Nu 5 mei-concert op de Amstel • Dreigmails voor festival Groningen na vragen entreegeld
- Welkom op het bevrijdingsdagblog van de NOS
- Onbekende filmbeelden van Amsterdam vlak voor en na de bevrijding
- Honderd dreigmails voor festivalorganisatie Groningen na vragen entreegeld
- Zo vieren jullie Bevrijdingsdag
- Stuur je mooiste foto van Bevrijdingsdag 2022 naar oproep@nos.nl
Zo vierde Nederland Bevrijdingsdag
Vrijheidsvuur naar Duitsland
Een groep hardlopers heeft vanmiddag het vrijheidsvuur van Wageningen naar de Duitse grens gebracht. Vanaf daar liepen Nederlandse en Duitse lopers samen naar Kleef, waar na 77 jaar voor het eerst gezamenlijk de bevrijding werd gevierd.
De burgemeester van Kleef "neemt de uitgestoken hand van Nederland graag aan" om samen feest te vieren:
Publiek bij Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam
Om 5 voor 5 stond Nederland stil bij landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is
Om 16.55 uur werd op alle Bevrijdingsfestivals tegelijkertijd stilgestaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Ook werden beelden getoond van landen waar die vrijheid niet vanzelfsprekend is, zoals Syrië, Afghanistan, Sudan en Oekraïne:
5 mei-concert op de Amstel
Ook het 5 mei-concert, de traditiegetrouwe afsluiting van Bevrijdingsdag, vindt vanavond weer buiten op de Amstel in Amsterdam plaats met publiek. Ook de koninklijke familie is daarbij.
Premier Mark Rutte is in ieder geval al aanwezig. Om 20.30 uur begint het concert, te volgen op NPO 1.
Er zijn optredens van onder anderen Fresku, Tania Kross en Anita Meyer.
Op deze foto wordt premier Rutte verwelkomd door Madeleine van der Zwaan, directeur Carré, bij het Koninklijk Theater Carré:
Zo vieren jullie Bevrijdingsdag
Onze mailbox stroomde vol na de oproep om foto's van jullie Bevrijdingsdag te delen.
Hieronder een selectie:
En natuurlijk moesten er ook mensen werken:
Honderd dreigmails voor festivalorganisatie Groningen na vragen entreegeld
Voor het Bevrijdingsfestival in Groningen zijn 33.500 kaarten verkocht. Het is het enige festival dat entreegeld vraagt vandaag en dat bleef niet onopgemerkt. "Een stuk of honderd dreigmails hebben we gehad", zegt festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk tegen Dagblad van het Noorden.
Een kaartje voor het festival kostte 5 euro. Voor mensen met een kleine beurs werden gratis kaarten beschikbaar gesteld.
Teksten als 'stelletje fascisten' en 'ik hoop dat je kapotgaat' en 'jij moet nooit meer een festival produceren' kwamen in de mailbox van de organisatie terecht. "Niet te geloven. Echt, zulke mensen moeten zich kapot schamen", aldus Van Dijk.
Dit jaar vraagt het festival voor het eerst geld voor de tickets. Waarom? "Er spelen een aantal factoren mee, zoals de grote prijsverhogingen waar we dit jaar mee geconfronteerd worden. Denk aan inkoop en huur van alle materialen. Maar ook een stijging van de loonkosten van partners en onderaannemers", is te lezen op de website van het festival. "Verder is het belangrijk om te melden dat dit vraagstuk al vele jaren op tafel ligt, zowel op provinciaal als landelijk niveau."
Bevrijdingsfestival Assen weer toegankelijk
Het terrein van het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen is weer toegankelijk, laat de organisatie weten op Twitter. Eerder vandaag riep de organisatie op om niet meer naar het terrein te komen omdat het te druk was.
Zo druk was het eerder:
Zo vieren jullie Bevrijdingsdag
Hoe vieren jullie Bevrijdingsdag? Eerder vandaag plaatsten we een oproep voor de leukste foto's. Hieronder alvast een kleine selectie.
Hendrik Dekker stuurde deze foto: "Ik vind het hypocriet om nu Bevrijdingsdag te vieren terwijl wij in oorlog zijn met Rusland. De oorlog is inderdaad nooit weg geweest en het is méér dan verschrikkelijk wat Poetin nu in de Oekraïne aanricht en wij zijn daar onderdeel van. Vandaag geen vlag dus meer uit, ik houd het bij halfstok gisteren."
Iris bezocht vandaag haar 'adoptiegraf' in Margraten. "Fijn dat wij onze vrijheid in vrijheid kunnen gedenken. Ook vandaag weer een bezoek gebracht aan mijn adoptiegraf van Burton Phillipson, die zijn leven heeft geofferd voor onze vrijheid, net als zoveel Amerikanen."
Een adoptiegraf is een graf van een overleden soldaat, dat wordt 'geadopteerd' om te verzorgen en bloemen bij neer te leggen.
En deze volger viert het leven, stuurt ze naar NOS op Instagram. "Mijn partner had hartboezemfibrilatie gisteren, nu weer thuis, dus wij vieren de vrijheid en het leven."
Duncan Laurence komt aan in Rotterdam, oh nee, in Den Haag?
Zanger Duncan Laurence gaat als Ambassadeur van de Vrijheid vandaag per helikopter de Bevrijdingsfestivals langs. Als hij in Rotterdam denkt aan te komen voor zijn volgende optreden, blijkt dat hij verkeerd is en in Den Haag is geland. Hij kan er smakelijk om lachen.
Bekijk hieronder het moment waarop Laurence hoort op de verkeerde plek te zijn:
Oekraïense band Go_A treedt op in Groningen
Om 16.55 uur werd bij alle Bevrijdingsfestival stilgestaan bij de situatie in Oekraïne. In Groningen trad de Oekraïense band Go_A op.
RTV Noord deelde beelden van dat optreden:
Onbekende filmbeelden van Amsterdam vlak voor en na de bevrijding
Er zijn onbekende filmbeelden van Amsterdam vlak voor en na de bevrijding opgedoken. Het beeld is in handen van Museum Engelandvaarders in Noordwijk, dat het ontving uit de nalatenschap van een Amsterdammer die anoniem wil blijven, meldt NH Nieuws/AT5.
De maker van de beelden woonde aan de Admiraal de Ruijterweg en filmde de festiviteiten in zijn straat, in mei en juni 1945. Ook filmde hij de pontjes achter Amsterdam Centraal Station die bij gebrek aan brandstof naast elkaar lagen en aaneengeschakeld een loopbrug naar Amsterdam-Noord vormden. Op de filmbeelden is goed te zien welke gaten de oorlog in de stad sloeg. Huizen van Joodse Amsterdammers werden in de hongerwinter gestript van hout, sommige panden stortten daarna in.
"Deze film is heel dicht op de Amsterdammers gefilmd en je ziet ook hun emotie en opluchting na vijf jaar van onderdrukking", reageert Erik Schmitz, conservator van het Stadsarchief Amsterdam. Er is genoeg beeld uit die tijd, maar dat maakt de nieuwe beelden niet minder welkom, zegt hij. "Voor iemand die zich met geschiedenis bezighoudt is dit altijd weer een bijzondere ervaring. Maar ook, zou ik willen zeggen, voor elke Amsterdammer omdat de beelden het verleden weer heel dichtbij brengen."
Te druk bij Bevrijdingsfestival Assen
Het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen roept op om niet meer naar het festivalterrein af te reizen. Het is druk.
Impressie van Bevrijdingsfestivals, om 16.55 uur wordt stilgestaan bij Oekraïne
De Bevrijdingsfestivals, door heel Nederland, zijn lekker druk. In Zwolle bezoeken volgens de politie ruim 130.000 mensen de binnenstad, het Bevrijdingsfestival Overijssel of Dance4Liberation bij de Wijthmenerplas. Voor het festival in Groningen zijn 20.000 kaartjes verkocht, mensen met een kleine beurs kunnen gratis naar binnen.
In Utrecht stonden lange rijen bij de ingang. "Het was een tijdje wat drukker, maar het loopt nu weer goed door", aldus een woordvoerster tegen persbureau ANP. "We hebben nog genoeg plek op het terrein, dus iedereen is nog welkom bij het festival."
Een impressie:
Zoals ieder jaar wordt om 16.55 uur, ofwel vijf voor vijf, op alle veertien Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid. Het moment staat dit jaar in het teken van de Oekraïners die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.
Op alle podia maken sprekers uit Oekraïne een statement en roepen ze op tot steun aan de slachtoffers van de oorlog. Elk festival geeft een eigen invulling aan het moment.
Ambassadeur Fresku vindt die helikopter eigenlijk best eng
De Ambassadeurs van de Vrijheid gaan per helikopter de Bevrijdingsfestivals af. Maar rapper Fresku vindt die heli eigenlijk best eng, is te zien in onderstaande video:
Hoe vier jij Bevrijdingsdag dit jaar?
Stuur je leukste foto van vandaag naar oproep@nos.nl.
Meer dan 5000 bloemen digitaal bij monumenten gelegd
Meer dan 5000 bloemen zijn al digitaal neergelegd bij oorlogsmonumenten en -gedenkstenen, meldt het Nationaal Comité 4 & 5 mei. Gisteren waren dat er nog 1000.
Met de digitale bloemen wil het comité mensen die niet in staat zijn om fysiek naar herdenkingen te gaan, toch de mogelijkheid bieden om iets bij te dragen.
Mensen kunnen een rode gerbera, een blauwe iris of een witte roos neerleggen bij meer dan vierduizend oorlogsgedenktekens in heel Nederland. Het virtueel bloemen leggen is door corona in het leven geroepen.
Vorig jaar werden in totaal 5500 digitale bloemen gelegd.
Gedichten, muziek en een stokbroodje: zo wordt Bevrijdingsdag gevierd
Niet alleen op Bevrijdingsfestivals wordt vandaag stilgestaan bij vrijheid. Door heel Nederland zijn er activiteiten georganiseerd.
Een paar voorbeelden:
Rutte: 'Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend'
Premier Mark Rutte heeft rond 14.00 uur officieel het startschot gegeven voor de Bevrijdingsfestivals in het land. Daarna benoemde hij op Twitter dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. "Deze Bevrijdingsdag voelen we nog meer dan andere jaren wat een voorrecht het is dat wij hier in vrijheid kunnen leven", schreef hij. "Op een paar uur vliegen vecht het Oekraïense volk voor hun vrijheid. Dat drukt ons met de neus op de feiten."
Ollongren: 'Oekraïne confronteert ons met feit dat oorlog nooit is weggeweest'
"De oorlog is nooit weggeweest" en de situatie in Oekraïne confronteert ons daarmee, zei minister Kajsa Ollongren (Defensie) vandaag in Wageningen.
"Vandaag vieren we onze vrijheid ook in de wetenschap dat er in Oekraïne geen muziek klinkt, maar het geluid van luchtalarmen, raketinslagen en artilleriebeschietingen", zei de minister. "Op dit moment strijdt de bevolking van Oekraïne voor hun vrijheid en voor waarden die ons verbinden."
Die strijd laat volgens Ollongren zien hoe belangrijk een sterke krijgsmacht is. "De geschiedenis leert ons dat het makkelijker is om een oorlog te beginnen dan die te beëindigen."
Ollongren in Wageningen in gesprek met de 103-jarige Britse WO2-veteraan Ray Whitwell:
Bevrijdingsfestivals officieel begonnen met optreden Duncan Laurence
Op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch is door zanger Duncan Laurence het officiële startschot gegeven voor alle Bevrijdingsfestivals in Nederland. Premier Mark Rutte ontstak daarbij ook het Bevrijdingsvuur, samen met onder anderen burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. Daarna kreeg de premier een rondleiding over het terrein.
Duncan Laurence is vandaag samen met zangduo Suzan & Freek, Fresku en rapper Donnie Ambassadeur van de Vrijheid. Zij maken vandaag een tour langs de verschillende festivals.
Bekijk het moment met Rutte hier:
5 mei-lezing Gijs Tuinman: 'Vrijheid is een gevoel'
Luitenant-kolonel en drager van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman gaf dit jaar de 5 mei-lezing.
Vrijheidslunch in Den Bosch voor gasten uit de hele wereld
Op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch maakt een groep vrijwilligers een vrijheidslunch klaar voor 300 gasten.
Britse militairen aanwezig bij defilé in Wageningen
Ondertussen wordt in Wageningen het defilé gehouden. Daar doen 1300 veteranen aan mee, onder wie de 96-jarige Harry Rawlings. Hij stak vannacht samen met de burgemeester en kinderburgemeester van Wageningen het Bevrijdingsvuur aan. In de Tweede Wereldoorlog heeft hij in Nederland gevochten.
Bevrijdingsfestivals van start
De verschillende Bevrijdingsfestivals zijn begonnen. Rapper Fresku vloog per helikopter naar Utrecht voor zijn eerste optreden.
Tuinman in 5 mei-lezing: 'Vrijheid is een gevoel'
Voor de drager van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman is de ware betekenis van vrijheid het dienen in de Nederlandse krijgsmacht. Dat vertelde hij op de 5 mei-lezing die hij dit jaar mocht houden. De luitenant-kolonel gaf in zijn lezing onder meer antwoord op de vragen: Wat is vrijheid? Wat is de betekenis van vrijheid in ons leven? En hoe voelt vrijheid?
Na een gesprek met een Oekraïense collega en een Libische officier besloot drager van de Militaire Willems-Orde dat "vrijheid een gevoel is". Voor hemzelf is vrijheid: "Niet het hebben of ervaren van vrijheid, maar het actief beschermen van je idealen waarin je gelooft en de dingen die je belangrijk vindt."
De Libische officier vertelde hem dat vrijheid geen organisatie, bestuurscultuur of stelsel aan wetten en gedragsregels is, maar een gevoel. "Vrijheid is voor ons elke ochtend, als je wakker wordt, een glimlach op je gezicht. Het gevoel dat je altijd en overal jouw geluk kan najagen", zo citeerde Tuinman de officier.
Suzan & Freek: 'Vrijheid hoort van iedereen te zijn'
De Ambassadeurs van de Vrijheid Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie zijn op vliegbasis Gilze-Rijen begonnen aan hun tour door Nederland. Ze vliegen met legerhelikopters naar de de veertien Bevrijdingsfestivals. NOS-verslaggever Emil van Oers reist met Suzan & Freek mee.
Bevrijdingsfestivals staan om 5 voor 5 stil bij oorlog Oekraïne
Zoals ieder jaar wordt om 16.55 uur, oftewel vijf voor vijf, op alle veertien Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid. Het moment staat dit jaar in het teken van de mensen uit Oekraïne die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.
Op alle podia maken sprekers uit Oekraïne een statement en roepen ze op tot steun aan de slachtoffers van de oorlog. Elk festival geeft een eigen invulling aan het moment. Zo staat in Almere Evgeniy Levchenko op het podium. Hij zal spreken over de oorlog in zijn geboorteland. In Zwolle vertelt Lilly Pavlova, een jonge kunstenares, fotograaf en drummer uit Kiev, in Zwolle over hoe ze samen met haar zus en een vriend de hoofdstad is ontvlucht. In Den Bosch spreekt Volodymyr Bevkh, die al twintig jaar in Eindhoven woont, maar zijn roots heeft in de Oekraïense stad Lviv.
Tuinman over 5 mei-lezing: 'Hoop mensen aan het denken te zetten'
Luitenant-kolonel Gijs Tuinman, Ridder der Militaire Willems-Orde, houdt vandaag de 5 mei-lezing, waarmee de viering van Bevrijdingsdag officieel begint.
Tuinman vertelt aan 1Limburg dat zijn boodschap zal zijn: vraag ook eens aan een ander wat hij nodig heeft voor een gevoel van vrijheid. Hij zegt te hopen mensen aan het denken te zetten.
Voor hem is het gevoel van vrijheid ook heel belangrijk bij de inzet van het leger. "Als je kijkt naar Oekraïne, bijvoorbeeld. Hoe kan je voor anderen iets doen om dat gevoel van vrijheid groter te maken?"
De 5 mei-lezing is live te volgen via NPO1, themakanaal NPO Politiek en Nieuws (met gebarentolk) en livestream op de site en app.
Ambassadeurs van de Vrijheid klaar voor vertrek
De Ambassadeurs van de Vrijheid staan op vliegbasis Gilze-Rijen klaar om te vertrekken naar de veertien Bevrijdingsfestivals waar ze gaan optreden. Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie vliegen met legerhelikopters naar de festivals.
Dodenherdenking in Nederland, Star Wars-dag elders
Waar gisteren voor ons in het teken stond van de Nationale Dodenherdenking, kwamen in andere delen van de wereld Star Wars-fans samen. Die dag staat bij fans bekend als Star Wars-dag, omdat 4 mei in het Engels wordt uitgesproken als 'May the fourth'. Dat klinkt bijna hetzelfde als 'May the force', de tekst die verwijst naar de gevleugelde woorden 'May the force be with you'.
Onder meer in Taipei gingen fans verkleed als personages uit de populaire filmreeks de straat op.
Gevluchte Issam doet mee aan Bevrijdingsdagestafette: 'Vrijheid is leven'
Issam vluchtte met zijn vrouw en hun 6-jarige dochter uit Syrië en woont nu in Nederland. Namens de Loopclub Burgum doet hij mee aan de Bevrijdingsdagestafette voor vrijheid.
1,2 miljoen Nederlanders die nu nog leven maakten bevrijding mee
Naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn hebben de bevrijding in 1945 meegemaakt. Veruit het grootste deel van hen was toen een kind. Ongeveer 27.000 Nederlanders die nu nog leven, waren ten tijde van de bevrijding al 18 jaar of ouder. Dat blijkt uit een analyse die ANP maakte op basis van CBS-cijfers.
Het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt wordt natuurlijk elk jaar kleiner, maar dat geldt vooral voor de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was. Ongeveer driekwart van die groep bestaat uit vrouwen.
In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen vind je ook naar verhouding veel mensen die nog herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren en Bergen (beide zo'n 14 procent) en Waddeneiland Schiermonnikoog (12 procent) staan bovenaan in de lijst. Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn en Breda relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren. In de gemeenten Urk, Utrecht en Amsterdam is deze groep naar verhouding het kleinst.
Bevrijdingsvuur ook in Baarn ontstoken
Leerlingen uit Baarn kwamen vanochtend vanuit Wageningen aan met het bevrijdingsvuur. Het werd ontstoken op de Brink.
Extra lange treinen richting Bevrijdingsfestivals
De NS zet langere treinen in die naar Bevrijdingsfestivals rijden. Onder meer richting Vlissingen en de festivals in Zwolle, Haarlem en Wageningen zijn de treinen verlengd, omdat de NS daar veel mensen verwacht.
Een woordvoerder laat weten de verwachte drukte van de festivals goed aan te kunnen. "Er rijden genoeg treinen en hoewel 5 mei geen vrije dag is, zie je wel dat er minder normale reizigers zijn."
Reizigers die naar het Bevrijdingsfestival in Den Bosch willen moeten nog wel rekening houden met extra reistijd. Tussen Geldermalsen en Den Bosch rijden tot ongeveer 11.00 uur geen treinen vanwege koperdiefstal. Reizigers tussen Utrecht en Den Bosch wordt aangeraden om te reizen via Nijmegen.
Feestdag, maar geen vrije dag voor velen
Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, net als bijvoorbeeld Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaart, de Eerste en Tweede Pinksterdag en de Eerste en Tweede Kerstdag. Sinds 1990 is dat in de wet geregeld.
De meeste bedrijven geven hun werknemers op 5 mei echter geen vrij. In veel cao's is wel geregeld dat het één keer in de vijf jaar (op lustrumjaren zoals 2010, 2015 en 2020) een doorbetaalde vrije dag is.
Veel ambtenaren hebben wel elk jaar vrij en ook de meeste scholen zijn dicht. Winkels mogen vandaag gewoon open zijn.
Ruim 2,4 miljoen kijkers voor Nationale Dodenherdenking
Ruim 2,4 miljoen mensen hebben woensdag op tv gekeken naar de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Bij de bijeenkomst, die traditiegetrouw werd uitgezonden op alle drie de zenders van de publieke omroep, waren onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en burgemeester Halsema aanwezig.
Ook de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen bij Wassenaar werd veel bekeken. Daar keken op RTL 4 ruim 720.000 mensen naar, aldus Stichting KijkOnderzoek. Ter ere van de herdenking zond SBS6 woensdagavond even na achten de film Soldaat van Oranje uit. Daar keken 586.000 mensen naar.
Het NOS Journaal van 20.00 uur werd vanwege de twee minuten stilte een half uur later uitgezonden. Op NPO 1 werd dat journaal bekeken door bijna 2,8 miljoen mensen.
Twee minuten stilte beginnen in Groningen te laat
Op vele plekken werden gisteren de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en daarna herdacht. Een impressie van de herdenkingen vind je hier.
Door heel Nederland was het gisteren om 20.00 uur twee minuten stil. Bij de herdenking op het Martinikerkhof in Groningen ging het echter mis. Het programma liep uit, waardoor om 20.00 uur de stadsdichter nog aan zijn voordracht bezig was. De klokken van de Martinitoren waren te laat begonnen met luiden, waarna ook de rest van het programma in de soep liep.
De stichting 4 mei herdenking Groningen had vlak voor 20.00 uur in de gaten dat het zou uitlopen, vertelt de voorzitter bij RTV Noord. "Toen hebben we er heel snel voor gekozen om het programma door te laten gaan en dan maar een kleine twee minuten later de stilte te laten ingaan." Hij noemt het "heel vervelend" dat het zo gelopen is.
Wat kun je vandaag (onder meer) verwachten?
Na twee jaar aangepaste vieringen vanwege de coronaperiode is er dit jaar weer een 'gewone' bevrijdingsdagviering.
De viering van Bevrijdingsdag begint om 12.00 uur officieel met de 5 mei-lezing, dit jaar in Oss gehouden door luitenant-generaal Gijs Tuinman, Ridder der Militaire Willems-Orde. De lezing is live te volgen via NPO1, themakanaal NPO Politiek en Nieuws (met gebarentolk) en livestream op de site en app.
Op veertien verschillende locaties worden Bevrijdingsdagfestivals georganiseerd. Op de festivals zijn onder anderen optredens van de Ambassadeurs van de Vrijheid. Dit jaar zijn dat Suzan & Freek, Duncan Laurence, Fresku en Donnie. Ook besteden de festivals dit jaar veel aandacht aan de actuele ontwikkelingen in Oekraïne. Een impressie van de festivals is om 22.30 uur te zien op NPO3.
Daarnaast schuiven Oekraïense vluchtelingen in onder meer Lelystad en Rotterdam aan bij een Nederlandse Vrijheidsmaaltijd, die de laatste jaren in steeds meer plaatsen onderdeel uitmaken van Bevrijdingsdag. Op meer dan vierhonderd plekken in het land is soep te krijgen. Die soep vormt een Vrijheidsmaaltijd, waarmee mensen samen vrijheid kunnen vieren.
Bevrijdingsdag wordt officieel afgesloten met het 5 mei-concert in aanwezigheid van de koninklijke familie. Net als andere bevrijdingsdagevenementen is daar dit jaar weer gewoon publiek bij welkom. Op de Amstel in Amsterdam treden onder anderen Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke op. Het concert is live te zien op NPO1, themakanaal NPO Politiek en Nieuws (met gebarentolk) en via livestream op site en app.
Voor het eerst toegangsprijs bij bevrijdingsfestival Groningen
Voor het eerst is het Bevrijdingsdagfestival in Groningen niet gratis toegankelijk. Toeschouwers betalen 5 euro om toegang te krijgen. Het gaat om een pilot die gesteund wordt door de andere festivals.
Volgens de organisatie spelen onder meer de sterke prijsverhogingen mee waar de festivals dit jaar mee geconfronteerd worden. "Deze kostenstijging hangt, zoals jullie zullen begrijpen, samen met de impact op de cultuursector door corona", meldt de organisatie van het festival in Groningen. "Verder is het belangrijk om te melden dat dit vraagstuk al vele jaren op tafel ligt, zowel op provinciaal als landelijk niveau."
De entree blijft gratis voor mensen met lage inkomens en jonge kinderen. Het festival bestaat dit jaar uit drie podia waarop onder anderen Frenna, Selah Sue en Jungle by Night optreden.
Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken
De Britse veteraan Harry Rawlings (96) heeft om middernacht het traditionele Bevrijdingsvuur aangestoken op het 5 Mei Plein in Wageningen, samen met burgemeester Floor Vermeulen en de kinderburgemeester van de gemeente, Seppe Meijer zu Schlochtern (11). Daarna gingen 1500 estafettelopers op pad om het naar 80 andere gemeenten in het land te brengen, ter ere van Bevrijdingsdag. Wageningen is de plek waar de Duitsers zich in 1945 officieel overgaven, het einde van de bezetting in Nederland.
Welkom op het bevrijdingsdagblog
Welkom op het bevrijdingsdagblog van de NOS. In dit blog houden we je op de hoogte van de belangrijkste evenementen op Bevrijdingsdag.