NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Nu 5 mei-concert op de Amstel • Dreigmails voor festival Groningen na vragen entreegeld

Liveblog gesloten
 • Zo vierde Nederland Bevrijdingsdag

  Zo vierde Nederland Bevrijdingsdag
 • Vrijheidsvuur naar Duitsland

  Een groep hardlopers heeft vanmiddag het vrijheidsvuur van Wageningen naar de Duitse grens gebracht. Vanaf daar liepen Nederlandse en Duitse lopers samen naar Kleef, waar na 77 jaar voor het eerst gezamenlijk de bevrijding werd gevierd.

  De burgemeester van Kleef "neemt de uitgestoken hand van Nederland graag aan" om samen feest te vieren:

  Het vrijheidsvuur gaat na 77 jaar voor het eerst de Duitse grens over
 • Publiek bij Bevrijdingsconcert op de Amstel in Amsterdam

  1/3 Het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré ANP
  2/3 Publiek tijdens het 5 mei-concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carre ANP
  3/3 Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima samen met Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, bij Koninklijk Theater Carre ANP
 • Om 5 voor 5 stond Nederland stil bij landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is

  Om 16.55 uur werd op alle Bevrijdingsfestivals tegelijkertijd stilgestaan bij de vrijheid die we in Nederland hebben. Ook werden beelden getoond van landen waar die vrijheid niet vanzelfsprekend is, zoals Syrië, Afghanistan, Sudan en Oekraïne:

  Om 5 voor 5 stond Nederland stil bij landen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is
 • 5 mei-concert op de Amstel

  Ook het 5 mei-concert, de traditiegetrouwe afsluiting van Bevrijdingsdag, vindt vanavond weer buiten op de Amstel in Amsterdam plaats met publiek. Ook de koninklijke familie is daarbij.

  Premier Mark Rutte is in ieder geval al aanwezig. Om 20.30 uur begint het concert, te volgen op NPO 1.

  Er zijn optredens van onder anderen Fresku, Tania Kross en Anita Meyer.

  Op deze foto wordt premier Rutte verwelkomd door Madeleine van der Zwaan, directeur Carré, bij het Koninklijk Theater Carré:

  Premier Mark Rutte wordt verwelkomd door Madeleine van der Zwaan ANP
 • Zo vieren jullie Bevrijdingsdag

  Onze mailbox stroomde vol na de oproep om foto's van jullie Bevrijdingsdag te delen.

  Hieronder een selectie:

  1/4 Jolanda drinkt een biertje tijdens Bevrijdingsdag Eigen foto
  2/4 Marjon zegt: 'Tijdens optreden van Suzan&Freek ook Almere voor vrijheid en vrede' Eigen foto
  3/4 Paleis Soestdijk was fantastisch geregeld, zegt Wendy. 'Een indrukwekkende dag hier' Eigen foto
  4/4 Tessel viert een feestje met vriendinnen Eigen foto

  En natuurlijk moesten er ook mensen werken:

  1/2 Martineke gaat volledig in Bevrijdingsdag-stijl naar werk Eigen foto
  2/2 En Alex zegt: 'Net als zoveel andere verpleegkundigen vandaag, gewoon aan het werk vanavond' Eigen foto
 • Honderd dreigmails voor festivalorganisatie Groningen na vragen entreegeld

  Voor het Bevrijdingsfestival in Groningen zijn 33.500 kaarten verkocht. Het is het enige festival dat entreegeld vraagt vandaag en dat bleef niet onopgemerkt. "Een stuk of honderd dreigmails hebben we gehad", zegt festivaldirecteur Ebel Jan van Dijk tegen Dagblad van het Noorden.

  Een kaartje voor het festival kostte 5 euro. Voor mensen met een kleine beurs werden gratis kaarten beschikbaar gesteld.

  Teksten als 'stelletje fascisten' en 'ik hoop dat je kapotgaat' en 'jij moet nooit meer een festival produceren' kwamen in de mailbox van de organisatie terecht. "Niet te geloven. Echt, zulke mensen moeten zich kapot schamen", aldus Van Dijk.

  Dit jaar vraagt het festival voor het eerst geld voor de tickets. Waarom? "Er spelen een aantal factoren mee, zoals de grote prijsverhogingen waar we dit jaar mee geconfronteerd worden. Denk aan inkoop en huur van alle materialen. Maar ook een stijging van de loonkosten van partners en onderaannemers", is te lezen op de website van het festival. "Verder is het belangrijk om te melden dat dit vraagstuk al vele jaren op tafel ligt, zowel op provinciaal als landelijk niveau."

 • Bevrijdingsfestival Assen weer toegankelijk

  Het terrein van het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen is weer toegankelijk, laat de organisatie weten op Twitter. Eerder vandaag riep de organisatie op om niet meer naar het terrein te komen omdat het te druk was.

  Zo druk was het eerder:

  Het Bevrijdingsfestival in Assen Novum RegioFoto
 • Zo vieren jullie Bevrijdingsdag

  Hoe vieren jullie Bevrijdingsdag? Eerder vandaag plaatsten we een oproep voor de leukste foto's. Hieronder alvast een kleine selectie.

  Hendrik Dekker stuurde deze foto: "Ik vind het hypocriet om nu Bevrijdingsdag te vieren terwijl wij in oorlog zijn met Rusland. De oorlog is inderdaad nooit weg geweest en het is méér dan verschrikkelijk wat Poetin nu in de Oekraïne aanricht en wij zijn daar onderdeel van. Vandaag geen vlag dus meer uit, ik houd het bij halfstok gisteren."

  Vlag halfstok Eigen foto

  Iris bezocht vandaag haar 'adoptiegraf' in Margraten. "Fijn dat wij onze vrijheid in vrijheid kunnen gedenken. Ook vandaag weer een bezoek gebracht aan mijn adoptiegraf van Burton Phillipson, die zijn leven heeft geofferd voor onze vrijheid, net als zoveel Amerikanen."

  Een adoptiegraf is een graf van een overleden soldaat, dat wordt 'geadopteerd' om te verzorgen en bloemen bij neer te leggen.

  Graf in Margraten Eigen foto

  En deze volger viert het leven, stuurt ze naar NOS op Instagram. "Mijn partner had hartboezemfibrilatie gisteren, nu weer thuis, dus wij vieren de vrijheid en het leven."

  Gebakjes voor Bevrijdingsdag Eigen foto
 • Duncan Laurence komt aan in Rotterdam, oh nee, in Den Haag?

  Zanger Duncan Laurence gaat als Ambassadeur van de Vrijheid vandaag per helikopter de Bevrijdingsfestivals langs. Als hij in Rotterdam denkt aan te komen voor zijn volgende optreden, blijkt dat hij verkeerd is en in Den Haag is geland. Hij kan er smakelijk om lachen.

  Bekijk hieronder het moment waarop Laurence hoort op de verkeerde plek te zijn:

  Duncan Laurence komt aan in Rotterdam, oh nee, in Den Haag!
 • Oekraïense band Go_A treedt op in Groningen

  Om 16.55 uur werd bij alle Bevrijdingsfestival stilgestaan bij de situatie in Oekraïne. In Groningen trad de Oekraïense band Go_A op.

  RTV Noord deelde beelden van dat optreden:

 • Onbekende filmbeelden van Amsterdam vlak voor en na de bevrijding

  Er zijn onbekende filmbeelden van Amsterdam vlak voor en na de bevrijding opgedoken. Het beeld is in handen van Museum Engelandvaarders in Noordwijk, dat het ontving uit de nalatenschap van een Amsterdammer die anoniem wil blijven, meldt NH Nieuws/AT5.

  De maker van de beelden woonde aan de Admiraal de Ruijterweg en filmde de festiviteiten in zijn straat, in mei en juni 1945. Ook filmde hij de pontjes achter Amsterdam Centraal Station die bij gebrek aan brandstof naast elkaar lagen en aaneengeschakeld een loopbrug naar Amsterdam-Noord vormden. Op de filmbeelden is goed te zien welke gaten de oorlog in de stad sloeg. Huizen van Joodse Amsterdammers werden in de hongerwinter gestript van hout, sommige panden stortten daarna in.

  "Deze film is heel dicht op de Amsterdammers gefilmd en je ziet ook hun emotie en opluchting na vijf jaar van onderdrukking", reageert Erik Schmitz, conservator van het Stadsarchief Amsterdam. Er is genoeg beeld uit die tijd, maar dat maakt de nieuwe beelden niet minder welkom, zegt hij. "Voor iemand die zich met geschiedenis bezighoudt is dit altijd weer een bijzondere ervaring. Maar ook, zou ik willen zeggen, voor elke Amsterdammer omdat de beelden het verleden weer heel dichtbij brengen."

  Twintig minuten nieuw bevrijdingsbeeld van Amsterdam gevonden
 • Te druk bij Bevrijdingsfestival Assen

  Het Bevrijdingsfestival Drenthe in Assen roept op om niet meer naar het festivalterrein af te reizen. Het is druk.

 • Impressie van Bevrijdingsfestivals, om 16.55 uur wordt stilgestaan bij Oekraïne

  De Bevrijdingsfestivals, door heel Nederland, zijn lekker druk. In Zwolle bezoeken volgens de politie ruim 130.000 mensen de binnenstad, het Bevrijdingsfestival Overijssel of Dance4Liberation bij de Wijthmenerplas. Voor het festival in Groningen zijn 20.000 kaartjes verkocht, mensen met een kleine beurs kunnen gratis naar binnen.

  In Utrecht stonden lange rijen bij de ingang. "Het was een tijdje wat drukker, maar het loopt nu weer goed door", aldus een woordvoerster tegen persbureau ANP. "We hebben nog genoeg plek op het terrein, dus iedereen is nog welkom bij het festival."

  Een impressie:

  1/4 Het publiek bij Bevrijdingspop Haarlem Harold Versteeg
  2/4 Premier Mark Rutte maakt een rondje over het festivalterrein van het Bevrijdingsfestival Brabant ANP
  3/4 Het ontsteken van het bevrijdingsvuur tijdens het Bevrijdingsfestival op het Malieveld ANP
  4/4 Publiek op het Bevrijdingsfestival Brabant ANP

  Zoals ieder jaar wordt om 16.55 uur, ofwel vijf voor vijf, op alle veertien Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid. Het moment staat dit jaar in het teken van de Oekraïners die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

  Op alle podia maken sprekers uit Oekraïne een statement en roepen ze op tot steun aan de slachtoffers van de oorlog. Elk festival geeft een eigen invulling aan het moment.

 • Ambassadeur Fresku vindt die helikopter eigenlijk best eng

  De Ambassadeurs van de Vrijheid gaan per helikopter de Bevrijdingsfestivals af. Maar rapper Fresku vindt die heli eigenlijk best eng, is te zien in onderstaande video:

  Ambassadeur Fresku vindt die heli best eng