub Mareczko aan de start. "Ik zou de lead-out doen voor Tim, maar nu gaan we proberen met Jakub te sprinten."

Bekijk hieronder de interviews met Bauke Mollema en Wilco Kelderman die vooruitblikken op hun Giro:

STER reclame